за сурогатните майки

• 138 024
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 915
  • София
Цитат
Ще те помоля да се въздържиш от квалификации и лични нападки.

О, извинявай - стори ми се, че ти първа ме обвини в липса на обективност и емпатия.

Хубаво, че си учила - това не значи, че притежаваш монопол върху истината. Във всяка област на знанието има теории и идеи, които имат привърженици и противници. Това, което аз казах е, че теорията за първичната рана не е общоприета - дори от хора, учили повече от теб. А има и такива.
Първичната травма, както вече казах, няма нищо общо, за да спорим върху нея. Със или без нея травмата от изоставянето на новороденото е безспорна и за хора учили повече от всички ни. За новороденото връзката с майката означава оцеляване, а липсата на майка най- малкото означава заплаха за оцеляването. Нищо, че някой друг обича бебето и се грижи за него.

Не съм те обвинила в липса на емпатия и обективност, а казах, че по- голямо количество от тези две неща няма да навреди на никого. Върни се и прочети пак, за да се увериш.

Никой няма монопол върху истината, но няма да споря с човек завършил ядрена физика по неговата тема и да го карам да ми извади цитати от нещо, което така или иначе не разбирам. Това че един човек има психика и е част от социум го прави психолог,  социолог и психиатър толкова, колкото мен използването на електричество ме прави ядрен физик. Въпреки типично българското желание и намерение да знаем всичко и да сме компетентни по всички въпроси е редно да отчетем, че това е невъзможно. Често плъзгането по повърхността на някоя наука само вреди, защото ни кара да си мислим, че знаем нещо, от което нямаме никаква представа.

GankataСъгласна съм. важно е осиновените деца да научат за осиновяването много преди пубертета, като най- добър период се споменаваше интервала между 4-7 годишна възраст, но не мога да го твърдя със сигурност. Важно е и да се поговори със специалист, който да даде съвет какъв подход на поднасяне би бил най- удачен при конкретното дете.

КЛОНКА и аз зададох подобни въпроси, но никой не отговаря. Щеше ми се да знам дали и сега българки могат да станат СМ в други държави и дали чужденци ще могат да търсят СМ у нас.

# 916
Никой не обръща внимание на въпросите ми, но това не ги прави неактуални Mr. Green

Кой ще може да си позволи сурогатна майка и кои по-точно жени от нашето общество ще стават такива? По какви причини?
Изключвам роднините!!!

Аз мога да си позволя сурогатна майка. Бих и станала - ако можех физически и ако ми осигурят стандарта на живот, който имам, когато работя. Мотивите ми - почивка Simple Smile, желание да помогна.

Бояна, разбрахме, че много си учила, няма нужда да го повтаряш непрекъснато. Направо да заключим темата и да те оставим да ни кажеш как стоят нещата?

Аз не претендирам за експертни знания, но вярвам, че всяка смислена теория може да се обясни простичко. Това един физик го е казал, а там теориите не са шега работа.

Та би ли пробвала да обясниш простичко защо непременно ще страда детето, родено от СМ?

# 917
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Как да кажа кой ще може да си го позволи, като не се борави със съвсем точни цифри?
Как да знам кой ще изтегли кредит, за да го направи?
Това са въпроси, които просто не звучат сериозно.

# 918
  • София
Та би ли пробвала да обясниш простичко защо непременно ще страда детето, родено от СМ?
Вече го направих, но специално за теб ще повторя. Новороденото има за своя майка тази, която го е родила. Не може и няма как да бъде наясно със СМ и уговорките покрой това. За новороденото близостта с майката означава оцеляване. Любовта на майката означава оцеляване. Липсата на майката за него представлява заплаха за оцеляването му. Представи си човек изправен пред смъртна опасност- това е новородено разделено от майка си завинаги, за постоянно, не за час- два. Представи си какви последствия може да има това за детето. Майката, онази, която носи бебето и го ражда и бебето са били едно цяло и превръщането им в две отделни психологически единици не завършва с раждането, а започва с него. Този процес е бавен и плавен, а и след приключването му връзката остава много силна. Това по много причини, но най- вече, заради природата на оцеляването, която е пряко свързана с инстинкта на майката да пази бебето и с нуждата на бебето тази майка, с този инстинкт да бъде до него.

Отделно от това липсата на любовта на тази майка оставя у детето трайното убеждение, че то не заслужава любов по принцип. Децата като цяло, а най- вече бебетата са убедени, че светът се върти около тях и причината за всичките им несгоди е в самите тях. Представи си каква представа за себе си ще има дете, което смята, че не заслужава любов и което е прекарало огромно количество време в ужаса на заплахата за живота и оцеляването си.

Ето в този план са моите съмнения. Изразих ги няколко пъти, моля, останалите да извинят повторението.

# 919
  • София
Кой ще може да си позволи сурогатна майка и кои по-точно жени от нашето общество ще стават такива?

Аз мога да си позволя сурогатна майка. Бих и станала - ако можех физически и ако ми осигурят стандарта на живот, който имам, когато работя. Мотивите ми - почивка Simple Smile, желание да помогна.

О!
Изключителни мотиви за сурогатно майчинство.
Е, да речем, че и аз имам такива, виж какво би те очаквало, ако се "споразумеем" Mr. Green
10 000 месечно. За 9-те месеца - 90 000.
По време на бременността ще трябва активно да си почивам и да се храня според стандартите си, но като прибавя и някои спонатанно изникнали прищевки, което ще сложи поне още 3 000 месечно.
Няма да мога пълноценно да се грижа за съпруга и детето си, защото не обичам миризма на готвено, да речем, което предполага тяхното изхранване изключително навън или от готвач вкъщи, което ще рече още 2-3 000 на месец.
Прегледите, консумативите, шопинг терапията и новите дрехи - 2-3 000 месечно.
Освен това в моментите на неразположение, леки кризи, депресии, лигавене, меланхолия и спонтанна радост, ще занимавам теб и съпруга ти, щото моето семейство няма нищо общо с нашата "сделка". Това включва среднощни разходки, разтриване на гърба, на краката, изслушване на безумни мисли и т.п. По всяко време на денонощието.
Сумата е около 170 000. Mr. Green
За текущи разходи.
Неофициално за "услугата" ще поискам още около 50 000, защото това все пак е една работа,, която е нормално да е около 4 000 месечно. Mr. Green

Възможно е да можеш да си позволиш над 200 000, но сигурно ще откажеш, щото съм една алчна СМ. Mr. Green
От друга страна, за да предоставя подобна "услуга", вероятно ще трябва да съм притисната от адска мизерия или да имам нужда от непосилна сума за животоспасяваща процедура. И действителната сума, на която бих оценила моралните си терзания да изоставя детето след раждане не бих могла да оценя, но ако е наложително, сумата ще е много по-висока.

Всъщност, най-вероятно се очаква сурогатното майчинство да е като цена от порядъка на около 20 000, което е супер смешно.

Това са въпроси, които просто не звучат сериозно.
Въпросите са много сериозни.
Замисли се просто ти колко би могла да дадеш и колко би поискала. И ще разбереш кой ще може да си позволи и кой ще бъде СМ в тази държава.

Бояна от горния цитат изглежда сякаш на мен отговяраш, но няма лошо.

# 920
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ами не знам Клонка, моя приятелка до тук даде около 2000 лева, за изследвания и две инсеминации.
В момента спря, защото преживя яйчникова извънматочна бременност.
Нямат много пари, за по-сериозни процедури ако са налага, най-вероятно ще теглят заем.
Как мога да знам кой какво ще прецени...
За това казвам, че въпросът е несериозно поставен,
нямам предвид, че е без значение.
Факт е, че не е евтино.
Но е факт, че и не са много българките, за които СМ е решението.

# 921
  • Paris, France
Всъщност, в Америка и Англия повечето износени от СМ деца са с нейна яйцеклетка. Аз нарочно не го споменах, защото, от дискусията се разбира, че в България сурогатната майка ще износва само плод, който не е с неин генетичен материал. Да разбирам ли, че осеменяването на СМ също ще бъде разрешено?

Не знам от къде се черпи тази информация за Америка, при условие, че според New York Times Magazine е точно обратното : Although national statistics on surrogacy are not available, surrogacy agencies have said that gestational surrogacies have become more common in recent years.

и още;

Sherrie Smith of the Center for Surrogate Parenting said that about 226 of the 1,355 infants born through the group's program since 1980 were created through traditional surrogacy, while the rest were created through gestational surrogacy.

Сама виждаш, че точна национална статистика няма. "Национална статистика върху сурогацията няма" (в червено в оригинала). Статистиката за 226 деца, родени традиционно към 1355 от гестационно сурогатство е за съответния център (Center for Surrogate Parenting), а не за страната.

Данните за броя гестационни сурогатства са доста точни, защото могат да се вземат от клиниките. Само много малка част от традиционното сурогатство излиза наява поради това, че често, за да не минават през скъпата и тежка съдебна машина, учавствуващите направо регистрират детето като родено от поръчителката. Поради липса на клиники, готови да учавствуват в процеса, допреди няколко години в Англия, много от СМ се осеменяваха сами в банята с материал от поръчителя. Извинявам се за подробностите. Тази случаи излизат наяве само при проблем между учавствуващите и то не винаги. Затова точна статистика за тях няма.

Бояна, няма проблем българска гражданка да стане СМ извън България. Българският закон няма да я санкционира.

Ганката,   bouquet за разясненията. Аз говорех по принцип. Всъщност, исках да кажа на предлагащите осиновяване вместо СМ, че не всички хора биха били одобрени да осиновят а и в някои случаи СМ е по-евтино и затова го предпочитат.

Всъщност, най-вероятно се очаква сурогатното майчинство да е като цена от порядъка на около 20 000, което е супер смешно.

Не, никой не очаква да е по-евтино отколкото в Индия. Тези естимации са за баламите. Който се хванал, хванал се Mr. Green.

# 922
Прави ми впечатление,че по-голямата част от тези,които казват ,че са "За" СМ,веднага след това добавят"аз никога няма да се съглася да бъда СМ или страна в процеса" ,докато в мненията "Против" почти винаги има обмислен коментар защо са против.По този начин всички изразени "За" ,които прочетох в тази тема ми звучат твърде повърхностни и лекомислени.Виждате ли,аз няма да участвам,ама защо да преча на другите...Дайте да гласуваме "За"...Ами не стоят така нещата.Който е чел дискусията ,тук във форума,по-задълбочено щеше да разбере каква нова Кутия на Пандора сме се запътили да отваряме.И,защо,един мъж не каза тук какво мисли/а доста мъже има ,които ни четат/. И защо нямаше нито едно мнение на жена готова да бъде СМ/изключвам тези,които казаха ,че биха го направили за свои близки и една мама с четири деца,която единствена каза,че би приела подобен договор за непознати/.Хайде,да кажем, желаещи да имат дете от СМ има, има ли такива ,които да се съгласят да бъдат СМ?
    Мисля,че коментарите досега пропуснаха какво точно се случва в семейството на СМ/ако се реши ,че СМ може да бъде жена,която има родени деца,мисля,че за две деца беше текста/.Значи СМ си има семейство с две деца и съпруг.И какво става по-нататък-тук имаше много мнения,как би се чувствало новороденото,но никъде не се спомена как биха се чувствали децата на СМ.Те ще си имат една бременна мама вкъщи,а накрая бебе няма да има-как ще се обясни това на децата,как ще се отрази на психиката им.При нашите ,български навици все да гледаме в чуждата паничка,сещате ли ,че в процеса влизат и роднините на това семейство,съседите им,колегите им/ако работят/.И на всички тези хора по един или друг начин СМ трябва да обяснява какво,защо,как...Ами аз не разбрах,ако СМ е активно работеща,как се урежда- майчинство ли,болнични ли,отпуск ли е...Ако е в добро здраве през цялото време тя ще трябва да ходи и на работа...или греша...Как се решава въпроса с осигуровките й,с трудовия й стаж...Да ,тя и семейството й ще си получат парите,но нещата не свършват дотук. Освен това момента с нейния съпруг също остана некоментиран.Да приемем,че в началото се съгласи/поблазнен от парите да кажем/,но девет месеца са си девет месеца,а аз съм сигурна ,че едва ли двамата съпрузи са си дали в началото сметка какво точно им предстои,макар и да са го преживели вече два пъти със своите деца.И ако при съпруга почнат колебания в началото дали си е струвало,и после в по-напредналата бременност ,дали няма да има и недоволство...Всичко трябва да се обмисли,а не с лека ръка да се казва "Аз съм ЗА" за нещо ,в което се въвличат толкова много хора/не са само тези прословути 20 семейства с желание за СМ,както на пръв поглед изглежда/.

# 923
Е, да речем, че и аз имам такива, виж какво би те очаквало, ако се "споразумеем" Mr. Green
...Сумата е около 170 000. Mr. Green
...

Да, и аз мисля, че ще е около 20-40 хиляди. Не виждам нищо смешно, това са си 2-4 хиляди лева на месец. Тъй като говорим за пари, не виждам защо българките трябва да дават тези пари на гъркини за СМ, а в същото време други българки да работят едва ли не денонощно в гръцките обувни фабрики по границата за 200 лева на месец. Но това е отклонение.

Бояна, благодаря за разяснението. А как детето разпознава майка си? Това в момента на раждането ли става? Бях чела някъде, че при птиците е така - когото видят при излюпването, него "обявяват" за своя майка.

Което пък ми напомня за прословутата история за Сара от Библията. Когато робинята Агар тръгнала да ражда, те я накарали да роди на коленете на Сара - така Сара "припознала" бебето.

# 924
Прави ми впечатление,че по-голямата част от тези,които казват ,че са "За" СМ,веднага след това добавят"аз никога няма да се съглася да бъда СМ или страна в процеса" ,докато в мненията "Против" почти винаги има обмислен коментар защо са против.По този начин всички изразени "За" ,които прочетох в тази тема ми звучат твърде повърхностни и лекомислени.Виждате ли,аз няма да участвам,ама защо да преча на другите...Дайте да гласуваме "За"...

Това поведение е толкова типично за среностатистическия българин.
Погледни темите "реагирате ли, когато видите, че някой бие детето си?" и "Пушите ли в колата?
Обобщено, мога да кажа, че отговорите са: да, реагирам, обръщам се на другата страна.
И аз не пуша в колата, но какво правят другите не ме интересува.

Щрауси със завряна в пясъка глава. Общество та дрънка. Сега и СМ да разрешат, щото видите ли, те никога нямало да станат СМ, но пък що да пречат?!!!
Тъжно, тъжно...
и както пита Клонка, кой ще може да си купи услугата? Едва ли ще е средностатистическата ми бездетна съседка. На нея и заем няма да й дадат даже.

# 925

Да, и аз мисля, че ще е около 20-40 хиляди. Не виждам нищо смешно, това са си 2-4 хиляди лева на месец. Тъй като говорим за пари, не виждам защо българките трябва да дават тези пари на гъркини за СМ, а в същото време други българки да работят едва ли не денонощно в гръцките обувни фабрики по границата за 200 лева на месец. Но това е отклонение.

Значи, по-добре да ги купят българките за 2000 вместо за 200?

# 926
Любопитно ми е, дали е случайно, че темата се появи само няколко дена преди документалния филм на Мира Добрева за сурогатните майки. И дали това не е опит за насилствено предизвикване на дебати по темата.
Мнението ми за сурогатните майки се припокрива с това на крейзи.
Флор, винаги съм знаела, че ти си една мнооооого умна жена. Това не е комплимент, а ....индиректна възхита.
Ах, очаквах да се включи и библейската история. Обаче нали знаете - пак от Библията - какво се случва после с Агар?

Edit - обърнете внимание и на съвсем резонните въпроси от ДИДИК. Наистина,  как би могло да обясни на едно петгодишно, да речем, че от корема на майка му няма да излезе мечтаното братче или сестриче ЗА НЕГО?

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 15:00 от Не тази вечер, Жозефина!!!

# 927
Любопитно ми е, дали е случайно, че темата се появи само няколко дена преди документалния филм на Мира Добрева за сурогатните майки. И дали това не е опит за насилствено предизвикване на дебати по темата.
Мнението ми за сурогатните майки се припокрива с това на крейзи.
Флор, винаги съм знаела, че ти си една мнооооого умна жена. Това не е комплимент, а ....индиректна възхита.
Ах, очаквах да се включи и библейската история. Обаче нали знаете - пак от Библията - какво се случва после с Агар?

Да, знаем. Сара се проявява като истинска кучка, ако и да е благоверна на патриарха. Simple Smile

Btw, аз далеч не съм религиозна и никога не бих използвала аргументи от Библията. Просто ми беше интересен обичая от чисто антропологична гледна точка - дали има общо с това, което Бояна обяснява за разпознаването на майката от бебето.

Иначе мисля, че темите за сурогатните майки си се появяват периодично.

# 928
  • Вън от пространство и време
Бояна, благодаря за разяснението. А как детето разпознава майка си? Това в момента на раждането ли става? Бях чела някъде, че при птиците е така - когото видят при излюпването, него "обявяват" за своя майка.

По гласа който разпознава безпогрешно, защото го е чувало постоянно докато е било в утробата. Раждането на едно дете е преминаване от един свят в друг, където с него изведнъж започват да се случват нови неща - хранене по нов начин, преобличане, усещане на болка, студ, глад, напишкване, наакване и т.н. Единственият глас, на който детето има доверие за да му обясни какво става, без да изпитва ужас, че при всяка нова процедура умира е гласът на "мама". Изчезне ли той - всяко ново нещо е апокалипсис в главата на детето и при всеки преживян ужас съзнанието му се деформира.

Затова и на децата, които са отделени от майката и поставени в кувьоз, толкова успокояващо и стимулиращо им действа присъствието на "мама" до кувьоза. Защото мама им говори и те разбират че всичко се прави за тяхно добро.

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 15:05 от Gankata

# 929

Това сериозно ли е?!  newsm78  СМ - доходен бизнес.   Thinking

Общи условия

Активация на акаунт