за сурогатните майки

• 137 915
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 685
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
...Някои от последните постинги ме накараха да направя асоциация с един друг неприет закон, нарочно не упоменавам кой. Та, сетих се, че неприемайки даден закон, се дава по-голяма свобода и никакъв контрол при извършването на определени дейности.... в този ред на мисли, може би е по-добре да има такъв.
Закон има - СМ е забранено  Peace

А имало ли е въобще дискусия, и каква е била тя, за да се въведе забраната?

# 2 686
  • София
Много ми е интересно вие осиновителите ако имахте свои деца износени и родени от вас дали щяхте да мислите за осиновяване,надали и утрешния ден като ви зададът въпроса -Мамо а ти ако можеше да родиш твое дете дали ще ме вземеше и мен.
Какво ще отговорите истината или най лицемерно ще го погледнете в очите и ще го излъжете.
Има доста осиновители, които са кандидатствали за осиновяване, след като вече имат свое дете. Аз осинових сина си бременна в 5-я месец. Това достатъчен отговор ли е?

# 2 687
Аз пък нямам репродуктивни проблеми, но си осинових. Бих го направила отново, но за сега нямам тази възможност.
Доволна ли си?

# 2 688
  • София
За да е представително каквото и да е проучване е най- важен принципа на случайността при подбор на респонденти...
Вече споменах (някъде преди 100-ина стр. може би), че резултатите от национално-представително проучване са близки като процентно съотношение на тези тук.

CTramell, публикувано ли е това проучване? може ли малко повече информация?

# 2 689
Аз продължавам да не разбирам защо осиновяването се противопоставя на сурогатното майчинство. Както има хора с родени и осиновени деца, защо да няма с осиновени и деца след СМ? Познавам една жена с осиновено дете, която се интересува от възможностите за СМ (за Щатите става въпрос).

Забраната върху СМ не е изпразнила домовете от деца; както и разрешаването няма да промени ситуацията. По-горе и хомофобите се плеснаха в гърдите и се обявиха срещу СМ  Tired Обществото ни е консервативно и зле информирано.

Гея - общото е правото на личен ИЗБОР. Както ти не си осиновила веднага, а си пробвала за бебе пак и пак.

Това, че двама-трима "прависти" си чешат езиците по форумите, не значи че "хора запознати с материята" не работят в момента по проекто-закон. (Мираета - имала си възможност да бъдеш чута и да се аргументираш професионално пред правилната аудитория; за мен е пропиляна възможност да направиш нещо наистина смислено)

# 2 690

Закон има - СМ е забранено  Peace

Няма такъв. Тази забрана е към наредбата за асистираната репродукция. Сега целта е да се разделят двете. Идеята е да се наложи рамка за СМ, което реално съществува, но не е регламентирано. Явно не може да се спре /то вече е тръгнало/ ами поне да се урегулира.

# 2 691
  • София
За някои неща, точно защото няма достатъчно информация или наличната е много противоречива, предпочитам обществото да е изостанало. Не виждам никакъв смисъл в бодряшкото приветстване и узаконяване  на всяко нещо, което съществува по света. Иначе става едно елементарно подражателство на незряло общество, което не е способно да защитава интересите си. Тук дори няма дискриминация, колкото и да се опитват да го представят така! Има го вариантът чужбина, видя се, че няма проблем това дете да бъде после регистрирано  в БГ, какво още!  сега този, който иска да мине на варианта сурогатство може да го направи, пък дори и тайно.
На мен това с узаконяването ми напомня на така желаното узаконяване на проституцията. Ще кажета, че не било същото! Да, ама не! Има опасност от нарушаване на обществения интерес и БГ да стане като Украйна.

# 2 692
  • София
http://www.zachatie.org/arti/ARTi_broi_17.pdf

на 3-та и 4-та страница - позицията на доц.д-р Атанас Щерев и мнението на психолога Ани Коцева за СМ.

# 2 693
Много ми е интересно вие осиновителите ако имахте свои деца износени и родени от вас дали щяхте да мислите за осиновяване,надали и утрешния ден като ви зададът въпроса -Мамо а ти ако можеше да родиш твое дете дали ще ме вземеше и мен.
Какво ще отговорите истината или най лицемерно ще го погледнете в очите и ще го излъжете.

оох, йори, не мога да се стьрпя. За мене отговорьт е: можех да си родя, но решихме да вземем тебе, вече родения. Много е дьлго да се обяснява. На различни планети сме.

# 2 694
А може би ако достатъчно си показал любовта си, на детето няма да му хрумне точно този въпрос, дали би го имал него и т.н. или няма да драматизира толкова много
Все едно хората дето имат повече от едно дете, да страдат много от върпоса- ама ти мен ли обичаш повече или братчето/сестричето ми?

# 2 695
  • България-Швейцария
CTramell, публикувано ли е това проучване? може ли малко повече информация?
Не е публикувано, защото е по поръчка на клиент, резултатите сме ги предоставили на него, оттам нататък вече той като собственик на данните решава дали да ги огласи или не. Нямам представа кой точно го е поръчал, темата беше включена в едно от ежемесечните ни национално-представителни изследвания преди поне 5 месеца.
Конкретни цифри нямам право да посоча, дори това, че се обяснявам тук не е особено редно, но пък ми писна да се спекулира с представителността и намеците за кухи акаунти, създадени с цел да се гласува в анкетата тук.

# 2 696
Аз лично теб с нищо не съм те обидила, а те помолих да седнеш и да ми разясниш така, че да ме убедиш, че аз съм сгрешила и наистина такъв закон трябва да има. Търговци на плът ще има узаконени от закон за сурогацията - това е в чист вид такава търговия - в единия случай с плътта на майката, както любезно ни казаха, тя ще търгува със собствената си утроба, в другия случай ще е търговия с детето. Това е основата, на която ще стъпи този толкова искан и защитаван от теб закон. Кое в случая налага узаконяването на такава търговия?

Явно на всички им е ясно, че търговци на плът има и в момента. Те не се интересуват нито от правата на майката, нито от правата и задълженията на така наречените тяхни "клиенти". Те се интересуват само и единствено от парите.

Няма контрол над това как се избират майките, никой не знае дали това не става и насила (направо ми настръхват косите като си го помисля) не се преминава през психотестове, не се проверява дали за хората, които искат да имат дете по този начин наистина няма друга алтернатива, никой не се грижи за травмите (психически и др.) причинени и на двете страни, отваря се път за последващ (вечен) рекет. Мога да продължа, но и това е достатъчно. В момента има черен пазар и той устройва точно търговците на плът.

С въвеждането на съвременен закон (не забраняваща наредба) всички тези неща могат да бъдат проверявани и контролирани от държавата по съвсем цивилизован начин.
Забранителната наредба е въведена точно, защото в сегашните ни закони тези неща не са урегулирани. А не са урегулирани, защото закона ни в момента е писан през комунистическите години на миналия век, когато дори технологията не е съществувала. Преди няколко години юристите в парламента просто "отложиха" проблема за да не си създават проблеми, които няма как да разрешат със закон, в който не е предвидена дори такава ситуация.

Аз лично мисля, че е време закона да се промени и една от причините е да изчезне черния пазар (съществуващ в момента) и заедно с него насилието над всички участващи в такъв един процес.

Още веднъж се извинявам - не искам да лепна етикет "убиец" на никой в този форум.
Обаче... забраната, черния пазар и нераждането на деца по този начин и заради тази наредба си е факт.

Такава забрана за мен е абсурдна в 21-ви век.

# 2 697
  • София
А защо да няма кухи акаунти? Не съм забелязала всички да спзват етика.

# 2 698
...
Търговци на плът ще има узаконени от закон за сурогацията - това е в чист вид такава търговия - в единия случай с плътта на майката, както любезно ни казаха, тя ще търгува със собствената си утроба, в другия случай ще е търговия с детето. Това е основата, на която ще стъпи този толкова искан и защитаван от теб закон. Кое в случая налага узаконяването на такава търговия?

Geia, не съм чела старите ти постове, но ми изглеждаш разумен човек.

Айде за момент да се опитаме да излезем от етикетите "търговия с плът", "покупка на деца" и т.н. Знаеш, че на всяко нещо може да бъде лепнат грозен етикет.

Та да пробваме малко по-рационален подход.

Да ти кажа аз как разсъждавам, а ти ще ми кажеш къде греша.

За мен на първо място са последствията за пряко замесените - детето, СМ, биологичните родители.

За детето има едно основно очевидно последствие - че ще го има. Тук се говори много за първична рана, създаване на емоционални инвалиди, осакатяване и т.н. Въпреки, че в продължение на 100 страници се опитвах да разбера на какво се гради тази вяра, че детето ще е травмирано в такава степен, че е по-добре да го няма, не успях. Можеш да се върнеш назад и да погледнеш тази дискусия.

За СМ - да, не всяка жена трябва да може да става СМ. За много жени това би имало тежки последствия, има такива случаи. Но има и много други случаи. Тук цитирахме доста изследвания и статистики, които показват, че при внимателна преценка на личността и мотивацията на СМ от професионалисти, тези случаи се свеждат до минимум. Имаше данни от една щатска агенция, цитирани тук, че при тях за 1500 родени деца от СМ, нямат нито един случай, в който СМ да не иска да се откаже от детето.

Нещо повече, за много СМ възможността да бъдат полезни за раждането на едно дете, е много ценна. Поне за СМ има достатъчно проучвания.

За биологичните родители - там е по-просто и няма да се спирам.

Та въпросът е - може ли да се въведе регламент, който да е полезен за всички заинтересовани. На мен ми изглежда, че може.

Дали такъв регламент може да гарантира липсата на корупция примерно - не, не може. Както и никой друг закон. Липсата/наличието на закон и липсата/наличието на корупция са две съвсем отделни теми.

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 14:10 от jp

# 2 699
...
Та въпросът е - може ли да се въведе регламент, който да е полезен за всички заинтересовани. На мен ми изглежда, че може.

Дали такъв регламент може да гарантира липсата на корупция примерно - не, не може. Както и никой друг закон. Липсата/наличието на закон и липсата/наличието на корупция са две съвсем отделни теми.

именно
закони много
спазване никакво

Общи условия

Активация на акаунт