2880 лв. накуп за майки студентки - 3

• 53 910
  • 723
  •   1
Отговори
# 360
Момичета да ви попитам...карам магистратура редовно обучение ,но съм с руски паспорт.Бебето живот и здраве като се роди ще бъде с български.Дали ще ми дадат тази еднократна помощ???Аз съм с постоянно жителство тук и тук си се осигурявам.Ще получавам и майчински,но дано да не се заядат за тази помощ  newsm78

# 361
Момичета да ви попитам...карам магистратура редовно обучение ,но съм с руски паспорт.Бебето живот и здраве като се роди ще бъде с български.Дали ще ми дадат тази еднократна помощ???Аз съм с постоянно жителство тук и тук си се осигурявам.Ще получавам и майчински,но дано да не се заядат за тази помощ  newsm78

А,в България ли учиш?Ако да,полагат ти се. Peace

# 362
  • Пловдив
Момичета да ви попитам...карам магистратура редовно обучение ,но съм с руски паспорт.Бебето живот и здраве като се роди ще бъде с български.Дали ще ми дадат тази еднократна помощ???Аз съм с постоянно жителство тук и тук си се осигурявам.Ще получавам и майчински,но дано да не се заядат за тази помощ  newsm78
Това пише в закона по въпроса:
Чл. 3. Право на семейни помощи за деца имат:
1. (нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) бременните жени - български граждани;

2. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата на българските граждани - за децата, които отглеждат в страната;

3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата, в които единият от родителите е български гражданин - за децата с българско гражданство, които отглеждат в страната;

4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата на роднини, близки или приемни семейства - за децата, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;

5. (предишна т. 4, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) бременните жени - чужди граждани, и семействата на чужди граждани, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната, ако получаването на такива помощи е предвидено в друг закон или в международен договор, по който Република България е страна.

НЕ искам да споря с никой или да те обезсърчавам, но не съм сигурна дали попадаш в 1 от 5-те групи по-горе. Подозирам, че и повечето служители в ДСП няма да са наясно и нищо чудно и да ти откажат, като се хванат за това, че не си българска гражданка. Естествено, ще можеш да обжалваш, но трябва добре да си проучиш въпроса.
Кристал, защо мислиш, че е достатъчно, че учи в България? По-скоро това че детето ще е български гражданин  newsm78

# 363
От Дирекциите "Социално подпомагане" се отпускат семейни помощи при бременност, раждане и отглеждане на деца, на лица и семейства които отговарят на следните условия:

- бременни жени - чужди граждани, и семейства на чужди граждани, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната, ако получаването на такива помощи е предвидено в друг закон или в международен договор, по който Република България е страна.

Това ме навежда на мисълта,че има право на тази помощ и още повече е студентка в български университет.

За по-сигурно попитай тук: http://sgr.hit.bg/qest.html

# 364
3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата, в които единият от родителите е български гражданин - за децата с българско гражданство, които отглеждат в страната;
Благодаря ви момичета.Да уча в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и таткото е българин  Peace

# 365
  • София
Здравейте,
вече родих  Laughing и дойде време за бюрократичните въпроси...от темата ми стана ясно къде какво трябва да се подаде, но имам едно притеснение относно Заповедта на директора на дирекцията за Соц.подпомагане, тази заповед от соц. служба ли се получава и това с гледането на детето от друго семейство  Shocked нещо не ми е ясно......

Моля за разяснение.......

# 366
Здравейте,
вече родих  Laughing и дойде време за бюрократичните въпроси...от темата ми стана ясно къде какво трябва да се подаде, но имам едно притеснение относно Заповедта на директора на дирекцията за Соц.подпомагане, тази заповед от соц. служба ли се получава и това с гледането на детето от друго семейство  Shocked нещо не ми е ясно......

Моля за разяснение.......
Да заповедта си я взимаш от социалните, при които си подала документите, взимаш си и оригинала на акта за раждане (аз ги взех около 20 дни след подаването на док). А другия въпрос не го разбрах  Thinking

# 367
  • София
  А другия въпрос не го разбрах  Thinking

2. копие от заповедта на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решението на съда за настаняване на децата в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето - в случаите по чл. 6а, ал. 5 ЗСПД;

това не ми е ясно, аз ще си гледам детето, тази точка ме обърква,...

# 368
  А другия въпрос не го разбрах  Thinking

2. копие от заповедта на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решението на съда за настаняване на децата в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето - в случаите по чл. 6а, ал. 5 ЗСПД;

това не ми е ясно, аз ще си гледам детето, тази точка ме обърква,...
Тогава тази точка не се отнася за теб и не я взимай под внимание! Mr. Green

# 369
petia, ти си оставяш и оригинала на акта ли? Не трябва ли само копие?  Rolling Eyes А тази заповед на директора е решението дали ще ти отпуснат помощта ли?

# 370
Момичета,днес си взех заповедта за ЦЯЛАТА сума.След едноседмична борба със социални работнички,които не познават закона,стигнах до юристите им,които потвърдиха,че никъде не пише за намаляване на размера на тази еднократна помощ заради месеците на бебето към датата на подаване на молбата.Така че търсете си правата и бъдете настоятелни!Успех пожелавам на всички!

# 371
  • Пловдив
rompecabezas бравоооооооо  bouquet

# 372
Elfita,благодаря ти!Наистина беше голяма борба,важното е,че доказах,че съм права Wink

# 373
rompecabezas и от мен имаш голямо браво!
MMka - оригинала на акта го оставих заради еднократната помощ от 250лв. за раждане на дете. Само за тази помощ искат да остане в тях за 20-тина дни.

# 374
rompecabezas и от мен имаш голямо браво!
MMka - оригинала на акта го оставих заради еднократната помощ от 250лв. за раждане на дете. Само за тази помощ искат да остане в тях за 20-тина дни.

Ясно, благодаря ти  Hug

rompecabezas, и от мен БРАВО и само така!!!  Peace Hug

Общи условия

Активация на акаунт