Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 11-та тема

  • 131 154
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
  • Русе/София
  • Мнения: 1 838
noni2009 добре дошла.Справила си се превъзходно.Сега можеш да споделяш всяка събота какво си направила.  bouquet

# 451
  • Мнения: X
noni2009 добре дошла.Справила си се превъзходно.Сега можеш да споделяш всяка събота какво си направила.  bouquet
Подкрепям напълно!Много хубави питки и кифлички! Peace

# 452
  • Мнения: 185
Благодаря ви момичета, за топлия прием и похвалите. Hug Във вторник съпругът ми е именик - Петър,и съм решила да приготвя специална пита за негово здраве. Само, че се колебая точно каква да бъде, той ги харесва със сирене, така че най-вероятно ще е такава. Има доста неща от първа страница, които съм си набелязала, но пък ме е страх точно за празника му да експериментирам. Сигурно ще заложа на нещо, което вече съм правила и задължително ще има снимка. Hug

# 453
  • под тепетата
  • Мнения: 11 118
 noni2009  , това е петровска пита от сайта на Веселият готвач. Не съм я правила, но не изглежда трудна, а и е със сирене  Laughing

Петровска пита
   
Продукти

    * 1 кубче мая
    * 1 кг брашно
    * 1/2 ч.ч. прясно мляко
    * 1/2 ч.ч. кисело мляко
    * 1 ч.л. сода
    * 1 бр. яйце
    * 1 бр. белтък
    * 3 с.л. олио
    * 1 с.л. захар
    * 1 с.л. сол
    * 1 с.л. ракия

За пълнежа:

    * масло
    * сирене

За намазване:

    * 1 бр. жълтък
    * 1 с.л. кисело мляко
    * 1 с.л. олио

   

Приготвяне 
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно. Слага се на топло да втаса. Брашното се пресява два пъти, слага се в голяма купа, в средата се прави кладенче и се слагат всички продукти и бухналата мая. Омесва се меко тесто. Разделя се на две топки. Всяка се разточва на кора, която се намазва с разтопено масло, обилно се поръсва с настъргано сирене и се реже на 12 парчета като торта. Всяко триъгълно парче се навива като кифличка (започва се от основата на триъгълника и се навива към върха) и се слагат в намазана с мазнина тава, не много плътно. Оставят се на топло да втасат и се намазват със смес от разбития жълтък, киселото мляко и добавеното на струйка олио (по този начин коричката става по-крехка и лъскава). Слага се в студена фурна и се пече при 180-200 С до готовност. По желание след като се намаже може да се поръси със сусам.
 

# 454
  • Мнения: 185
bilqna_69, много ти благодаря  bouquetИ моят вариант е горе-долу такъв, само не разбирам функцията на ракията newsm78.Ще се поразровя из готварските сайтове, ние не спазваме съвсем точно какво трябва да се приготвя за самия празник. Хапване, пийване и добре приятели Mr. Green това ни стига обикновено. Но, този път твърдо съм решила, питата да е специално за него, понеже той много ме подкрепя в готварските ми подвизи и се гордее с постиженията ми. Още веднъж ти благодаря  bouquet

# 455
  • под тепетата
  • Мнения: 11 118
Моля, радвам се да помогна. А и други момичета тук са споделяли , че слагат ракия , май за по-добро втасване беше. Успех при подготовката за утрешния празник!

# 456
  • Мнения: 185
Виж това не го знаех, ама  съм си още начинаеща. Аз пък прибавям по една супена лъжица мед, тестото става страхотно Hug

# 457
  • Мнения: 50
Е много е полезен този форум!Аз не съм знаела и за меда и за ракията!Благодаря ви момичета , че споделяте такива тънкости!  newsm51

# 458
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Да ракия се слага във всички теста и става много хубаво и бухнало това което правиш  Peace PeaceАз в едни колаци пържени слагам по една лъжица и стават супер Peace

# 459
  • Мнения: 3 453
 За първи път чувам това за ракията, при цялото ми месене и ровене в тая моя любима тема!Ще пробвам задължително следващия път! Hug

# 460
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 564
Момичета, и тук да питам : правила съм няколко пити по ваши рецепти, всичките толкова вкусни, че сме ги изяждали още топли.Сега обаче ми се налага да направя питка от единият ден, а да се хапва на другият.Питах и в темата за бързите въпроси и отговори, но и тук не е лошо да питам - коя питка е също толкова вкусна 24- часа след изпичането?То може и всичките да са, ама ние като ги подхващаме направо от фурната - как да разбера Embarassed.

# 461
  • Русе/София
  • Мнения: 1 838
Аелис,според мен,няма проблем да си направиш питка,каквато ти искаш.Просто я прибери в найлонова торбичка,и на другия ден я стопли във фурната.

# 462
  • Пловдив
  • Мнения: 614
АЕЛИС  аз правих скоро питка за кръщене и трябваше да я направя предишния ден ..та ето ти рецептата защото стана супер и след около 35часа си беше страхотна  Hug HugАз правих няколко пробни преди това и само тази беше все едно си я правил същия ден..
препоръчвам ти я и на вкус е страхотна..


http://zi4e57.blogspot.com/2010/04/blog-post_21.html#links

# 463
  • Мнения: 185
Здравейте Hug. Аз обрах овациите на Петровден, питаха ме откъде съм ги купила питките newsm78 Mr. Green. Досега каквото съм приготвяла все е било за домашна употреба, за пръв път хора, които не са от семейството ми, опитват това което съм направила. За съжаление снимките са в телефона на мъжлето, като ги кача на компютъра, ще ги пусна и тук. Синчето на 05.07. е рожденик и той си даде поръчката, да правя за гостите му питка. Ще правя къде ще ходя.ЗИЧЕ и друг път съм гледала твои неща, моля те отговори ми в каква тава ги печеш тези чудесии. От толкова време си търся малка по диаметър, но висока тава и няма, и няма.

# 464
  • Мнения: X
в каква тава ги печеш тези чудесии. От толкова време си търся малка по диаметър, но висока тава и няма, и няма.
Ползвай йенска тенджерка,само долната част,с по-голям диаметър.Аз последно си взех най-обикновена тава емайлирана,с ф 30 см,много добре стана и в нея,ще ти покажа снимки и на двете съдинки заедно с питките,но довечера,че снимките ми са на дом. коп-р.

Аелис,чета,че някои замразяват в камерата хляб,козунак,след изпичането,когато напълно изстинат.Като извадят и размразят печивата били като токущо опечени.Не съм пробвала обаче и само преразказвам. Peace
Рецептата на Зиче е класическа с прясно мляко,та едва ли питката е останала мекичка заради самата рецепта,по-скоро много добре я е съхранявала. Hug

Общи условия

Активация на акаунт