Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 101 672
  • 749
  •   1
Отговори
# 225

La vie en rose - на какъв език е терапията? Детето трябва да чува САМО 1 език, и колкото и да ти се иска да учи и български трябв да се откажете от него - дори у дома не трябва да го чува когато си говорите с мъжа си. Нито с родниниите по Скайпа и т.н. Нека проговори добре първо на един език, после лесно се вкарва втори. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО е важно това. Моите деца са 3 езични - казвам ти го от собствен опит с аутистичното си дете...

# 226
Tsveteto, благодаря!  bouquet
Вие при кой сте ходили там?

Ние сме при д-р Бистриан, виждали сме се и с д-р Аврамова - нямам оплаквания. Всички, с които сме се срещали там, ми изглеждаха компетентни и съпричастни към проблемите ни.

# 227
Обратното е - Пекс водят до разбиране на речта, а като има разбиране от там до проговарянето е по-лесно Simple Smile

С пекс комуникират добре дори 1-2 годишни деца - не се изискват специални умения. Не се иска и да разбират много.

За големите проговорили деца Пекс се ползва за развитие на речта - по дълги и правилни изречения и т.н. но първия етап от системата е насочен точно за много много малки деца.

Аз пак не съм разбрала значи Embarassed, извинете.

# 228
За какво се извиняваш пък ти Simple Smile
Нали сме тука да си разясняваме и помагаме - който с каквото може....

# 229
момичета здравейте

.... изясни ми се къде може да се направи диагностика на СИД и то е в София, сега чакам да ми даде информаци горе долу колко отнема за да можем да организираме отпуска на таткото.

.......

Моля кажете и как сте сигнали до факта че детето ви има проблеми с Казеина и глутена. Ще направим изследвания за лактозна непоносимост, но за  глутена и казеина какво трябва да с е направи като диагностика. Благодаря ви предварително.

Сега ще ви попрочета малко по назад че тези дни не ми беше до компютър.
 Hug

_re_ge
, къде точно ви насочиха за диагностика на СИД в София? Ако искаш, пиши ми на лични.

Относно въпроса ти за изследванията - ние правихме едно изследване за наличие на пептиди на глутена и казеина в урината в лаборатория във Великобритания - по препоръка на наш познат англичанин, който има син тинейджър с аутизъм. Изпратихме биологичния материал с куриер. Получихме като резултати цял научен труд с много графики и математически данни, които ми е трудно да разчета. Това, което разбрахме е, че при нас тестът не показва никаква реакция към казеина, но има такава към глутена, и според техните препоръки е разумно да спазваме безглутенова диета. Пишеше също, че тяхната методика е още експериментална.
Заведохме детето на  гастроентеролог  - според него това изследване не било показателно, изпрати ни да направим на детето тест за алегрии, който предстои да направим. И аз не съм убедена колко е надеждно това изследване, но за всеки случай се придържаме към диетата.

Писала съм и преди, че правихме и изследване за непоносимост към храни, което пък показа много силна реакция към млякото и някои други високобелтъчни храни.
Като цяло мисля ,че desi e права за това, което е написала за диетата. Ние предприехме обаче изследванията, за са получим някакъв сигнал дали евентуално имаме проблем с храните - е, при нас се получи такава индикация и затова подложихме детето на диета без угризания.

# 230
Здравейте момиченца
благодаря ви за подкрепата и топлите думи, малко ми трябваше за да се освестя - трябва да гледам напред не мога да се откажа. Искам да коментирам нещо по съветите ви.

1. По въпроса за глутена и казеина - при Зайо няма пощръкляване отхрана, той е нормално-активно дете, не ми се струва бесен особенно след преживяното с кака му. Единствено постоянното ходене по голяма нужда - по 3-4 пъти на ден ме притеснява. Ще направим отново чревни изследвания но не вярвам да изкочи от там нещо. Ще направим и лактозна непоносимост но се страхувам че и това не е точно проблема защото примерно на стомаха му действат зле и всякъв вид плодови сокове , компоти било купешки или домашни. Чудя се какво може да е, а педито само върти очи...

2. Деси при нас устата е нещо като табу. Всички по специални манипулации водят до позиви на гадене или повръщане. Примерно миенето на зъби е сведено до минималното веднъж на ден защото е голяма мъка, макар и вече тренирана внимавам защото тръкна ли по встрани и е повърнал. Дори ако нещо не му харесва на вид ( в последно време пчели мухи  и други летящи бубулечки ) има позиви на гадене, ако вкусът на нещо нему хареса също може да повърне отведнъж. Не ближе близалка не дъвче дъвка. Може да посмуче вързалката на якето , но не всяка.

3. Тези дни направих малко експерименти и стигнах до следните изводи - синът ми има две органичения в храната- цвят и вкус.Ако не му хареса на цвят не е склонен никак да го кусва, ако му хареса на цвят тогава избира според вкуса - така избора се намаля повече от 50%. Не харесва ярките агресивни цветове на храната - червено, оранжево , насително зелено. Примерно една и съща храна ако е в подходящия цвят ще я хапне, ако не - няма да я кусне или ще яде само ако вниманието му е заето с по силен дразнител и аз бутам в устата.Започна да дели желираните мечета - яде само зелените и жълтите. НО ако в пакета са само два вида червени -прозрачни и ярко бели- матови - ще изяде червените но никога белите.

4. За упражненията пред огледалото - искат аз да назовавам част на лицето или тялото ( общи такива ) и той повтаря ( пожелателно но не задължително )  и да ги посочва - на себе си или на мен. Въобще малкото думи които казва, той прознася чудесно, няма проблеми дори с Р, затова и предполагам са от този вид упраженията , но неразбирането .... както каза логопед то наистина влошава много нещата.Обаче тук се сблъсквам със спецификата на езика  - "това е носа на мама"  а "това е твоят ( на ИЦИ) нос" - моят син ме гледа така все едно му говоря на китайски, виждам че не разбира че предмета освен че има име и принадлежи на някого.Затова при команда НОС е в съмнеж кое да посочи.

5.Селма, ЛА вие ен Роуз - и при нас логопед иска да работи без да съм впомещението, казва чеуроците били така по ефективни. Дали обаче Зайко ще позволи не знам,ще му дам възможност да се потръшка другата седмица, и от самото тръшкане веднага ще разбера дали ще стане или просто няма да проработи.

Деси ще питам и нашата логопед на Пекс, странно как мисля в унисон с вас, и аз се двоумях относно възможностите на  езика на жестовете, защото често придружавам думите с жестове и ми се струва че така ме Разбира повече или поне усеща емоционалната окраска.

Таня ще чакам да споделиш какво сте правили вие, при нас за сега целта ми е мъгла но поне има движение в мъглата.

Момичета - получихме си вече документите от ЛКК и сме готови да подаваме в детска градина. Съветват ни да подадем и септември месец за ресурсно подпомагане защото притежаваме всички  " екстри"  и няма как да ни откажат . Намерихме и градина където успешно са имали дете с ресурсно подпомагане, но пак ще искаме да говорим с директорката. Полека движим и в тази посока, като се запишем в ДГ ще почна да готвя документите за ресурсния център.

Искам да благодаря за линковете за методите на проф.Драпкин и холдинг терапията, много ми хареса идеята.Понеже вярвам в силата на майчината любов и прилагам подобни действия без да съм знаела че действам по Драпкиновски  или според холдинг терапията мисля да се усъвършенствам.

# 231
.... изясни ми се къде може да се направи диагностика на СИД и то е в София, сега чакам да ми даде информаци горе долу колко отнема за да можем да организираме отпуска на таткото.

Моля кажете и как сте сигнали до факта че детето ви има проблеми с Казеина и глутена. Ще направим изследвания за лактозна непоносимост, но за  глутена и казеина какво трябва да с е направи като диагностика. Благодаря ви предварително.

_re_ge
, къде точно ви насочиха за диагностика на СИД в София? Ако искаш, пиши ми на лични.

Относно въпроса ти за изследванията - ние правихме едно изследване за наличие на пептиди на глутена и казеина в урината в лаборатория във Великобритания - по препоръка на наш познат англичанин, който има син тинейджър с аутизъм. Изпратихме биологичния материал с куриер. Получихме като резултати цял научен труд с много графики и математически данни, които ми е трудно да разчета. Това, което разбрахме е, че при нас тестът не показва никаква реакция към казеина, но има такава към глутена, и според техните препоръки е разумно да спазваме безглутенова диета. Пишеше също, че тяхната методика е още експериментална.
Заведохме детето на  гастроентеролог  - според него това изследване не било показателно, изпрати ни да направим на детето тест за алегрии, който предстои да направим. И аз не съм убедена колко е надеждно това изследване, но за всеки случай се придържаме към диетата.

Писала съм и преди, че правихме и изследване за непоносимост към храни, което пък показа много силна реакция към млякото и някои други високобелтъчни храни.
Като цяло мисля ,че desi e права за това, което е написала за диетата. Ние предприехме обаче изследванията, за са получим някакъв сигнал дали евентуално имаме проблем с храните - е, при нас се получи такава индикация и затова подложихме детето на диета без угризания.

Цветето
Ето какво ми отговори Нина, не мисля че трябва да го пиша на лични, ще има да потрябва на много хора - нека го има тук :  
За съжаление такава диагностика не се прави във Варна. Трябва да дойдете до София. Ние можем да дадем програма за работа и да ви изпратим при логопед, който да я изпълнява след това. Тези рограми се правят за 1 или 3 месеца в началото, а после на всеки 3 или 6 - завиви от темпа, с които "върви" детето и правим видео супервизия през скайп или чрез изпращане на клипове

ето телефони за връзка с мен и екипа на Пумеплина

02 4921154, 02, 4921786 - Пумпелина

Все още не ми е отговорила колко време отнема, но в момента в който ми напише ще го споделя.

МНого благодаря за информацията относно казеина и глутена. В момента от опита който си споделила си мисля да тръгнем по обратната посока - лактозна непоносимост,  после хранителни алергии и ако до там няма яснота ще замоля за информация къде в GB се прави това изследване . Страното е че нас досега никой не ни е предлагал изследвания за хранителни алергии пък и ние не сме сещали да му направим а имаме достатъчно примери сред нас ( понякога родители сме крайно недосетливи ) . Така че съм ти и задължена за правилния ориентир.

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 12:48 от _re_ge

# 232
  • София
_re_ge, мисля че трябва да изтриеш личният телефон на Нина, има правило, че лични телефони не се публикуват.

За опознаване за частите на тялото направете първо на него. Нека да си познава той всички основни части. На мен са ми показвали без огледало. Ако се замислиш ние си познаваме ръката без да се гледаме в огледало, а усещаме къде е тя. Нас ни караха да минава моята ръка от рамото й към китката, така тя получаваше усещане къде е нейната ръка. После сравнението мой, твой и огледалото може да е . Като си знае добре неговите части, тогава сравнявайте. Ако вече може да си показва поне 7-8 части без проблем и последователно - питаш къде са ти ушите, краката, ръцете, носа, очите,устата, косата и той си показва, тогава започнете да сравнявате. Ако си е опознал неговите, ще свикне да ги показва и та теб. Ето и тази книжка беше забавна в случая, а се учи и речта - http://www.book.store.bg/p27253/az-imam-.html

За храната много деца си избират по цвят, моето също /което е част от индикациите за СИД/, но аз спрях да се вглеждам - има достатъчно светли храни. А и като разбира повече, вече започна сама да си включва други - вече много харесва боровинки и ягоди под формата на кремчета, защото ги видя от Ягодов сладкиш. Между другото тези фирми са добри за създаване положително отношение към храната. Добре сте се насочили към изследване за хранителна непоносимост и според мен децата трябва да са диета изключваща алергени. Желираните бонбони не давам, защото имат оцветители. Но виж близалки по едно време давах, защото имат и полезна функция за координацията ръка-уста, и за усещанията. Моето дете се престраши от едно познато дете, което нагъваше близалка. Може би при вас каката може да помогне, ако му покаже.

Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 08:36 от TanyaMG

# 233
  • София
Не съм много добре запозната какво се прави точно пред огледалото, защото с моето дете много се занимаваше една психоложка точно с това.Аз умишлено не го натисках и в къщи за да не го натоварвам излишно с едно и също нещо.Но........сигурна съм, че основната идея на "висенето" пред огледалото е да изгради детето своето "АЗ".Да свърже изражението си със личноста си.Показването на частите от тялото пред огледалото е просто начина по който се опитваме да ги накараме да изградят своето "АЗ".
Основна първа стъпка, и може би една от най важните в ПЕКС е именно формиране на "АЗ".Започва се с това - нещо като основата на която да стъпим.

_re_ge , ще прегледам старите си постове за периода, когато почнахме ПЕКС и ще опитам да се сетя какво съм правила.Спомням си единствено, че му хващах ръчичката и му я допирах до гърдичките за да визуализирам тази дума.Когато му говорех използвах много тази думата, също докосвайки гърдите си с ръка.Това е и картинката на ПЕКС за "аз".

# 234
  • София
Не знам дали сте видели тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=492239.0 , има свободни места за деца със СОП в ДГ в Младост 3, София

# 235
_re_ge, мисля че трябва да изтриеш личният телефон на Нина, има правило, че лични телефони не се публикуват.
  Принципно най-долу в десния ъгъл на всяка страницата на Бг-мамма в списъка "приятели" фигурира и Пумпелина.
  В техния сайт има и телефони,и всякаква друга информация.

# 236
_re_ge  - положението с вашата уста е като при нас, когато малкия батко беше на 4 - не се отчайвай - оправят се. Това което ще го "лекува" е терапията за СИД - Нина е прекрасен специалист. Горе долу 6 до 12 месеца и ще може да му миеш спокойно зъбките:) Може и по бързо да стане - знам ли.... За яденето - там по-зле бяхме ядеше само 2 храни - мялко и месо - като вкарахме диетата ядеше само месо...е оцеля Simple Smile Сега яде много неща - пак избира по цвят и вкус и КОНСИСТЕНЦИЯ, но има разнообразие. Хич не се отчайвай, ние в СИД-а имахме не само висока сетивност на устата а и тактилна - не можеше да облича и дрехи..... Все още не харесва да го докосват, особенно хора които не познава.

за логопеда - трябва да го оставаш сам. Ще се потръшка няколко седмици, ще му мине. Казваш че няма проблеми с поведението - ами защо тогава ще се тръшка?
Алергии и непоносимост към храна не е едно и също.  За лактозата - защо вместо да си давате парите за тестове просто не я премахнеш ? Тя не е важна за здравето на детето ти - махайте млякото и готово. Факта, че има проблем със стомаха говори, че е добреда опитате диета. Махнете казеин и глутен за 3 седмици и виж как ще му е стомахчето.  Шанса да проявява аутистично поведение от алергия е малък, но от непоносимост от храна е голям. Тест за пептиди в англия ми се вижда скъпо удоволствие при положение, че може да пробваш да махнеш тези храни и да видиш какво се случва.

Пред огледалото - това  е стъпка 1 при логопеда Mr. Green преди да се почне да му "пипа" устата. Детето трябва да осъзнава частите на лицето си за да може в последствие да контролира мускулите му за да говори.  Нека се гледа  и ако той не иска да сочи ти сочиш - нос, уста, очи, уши, бузи, вежди...Не веждички, не бузки, не ушенца  
Naughty

Може паралелно да учите частитена тялото - като го обличаш казваш - рука, крак, ходило, коляно, лакът. За сега се ограничи до ползването само на 1 дума докато го обличаш и  се гледате в огледало. ПОчни примерно само с уста, очи, нос. Като видиш, че е научил думите вкарваш още една.

Има няколко степени на научаване - първата като е казана думата да разпознае какво значи тя и да посочи, втората да може да я каже като му е посочен носа примерно, третата да ползва думата спонтанно. Ти почваш да търсиш първата степен сега. Не бързай, нещата ще станат.С времето става по-лесно.

За устата дай му ел. четка за зъби и му покажи как да я слага на устните си. После да си извади езичето и да го опре в нея... и така докато се престраши да я слои в устата си - той , а не ти  в неговата.

за миенето на зъбките - кажи му да се мие сам с ел. четка. Сложете паста и му покажи ти с твоята какво правиш. Нека сам се мие - Няма да е фатално да ходи с лошо измити зъби ивестно време... Не се сещам сега друго. newsm78

# 237
Ето ти малко окуражаване - неговорещото ми преди 3 години и много малко разбиращо дете тази сутрин какво ми каза:

Не ме припирай, на време ще съм в училище. И да не съм - аз съм слънцето на госпожата, никой не чете и пише като мен - ще ми прости Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Днес трябваше да са облечени в Синьо - имат ден срещу Булийс - това са деца които тормозят другите в училище и училището има програма за справянето с такива и в знак на поддръжка на програмата и с гордост, че този проблем е изкоренен в училището днес всички деа обличат синьо  а не униформа. За моя син това е благодат - той не понася копчетата на униформата.

и човека пита - "Мамо, аз ако стана Були (незнам думата на БГ - някой да ме светне?) и тормозя всички физически, психически и сексулано (тука паднах от смях - той едва ли знае за какво става дума) ще направят ли повече такива дни?

аз обеснявам, че най много да го изхвърлят от училище ако стане Були а и Исус не би постъпвал така, а ние искаме да постъпваме като него. Той ми отговаря  че тогава щял да пуска анонимни писма в кутията/има такива за оплаквания ако някое дете е тормозено/ за насилието по време на тренировките по ръгби  и хокей. /предполагам в неговите очи си е насилие - той нали не обича да го докосват/.
Обеснявам аз пак - те точа не е насилие и деата им харесва играта а той ми отговаря - Ах....колко странно, колко странно.... Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 238
  • София
 Принципно най-долу в десния ъгъл на всяка страницата на Бг-мамма в списъка "приятели" фигурира и Пумпелина.
  В техния сайт има и телефони,и всякаква друга информация.

Аз проверих, но на сайта на Пумпелина няма личният номер на Нина, има фирмените на Пумпелина. Според мен не е редно телефон, който го няма на сайта на Пумпелина да се публикува тук.

Деси, не знам защо твърдиш, че огледалото е първа стъпка - тук нито в Пумпелина го ползват, нито в Логос АБВ, нито екипа, който обучава по Пекс. Не че съвсем не го ползват, но е нещо допълнително. А това са екипи с много възможности при деца в ранна възраст. Просто ако детето не схаща пред огледалото, може да се търсят други начини, които да са по-ефективни.

Елекрическата четка е много дразнеща за децата. Тук я ползват при много ниска чувствителност, но пак не всеки път.

Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 09:52 от TanyaMG

# 239

Аз проверих, но на сайта на Пумпелина няма личният номер на Нина, има фирмените на Пумпелина. Според мен не е редно телефон, който го няма на сайта на Пумпелина да се публикува тук.
  Да,там няма личния номер на Нина.Но тя може да бъде потърсена през служебните номера.
  Иначе,съгласна съм с теб.Затова и посочих сайта.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт