Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 101 653
  • 749
  •   1
Отговори
# 210
Относно специалисти в Св. Никола, те са няколко и всичките са добри, срещат се с много деца от спектъра. Ако се запишете при д- р Аврамова или д- р Терзиев, няма да съжаляваш:
http://www.alexandrovska.com/node/100
Но не очаквай много повече от диагностика, препоръки за работа с детето също, лекарите в Св. Никола са диагностици и относно препоръки залагат основно на класическите методи на работа с децата- логопед и психолог, без които всяка друга терапевтична интервенция е работа на парче, разбира се. Ще наблегнат на това колко много трябва да се обръща внимание на детето, как всяко нещо трябва да му се обяснява подробно и много пъти, как твоето дете не е от децата, които се учат наблюдавайки останалите, а твоя е грижата да му създаваш умения и навици и да го учиш на простите неща.

PECS метода е най- добрия за работа с невербални деца от спектъра или такива, чиито речников запас е малък. Чрез метода децата научават, че могат да бъдат разбирани и че тях могат да ги разбират, което ги стимулира и в много случаи, децата проговарят добре.
Тази събота и неделя, на 24 и 25 Април, в София ще се проведе обучение от специалисти по PECS системата. Обучението е предназначено за терапевти и родители. Ако някой проявава интерес, може да пише тук, за да напиша адреса, на който ще бъде проведено обучението и телефон за записване.

# 211
  • София
Използването на алтернативен език е от огромна полза за детето. Така то разбира по още един канал какво се случва. Освен  ПЕКС много е полезна и системата Baby Sign Language  - http://www.babies-and-sign-language.com/ , на сайта има раздел за деца със специални нужди. Ако потърсите в гоогле ще намерите още много неща. Дъщеря ми сме я учили да покаже голямо с ръце, вали дъжд /от горе надолу /, цифрите с пръсти, пия вода, ям сладолед, кацам на клон и много други. За мен това е нещо като пантонима и е много полезно.Често за децата се прави театър на жестове и театър на сенките. Тези движения се покриват често и с брайн джим. Последно в детската научиха детето да се прегръща като му е студено, а това си е кръстосване на 2-те ръце и друг вид гимнастика. Жестовете провокират въображението и мисленето. Така че гледайте положително на тези сопсоби, а съпроводени с подходящи песни, разкази са възможност детето да си представи нещата.

La vie en rose, но мен ми се струва много време 6 месеца детето да не се отпусне. Аз бих пробвала и друг логопед или ОТ, така ще имам база за сравнение.

_re_ge, а вие какво правите пред огледалото, четох и в постингите на други майки от Варна за него. На мен няколко логопедки са ми казвали, че е за деца над 5 години и никой не ни е карал. Ще напиша по-късно нашите занимания за развиване на гласовия апарат. Но всичко е било под формата на игра и относително приятна за детето.

Kezaja, мисля си, че има още да учудваме света, защото българката не е забравила да общува с детето си, а като и се наложи лесно може да си припомни и да вложи цялата си увереност, време и енергия за това. А няма по-добър канал за връзка, от този през майката или бабата по майчина линия.

Последна редакция: чт, 22 апр 2010, 15:24 от TanyaMG

# 212
Kezaja, аз се интересувам. Може ли да напишеш координатите?
Дали ще отида не знам, защото ми идва малко в последният момент организацията по гледането на децата.

# 213
Момичета , мога ли да ви попитам ,ами ако детето не разбира все още много от думите и изразите ,как тогава ще може да покаже това което мисли след като не го осъзнава и разбира???Дани все още не разбира понякога какво му говоря.......
Понякога се отчайвам много,както днес например,снощи имахме пак безсънна нощ  Sad
Лек ден на всички майки и деца  Hug

# 214
Селма, колко време ви отне докато се престраши да влезе сам ?
   При нас по-скоро беше така,че аз се престраших да го оставя сам....Просто видях,че вече може да се концентрира по-дълго,че логопедката успява да му завладее вниманието и т.н......
   За самостоятелното влизане нямаше проблем от самото начало.Моето момче няма страх (специалистите казват,че и това е един от маркерите).Искаше да го гушкам на уроците,защото явно по този начин бягаше от задачите.
   Иначе помня точната дата,когато го оставих за първи път насаме с логопедката,беше около 1 месец след започването на заниманията.

# 215
   Момичета,благодаря ви за препоръките относно Св.Никола. Hug
   Нашата логопедка каза,че е учила при д-р Славчев ,че е много добър диагност.Но не може да го препоръча,защото не го е сравнявала с другите специалисти там....

# 216
  • София
   Нашата логопедка каза,че е учила при д-р Славчев ,че е много добър диагност.Но не може да го препоръча,защото не го е сравнявала с другите специалисти там....

Запиши си час за д-р Терзиев или д-р Аврамова.

Поли, децата с аутизъм не говорят, защото не разбират човешката реч.За тях говора е чужд език, и те изобщо не желаят да го проговорят.Целта на терапевтите е да накарат аутиста да изпита желание да общува.Думите са само малка част от общуването.
Както не веднъж съм писала - задължително е родителите първо  да се опитат да разберат какво е аутизма, и чак тогава ще разберат как да накарат децата си да проговорят.

Не разбирам, защо се дърпате от PECS - това си е най доброто за тях  Thinking

# 217

Запиши си час за д-р Терзиев или д-р Аврамова.

Благодаря!  newsm10

# 218
Поли,

Детето не спектъра в повечето случаи не разпознава собствените си емоции, заедно с това и емоциите на другите, не разпознава и езика на тялото, а без терапевтиране на тази важна част за социалния живот, не може да продължите нататък, с обучителни и коригиращи поведението терапии.
Терапевтите, с които работите, трябва да обърнат внимание на "научаване разпознаване на емоциите и езика на тялото".
Те го правят под формата на игри, с картинки, по картинки учат децата коя емоция какво изразява, от какво е предизвикана...и така идва момент, в който детето започва да пита неща от сорта "Мамо, това дете защо е тъжно, майката не му е купила сладолед ли?" или нещо, което го е впечатлило от терапиите- каква може да е евентуалната причина за радост, мъка, тъга.....

И ще установяваш как комуникацията с детето ти става все по- пълноценна. Когато си много силно обнадеждена обаче, ще се случва да сравниш детето си с негов връстник, което ще те приземява и нахъсва за още повече работа със специалисти, борба и да му даваш все повече внимание и разбиране. Не усеща ли детето ти във всеки един момент, че го подкрепяш и разбираш действията му, не усеща ли срещата си с тебе в неговия свят, без да го караш непрекъснато да се съобразява с правилата на твоя свят, няма да е достатъчно пълноценно всичко, което правиш. Извеждането от света на детето към нашия, става след срещив "неговия свят" и постепенно извеждане в нашия, който макар и по- лош и омърсен от неговия, е по- интересен.

# 219
Желаещите специалисти и родители да присъстват на  PECS обучението na 25 и 26 Април, може да направят заявка на mail: petia_atanasova@gbg.bg

# 220
   Забравих да питам още нещо за Св.Никола....  Rolling Eyes
   Направление?Трябва ли такова за там?Или при всички случаи се заплаща?

# 221
  Забравих да питам още нещо за Св.Никола....  Rolling Eyes
   Направление?Трябва ли такова за там?Или при всички случаи се заплаща?

Селма, направление от педиатъра ще ви трябва, ако ви назначат обследване. За първата консултация не е необходимо направление, тя също не се заплаща. Клиниката е на издръжка към бюджета и не се дължи заплащане за ползване на услугите й.

# 222
Tsveteto, благодаря!  bouquet
Вие при кой сте ходили там?

# 223
Катина, права си, че PECS e най-добро за децата от спектъра, но първо трябва да бъдат доведени до степен на разбиране на речта. Моето дете вече разбира много неща от говора и вече може да се правят опити за въвеждане на системата. Преди година това би било безсмислено.

# 224
Обратното е - Пекс водят до разбиране на речта, а като има разбиране от там до проговарянето е по-лесно Simple Smile

С пекс комуникират добре дори 1-2 годишни деца - не се изискват специални умения. Не се иска и да разбират много.

За големите проговорили деца Пекс се ползва за развитие на речта - по дълги и правилни изречения и т.н. но първия етап от системата е насочен точно за много много малки деца.

Общи условия

Активация на акаунт