Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 101 650
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
Снежка, може би имаш предвид т. нар. мама терапия:
http://www.biberonbg.com/info/maichina_hipnoza.htm
Ако не се лъжа, има линк към нея на първа страница на темата.

pepi_r, линкът с предаването Едни от нас от 18-ти септември 2009г. за жалост е неактиве. Confused Би ли го махнала, когато имаш време?

# 196
Да, това имах впредвид. Мисля, че Алек се подава на внушение,даже съм забелязала, че дори като ли ми чете мислите. Мисля да пробвам, такива неща за някои хора може би им звучат налудничево, но аз съм чула, че любовта е изкарвала и хора от кома. Много майки са чуствали какво ще се случи с децата им...Много неща все още са недоказани!

# 197
  • София
Таня, стискам палци всичко да е наред с Дари.Да е "нейното" място  Hug
Разгледах "Азбука на мисленето"Хареса ми, естествено, Деси винаги качва невероятни неща  Heart Eyes.Могат да се използват за развитие на мисленето, и логиката.Ще ги почнем, пък да видим докъде ще стигнем.

Снежа, прочети внимателно за начина на прилагане на метода на проф. Драпкин.Ако не го прилагаш правилно, няма да има ефект.Ето тук има допълнително по въпроса:
http://wwww.sibir.bg/blog/Lisankata/?tag=%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5
Ще потърся и в руските сайтове, къде четох по подробно  Thinking Всъщност информацията на руски е огромна, ето малко справка за професора:
виж и тук

наша справка
Драпкин Борис Зиновьевич
— один из самых известных
в мире детских психиатров
и психотерапевтов, почетный
профессор психотерапии.
До 1996 года Б.З.Драпкин
работал главным детским
психотерапевтом Министерства
здравоохранения Советского
Союза и России. В это же
время был главным
подростковым психиатром
г. Москвы. Опубликовал
более 100 научных работ..

Ако те интересува, аз съм го прилагала три месеца на сина ми преди три години.Тоест пълен курс.Не спирам да го препоръчвам от тогава  Peace

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 14:38 от Катина

# 198
Много ти благодаря Катина! Ще пробвам и аз. С зареждането с оптимизъм ще трябва.

# 199
момичета здравейте

първо ви благодаря за връзката с Нина, изясни ми се къде може да се направи диагностика на СИД и то е в София, сега чакам да ми даде информаци горе долу колко отнема за да можем да организираме отпуска на таткото.

Ние в понеделник имахме първа среща с логопед. предплоагам минавам по вашите стъпки но съм просто смазна от преживяното, срещата мина ужасно, Зайко се държа много надекатно, в никакъв случай агресивно но беше залепен за мен , гушнат с лице завряно в моето лице. дори и малкото което знае не можа да се види. Общо взето времето мина само в приказки между двете ни. Тя каза сензорно моторна алалия, с лоша ехолалия, определно се забелязва забавено нервно психично развитие (с някои аутистични симптоми) , но понеже детето разбира съвсем малка част на това което му се говори поведението му изглежда логично. Даде ни домашно но два дена никакъв напредък, не желае да работи игнорира ме, игнорира огледалото. става нервен, раздразнителен. Почвам да си мисля че това което иска логопед е недостижимо за мен, просто аз не мога да намеря нужния механизъм и това ме депресира допълнително Детето се справи единствено с Да-то и Не-то - усвои ги много бързо защото видях по очите му че разбра какво е утвърждение/ нежелание и го приложи. Но започнах да си правя експерименти и виждам че започва да отоваря с ДА и НЕ на върпоси които не разбира водейки се от интонацията че е въпрос... ДАйте някакъв съвет, как сте се справяли в тази ситуация.

Моля кажете и как сте сигнали до факта че детето ви има проблеми с Казеина и глутена. Ще направим изследвания за лактозна непоносимост, но за  глутена и казеина какво трябва да с е направи като диагностика. Благодаря ви предварително.

Сега ще ви попрочета малко по назад че тези дни не ми беше до компютър.
 Hug

# 200
никакви тестове няма да ти помогнат, а спиране на казеина и глутена ПОНЕ за 1 месец. Ако детето се успокои след месец - има ефект. ако не - може би му трябва повече време или не се влияе...
като въведеш диетата е нормално 2 седмици да откаже да се храни и да се тръшка много повече - това показва дали е зависим от тези храни.... Заедно с казеина и глутена махаш и всичката възможна захар, консерванти и оцветители.. Т.е. бобони, звънчо, безалкохолни..
Обикновенно след 2рата седмица до месец децата се успокояват. след 5-6 месеца има татална промяна. Когато детето е било няколко месеца на диета е леснод а видиш кое как му влияе - ако дадеш малко мляко или бисквита и "подивее" - явно това са забранени храни Simple Smile При някои деца няма ефект, трябва да опиташ.
За терапиите - това което виждаш с домашното е нормално. Ще минат седмици- месеци понякога докато детето свикне да прави упражненията. Много е важно да ги правите - няма проговаряне ако мускулите в устата му не са готови за това. Това е все едно да учиш дете със счупени крака да хопи... Всички сме минали от там - и сме се плезили и сапунени балони сме духали, и със самки сме пили....
Купи му ел. четка за зъби и играйте с нея - дай му я да я дъфче в устата си - може да не я толерира отначало - подтиквай го да си играе с нея. Това също стимулира. а може и да го караш да се плези пред огледалото да ближе четката примерно. Може и с любимата храна да правиш масажи с четката в устата.
ако не иска да слуша настоявай всеки ден - стрин и вечер примерно по 2-3 минути - колкото поддаде. С времето ще се примири и ще работи както трябва.
А реаксицята на логопеда е нормална - трябва време и детето ще се отпусне.
Важното е че сте поели пътя - Поздравления!

# 201
Снежи, погледни различните методики за учене на букви, думи, срички. Глен Дюман ( Любознателна има книга за неговата методика) работи с цели думи. Кубчетата на Зайцев са срички, там детето вижда думата на няколко елемента (срички) и чете много по бързо. Така научих сина си да чете и е един от най добрите в класа си по четене.
Лично аз започнах да уча дребосъчката гласните. Писа ги месеци наред преди да започне да ги изговаря. В пясък, с бои за пръсти, направени от мозайка, апликации, пластелин, глина, шкурка ( по Монтесори) за да е интересно и забавно.
Може да се нанизват дървени кубчета с буквите. Нанизването е поне два пъти по ефективно от писането и рисуването.
Дребосъчката нанизва буквите на дадена дума като пред нея стоят думата подредена със срички и дървените кубчета подредени правилно.
Това са си мои компилации от всичко четено за по лесно учене. Сега планирам да направя по Монтесори перлички за смятане и сравнение на числа. Защото въпреки че брои до 10, имам съмнения, че математиката ще затрудни малкото човече.
Скоро ще се опитам да пусна снимки на това, което сме майсторили за по лесно учене на букви и срички.

Ре- ге, пробвай с диетата. Прочети и за холдинг терапията.
http://www.autism.ru/read.asp?id=28&vol=0 това е най пълната статия, която съм открила до сега за нея.
Чети и първите теми, там децата на повечето родители, пишещи сега са малки и споделят как и какво учат.

# 202
В Европейския парламент бе излъчен на 16 Април филма с Иво- за дете с аутизъм, с главен герой- дете с аутизъм- филмът беше излъчен и на концерта по случай 2 Април- международния ден за информираност за аутизма.
На представянето на филма са присъствали и родители на деца с аутизъм, служители в Европарламента, които за първи път чували, че хипотерапията помага.
Понякога изглежда, че ние тук, в бг, не сме на опашката по всичко....

Ето отзиви от представянето на филма:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=514130

# 203
Ре-ге, не бих могла да те посъветвам друго, освен да подходиш спокойно (до колкото е възможно) към проблема. Не се отчайвай, не се нервирай, полза няма да има. Работата с логопеда не дава ефект веднага и при дете като твоето ще трябва време даже да свикне с нея и да влиза сам в стаята. Казвам ти го, защото по твоето описание, наш Антон се държи по абсолютно същия начин вече шести месец. Той ми стои на коленете на всеки сеанс и не приема дори да седна на съседния стол. Но, с времето започна да се вглежда в картите, които му показват и дори изпълнява някои команди, когато реши. Е, с говора напредък нямаме, но трябва първо да успеят да го предразположат към съвместната работа ( и той разбира слабо). Аз си мисля обаче, че ще трябва да увеличим сеансите ако искаме нещата да напреднат по-бързичко, сега сме само с два седмично по 30 минутки.

# 204
La vie en rose,и ние бяхме горе-долу така на първите занимания с логопеда.
Малкия не можеше да се концентрира повече от 10-15 минути.Някой път проплакваше,даже и се тръшкаше.Искаше да стои в мен,да съм го гушнала.....
  Сега вече го оставям сам на уроците и логопедката казва,че работят доста ефективно.
  Естествено до това сме стигнали доста постепенно....

# 205
   Момичета,искам да заведа детето на консутация в центъра Св.Никола.Ще ми препоръчате ли някой лекар там?Или това няма значение?  Rolling Eyes

# 206
   Момичета,искам да заведа детето на консутация в центъра Св.Никола.Ще ми препоръчате ли някой лекар там?Или това няма значение?  Rolling Eyes

Когато водих Криси, позната ми каза, че няма значение. Всички специалисти били добри. Така попаднахме при д-р Трендафилова. Не съм доволна от нея. Написа ни рецепта за една хранителна добавка. Като я видя аптекарката изумя, че това нещо се предписва на дете на 2г и 4м. Каза, че е за възрастни и че няма да ми я продаде. Да се съветвам с друг лекар.
Д-р Трендафилова ни даде една диагноза. Разговорът протече в стил: трябва да се примирите, няма много шансове. Не ми даде никакви съвети и напътствия. Настоятелно препоръча някаква специалистка, която никоя от майките тук не беше чувала. Няколко пъти ме попита дали може да запознае предварително специалистката с диагнозата на детето, за да й е в помощ в бъдещата работа. Аз казах, че ще си помисля и отказах даването на информацията. Единственото добро дето ми направи е, че ми препоръча 17 ЦДГ, където има специална група. В групата не влязохме (много ни е далече), обаче се запознах с прекрасни хора там Hug, специалисти и майки (парапланерчето, надежда). Благодарение на тях оживях след диагнозата.
Така че аз не препоръчвам д-р Трендафилова. С други опит нямам.

# 207
Селма, колко време ви отне докато се престраши да влезе сам ?

Ние опитвахме и съвместен сеанс с брат му - отиде с него, без родител, но пищя първите 15 минути, а след това постоянно трябваше да му отвличат вниманието, за да не мисли за майка си.

Онзи ден пък се срещнахме с една майка на дете с недоразвит малък мозък и нейният логопед работел с езика на глухите (със ръцете, демек). Тя вижда голям напредък при детето, започнало да придружава жестовете с думички. Лошото е, че не всички логопеди работят по този метод  Thinking

# 208
Darkviolet, Алек също е при д-р Трендафилова. Моето мнение е същото. Тя беше и 2 години майчинство, замени я д-р Славчев и д-р Ячева. Ох, незнам, за аутисти няма лекарства. Само терапии, а кой ще води терапиите? Селма, желая ти късмет. Мисля, че оттам трябва да тръгнеш по пътя на Деси.
La vie en rose, Алек също ревеше и се тръшкаше при логопеда в началото, да кожа около месец, след това свикна и за съжаление го прие като място където трябва да стой 30 минути и най- накрая... захапа логопедката...За изучаване с жестове или с азбуката на немите и на мен са ми предлагали, но мисля, че на лекарката не и беше много ясно заболяването, защото ако не говориш не значи, че и не чуваш. Но все пак аз съм отпечетвала и азбука на глухонемите. Въпреки, че нашите деца повечето не говорят, не е свързано със слуха. Ако, се научи на тази азбука, мисля че още по-трудно ще проговори.

Последна редакция: чт, 22 апр 2010, 11:49 от Снежа63

# 209
при аутистите се ползва PECS картите, а не език на глухите, и определено алтернативния начин на комуникация ги подтиква да проговорят ПО-БЪРЗО, а не да не проговорят.
Много родители отказват алтернативната комуникация защото се страхуват, че ако детето има начин да разговаря няма да иска да говори - това само незапознати хора с процеса обаче изпитват. Децата проговарят по-бързо с PECS и това е факт. Просто защото картинките са по-близо до начина по който мислят и се пропуска проблема с рецесивния им недоразвит речник.

La vie en rose  - поговори с вашия  логопед за PECS. Ако тя не е обучена питай при кого да идете. А ОТ намерихте ли? По голяма полза ще имате от вкарването на 1 сесия с ОТ, отколкото още една с логопед. Питай за ОТ логопеда също - би трябвало да ви насочи - те би трябвало да работят в екип.

Общи условия

Активация на акаунт