Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 102 524
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Момичета ,психоложката която се обади в първата част на предаването е същата дама която извиках вкъщи за да наблюзава синът ми. Тя ми каза за тази разработка която има този техен колега от щатите. На посещението заключи че детето ми е в приблизителни норми.изпрати ми И въпросник по имела на, който отговорих и се оказа че някой от отговорите които съм посочила като типични за детето,крият известен риск от аутизъм. Уговорихме се да го заведем след 12-ти юни  /горе-долу 1м.след първото наблюдение/ за да видим какъв прогрес/регрес има за това време. Снощи получих "резултатите" от въпросника и в главата ми се блъскат хиляди въпроси.
Ако се установи някаква форма на аутизъм на къде да поемем, дали е рано или по добре ,че от сега го хващаме. Много неща изчетох,не съм лекар но си мисля че не е класически аутизам амиииии по скоро някак бавно схваща нещата, след много повторения.

# 346
  Катина, Hug Hug Hug
  В момента минаваме обследване в Св.Никола.Честно казано и там ми вдъхват много кураж и вяра.Още не сме стигнали до заключителната диагноза,но въпреки това гледам детето си с очи пълни с надежда,гготова да предприема максимум за развитието му.

Съвсем обратен беше ефекта,когато се консултирахме в един друг център.Подхода на който е ,като на една частна организация,която явно за основната си цел има спечелване на клиента и затова представя нещата в най-черната им светлина.....Което поражда отричане и ,като следствие,и бездействие... Confused

# 347
  • София
Селма, пожелавам ви успех на обследването и много кураж!
На мен от Свети Никола също ми действаха много положително и ме изпълваха с вяра в детето и с хъс. И аз го забелязах този ефект от частните посещения, там като ти хванат детето се чувствам като в капан. От постоянно обръщане на внимание какво не може детето, психиката на майката се променя и губи вяра. Това го бях видяла още по време на двигателните ни рехабилитации, но после при логопедичните също го имаше. Аз не вярвам, че специалистите го правят от частните си интереси, а по-скоро и те нямат вяра, че децата се оправят или пък се фиксират само в един дефицит. Не знам.
Но е много важно да можем да се разграничим от терапиите и да създадем на детото среда, където да намери себе си. Детската градина, домашната обстановка и всякаквите други занимания за деца без проблеми са възможности, но трудно се намират подходящи.

А за тичането се бях сетила, че при нас беше сензорен дефицит, силния шум, светлина, многото хора я натоварваха и тя за това бягаше. Например вятъра я опияняваше и на морето тръгваше след вятъра, а пясъка я изнервяше и пищеше. Правихме експеримент и на 2  и на 3 години не ни търсеше.  Чак миналото лято на 4,5 ни търсеше. Но пак може да изчезне след някое колело, куче или подобни. Това обаче е валидно за всички деца и няма спокойствие на обществени места с тях.

А момичета за вашите по-големи деца си мисля, че те сега се учат да общуват, дъщеря ми също, но понеже е по-малка не прави чак такова впечатление. Аз всe си мисля, че ето такива занимания - Покажи ми как да се изразявам  и Академията на живота в Двореца на децата ще помогнат. Но общуването няма как да се научи при психолог на индивидуален трениг, а детето трябва да се поставя в  ситуации, да му се обяснява и само да изгенерира. Купих си и една книга "Детското приятелство" на Елизабет Хартли-Бруър и има инресни неща.

# 348
Ще изгледам предаването по ББТ довечера, но 2 неща ме смущават безкрайно от това, което чета за него.

Първо- видове аутизъм не може да има, защото има спектър и няма 2 деца от него, които да са еднакви да съответно да се сложат в един вид.

Второ- щом е намесен Моралес, който знаем, че "лекува" Аутизъм със сребърна вода и изтискан сок от 2 мандарини срещу скромната сума от 150 лв. от родител, нещата клонят към бизнес. Оказва се, че децата ни са доста апетитна хапка за бизнес, тъй като състоянието аутизъм все още е със статус "неизяснено", макар и едно да е научно доказано вече- генетичния характер на състоянието Аутизъм, а друга страна спектъра на диагностика се разширява и расте броят на диагностицирани деца, а родителите даваме мило и драго за "излекуването" на децата си.

Явно и баща ми е гледал предаването, защото снощи ми спомена за форми на аутизъм и аз го попитах от къде е чул това недоразумение- каза, че в някакво предаване.
Има спектър- аутистичен спектър, който е широк колкото земното кълбо, ако не и повече и е спекулация да се говори за форми на аутизъм. Колкото по- ниско в спектъра е детето, толкова по- ниско е нивото му на функциониране, колкото по- високо- функционира детето, съответно по- лесно се работи с него, но всичките деца имат нарушена и некачествена комуникация ( това е единственото общо между децата от аутистичния спектър), от което страда и социализацията им, и с всичките трябва да се работи много- с тръпение и постоянство и всички те, вследствие на работата с тях, вниманието и засвидетелстваното доверие и приемане, се движат нагоре по спектъра и постепенно стават все по- малко аутистични личности.

Представяте ли си да започнем да се питаме “От коя форма на аутизъм страда твоето дете?’- Ами, от трета, а твоето- Моето е от пета, амам гоним четвърта...
Не е сериозно това...популистко е...

Много тъжно е да се говори за форми на аутизъм  и излекуване, от там се намесва и Моралес с "леченията"....
Даже е тъжно и че някои от терапевтите превръщат в бизнес терапиите, малко са, но има такива...
А, Катина, нашата психоложка е една от тези достойни терапевти, които заслужават поклон и уважение...и никога не биха слезли на ниво- "бизнес".

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 12:50 от Kezaja

# 349
SMS КАМПАНИЯТА ЗА СПОНСОРИРАНЕТО НА ИЗДИРВАНЕТО НА ИЗЧЕЗНАЛОТО ДЕТЕ С АУТИЗЪМ- ВЕСЕЛИН - TXT VESKO НА НОМЕР 1915 (ЦЕНАТА НА SMS -A E 1.20 С ДДС )
ОТКРИТА Е БАНКОВА СМЕТКА -IBAN BG29TEXI95451074866819 BIC TEXIBGSF; ТЕКСИМ БАНК - СМЕТКАТА Е НА ИМЕТО НА БАЩАТА - ДИМИТЪР ИГНАТОВ ВЛАДИМИРОВ

# 350
аз се "плеснах по челото" и започнахме активно да работим с Владко в смисъл психолози логопеди , детска градина / комплексен подход/ та когато Владко беше на 2г и 8 м
сега е на 4г и 7м и общо взето не съм сбъркала че съм започнала защото някой неща преди ги долавях само аз а сега вече всички .... защото когато започнахме Владко не говореше добре само дрънкаше едни и същи неща , малко от тях адекватни на ситуацията и се тръшкаше повече от децата / което 90% от хората го смятаха за нормално/ сега е все така импулсивен и невъздържан / което вече прави впечатление / и това че ходи и си вика / мишка мишка / а мишка няма прави впечатление примерно и децата говорят добре действат адекватно а той не ....
има голям напредък от времето в което беше на 2г и 8м но в никакъв случай не е дете като останалите личи че има нещо ....
разбира се резултата при всяко дете е индивидуален но вече не си мисля неща от сорта "трябва да проговори до есента" което си мислех и настоявах да се постигне миналата година по това време ....
така че майки на по малки деца въоръжете се с търпение и признайте на себе си че детето ви е малко от по друг "сой" и къде тактично къде по строго къде дипломатично и както се сетите се оправяйте с него / за да влиза по навреме в пътя / а и с околните

# 351
аз изгледах предавенето по ББТ явно втората част .... нищо съществено не се каза нищо което да помогне да насочи или каквото и да било защо изобщо вкюлчваха и зрители всеки да се изкаже кой неподготвен кой надопрочел а и водещата можеше да се позаинтересува и тя малко вообще не успяваше да води темата адекватно
както и да е
истината е че действително много малко специалисти има в БГ които да улавят симптомите при най малките да насочват родителите и да се работи със детето защото самата диагноза се променя всеки месец мен ако питате детето все пак расте и се развива колкото и то да е различно така че да трябва да се работи адекватно с децата от възможно най малка възраст и да работата е трудна
както за специалистите така и за родителите
освен това съдя и по себе си едни родители на дете с леки проблеми доловени само от тях като малко само чакат да чуят "нищо му няма на детето" ще си го израсте това и хайде минала половин година без нищо .... но детето не си го израсло това което ви е човъркало ами обратното има си и още някой маниер повече приличащ на марсианче от колкото на обичайно дете ....
и добре де има ли такива които се се подобрили от методите на Р.Моралес
ама наистина след хелирането примерно детето да е започнало да отговаря на въпросите към него а не да блее в една точка и да издрънква някакъв отговор не по темата
това искам да зная

# 352
  • София

и добре де има ли такива които се се подобрили от методите на Р.Моралес
ама наистина след хелирането примерно детето да е започнало да отговаря на въпросите към него а не да блее в една точка и да издрънква някакъв отговор не по темата
това искам да зная

Тази тема е много дълга.Дали  има полза от тези методи, които препоръчва Моралес?Той всъщност не ги е открил, а просто ги е пипнал тук там с някои допълнения и на принципа проба грешка се опитва да изкара някой лев с отдавна прилагани методи.
ето прочети.Тук във форума има отделна тема за диетата, в аутистичната тема нееднократно сме писали и обсъждали това.На първа страница ималинкове още от първата медийна проява на Моралес.Имаше хора присъствали там и сме обсъждали всичко от първата му проява в медийте.Методите, които той препоръчва са опит за подобрение на физическото състояние на детето, и много хора вярват, че това е начина за пълно излекуване от аутизма.Методите на Моралес и другите видове лекари са различни - доста видове диети има, но общия принцип е еднакъв.
Дали е вярно, че диетата ( Моралес методите са диета + още нещичко ) лекува аутизма е отделен въпрос.За мен не е вярно, но много майки вярват.Все още няма излекуван аутист в България.В Америка имало, но дали е бил наистина аутист, и дали само диетата е помогнала е въпрос на гледна точка и  на IQ   ooooh!

Моля не ми скачайте пак от Тацитус.Не започвам спор, и не ми се влизат в полемики.Омръзнаха ми.

# 353
  • София
Гледах предаването първата част с Матанова. До сега си мислех, че е специалист по дислексия и обучителни трудности, но явно ще почва да работи и за аутизма. И ще правят специален център, обучителни програми и още средства, и от 16 месечни ще слагат маркери на децата.

А дали има излекуван с биохимичен подход по въпроса на Райка? Ами аз си го зададох обратно преди време - защо при стандартният подход няма излекуван? Високофункционалните са по-добре, но при тях това си е прогноза от началото. И ако все се намира някакво извинение, късно сме започнали, няма специалисти и т.н... в последните години има майки от София, които са започнали рано с терапии и за 2-3 години децата не дръпват, да имат подобрение, но е достатъчно. Та за това си заслужава да се погледне и другата страна - биохимията на тялото, като съществено допълнение в развитието на децата.

Райка, дори и за твоето дете си го зададох сега, ето започнали сте преди 2 години, на ранна възраст,  вашият град е с традиции, има и един от първите центрове, т.е. специалистите се стараят, но дали не е можело и повече, и дали само с традиционният подход, детето ще покаже най-доброто, на което е способно.

Ето една статия на Британската диетична асоциация - и там е описано какво трябва да ядат децата. Е, ама при капризното хранене не можем да го доставим и децата още от 1,5 - 2 годишни са изложени на недостиг на важни вещества. И в статията пише, че DHA, A, C, D, желязото са много важни да се довнасят до 5-тата година на детето /ако то не се храни по описания начин/ и това предотвратява дислексията и аутизма. Вярно е, че казват, че изследванията са непълни, но какво друго да кажат, достатъчно е, че го споменават. Това е официална медицина.

А за хелирането не се наемам да говоря - на Моралес е измислено, а това на ДАН лекарите е за много тежки случаи и те самите го казаха, има много други възможности да се помогне с добавки и изчистване на отрови.

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 16:31 от TanyaMG

# 354
Проф. Матанова описа в предаването основните синдроми от генерализираните разстойства на развитието- Аспергер, атипичен аутизъм, синдром на Рет  и т.н. , явно определянето им като "форми на аутизъм" не е правилно като формурировка, но според мен беше полезно за аудиторията да се постави акцент върху различността, нуждата от точна диагностика с цел назначаване на правилната терапия.
Обърна се внимание върху липсата на ранна диагностика, липсата на подготовка на педиатрите и медицинския персонал за диагностициране на аутизма, и предстоящо създаване на център, в който ще бъдат обучавани медиците за разпознаване на ранните признаци на аутизъм и проблеми в развитието.
За мен особено шокиращо беше твърдението както от нея, така и на други специалисти от зрителските обаждания, че има голям проблем с диагностицирането и често се поставят грешни диагнози, и състояния с вторична проява на аутистична симптоматика често се диагностицират като аутизъм.

Днес отново терапевтите на сина ми коментираха, че при него не се касае за аутистично разстойство, и сега отново съм в размисъл  Thinking.

Дайте да не дъвчем пак методите на Моралес, човекът изобщо не говори за това в предаването.

Последна редакция: чт, 20 май 2010, 00:34 от Tsveteto

# 355
Абсолютно брз значение е как ще наречем разстройството на децата ни- имат ли нарушение в комуникацията и социализацията- всичките наши деца имат, ако и някои да са адекватни колкото нас почти, а други - съвсем не- значи всички те са от аутстчиния спектър и работим върху подобряване комуникацията и социализацията им.

А дали ще ги наречем, че се касае за аутисъм или не, за децата ни това не е от особено значение, така че е излишно да умуваме....

# 356
Мен ме хвърля в размисъл това за изследванията, които е правила майката на детето за да докаже, че има липса или е в пъти по- малко наличието на някои витамини и минерали в организма му. Къде тук се правят тези изследвания. В София? Ако може някой да каже. За тежки метали видях, но за останалото.

# 357
Абсолютно брз значение е как ще наречем разстройството на децата ни- имат ли нарушение в комуникацията и социализацията- всичките наши деца имат, ако и някои да са адекватни колкото нас почти, а други - съвсем не- значи всички те са от аутстчиния спектър и работим върху подобряване комуникацията и социализацията им.

А дали ще ги наречем, че се касае за аутисъм или не, за децата ни това не е от особено значение, така че е излишно да умуваме....

Наа мен пък ми направи впечатление друго нещо, жената обясни че ако едно дете има...Умствено изоставане /като първо заболявани/ и аутистични черти ,като второ. При неправилна диагностика, ако то се терапевтира като аутист ефект няма да има. Защото аутистичният характер ще е вследствие на първото заболяване.

Аз съм в лека паника вече, ето поведението на детето ми крие рискове от аутизъм. Има няколко от маркерите по които се определя
-не проследява с поглед посочена играчка
-не търси с поглед предмет в стаята
-не изпълнява кратки/ прости команди като "донеси"
-странни игри с камиона въртеше гумите ,а не го буташе

Обаче пък ето ,че успях да го науча за около седмица да подава ръчичка, "Дай ръчичка на мама/тати" успях да го науча да прави боц. Забелязах че едино от маркерите се промени, този с играчките вече си подаваме количка по земята, бута си камиона както трябва. Като го итам къде е патето отива до мястото и го сваля но не ми го носи .

Как ще установим какво му е, вече разбрах че ГЕР /синът ми повръщаше доскоро,беше много сложно и тежко но вече отшумява/ специалист ни обясни може да има връзка с тези да ги нарека "забавени" действия. Сега какво, той е леко изастанал, бавно развиващ се, аутист ,атипичен аутист или......каква диагноза ще му поставят като те ги бъркат, каква терапия ще правим,ако диагнозата не е точна. Или ако след 1 месец психоложката ми каже
" Да той има проявите на аутистично дете но е малък още за диагностициране " Какво правим, какви специалисти да търся за да не стои детето на едо място или да регресира. Поне да правим нещо,все ще е от полза отколкото да стоим.

# 358
Kezaja, нуждата от терапевтична работа върху дефицитите на детето никой не оспорва.  Далеч нямам нужните познания да се изказвам кое е правилно и кое не, но след като се твърди, че често се поставят грешни диагнози, за мен е логично да се инвестира в подобряване на диагностиката у нас и се радвам, че се работи в тази насока.
Да разбирам ли, че според теб не е важно каква е точно диагнозата на детето, стига веднъж да е определено, че е в аутистичен спектър?  Какво мислиш за твърдението, че е важно да се определи кой е водещият проблем на детето?
Как би постъпила, ако няколко терапевти, които от месеци работят с детето ти, не приемат поставената му диагноза?

Sisi, мисля че изследванията на детето са правени в чужбина.

# 359
Бебе,

На годинка и два месеца можеш да водиш детето на обследване при специалисти, но никой няма да се наеме да постави диагноза "Аутизъм". Освен това има научни изследвания, доказващи, че деца, които на година и осем месеца показват аутистични симптоми, на 4 години вече ги нямат и обратно, такива, които се диагностицират на 4 години, на година и осем месеца не е имало никакви съмнение ( поне от родителите).
Обаче никой не би ти попречил превантивно да работи детето ти с логопед и психолог, това със сигурност няма да му попречи на развититето, а напротив.
Между другото, когато с едно дете, подаващо аутистични индикатори, се работи от доказани терапевти върху аутистичните му дефицити по програма, много ми е трудно да разбера какво би означавало "неправилна интервенция"- обръща му се внимание, засвидетелства му се проемане и се работи върху дефицитите му....обаче то показва и умствено изоставяне и някой може да го диагностицира като първично....
Обаче същото дете,  7 различни специалисти, ще диагностицират по различен начин първичното, в зависимост от техния опит и убеждение.
Работейки върху аутистичните симптоми, се подобрява и ай кюто, т. е. намалява умсвтеното изоставане.
Защото много голяма част от аутистичните деца показват умствено изоставане, но според най- добрите специалисти, то винаги е вторично и е породено от неразбирането на света, а за да се намали изоставането, се работи върху аутистичните дефицити.

Затова и, според най- добрите специалисти, няма дете от аутистичния спектър, което да има умствено изоставане, просто защото няма все още работещи тестове, които да измерят с точност ай кюто на децата от спектъра иособено тестове за невербални деца- затова и стандартните тестове показват умствено изоставане.

И според най- добрите специалисти в областта , с всяко дете от спектъра, може да се постигне всичко- с упорита работа и много търпение.

Общи условия

Активация на акаунт