Машина за хляб-31 част

  • 65 004
  • 750
  •   1
Отговори
# 255
  • София
  • Мнения: 2 649
повтарям си въпроса:

Имам един въпрос към правилите хляб с домашна закваска, с какво е по-различен вкуса на хляба от този с мая? Ако може горе-долу да се определи на нещо? От доста време му се каня. Майка ми има един квас, който подбърква веднъж годишно, за да го подхранва, иначе е изсушен. Правила е преди години хляб с него, но става с характерна кисела жилка и май никой не го харесва. Знам, че си зависи от какво брашно е направено и бих искала аз да си направя с обикновено, но ако може някой да ми каже нещо за вкуса, ще съм много благодарна.

# 256
  • София
  • Мнения: 8 500
повтарям си въпроса:

Имам един въпрос към правилите хляб с домашна закваска, с какво е по-различен вкуса на хляба от този с мая? Ако може горе-долу да се определи на нещо? От доста време му се каня. Майка ми има един квас, който подбърква веднъж годишно, за да го подхранва, иначе е изсушен. Правила е преди години хляб с него, но става с характерна кисела жилка и май никой не го харесва. Знам, че си зависи от какво брашно е направено и бих искала аз да си направя с обикновено, но ако може някой да ми каже нещо за вкуса, ще съм много благодарна.

Петя в темата за закваската от заглавната не са ли обсъждали този въпрос. На прима виста си мисля, че при закваската е по дълго втасването ама може пък да бъркам.

Ердинч е наясно с тия въпроси защото имам спомен, че той и мама Цоцолана бяха правили май.

# 257
  • Мнения: 86
От петък имам машинка OW600031. Реших да си направя подарък от новата работа. Страхотен хляб прави. Ще пробвам и от другите рецепти. Хвърлила съм око на козунака на Кашарел. Вече сме пристрастени Laughing

# 258
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Solar Wind, доста си го препекла дори.Според мен не е от недопичане..незнам ти как печеш.Аз го пека на 180 градуса на средната скара на фурната около 35мин, никога не е бил тиклив вътре, останалите момичета които го правиха също не се оплакаха.Ти как го пече?

Z-Тина, радвам се че ти е харесал козунака  bouquet
Препечен е отгоре, но вътре нещо не се беше доопекъл добре. Отдолу стоеше направо неопечено, но това не е от рецептата Wink. Пекох по средата на фурната на 180гр., другия път ще е най-долу и ще стане  Peace. Надигна се добре само трябваше още малко да го оставя, но нищо - чевек се учи  Mr. Green.

# 259
  • Мнения: 1 234
Solar Wind, много е вероятно и проблема да идва от печенето, като свикнеш къде точно да поставяш на коя позиция, на какви градуси нещата ще се наместят  Hug Ама и това дето още топло си го разчупила  Naughty, още помня приказката от едно време "да си обиколи нивата"  Laughing Важното е, че имаме желание и се престрашаваме да правим такива вкусотийки  Laughing
Bubba , моята машинка е такъв модел и съм много доволна от нея. Първите няколко пъти правих само и единствено основния хляб, по рецептата от книжката, мерих всичко съвсем точно, и хлябовете ставаха перфектни просто. После се престраших с пълнозърнесто брашно - пак стана, след това с царевично - пълен провал  Embarassed, но рецептата за последния не беше от книжката. Затова и все още издирвам рецепта за сполучливо царевично хлебче, обещала съм да направя  Wink За основния хляб всъщност досега не ми се е налагало да добавям нищо допълнително. Пробвай отново, в началото със съвсем обикновена рецепта и с най-малкия грамаж на хляба и успех  Hug

# 260
  • Мнения: 481


Ето това е тутманика (или питка, не е от значение толкова името) по рецептата на кашарел. Първия го изядахме но този първо го снимах още горещ. Като се спазват стриктно грамажите, не се налага да добавям нищо допълнително.
Този е само с малка промяна в рецептата.
 Замених 50гр. от брашното с царевично брашно.
Резултата на вкус е невероятен, също колкото първия с оригиналната рецепта (само с бяло брашно).

Да споделя само моя скромен опит с брашното. Нещата, които правя последно време ги правя с брашно тип 450.По финно е и става по-хубаво тестото, по-пухкаво. Сигурно не откривам топлата вода, но може някой като мен не много на "ти" с месенето и сладкишите да му е полезно.   bouquet

# 261
  • Мнения: 782
Ето и днешните ми хлебчета ... пълнозърнест и бял .
Чудя се обаче, защо пълнозърнестия се пука. Не че ми пречи, но от любопитство  Laughing Утре ще правя козунаци. Ще пробвам един на програмата сладък хляб и един на тесто. Само не мога да разбера кога да го сплета  Rolling Eyes В книжката имам таблица с етапите на програмите, но нищо не разбирам  Confused

Петя, на мен също ми киселее хляба с квас. Ето малко инфо, старичко е, но актуално все още ... http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/

# 262
  • Мнения: 1 336
Днес за пръв път правих хляб тип Бонус и ми се получи, само дето никой не го яде, мъжът ми си обича стандартен бял хляб. Не съм го снимала, на вкус и на вид си е същия. Сложих и малко бяло брашно да не стане съвсем сбит, пълнозърнесто, царевично и овесени трици. Как щях да си го хапна, да не беше проклетата Дюканска диета  Simple Smile
И моля ВИ не пишете вече това сигурно го знаете, или не откривам топлата вода, на такива като мен трябва да се обяснява подробно и съм ви много благодарна за това!   bouquet

# 263
  • София , Монтана
  • Мнения: 811
И аз от днес имам хлебопекарна и си правих багети,станаха много хубави.По случайност успях да оцеля всички пропорции правилно.

# 264
  • Мнения: 7 779
И аз от днес имам хлебопекарна и си правих багети,станаха много хубави.По случайност успях да оцеля всички пропорции правилно.
честито !!!
покажи снимки

# 265
  • Мнения: 293
Здравей, tomas_! Не видах да сте обсъждали нещо след като си дал рецептата , освен ако не сте минали на лични ? От това , което прочетох мисля , че тестото ти има няколко слаби места - малко течност за това количество брашно;повече захар от необходимото;малко мая . Разбира се , не твърдя , че тестото е лошо.При месене на ръка и печене във фурната с него можеш да постигнеш не лош резултат , но хлебопекарната е капризна вещ и някои на вид незначителни неща оказват сериозно влияние на крайния резултат.Отначало реших , че е превтасване , но тогава в средата обикновенно се получава едно характерно хлътване и хляба остава клисав и недоизпечен.Не мисля , че това е проблема , още повече с това количество мая.И въпреки , че захарта ти е в повече , тя не е в достатъчно количество да предизвика превтасване.Много могат да бъдат причините за да ти стне така хляба -
- използвал си брашно с ниско съдържание на глутен
- съставките са били с неподходяща температура (ако са били малко по-горещи, то те са убили дрождите в маята, ако са били по –студени - то те са забавили тяхното действие)
- недостатъчно количество мая
- тестото  не е било достатъчно еластично и меко
- по време на замесването , хлебопекарната е била продължително време с отворен капак, топлият въздух не се е запазил и тестото не е втасало добре...

Поради една или друга причина (или няколко комплексно) мисля  , че  ферментацията в тестото не е протекла правилно , а от там и резултата.

# 266
  • Мнения: 2 214
Здравейте, не съм ви напуснала, чета ви редовно, само че нямаше с какво да се похваля щото правих едни и същи неща.
Представям ви, овесения хляб със закваска с овесени кълнове.
цък за по голяма снимка

цък за по голяма снимка

И Хъчини със спанак, сирене и варено яйце.
цък за по голяма снимка

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 09:06 от г-жа Стихийно бедствие

# 267
  • София
  • Мнения: 2 649
Ето и днешните ми хлебчета ... пълнозърнест и бял .
Чудя се обаче, защо пълнозърнестия се пука. Не че ми пречи, но от любопитство  Laughing Утре ще правя козунаци. Ще пробвам един на програмата сладък хляб и един на тесто. Само не мога да разбера кога да го сплета  Rolling Eyes В книжката имам таблица с етапите на програмите, но нищо не разбирам  Confused

Петя, на мен също ми киселее хляба с квас. Ето малко инфо, старичко е, но актуално все още ... http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/
благодаря ти, аз също намерих такава информация и явно няма да се хареса у нас.  Confused Виж това с отделянето на тестото ще го пробвам.
Иначе си виж в книжката общото времетраене на печенето и последното втасване, като видиш на дисплея, че толкова остава и чуеш последното премесване, вадиш и сплиташ, мажеш и т.н. Аз не съм пекла в машина, защото реших, че няма да ми хареса, но не пречи ти да пробваш и да видиш разликата.

# 268
  • Мнения: 11 607
повтарям си въпроса:

Имам един въпрос към правилите хляб с домашна закваска, с какво е по-различен вкуса на хляба от този с мая? Ако може горе-долу да се определи на нещо? От доста време му се каня. Майка ми има един квас, който подбърква веднъж годишно, за да го подхранва, иначе е изсушен. Правила е преди години хляб с него, но става с характерна кисела жилка и май никой не го харесва. Знам, че си зависи от какво брашно е направено и бих искала аз да си направя с обикновено, но ако може някой да ми каже нещо за вкуса, ще съм много благодарна.

Сега виждам въпроса.....По-различния вкус определено си заслужава търпението.....Децата веднага усетиха,че не е с обикновена мая. Казаха - Мамо, много е вкусен този хляб, не си ни правила до сега такъв! Това, което ми харесва на този хляб е,че не седи въздухарски, а плътен, но в същото време е много ефирен, мек и пухкав........На мен лично ми е по-вкусен от другия, но къде ти време сега да си играя........Иначе му бях хванала чалъма и не ми беше трудно.....Виж в другата тема - Ечо Мечо - тя мисля,че редовно прави такъв хляб, тя също му е фенка......

За да не киселее аз винаги правих само бял хляб, че децата в къщи са с претенции....Не ми е бил кисел никога хляба. Киселееше като превтаса обаче. С типово и друго брашно не съм правила. Коричката обаче ставаше много хрупкава и приятна. Децата са ме питали дали мога да им направя само коричка.......


Да си кажа и аз казването - в момента правя хляб с готовата смес за хлебопекарни. Има я вече в Метро. Не съм слагала мая и сол в хляба, нали така трябва да бъде?

# 269
  • София
  • Мнения: 2 649
Мамо Цоцоланке, благодаря ти! Може и да пробвам да я отгледам тази закваска.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт