Майчинството счетоводно - 29

• 44 552
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
  • София-Младост
Възникна още един въпрос - мога ли да прехвърля майчинството на дядото, моя баща, след като бебка навърши 6 месеца.
Не. Можеш само на бащата. Баба/дядо, ако са осигурени могат да се включат чак след 410-тия ден.

# 511
  • Бургас
Възникна още един въпрос - мога ли да прехвърля майчинството на дядото, моя баща, след като бебка навърши 6 месеца.

не,след 6 я месец само на бащата
след 410 те дни може на дядото

Благодаря за бързия отговор!   bouquet

# 512
Имам следния въпрос-мисля след майчинтвото от втората година да си взема всички натрупали се отпуски. Но не ми е ясно  отпуската като % от 240лв. от майчинството ли ще се смята или като % от заплатата ? Искам да разбера за да знам дали първо трябва да поработя малко и след това да излизам в отпуска. За годините докато съм била по майчинтво заплатата ми не е вдигана.

# 513
  • Пловдив
Имам следния въпрос-мисля след майчинтвото от втората година да си взема всички натрупали се отпуски. Но не ми е ясно  отпуската като % от 240лв. от майчинството ли ще се смята или като % от заплатата ? Искам да разбера за да знам дали първо трябва да поработя малко и след това да излизам в отпуска. За годините докато съм била по майчинтво заплатата ми не е вдигана.

може да си вземеш платената отпуска и без да работиш т.е веднага след майчинството
ще ти се смята въз основа на заплатата от преди майчинството

# 514
Благодаря!

# 515
  • София
п.с. още 1 въпрос , а може ли редовна студентка на трудов договор и ако може няма ли да изгуби еднократната помощ при раждане за майка-студентка ?

# 516
  • Пловдив
п.с. още 1 въпрос , а може ли редовна студентка на трудов договор и ако може няма ли да изгуби еднократната помощ при раждане за майка-студентка ?

майчинството по трудов договор е отделно от помощта за студенти
двете могат да се получават паралелно и едното не изключва другото

# 517
  • София

майчинството по трудов договор е отделно от помощта за студенти
двете могат да се получават паралелно и едното не изключва другото
мерсаж!   bouquet

# 518
Поредно питане:
Когато детето тръгне на градина, тогава се дава декларацията за спиране на майчинсвото, нали? Защото приемът е септември, но ни казаха, че от октомври ще взимат ясленчета, при това на групи, а не наведнъж. та моят син ще е последния приет, за да може максимално да сме вкъщи с него, че ще е от май-малките. И когато го заведем в градината, тогава трябва да подам декларацията нали? Реално погледнато ще е за месец и нещо разминаването, даже ме съветват да си трая Embarassed и да не я подавам, но на мен ми се искаше, за да ми е чиста работата.
Вие ми казахте - платен или неплатен отпуск и се изплащат 50% от майчинството до изтичането на 2г. Това, че детето е в ДГ не променя правилата, нали?

# 519
  • Майничка
Поредно питане:
Когато детето тръгне на градина, тогава се дава декларацията за спиране на майчинсвото, нали? Защото приемът е септември, но ни казаха, че от октомври ще взимат ясленчета, при това на групи, а не наведнъж. та моят син ще е последния приет, за да може максимално да сме вкъщи с него, че ще е от май-малките. И когато го заведем в градината, тогава трябва да подам декларацията нали? Реално погледнато ще е за месец и нещо разминаването, даже ме съветват да си трая Embarassed и да не я подавам, но на мен ми се искаше, за да ми е чиста работата.
Вие ми казахте - платен или неплатен отпуск и се изплащат 50% от майчинството до изтичането на 2г. Това, че детето е в ДГ не променя правилата, нали?

Точно така. Подавате декларация за промяна на обстоятелствата и заявление за обезщетение по чл.54

# 520
  • София-България, Израел - където си поискам
Благодаря jakinik!А оттук нататък всеки месец ще получавам точната сума от 240лв. ли без да се влияе от почивни и работни дни или пак ще има някаква  сума на ден и ще варира според работните дни в месеца?
точна сума -240лв. Peace

# 521
Много съм отнесена, извинявам се за сигурно малоумния въпрос, но току-що разбрах /от новините! Embarassed/, че ми се бил полагал платен годишен отпуск за периода на майчинството, което беше от март 2007 до септември 2008. Мога ли все още да използвам неизползвания платен отпуск за този период или вече е късно да си го искам? И ако все пак не е безвъзвратно отлетял, на основание какъв закон/наредба мога да си го търся?

# 522
  • Пловдив
Rima77 ,отпуска ти се трупа и не си го загубила.За времето на майчинството се полага платен годишен отпуск.То се признава за стаж и затова се трупа отпуск.Специална наредба за това,че по време на майчинство се трупа отпуск,няма

# 523
Elfita, много благодаря за бързия отговор  bouquet

# 524
Здравейте мамчета!Знам че сигурно е задаван вече този въпрос,но въпреки че много се рових из нета пак не ми стана ясно моля ако някой е му е ясно да ми обясни!
1.След като съм ползвала болничен праз цялата бременност без прекъсване,това ще се отрази ли на майчинството ми?
2.Защо не мога да вляза с сайтовете на НОИ и да си поверя за болничните?
Благодаря!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт