БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-5

• 22 532
  • 789
  •   1
Отговори
# 465
Цвети, за запичане може да дадеш и ориз, морков, банан.
Има деца, на които банана им действа разхлабващо.

# 466
Цвети, за запичане може да дадеш и ориз, морков, банан.
Има деца, на които банана им действа разхлабващо.
Това са запичащи храни по принцип. Предполагам, че майката има наблюдение как действат изброените храни на детето й.  При моето дете пък повечето разхлабващи храни не го разхлабват.

# 467
Здрасти, мога ли да слагам към зеленчуковото пюре сухи подправки, какви и по колко? Питам за чубрица, риган, джоджен, мащерка, босилек и т.н. Канела от кога може да се дава и по колко? И още един въпрос към мамите, които готвят вкъщи месното пюре - телешко от къде си взимате? Благодаря!

# 468
puhytu, позволявам си да цитирам Косе Босе:

Разрешени подправки под 1 год.:
- босилек
- джинджифил
- индийско орехече
- копър
- кориандър
- куркума
- лимонова кора
- магданоз
- мащерка
- мента
- портокалова кора
- риган

Магданоз
- около 8 м.
- първоначално се въвежда обработен в лека степен
- после в свеж вид
- зелените подправки се считат за алерген (но алергията често не е от типа на хранителната): при липсва на алергично предразположение може около 8м.
- реже се и се добавя непосредствено преди да се пасира или поднесе пюрето (с цел запазване на витамин С в максимална степен)

Има ли алергизиращи подправки?

* Повечето широко използвани подправки не са хранителни алергени.
* Въвеждането им се отлага за по-късен етап, тъй като могат да дразнят стомаха - не заради алергенния им потенциал.
* Ако се въвеждат преди 1 год. – винаги да е като нова храна и да се следи за реакция. Възможни са индивидуални реакции предвид крехката възраст.
* Някои подправки са алергени по принцип, но не хранителни – например соковете на растението или семената предизвикват обриви при допир, но това не са често срещани случаи.
- розмарин
- червен пипер
- чесън

Проблемни подправки под 1 год.:
- ванилия (да не съдържа алкохол)
- горчица
- канела (спорен алерген)
- къри (понякога алерген)
- лимонов сок или лимонена киселина (по няколко капки може преди 1 год.)
- целина (алерген)
- хрян

# 469
Благодаря, но не ми става ясно дали сухи може да добавя 1-2 листенца към пюрето докъто се готви?

# 470
Благодаря, но не ми става ясно дали сухи може да добавя 1-2 листенца към пюрето докъто се готви?
Естествено Peace.
Само да са от разрешените видове за бебета под годинка.
Ако имаш и пресни още по-добре.

# 471
 Hug Мерси Simple Smile

# 472
  • София
Може да даваш сухи подправки. Просто се налага да ги вариш малко по-дълго, отколкото суровите, за да омекнат добре.

# 473
Благодаря  Hug

# 474
  • някъде тук
Здравейте Hug Чета ви отизвестно време за да бъда подготвена за захранването Simple Smile Гледам че се учудвате на педиатрите за техните съвети за захранване  и ще ви кажа какви бяха съветите на моята от вчерашната консултация направо останах като гръмната  Shocked Още от втория месец ми каза сок и след това пюре плодово аз естествено казвам добре и си го попускам покрай ушите нека си говори ,отивам вчера и казва вече сте на 4 месеца (изцяло на АМ сме ) почвайте зеленчукови ,каша ,нишесте, жълтък и продължаваш да даваш сок и плодови Shocked #Crazy Аз се направих че я слушам но все пак попитах това не са ли много храни за включване детето е още малко  тя казва не направо замествай ядене за закуска каша  наобяд зел.пюре ,следобяд плодово Shocked

Е сега кажете нещо иди и обяснявай че туку що ни преминаха коликите и че бебо признава още само млякото което пие с удоволствие. Разказвам го просто за да видите че има още много педиатри които си карат по незнам и аз каква схема Thinking Лошото е че и да искам да я сменя всички налични си карат по този начин Tired
Та така ще се образовам от форума Peace

# 475
bela,и ние така,само дето миналия път бебчо беше на 6 мес. и аз я питам-детето се храни по 4 пъти на ден-не е ли малко?А тя-ами то си показва,значи от толкова има нужда,а днес се оказа,че е качил за 2 мес.450гр. и ми казва-малко се храни,как 4 пъти?Ще го храниш 5!А аз нали за това съм я избрала-да ме консултира! #2gunfire #2gunfire

# 476
ar4ita след 6-тия месец, нормално е децата да качват от 200-400 гр. на месец. Според мен 450 гр. за 2 месеца е идеално.
И как според педиатърката ще накараш детето да яде повече? Ако няма нужда и не иска да яде, само ще го травмираш и най-много да го направиш злоядо.
Ако искаш пиши колко кг и колко см. е детето, и колко е родено, и други майки да си кажат мнението.

# 477
  • Видин
Е моето дете от 3 до 6 месец качи общо 2 кг, но педиатърката не взе да се тръшка  Tired Все пак на 3 месеца тежеше 7700. Имаше да наваксва детето  Mr. Green Сега е строен младеж 10кила на 77 см  Peace и хапва като за световно  Whistling

# 478
Каза ми да му въведа сутрин закуска-досега не е ял сутрин закуска,а само АМ,защото се буди към 8-8.30-9ч. и съответно към 12-12.30 яде пюре и незнам къде да я вмъквам въпросната попара.А иначе се роди 4950гр.,56см.,но смъкна към 600гр.за около 15 дена,защото нямах кърма,а си мислех,че бебчо плаче от колики,а то било гладно миличкото Cry Cry Cry

# 479
Е моето дете от 3 до 6 месец качи общо 2 кг, но педиатърката не взе да се тръшка  Tired Все пак на 3 месеца тежеше 7700. Имаше да наваксва детето  Mr. Green Сега е строен младеж 10кила на 77 см  Peace и хапва като за световно  Whistling
е да но Дани сега е на 8 мес.и тежи 8550 и е 73см

Общи условия

Активация на акаунт