Общинско кръщене

• 14 500
  • 129
  •   1
Отговори
# 75
Едно време тези кръщенета бяха като малки сватби - цялата рода събрана, всички прави, строени, изтупани...голямо събитие  Crazy

Ах, че панаир ooooh! Аз ли съм прекалено млада, та за такова чудо не съм и чувала..
 Не, определено не бих кръстила така детето си.

Няма значение колко си голяма а колко се интересуваш. В Интернет има много информация по въпроса.
Но е по лесно на готово.

Да и аз съм "кръстена" по този начин, защото едно време църковното кръщене е било забранено.

Престанете всички да повтаряте, че "едно време кръщението е било забранено". Не е било забранено никога.

Било е забранено

Цитат
Комунистите/социалистите са атеисти, което само по себе си не е престъпление, но... Преди 1990г. са го проповядвали като "държавна религия", забранявали са свободното изповядване на вярата, църковното общение, както и християнските празници.
Цялата статия

Казах го вече има инфо стига да искаш да четеш , не да се изказваш неподготвен Peace

# 76
  • София
Ако кръщенето беше забранено преди 89та аз нямаше да съм кръстена. Не за друго ами защото дядо ми беше комунист до червата си. Спеше с партийната си книжка под дюшека.
Аз, брат ми, 2мата ми братовчеди сме кръстени преди тази дата. Аз и брат ми доста по-рано.

# 77
˙·٠•●СРАМЕЖЛИВКА●•٠·˙ , не се излагай с подобни постове! Няма закон, уреждащ забраните относно извършваните от БПЦ тайнства в периода 1944-1989 г. Просто не се излагай. А разни блогове не ми цитирай! Още повече, че това, че нещо не се прави "свободно" не е равнозначно на "забранено от закона" или с други думи "престъпно деяние е да..."..

И не ми обяснявай да чета, понеже знаеш ли коя година е призната автокефалността на Българската патриаршия - 1945 с помощта на Руската православна Църква. Нещо повече, уставът на БПЦ (т.е. разбирай онова, което уражда кой, кога и как конкретно да извършва служенията, как се назначават отделните свещеници и т.н.) е направен през 1950. Демек, тя самата ни БПЦ като самостоятелна е съществувала след началото на въпросния "комунизъм", който, видите ли, забранявал кръщението.

Ей, аман!

90% от връстниците ми, всички родени в посочения период, не само са кръстени в православна вяра, но и са посещавали редовно литургии с родителите и бабите си.

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 03:05 от gergandi

# 78
Срамежливке, ти `95-ти набор ли си?
Чичо ми е свещенник и освен неговите деца, сме кръстени всички братовчеди.
Да не говорим за майка, набор`52- приела христовата вяра в най-страшните и тъмни години на комунистическа България.
По повода дядо ми едвам се е отървал от Беляне /питай чичко Гугъл какво е това/, но пък е заработвал здраво в една тухларна близо 2 месеца.

# 79
Не, не бих!

# 80
E, може да не е било забранено със закон, но определено се отричаше от тогавашната власт. Както някои по-горе бяха писали в църква се е влизало тайно. И кръщенетата (църковните) ставаха без много шум, често в разни отдалечени от големите градове църкви, за да не се разчуе какво се прави.Просто официално не можеше да направиш кръщене както сега - с празненство, с гости, в някоя хубава голяма църква на центъра на града. Това не си го измислям, а е част от живота ми. Аз съм 79-ти набор.

Аз лично гласувах с не. За мен онзи ритуал от миналото не е лош, но е наистина измислен за заместител на християнския и го смятам за ненужен. Ако във Варна го правят все още така красиво нека който желае се възползва. Аз в моя град не съм чувала да се прави вече.

Между другото аз не съм кръстена, макар че баща ми е религиозен, а майка ми не и може би защото тя беше член на партията. Не че тя днес би имала нещо против аз да съм кръстена, аз лично съм вярваща и влизам в църква на празник или когато почувствам, че имам нужда да вляза. Така и не ме кръстиха, но смятам да поправя този пропуск.  Grinning

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 11:44 от 4erveno6iika

# 81
  • София
За баба ми не знам дали е била партийка, навярно. Но пък ме е кръстила в Рилския манастир Simple Smile
79та дядо ми трябваше да бъде кръстник на внука на брат си. Но пък закъсня за ритуала  hahaha И кръстница станах аз Simple Smile

# 82
Едно време тези кръщенета бяха като малки сватби - цялата рода събрана, всички прави, строени, изтупани...голямо събитие  Crazy

Ах, че панаир ooooh! Аз ли съм прекалено млада, та за такова чудо не съм и чувала..
 Не, определено не бих кръстила така детето си.

Няма значение колко си голяма а колко се интересуваш. В Интернет има много информация по въпроса.
Но е по лесно на готово.

От какво да се интересувам?!Да правя панаири не ми представлява интерес ooooh! Не бих отделила време за такава ненужна информация.

Интересно ми какво ще покаже статистиката.
 Дали хората знаят как се прави .? И какво мислят за този ритуал?

Нали това питаш?Знам как се прави и за мен това е пълна глупост. За какво пускаш теми да събираш мнения като си имаш свое и не приемаш чуждото?! Mr. Green

# 83
  • Пловдив
˙·٠•●СРАМЕЖЛИВКА●•٠·˙ ,пусна тема,а на всяко мнение,различно от твоето реагираш остро.Приеми,че този общински обред си е панаир за повечето хора.Но теб ти харесва и ще го направиш-ОК.Ние не се опитваме да те разубедим.

# 84
Имам няколко въпросчета към мамите които са го правили

Какъв е точно ритуала? В какво се състои? Какво се прави, какво се носи и т.н.?

Благодаря предварително Hug

Последна редакция: сб, 15 май 2010, 16:51 от ˙·٠•●СРАМЕЖЛИВКА●•٠·˙

# 85
Сериозно ли държиш да платиш на общината за такова безумие, наречено кръщене? Наистина ли се практикува още и кака е целта в днешни времена?
Мамасита, страхотна общинска молитва си сътворила.  Joy
Мъжът ми е бил подложен на такова нещо, когато е станал на годинка.  Tired

# 86
Сериозно ли държиш да платиш на общината за такова безумие, наречено кръщене? Наистина ли се практикува още и кака е целта в днешни времена?
Мамасита, страхотна общинска молитва си сътворила.  Joy
Мъжът ми е бил подложен на такова нещо, когато е станал на годинка.  Tired

Безплатно е  Peace
Ако знаеп как се прави ритуала били ми казала Grinning

# 87
Гледала съм само снимки на някакви жени (вкл. и майката на мъжа ми) от въпросното мероприятие. Според свекърва ми било ужасно тържествено.  ooooh! Моето мнение е, че поради суеверието да не се празнува първата годинка, това е било начин да се празнува нещо.

# 88
  • София
ако ние правим другия месец такова ще кача снимки.

# 89
Имам няколко въпросчета към мамите които са го правили

Какъв е точно ритуала? В какво се състои? Какво се прави, какво се носи и т.н.?

Благодаря предварително Hug

Как отговаряте на въпрозчета?

Съжалявам за глупавата правописна грешка оправих я  Hug

Общи условия

Активация на акаунт