Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

• 377 935
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 75
т.е. ако без да искам наруша керамичното покритие от вътрешната страна, отдолу ще лъсне алуминия? значи да търся изцяло керамичен съд...

# 76
Ами така е.. То и при тефлона е това-казват,че като се наруши покритието не е препоръчително да се готви повече в него. Е то ако си купиш чиста керамика-тя не става за котлон !! Naughty
Най-сигурния начин е да не се залита по прехвалени и скъпи тенджери, а да се вземат стоманени / от КАЧЕСТВЕНА / СТОМАНА !!   Hug

Последна редакция: вт, 25 май 2010, 14:56 от Анонимен

# 77
е, добре, какво излиза, че само в тефлон може да се готви без мазнина  Rolling Eyes

# 78
Нещо не се разбираме за какво говорим...Аз спирам.

# 79
  • София
е, добре, какво излиза, че само в тефлон може да се готви без мазнина  Rolling Eyes
Аз готвя и в моите без мазнина. Има и други добри покрития, и то безвредни, но са малко по- скъпи. Peace

# 80
Бояна, благодаря  Peace
Другарката певица Рени, благодаря за проявеното търпение,  виждам, че съм ти го изчерпала  Embarassed явно съм обработила погрешно информацията, но вече всичко ми е ясно  Peace

# 81
  • София
Здравейте, а какво бихте казали за тавите, които се продават като комплект към фурните? Водят се емайлирани.

# 82
Здравейте, а какво бихте казали за тавите, които се продават като комплект към фурните? Водят се емайлирани.
Какво да кажем? Емайлираните съдове са безвредни,докато не се напука емайла.А той се поврежда от чукване,удряне или изтърване на съда.....Това е... Hug

# 83
  • София
Какво да кажем? Емайлираните съдове са безвредни,докато не се напука емайла.А той се поврежда от чукване,удряне или изтърване на съда.....Това е... Hug

Мн благодаря за отговора. Да разбирам, че трудно се износват така ли? А дали има някакви изисквания при използването на бъркалки и т.н. за тези тави?

# 84
Момичета, ето в тази тема, която бях пуснала първоначално със съвсем друг замисъл, сме коментирали абсолютно всички материали и посуди за готвене.

Засега от предлаганите в Бг като най-надеждни, безвредни и качествени се оказват съдовете на Силит от материалите силарган и е30 - това е комбинация от висококачествена стомана (но БЕЗ никел) и керамика. Те са дебелостенни, но са тежкички, а и скъпи (за който може да си го позволи). Смятам, че 1-2 такива тенджери в домакинството са добра и сигурна инвестиция.

По-евтините и достъпни предложения са алуминиев корпус с керамично покритие отвътре. Те са и по-леки. Въпросните на Бека са такива.

Друг безопасен вариант е закаленият чугун - стават страхотни манджи в него. Неприятното е, че също е много тежък и не става за миална. Но пък лесно се почиства.

Безвредни са и добрите стари руски емайлирани тенджери. Но, внимание! Само при ненарушен емайл.

Хром-никеловата стомана (18/10) е критикувана заради никела, който често причинява алергии. Сигурно на всеки 2-ри му се е случвало да се обрине от копче на дънки. Но все пак е алтернатива на незалепващите покрития. За предпочитане са дебелостенните съдове и особено тенджерите с двойно дъно.

За във фурната - съдове тип йена, за предпочитане чешки. Симакс и Пирекс са изрично без олово и кадмий.

За керамиката на Монета имам едно наум, защото покритието е с нано-технология, към която имам резерви. Преди да съм проучила подробно не бих си взела.

Друг безвреден материал за торти, кексове и мъфини е силиконът.

В темата има подробности защо са вредни алуминиевите, тефлоновите и т.н. съдове от химик. Специално троянските гювечи ги считаме всичките за оловни до доказване на противното - по информация на керамик. Има информация и кои съдовете за хранене за безвредни. Лично аз изхвърлих един сервиз, защото го тествах за олово и се оказа, че има!

# 85
Какво ще кажете за съдовете на Zepter?  Thinking

# 86
  • Sofia

Много благодаря за обобщението.
Аз също се спрях на Силарган от Силит. Проблемът е, че на двете места, където намерих да продават ми предлагат само комплекти, а аз искам аз да си избера какви тенджери да си купя. Къде да намеря подобен избор?
За фурната се ориентирах към йената, къде продават тези марки, които си написала?

За силиконовите форми съм пропуснала, че са безвредни, точно за тях се чудех напоследък, значи спокойно ще си купя.

Имам един много удобен стар тиган алпака, голям и дълбок, много си го харесвам, при него как е положението, мога ли да си го запазя? newsm78

# 87
Какво ще кажете за съдовете на Zepter?  Thinking

Съдовете на Цептер са обиконовена хром-никелова стомана. Няма нищо по-различно и особено в материала. Просто са качествено и красиво направени и са дебелостенни - може би за това някои казват, че яденето е по-вкусно в тях.

NBM, алпаката е сплав от мед, цинк и никел (но няма алуминий в нея) и затова не е за предпочитане. Освен това е тънкостенна. Предимството на дебелостенните тенджери е, че задържат топлината, нагряването не е директно и яденето се приготвя на много по-ниска температура (което е по-здравословно и по-вкусно). Така по-трудно и загаря. Освен това са по-икономични - освен по-ниската температура аз винаги изключвам яденето малко по-рано, защото то се доготвя в тенджерата (или тигана).

За тенджерите на Силит - пробва ли направо във фирмения им магазин? Двата щъркела се казва. В другите магазини, където продават микс от различни марки, и аз знам, че са само на комплекти.

Симакс и Пирекс има по големите супери - Пикадили, Била и т.н.

Смятате ли, че е удачно да се поръча тенджерлък от чужбина? Тук очевидно ще си почакаме да има по-голям избор.

# 88
  • Sofia
Смятате ли, че е удачно да се поръча тенджерлък от чужбина? Тук очевидно ще си почакаме да има по-голям избор.

Е що да не е удачно? При положение, че и ежедневни храни вече оттам си поръчваме що да не може за тенджери, дето ще ползваш с години Hug

# 89
НБМ като дойдеш следващата седмица, ще те заведа в магазина на Силит. Wink

I see you от къде какво ще взимаш? Simple Smile
Безвредни за печене са и керамични тави без олово. Мисля, че споменахме назад в темата една марка, която от скоро я има в БГ.

Общи условия

Активация на акаунт