Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 376 023
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 3 379
Майка ми също правеше палачинките едно време в обикновен тиган с намазано с памук, натопен в олио, дъно. Ще трябва да я питам как...

# 376
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Майка ми също правеше палачинките едно време в обикновен тиган с намазано с памук, натопен в олио, дъно. Ще трябва да я питам как...
След като тефлоновия тиган хвана пътя преди доста време палачинките ги правя само така. Не ползвам памук а най-обикновени салфетки и масло. Слагам съвсем малко масло и разнасям със салфетката и пека. Ползвам хром-никелов тиган, не става без мазнина.

# 377
  • Мнения: 5 001
Майка ми също прави палачинките в обикновен тиган.....Сместа за палачинките трябва да не е рядка и тигана трябва да е добре нагорещен и намазнен преди да започне правенето на първата палачинка.Тогава не залепва нищо.

# 378
  • Мнения: 95
Здравейте, първо поздравления за страхотната тема.
Отдавна полагам усилия да изхвърля всичко вредно и токсично от дома си - за сега неуспешно/ще ми е трудно да живея мужду четири голи панелни стени-дано и те не излъчват нещо си там...токсично  Laughing Laughing Laughing/ Това в кръга на шегата...

Имам една тенджера и една тавичка - стъклени PYREX.
Тенджерите ми са SKK Germany 18/10 stainless steel.
Две метални тавички. Хич не ги помня от къде са и какви са...нищо не пише върху тях.
И един тефлонов тиган...за палачинките  Embarassed Embarassed Embarassed нов е, не е с наранена повърхност.

Моля ви кажете ми от по-горе изброените кое е ОК и с кое да се разделя/за тефлона знам  Embarassed но иначе палачинките не ми се получават/. И друго - с какво почиствате съдовете си? Аз го правя с Cif , но от малкото прочетено разбрах, че трябва да се внимава да не се нарани повърхността на съдовете. Иначе как излъсква този Cif  newsm09 newsm09 newsm09

А сега се връщам назад да чета!  smile3529

# 379
  • Мнения: 3 379
skoksi, аз ползвам био продукти за миялната и за миене на съдовете, които не могат да се мият в миялна. Според мен препаратите са доста по-токсични от тефлона (когато не е наранен, разбира се) Simple Smile Затова гледам да ги намаля до минимум. Тенджерите, които не мия в миялната, мия с топла вода и био веро и ако има петна - с лимон или оцет.

# 380
  • Мнения: 1 732
skoksi ,
Пирекс е без олово и кадмий, така че си ОК!

тенджерите са си класика 18/10. Стига да нямаш алергия към никела.

тефлонът го забрави. И не е важно дали е наранен или не. Той винаги е опасен при високи Т-ри.

За почистване - аз ползвам  Фрош от готовите препарати, също и натриев  бикарбонат, оцет и сол.
за токсичността- права си, навсякъде е, едва ли можем да я избегнем напълно, по- скоро да я ограничим.
тежки метали, афлатоксини, облъвания на храната, електромагнитни облъчвания, нитрати, и т.н.
/

# 381
  • Мнения: 2 132
Кои са тези обикновени тигани?Забравила съм вече как изглеждаха едно време тиганите.. Аз също помня, че като деца правехме палачинки в тиган като в една чашка сипвахме олио и изливахме малко върху тигана така, че да се покрие дъното леко с олио и което остане сипвахме пак в чашката. И така преди всяка палачинка и нищо не залепваше.

Някой знае ли в хлебопекарните каква е температурата?

# 382
  • Мнения: 1 752
Като каза хлебопекарни, те с какво покритие са вътре?

# 383
  • Мнения: 189
Като каза хлебопекарни, те с какво покритие са вътре?

....тефлон Cry

# 384
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
skoksi, аз ползвам био продукти за миялната и за миене на съдовете, които не могат да се мият в миялна.

Сигурна съм, че е писано доволно много по-въпроса Embarassed да те помоля все пак да препоръчаш био препарат за миялна и тук  bouquet

# 385
  • Мнения: 1 732
Като каза хлебопекарни, те с какво покритие са вътре?

....тефлон Cry
да, най- разпространени са с тези тефлон.
Срещала съм обаче и инфо, че има и с други пластове, не съдържащи тефлон. Но не съм проверявала и търсила подробности. С хлебопекарните не съм наясно.

# 386
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Кои са тези обикновени тигани?Забравила съм вече как изглеждаха едно време тиганите.. Аз също помня, че като деца правехме палачинки в тиган като в една чашка сипвахме олио и изливахме малко върху тигана така, че да се покрие дъното леко с олио и което остане сипвахме пак в чашката. И така преди всяка палачинка и нищо не залепваше.

Някой знае ли в хлебопекарните каква е температурата?
Не съм сигурна, но предполагам най-много 180гр. при печенето. Ще си погледна и книжката, ако има описана температурата ще си допълня отговора.
Успокоявам се с това, че не развива т-ра колкото когато се пекът палачинки.

# 387
  • Варна
  • Мнения: 58
Мисля, че на Бревил имаше с иноксов контейнер хлебопекарни.
Аз да отчета само, че с картите Пикадили тавите, които пуснах са точно на марката Вила Рика (или Рица, не знам). На опаковката е посочено non-toxic, а в етикета на български е написано "не са използвани кадмий или олово при изработката" ... не знам откъде го измислиха, дано да го пише в някакви сертификати, с които внасят стоката. Добре изглеждат и ще се обзаведа, стига да открия най-голямата, че я нямат.

# 388
  • Мнения: X
Мисля, че на Бревил имаше с иноксов контейнер хлебопекарни.
Аз да отчета само, че с картите Пикадили тавите, които пуснах са точно на марката Вила Рика (или Рица, не знам). На опаковката е посочено non-toxic, а в етикета на български е написано "не са използвани кадмий или олово при изработката" ... не знам откъде го измислиха, дано да го пише в някакви сертификати, с които внасят стоката. Добре изглеждат и ще се обзаведа, стига да открия най-голямата, че я нямат.
Аз си я взех от Младост,но беше преди Коледа.Като свърши нещо май не дозареждат повторно.Виж в Пикадили Владиславово,дано там е останала. Peace

# 389
  • Варна
  • Мнения: 58
Много благодаря! Бяха така любезни да проверят къде е налична, явно имат начин. Чаталджа. Да се разтопи само малко леда и отивам Simple Smile
А ти доволна ли си от нея?

Общи условия

Активация на акаунт