Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 375 601
  • 1 474
  •   2
Отговори
# 990
  • Мнения: 4 358
Момичета защо така темата замря.
Аз изчетох цялата тема #Crazyдоста ми беше полезна и сега въпросите ми се надявам да звучат малко по смислено..то се оказа не лека задача да си избереш съдове.
Та ........става дума за Голяма тенджера за яхния, супа, течни типични Бг манжи Mr. Greenкато кюфтета със сос, леща, боб и т.н
На такъв съд не мога да намеря алтернати от наличните у дома.
Също и Читав тиган.Сега съм с Тефал Rolling Eyes, но скоро мисля да го пенсионирам.Покритието му е здраво, рядко се ползва, но все пак....
От всичко прочетено в темата се ориентирах към следните неща.За голямата ТенЖура Mr. Green
1. Читава стомана 18/10 - искам да е без никел, но незнам дали тези на Бека или Фислер имат такива.
Питах и за Хром Силистра-ето ги тук
http://www.chrom.bg/tendzhera-dunav-7234.html-много ме блязнят защото са на приличне цена.Не пише да имат слой алуминии вътре.
Реалист Praynig Praynig Praynigдано да се включиш за съвет.
Нещо друго от стомана може ли да ми препоръчаш.Нямам уж алергия към никел...при пипането на толкова вилици, ножове и т.н все щеше да се прояви досега Rolling EyesСмятам да готвя и да пресипвам после в йена.
2. На Пирекс Пирофлам също ме блазни, но четох по напред в темата, че загаряли и трудно се поддържат.Реалист ти май ги препоръчваш тези в обощението на темата
3. За тиган...Дурадото май не ми е по джоба.
Нещо друго по поносимо като цена и здравословно има ли-керамика примерно без нано, или нещо емайл с керамика newsm78 или към стомана без никел
Иначе в момента разполагам с няколко тавички на Симакс различни размери, една форма за тарта пак тяхна, голям съд пък техен в които готвя какво ли не-задушени, мусака и т.н, гитана Тефал, и новата ми емайлирана руска тенжера
По въпроса за емайла как изглежда нарушен емайл.
Това притеснително ли е
Вчера гледах емайлирана тенджера, кремава на цвят, но по  дъното имаше черни точки, не беше мръсно, а обелено. Това нарушен емайл ли е?  Embarassed
При мен по скоро стои като две точици на две места.Това нарушен емаил ли е?
как изглежда нарушения емаил и кога се изхвърла такъв съд, че аз хвърлям наред ooooh!

# 991
  • Мнения: 1 732
Бъни,
Сега съм на път, ще ти отговоря утре-вдруги ден непременно, веднага щом имам възможност. Peace

# 992
  • Пловдив
  • Мнения: 789
Бъни,
само да ти кажа, че Пирофлам може да видиш как изглеждат в Пикадили. Тече някаква промоция на тези съдове и ги има налични.

# 993
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
В Пикадили всички съдове са за фурна, т.е. няма тендежери за котлон Sad

# 994
  • Мнения: 1 732

Като цена, изглед и разнообразие ми харесаха тези от стомана 18/10 на Бека-
Имам следните питанки newsm78 и ще се радвам да ми помогнете в избора Praynig
1.Те от качествените съдове от стомана 18/10 ли се водят? С какво тази стомана се различава от други подобни като например Бг варианта на Хром Силистра.Четох по етикетите както съветва Take a Smile в обобщението на темата, но инфо за производствения процес не видях, както и сертификати за безопасност newsm78
Интересува ме никела при стоманата някъде вътре в дъното ли е, на повърхноста ли е...всъшност има ли контакт с храната?
Тестът с магнит тотално ме обърка-на едни места пише, че не трябва да се лови от магнит, на други ,че трябва....кое и как да проверя дали стоманата е качествена?
2.стъклокерамика / например, Pyrex& Pyroflam/  - къде в София мога да погледна такива
и понеже и аз се сбодих с емайлирана тенджера и при мен има две такива нещица да повторя пак този въпрос
Вчера гледах емайлирана тенджера, кремава на цвят, но по  дъното имаше черни точки, не беше мръсно, а обелено. Това нарушен емайл ли е?  Embarassed
При мен по скоро стои като две точици на две места.Това нарушен емаил ли е?
как изглежда нарушения емаил и кога се изхвърла такъв съд, че аз хвърлям наред ooooh!

По принцип за качествена стомана за кухненски съдове се води тази, с обоначение 18/10. Такава стомана съдържа никел.
Цитат
"18/10 е популярното название на вид неръждаема стомана, съдържаща до 18% хром и 8-10% никел."
- цитатът е от Уикипедия.
Никелът не е нито на дъното, нито на повърхността.  PeaceСтоманата  е сплав. Сплав от няколо метала.
Контакт на никел с храната има, да, винаги когато готвиш в стомана 18/10.
Силит имат стоманена керамична сплав без никел, Силарган се нарича.
Когато няма никел, стоманените  съдове губят блясъка си.
за магнитните свойства виж тук  Лично аз залагам на стомани, привличащи магнит.
Намерих и един кратък материал, мисля,че ще ти даде яснота.
Цитат
As for whether they are magnetic, the answer is that it depends. There are several families of stainless steels with different physical properties. A basic stainless steel has a 'ferritic' structure and is magnetic. These are formed from the addition of chromium and can be hardened through the addition of carbon (making them 'martensitic') and are often used in cutlery. However, the most common stainless steels are 'austenitic' - these have a higher chromium content and nickel is also added. It is the nickel which modifies the physical structure of the steel and makes it non-magnetic.
от тук
Пирекс Пирофлам ги препоръчвам като безвредност, а не като незалепващи.
За незалепващи,  след дълго двоумение, се спрях на Силит, серията  Дурадо и съм доволна.
 Има огромно предлагане на незалепващи съдове, все нови и нови серии.

Когато аз избирах, се двоумях най-вече между Силит, Физлер и WMF, купих Силит заради 5- годишната гаранция , издържливостта до 400 °C , сертификацията за безопасност , стоманената основа, и писмото, с което  Силит ми гарантираха, че покритието е изцяло керамика.
Не знам какво да ти препоръчам. Непременно керамика ли препочиташ, или въглеродна стомана, примерно....
Сега има Коледни промоции, сигурна съм,че ще намериш нещо добро.
Емайлиран съд с точки и обелено на дъното не е бих купила. Това показва некачествено покритие на емайла, нарушена повърхност.

Ако нямаш доказана алергия към никел, всяка тенджера от стомана 18/10 е ОК Simple Smile Peace.
Още по- добре ще е ако е на марка, със сертификати за безопасност. Peace Simple Smile
За хром Силистра нищо не мога да кажа. Изглежда прилична.  Simple Smile
Виждам, че са написали, че стоманата им е 18/10. Simple Smile Но как е полирана , колко е гаранцията и други подобни, няма като инфо. Ако искаш, пиши им писмо.

Това е мое лично / субективно/ мнение, придобито докато сама се рових да си избера нещо, което да ми допада. Не го възприемай като правило. Peace
Успех с подмяната на съдовете! Simple Smile

# 995
  • Мнения: 4 358
take a smile newsm51 как се радвам, че си ми отговорила.
Има огромно предлагане на незалепващи съдове, все нови и нови серии.
 
Абе то има ама.... newsm78и аз като тебе търся уж безвредно.Не ми е все тая в какво ще готвя на детенце.Красотата на съдовете не е приоритет нито модата Rolling Eyes
Непременно керамика ли препочиташ, или въглеродна стомана, примерно....
Ами не знам newsm78Търся голяма тенджера за супи, яхния такива неща.....и не мога да реша каква и от какъв материал да взема #Crazy
Емайлиран съд с точки и обелено на дъното не е бих купила. Това показва некачествено покритие на емайла, нарушена повърхност.
Ами моята е руска и тези точици микроскопични някак под емайла прозират..не драска..не знам как да го обясня.Уж гледах ама продавачките толкоз нервни ooooh! тази малка точица съм я пропуснала.Готвих вече на детето вътре Confused,но пресипвам веднага Rolling Eyes
Ако нямаш доказана алергия към никел, всяка тенджера от стомана 18/10 е ОК Simple Smile Peace.
Още по- добре ще е ако е на марка, със сертификати за безопасност. Peace Simple Smile
Кои са тези марки...предполагам Бека, Фислер............
Детето беше с АБКМ и затова така избирам грижливо.Тя алергията към никел е само контактна май newsm78 ама това, че никел има досег до храната хич не ми харесва Confused
[/quote]
Сигурно ще възникнат още въпроси.Чак ми е неудобно Embarassed
Голямата тенджера ми е най големия проблем.

# 996
  • Мнения: 1 732
Бъни ,
Тенджерата е лесна, може да е керамична, стъклена, емайлирана/ добре е да е маркова/ , Силарган .  Grinning
На последно място може да ти стои варианта открита стомана Wink Бека, WMF, Фислер, са ОК.Потърси  и ако се спреш на някоя, питай. Ще се опитам да ти кажа мнение.
Лично на мен най- затруднително ми беше да избера незалепващия съд.

И може би това ще те успокои малко...: израстнала съм с емайлирани тенджери, в които майка ми готвеше с години. Дъното им беше безкрайно издраскано. дете бях....Е, жива съм още Wink
Това с точките, които прозират не е особен проблем.  PeaceНаблюдавай да не се залющи повърхността там.

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 00:09 от take a smile

# 997
  • Мнения: 505
Имам горчив опит с Хром Силистра. Тиган с дебело дъно, тежък, бляскав, всичко залепваше и загаряше по него. Не бих си купила повече, а въпросния тиган изхвърлих направо. За ежедневното готвене на яхнии и супи бих ти препоръчала точно стоманена тенджера, но с многопластово дъно - така в средата на дъното има слой алуминий, който разпределя топлината равномерно и манджите не загарят и стават по-нежни на вкус. Такива, за съжаление, са само марковите тенджери. WMF, Fissler са ми фаворити. Силит от силарган имам два съда - комплект тенджери под налягане - храната залепва и често не сработва клапана за налягане - просто не се херметизира тенджерата и туй то. Ходи веднъж на ремонт, оправиха я, сега пак е развалена. WMF има в Аутлет център на Цариградско на по-ниски цени. Fissler има в магазина на Гамаелит - аз ходя в Карфур да ги гледам  Grinning. Купих си преди две години тиган с незалепващо покритие на Fissler - ами няма грешка  Peace. Можеш също да си вземеш за ежедневното тенджера под налягане, но пак от по-скъпите - определено си струва да имаш такова нещо. Аз се оправям с една Магефеса. (И тях ги има в Гамаелит) Това са испански тенджери от стомана под налягане, (100лв) и на тях залепва по дъното, докато правя запръжката и няма как да задушавам, но пести сума време и съм доволна. Не се е повреждала вече 11 години. Сега бих си купила на  WMF, като старателно изчакам промоция  Laughing

# 998
  • Мнения: 67
От  тенджерката  на Фислер  съм много  доволна и  аз!  Сега обаче  ми  трябва  по-голяма  и  на  по-сносна  цена.  Гледах  в  Пикадилито  някакви,  но  пише  само  "висококачествена  стомана", без 18/10,  което  ме  кара  да  си  мисля, че всъщност   не е  чак   толкова  висококачествена  Mr. Green

# 999
  • Мнения: 4 358
Благодаря ви момичета Hug.Темичката се раздвижи Peace
стоманена тенджера, но с многопластово дъно - така в средата на дъното има слой алуминий, който разпределя топлината равномерно
Алуминия в съдове за хранене не е ли вреден или той е заклещен между другите слоеве и реално няма посег с готвеното newsm78
Все ми се ще да избегна алуминия ..ама явно няма как ако се спра на качествена стомана 18/10-те май всичките са на Сандвич принцип и все имат слой алуминий newsm78
Бъни ,
Тенджерата е лесна, може да е керамична, Стъклена, емайлирана/ добре е да е маркова/ , Силарган .  Grinning
Най ми се ще стъклена да ти кажа.на детето готвих в една малка на Пирекс ама ooooh! що ми трябваше да бързам и мокра да я сложа на котлона.Е пукна се..къде ще ходи hahaha
Иначе в голям ейнски съд ама сух съм правила сос за спагети на котлона.Жив е още съда Peace
Ако намеря нещо от стъкло ,но с държки и капак ще е супер Peace
И може би това ще те успокои малко...: израстнала съм с емайлирани тенджери, в които майка ми готвеше с години. Дъното им беше безкрайно издраскано. дете бях....Е, жива съм още Wink
Joy Joy Joy
И ние така.Бабите ми Бог да ги прости тенджери не хвърляха Peace

# 1 000
  • Мнения: 29
Ето стъклена тенджера с дръжки и капак. Отдавна съм й хвърлила око, но ме притеснява какво ще се случи с нея ако манджата изври.
http://porcelainbg.eu/bg/product-list/14.html

# 1 001
  • Мнения: 1 732
Алуминия в съдове за хранене не е ли вреден или той е заклещен между другите слоеве и реално няма посег с готвеното newsm78
Все ми се ще да избегна алуминия ..ама явно няма как ако се спра на качествена стомана 18/10-те май всичките са на Сандвич принцип и все имат слой алуминий newsm78
вреден е, когато има пряк досег с храната. Когато е отдолу/помежду, няма риск до момента, до който евентуално не е нарушена повърхността. Лично за мен такъв риск съществува при тефлоновите и некачествените кермични изделия. Също и при наранените анодирани алуминиеви съдове, които обикновено се предалагат като незалепващи.

Да, много често е сандвичевата структура.


Най ми се ще стъклена да ти кажа.на детето готвих в една малка на Пирекс ама ooooh! що ми трябваше да бързам и мокра да я сложа на котлона.Е пукна се..къде ще ходи hahaha
Иначе в голям ейнски съд ама сух съм правила сос за спагети на котлона.Жив е още съда Peace
Ако намеря нещо от стъкло ,но с държки и капак ще е супер Peace
Аз така съм пукала Йена. Спраска се мигновено, на парчета, без да се усетя.
След това винаги съм ползвала Йена с опасения. И затова, рядко.
Има обаче такива, които, според рекламата,  издържат резки Т разлики. "От хладилника, на котлона."От котлона- на масата"
Pyroflam - Vitro-Ceramic от  - 40 до + 800 °C
още не съм си купила, но се бях пленила от тях.

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 22:56 от take a smile

# 1 002
  • Мнения: 4 358
Ето стъклена тенджера с дръжки и капак. Отдавна съм й хвърлила око, но ме притеснява какво ще се случи с нея ако манджата изври.
http://porcelainbg.eu/bg/product-list/14.html
Знам ги ама много малки бе Whistling Whistling Whistlingза лакомии в къщи.повече от 2 литра няма.
take a smile Пирофлам има в пикадили с точки ,но тенджери не Sadсамо тавички.

# 1 003
  • Къде ли не
  • Мнения: 810
Лаленце, аз имам такава тенджерка на симакс. Имай предвид, че е мноооого тънка. Изобщо не е като дебелите огнеупорни тенджери и манджа би загоряла веднага. Аз я използвам най - вече като помощен съд за съхранение и сервиране, защото е красива. Най - често в нея попадат задушени зеленчуци или топли салати. Случва се да правя и супи за децата вътре, че много и се радват като я сложа на масата. Сега пък е пълна с меденки. Simple Smile С една дума това не е тенджерка за всекидневно готвене. Иначе аз я имам от 1,5 години и все още е здрава, А щом успях да счупя дръжката на тенджера под налягане значи не съм от най- пазещите!  Laughing

# 1 004
  • Мнения: 822
Здравейте!

Предстои ми смяна на моите два съсипани тигана на Тефал. Знам, че качеството в повечето случаи струва пари, но какво бихте ми препоръчали като марка и цена до 100 лв. Най-често го ползвам за палачинки. Този малко надхвърля лимита ми, но поне другите характеристики добри ли са?

Общи условия

Активация на акаунт