Фотография # 47

• 32 140
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
Free Soul, конкретно за себе си не съм огорчена, няма и от какво в случая. Но доста пъти съм била свидетел на подобно отношение към други момичета.
Аз лично трудно се обиждам или цупя в стил - повече няма да влизам тук.
Факт е че нямам това време да снимам, рядко го правя, съответно и напредък особен няма.

Гаргамелчо, на излизане правя снимки колкото и теб, към 150-170бр, рядко ми харесват 3-4от тях. Може и просто да не слагам "правилните" снимки - когато аз ги гледам харесвам едни, а повечето хора, на които показвам харесват съвсем други.
Нямам проблем с клякане, гъзене, навеждане и т.н., грешката ми може би идва от там, че правя снимането прекалено "явно" и го навирам в очите на детето.
На следващото излизане ще пробвам други неща, да видим какво ще се получи.

# 61
Free Soul,  както  винаги си изчерпателна и пределно ясна. Подкрепям всяка дума.

Аз също съм тук  от самото начало на темата и мога да ти кажа, че има хора, които постигнаха забележителни неща за това време , но единствената причина е в техния личен хъс и амбиция. Аз самата се развивам бавно,  зависима съм от желанието си да снимам, което пък търпи спадове и възходи, но това не е състезание.

И след като тука има хора, които снимат от години, ровят се, гледат, четат и посвещават време на фотографията, логично е според  мен подхода " щракнах нещо ей тука" да дразни, така че не си права за подхода изобщо.  Когато  човек дойде прочел, опитал, опитал пак, не си спомням да е бил напъден...
Аз показах първата си снимка тука  месеци, след като си купих апарат, ходех и четях коментарите под другите снимки и се учех къде греша...... изводите са за теб, само да вметна, че по това време  дъщеря ми беше на 2 г, сиреч била съм подобаващо заета...

Разбира се, можеш  успешно да убедиш себе си, че  в   нашето отношение е  пречката, но уверявам те, че не е така.
Поста на Грагамелчо е много важен, помисли над него... ... Всеки   от нас дава много фира, аз поне до скоро  хвърлях огромно количество снимки, едва на скоро имах сесия, от която всички снимки без изключение ставаха.... това след 4 г снимане....
И честно, лично аз не смятам, че само директно от камерата, можеш да постигнеш наистина силно  звучене на една снимка.....Това мисля, дори много големи майстори не успяват. Постпроцеса е изключително важен и винаги е бил част от фотграфията, просто се е  изменил с времето.

# 62
  • Варна
МИрама, намери време-ако ти е интересно със сигурност ще намериш, и чети старите теми...
Ще ти подскажа-тема 38 има много екзистенциални въпроси за новаци- как се обработват очи, как става небето толкова хубаво синьо, за какво се ползва сенника, кака се прави ретуш на лице (има и линк)поляризационни филтри и ползата от тях-подкрепени с примерни снимки, как се снима вкъщи-на слаба светлина, с бързоподвижно дете...и още,и още....

Гаргамелчо даже е споделила сайт за вдъхновение, има и сватбарски снимки....и мисля,че и твой пост мернах там...

И ако това ще те зарадва-питащите са точно сегашните напреднали момичета, които правят шедьоври  Simple Smile

Днес пробвах да си оправя хоризонта на една снимка с урока,пуснат от Агентката(пак да ти благодаря  Grinning) не си ги харесвам,но толкова мога сега, утре -повече Simple Smile
Първата е както съм я снимала,втората  е опит-но и там водата в десния край се вижда,че надвишава сушата, а третата....май направих много остър диагонала и все едно сушата ще се изсипе във водата.... ама и кропа ме затрудни,защото беше много наклонена...

http://www.flickr.com/photos/tonimirka/4555393764/
http://www.flickr.com/photos/tonimirka/4554840530/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/tonimirka/4554733853/in/photostream/

П.П Редактирам се с още един опит

http://www.flickr.com/photos/tonimirka/4554821171/in/set-72157623937232106

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 21:13 от Госпойца Димитрова

# 63
Мирама, мога да говоря само от собствено име, та... преди да се осмеля за първи път да пиша в тази тема прочетох всички 20+ теми, които бяха изписани преди това, защото ми беше неудобно да задавам въпроси, кото са коментирани многократно!

Но... фактът, че си прочел нещо не означава, че можеш да го запомниш 100% или пък да го приложиш в собстените си снимки. А и най-трудно се виждат собствените грешки, това е така! Затова показвам и моля за критика. Но фактът, че не съм я получила не означава, че някой е надут/надменен или се има за напреднал, а много по-често, че това, което съм направила не допада на хората или тези хора просто имат прекалено много други неща, които да ги ангажират и нямат време за моите упражнения. Често и на мен ми се случва да съм на тяхно място!

И аз като Дени правя по 200-300 снимки на излизане с детето и си знам, че 99.9% са интересни само за мен и бабите и  Mr. Green Сега ще ти покажа какво имам предвид (според теб тази обработвана ли е или не?):

Това не означава, че не се опитвам да прилагам в тези снимки това, което съм научила в темата. Но и не очаквам някой да си губи времето с моите "щракнати" кадри.
И да, много по-удобно е да се коментира във Фликр и според мен и затова се поразредиха критиките в темата. Най-малкото за автора е по-лесно да види накуп 5 коментара, отколкото да рови по 10 страници от темата да си ги търси.
Да не досаждам повече, просто се подписвам и аз под всяка дума на Гаргамелчо, Джали и Фрий Соул.

Гуспойце  Grinning (ама много ми харесва това "госпойце", а с У е още по-колоритно!) има една хубава хватка как да се позапълни мястото, което се получава при коригиране на хоризонт... сега ще потърся къде я пазя, че моите обяснения са доста "калпави"

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 21:08 от Agent Provocateur

# 64
Аз не пускам отдавна неща или ако го правя то е спорадично, защото считам, че мястото ми вече не е тук - това е тема за фотографията като хоби, но при мен вече е професия.
Чета редовно, винаги има нещо ново да се научи. Но който иска да се научи, ще знае точно какво да прочете и как да го прочете.
Рядко намирам време за коментирам това или онова, но като имам дупка, се опитвам тук-там да си кажа мнението, което е само мое, не ангажирам никого с него и предлага моето виждане над дадена ситуация, овековечена в снимка.
Аз също работя като Дени - оставям децата в собствената им среда, наблюдавам, дебна и щракам. Гледам да уцелвам подходящия момент за да няма много боклук. Но въпреки всичко децата се движат бързо, на моменти дори екстремно, сменят ситуацията и пръста ми не може да реагира толкова бързо - тогава има омазани кадри, лошо кадрирани, кофти светлината, кофти ъгъл.
Мирама, пиша конкретно към теб в момента, защото ти повдигна въпроса.
Аз имах много дълго време проблем с фокуса, много от грешките си не ги виждах. Мина време, трупах само критика на гърба си, ама нали врата ми е дебел - носи. В един бял ден просто "прогледнах". Видях си снимките точно по начина, по който ги виждаха момичетата тук и направо ми идеше да се обеся, че съм ги тормозила месеци наред с моите "проблясъци". На моменти ми е смешно, на моменти ми е тъжно, че ми трябваше толкова много време, за да "видя" и да дръпна поне малко напред.
Така че не се отчайвай, снимай, пробвай, показвай. Все някой ден и ти ще прогледнеш.

# 65
Ето, урокът е копиран от друг форум, Andrea Joki e авторът, кредитите са за нея!!!
(ако имаш затруднения каквито и да е с английския = свиркай!)

"You can see all that white there (това са белите полета, останали след "нивелирането ")  - if I cropped to get rid of it, I'd have a really bad image, composition wise. (започваш от селектирана снимка, ако не е селектирана -> Select - All)

So what I want to do is stretch the corners but not the middle, where my subject is (people look bad when stretched or not sized by scale). So without needing to select all again, I go back to EDIT - TRANSFORM - WARP - and use the Warp feature. This allows me to work on small areas of an image to stretch - 9 areas, in fact.

Here, I've pulled 3 of the four corners over the white. This 'stretched' those areas, which can take being stretched easily. If I had a person in the corner, I couldn't do this.

But warp can also be used to stretch unwanted areas right out of an image. This is useful to studio shooters whose backdrop ended up being too small for the picture. You can stretch the areas that show the studio right out of the picture. In this case, I didn't like that bar at the top, so you can see where I warped it on top. Same command - EDIT - TRANSFORM - WARP.

Another more useful way to get your composition in the rules of thirds is to use the eraser. As above, duplicate your original and then move it to where you want your subject in the composition. Typically, this is either up or down, right or left. Then use the eraser, fully soft, about thumb sized, to erase along the 'seam line' on the top image - erase the area on the top image that used to be the far left side. Occasionally, this will create unwanted 'duplication patterns' - so this works best on areas with little information, such as sky, water, grass, etc.

For cropping in, I like to use a different method than the crop tool. I go to SELECT - SELECT ALL. Then, in the same menu, I go to SELECT - TRANSFORM SELECTION. This will change the selection ONLY - it won't touch my picture. I hold down the shift key to 'constrain' and keep the image's proportions correct and grab one of the handles and make it smaller until I have the crop I like. This won't crop yet - it only changes the selection size. I can then move the selection around and perfect where I want to crop. Just make sure you have the marquee tool selected and not the move tool - the move tool will 'cut' (shows scissors as the mouse pointer). Once I've moved my selection into place, I can then go to IMAGE - CROP and crop down. Using the Select option instead of the crop tool.

And remember, if you stretch ANY part of any image, always check it at 100% to make sure something didn't get too distorted."

# 66
  • Варна
Ох, Агентке, урока ти е много добър, започнах с пробите и на първото разтегляне получих невероятни вълни  Laughing мъжът ми каза,че съм направила 5-6 бала вълнение...Няма да пълня темата с упражненията си,но супер много ти благодаря за това обяснение  Sunglasses

# 67
Веч, много интересна версия защо не пишеш тук. Аз други спомени имам  Mr. Green
Но да, пак се въртеше около това, че не сме ти на нивото  Joy Joy Joy

Аз пиша тук от почти 5 години, въпреки че го правя все по-рядко и по-рядко.
От първата тема насам на доста въпроси за апарати съм отговаряла. Да извиняват новите, но не ми е интересно да си повтарям едно и също...

Агентке, мерси   bouquet

# 68
 Mirama и всички други начинаещи, които не са доволни от критиките или се чувстват пренебрегнати пуснете си нова тема за начинаещи във фотографията.

Ама защо да си пускаме нова тема за начинаещи? Тази за какво е??? За напреднали, които си показват изключителните фотоси??? Грозно е подобно деление и не ви прави чест.
Просто се дразните от хора, които питат "елементарни" за вас неща, или нямате желание да отговорите? От кога се извъдихте толкова големи критици? Нали уж повечето тук снимат за удоволствие и го правят, за да се наслаждава някой друг на снимките?
Вие преди 1-2години къде сте били? И ако не сте имали хора, които да ви кажат къде са ви грешките, кое да коригирате, кое как да направите и т.н. щяхте ли да стигнете до тук?

Защото питате, търсите критика, а после се сърдите както правиш ти в момента. Идея си нямаш колко са ме критикували, било ме яд,, но се стремя да се уча от грешките. Имам още мнооооого да уча. На твоите въпроси ти отговориха няколко души, но ти явно не ги приемаш, а се сърдиш. Извинявай ако съм те обидила с коментара си  Hug

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 22:33 от шоши

# 69
 Mirama и всички други начинаещи, които не са доволни от критиките или се чувстват пренебрегнати пуснете си нова тема за начинаещи във фотографията.

Ама защо да си пускаме нова тема за начинаещи? Тази за какво е??? За напреднали, които си показват изключителните фотоси??? Грозно е подобно деление и не ви прави чест.
Просто се дразните от хора, които питат "елементарни" за вас неща, или нямате желание да отговорите? От кога се извъдихте толкова големи критици? Нали уж повечето тук снимат за удоволствие и го правят, за да се наслаждава някой друг на снимките?
Вие преди 1-2години къде сте били? И ако не сте имали хора, които да ви кажат къде са ви грешките, кое да коригирате, кое как да направите и т.н. щяхте ли да стигнете до тук?

momo, обработката е нещо много хубаво, но все пак преди това трябва да имаш и снимка, която да обработваш. Ако е леко калпава, с фотошоп винаги могат да се постигнат интересни ефекти, които преди са били дефект. Това мисля на всички е ясно.
И да, аз не искам да обработвам и да променям коренно снимките, това проблем ли е?

Мирама, мисля че получи повече от изчерпателни отговори на въпросите си (и критиките си към нас) от този и предния ти пост. Аз искам само да добавя... темата се казва "ФОТОГРАФИЯ", а не примерно "щракане". Това е основното. Не искам да съм груба, но не мислиш ли, че може би е добра идея да потърсиш грешките в себе си...

И още нещо, аз собствено влезнах в темата преди около година, не без  известно самочувствие  Blush, но бързо бях приземена. За което сърдечно благодаря на момичетата   bouquet ....  Ако ме разбираш какво искам да кажа...  Wink

Забравих... по повод питането на Дени - ужасно много ми се виждат кадрите, които правите на 1 излизане. И друг път съм изказвала това мнение... Аз правя следното - трия, трия и пак трия... не искам да задръствам информационните полета  Mr. Green шегувам се.... просто смятам, че всички снимки с компромисно качество трябва да бъдат изтрити, за да могат да се видят наистина добрите, иначе се губят в лудницата... а и за какво са?! Това няма разглеждане... а и с лека носталгия си спомням времената, когато казвах "изщраках цяла лента!!!"  Mr. Green   

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 23:09 от Асол

# 70
а и с лека носталгия си спомням времената, когато казвах "изщраках цяла лента!!!"  Mr. Green   

Joy Joy
vchera biahme v Orlando i vodih Noli v Walt Disney World; izshtrakah tochno 24 pozi  bowuu (za semeinia album sa)

az syshto ne snimam mnogo pozi, i tria vsichko razmazano, dedoeksponirano i otkroven garbage vyv aparata oshte.

# 71
шоши, Асол, не се сърдя за критиките, а за другото - отношението.
И не, далеч нямам каквото и да било самочувствие, не знам къде го видяхте....
Мисля, че достатъчно време отделихме за други неща, извън основното...

# 72
След като Мирама повдигна въпроса...факт е, че много момичета, които харесват фотографията остават извън темата. Дали е критиката или тона в критиката, незнам  Confused

Асол, да темата е фотография, но е в секция хоби. Колко от вас печелят само от фотография за да не е "примерно щракане". Колкото и време да е вложено в изучаването на това и колкото и дразнещи да са някой въпроси, докато темата не е професионална всички са на ниво любители и малко повече толерантност не е излишна. Когато се дава критика, може да се дават и съвети към нея как да се подобри, какъв ъгъл би бил по-добър и къде на светлината може да се помогне. Критиката не е лошо нещо когато наистина е градивна, за съжаление понякога тук звучи по-скоро обидно, отколкото градивно Peace
Мисля, че това имеше предвид и Мирама, да ме поправи, ако греша  Peace

# 73
шоши, Асол, не се сърдя за критиките, а за другото - отношението.
И не, далеч нямам каквото и да било самочувствие, не знам къде го видяхте....
Мисля, че достатъчно време отделихме за други неща, извън основното...

Съветвам  те да прочетеш внимателно последните 3 страници. Там обясняваме  именно за отношението.. Rolling Eyes

# 74
Когато се дава критика, може да се дават и съвети към нея как да се подобри, какъв ъгъл би бил по-добър и къде на светлината може да се помогне.

Az lichno izbiagvam da kritikuvam 'grubo', zatova prosto podminavam, kogato neshto ne mi hvane okoto. Za tova pyk nikoga ne sym se svenila da spodeliam i malkoto koeto znam s hora, koito imat jelanie da se nauchat i uporito probvat.

Последна редакция: вт, 27 апр 2010, 05:44 от Лeни

Общи условия

Активация на акаунт