Математически турнири - 4

• 91 147
  • 790
  •   1
Отговори
# 255
Както и за факта, че класирането на местата е по точки, т.е. има пет 37-и места  например.

Е, това си е принципно положение при всички математически състезания, защото тук децата не се преборват или надбягват, че винаги да има победител. Ясно е, че ако 10 деца имат 100% резултат и десетте трябва да са на първо място. Респективно този/тези, само с една загубена точка, заема/т второ място, а не единадесето, както е в спорта. И така нататък. Така е и по международните олимпиади - класирането е по нива и златните, сребърните и бронзовите медали са много.

# 256
Въпреки че тоталнто сме се изложили, състезанието беше добър повод да разгледаме града и да видим какво означава сериозно състезание. А за математическата гимназия нямам думи. Поздравления за екипа, който работи там. И организация, и условия- на най- високо ниво. Трябва да командировам нашето ръководство да видят какво значи работа. Най- лесно е да се оправдаваш. Супер сте!!!

# 257
Именно, Дидева - за това иде реч. Но на повечето състезания сме щастливи, че след 2-седмично чакане най-накрая има някакви резултати. Така, че за екстри като тази ....
А за резултатите от миналогодишното Варненското кенгуру - нямам думи - даже не бяха сортирани по класове - от 1 до 12 клас - в една таблица.
Не че е голяма философия да се обработи една екселска таблица, но нали затова има организатори, плащаме си, каквото се поиска. (на едно от състезанията таксата беше скочила на 12 лв./дете все пак).
Затова се радвам на екстри като тази.Simple Smile

# 258
ladyfred, според мен не е толкова важно кога ще излязат резултатите от състезанието, а каква подготовка получават децата. При нас (Стара Загора) награждаването на победителите е в деня, в който е самото състезание, но затова пък подготовката ни не е като тази на варненските деца (и не само) – нямаме школи по математика, СИП по математика...

# 259
Е, то е пределно ясно, че малките градове трудно могат да се мерят със София, Варна, Бургас, особено след пети клас.
Аз съм на мнението на ladyfred относно резултатите. Щом в Габрово можаха да обработят работите на около 900 деца и да ги качат за около девет часа на сайта си, какво налага варненци примерно да чакат класиране за  ЕК три седмици? Разбира се, говоря основно за състезанията, които се работят на матрица ( на " Хитър Петър" има и задача за разписване). Там, където има разписване се изисква повече време, но пък когато са налице ясни критерии за оценяване пак би трябвало резултатите да се оповестяват сравнително бързо.

# 260
И аз да се присъединя към хора на даващите висока оценка на състезания, където веднага се казват резултатите. Мисля, че подобен е и случаят със Зимните математически състезания и с Шумен. Но пък всички те си приличат като формат и организация, докато Кенгуруто е явно различно - няма щаб, а се събират протоколи от отделните училища и после се обобщават. Ясно е, че ако някое завеяно училище закъснее го чакат.

Впрочем "Хитър Петър" явно е много хубаво състезание, но докато търсех информация за задачите от тази година попаднах на някакъв форум на деца математичета и те бяха намерили кусур на състезанието - вместо да раздават медали, давали някакви идиотски подаръци-боклуци. Конкретното дете цитираше някакъв "обърнат часовник", ако на някого му е ясно какво е това.

# 261
Стрелките вървят в обратната посока, така са подредени и цифрите. Предполагам- за тях става въпрос. Съвсем подходящи са за закачката- наименованието на състезанието.
Ако ще е медал, то по- добре би било и той да не е стандартен.
Има и тениски.    Laughing И грамоти.

# 262
Сувенир, свързан с Габровския хумор. Видях го на миналогодишното награждаване, но не обърнах внимание твърде как точно изглежда. Тази година обещавам да гледам по-внимателно и да докладвам, но ще трябва да чакате до Коледа. Между другото идеята за медалите никак не е лоша. Имам познати в СМБ, ще взема да им подхвърля идеята.
Градската ме е изпреварила!  Grinning Judy, на последното награждаване тениски май не видях.

# 263
Май се сещам за какво става въпрос - в един офис съм виждала такъв часовник. Може и да е закачка, ама иначе не върши работа и все се стряскаш като го погледнеш. Както и да е, просто цитирах мнението на децата. И останалите форумци подгласяха, че където се дават медали било най-готино. Явно децата си ги харесват и ги ценят повече от закачките и фанелките. Пък като се замисля, кой ли ще тръгне с фанелка на математическо състезание? Че нали все едно да си окачи табела "аз съм нърд" Mr. Green

# 264
Ба, децата /малките/ искаха.    Laughing  
Дидева, беше ХП на магаре картинката, трябва да си припомня как беше, май на статуята пред ДХ.

# 265
  • най-шареното място
Е, защо да не искат!
Едва ли ги е срам, че са умници Simple Smile
Пък и магарето стана известно покрай Шрек /за мъниците/ Wink

# 266
Май се сещам за какво става въпрос - в един офис съм виждала такъв часовник. Може и да е закачка, ама иначе не върши работа и все се стряскаш като го погледнеш. Както и да е, просто цитирах мнението на децата. И останалите форумци подгласяха, че където се дават медали било най-готино. Явно децата си ги харесват и ги ценят повече от закачките и фанелките. Пък като се замисля, кой ли ще тръгне с фанелка на математическо състезание? Че нали все едно да си окачи табела "аз съм нърд" Mr. Green

Моят син си харесваше часовника (не че го ползваше, но се забавляваше известно време с него). И тениските си носи. Но за медалите съм съгласна, че са най-вървежни.

# 267
ladyfred, според мен не е толкова важно кога ще излязат резултатите от състезанието, а каква подготовка получават децата.

Има значение, защото след две-три седмици, вече всичко е забравено - и задачите, и решенията (поне при нас). Какъв анализ да направим? Каква поука да извлечем? Много често конкурсните задачи въобще не стигат до вкъщи (я квесторите ги били прибрали, я той ги е запилял, я толкова много е драскал, че накрая е забравил кой е отговора и т.н....)и така не знаем, къде е сгрешил, защо, как се решава задачата и т.н. Ако и госпожата на школата пропусне да обясни решенията, задачата си остава нерешена и неразбрана.
Докато ако всичко е систематизирано, както в "Хитър Петър", в рамките на 2 дни всичко е изяснено и дето се вика е един хубав спомен. Може да се готвим за следващото състезание.

# 268
  • София
Малко на вълна предстоящия СМТ. Сканирах листовете на децата от миналата година (3 и 5 клас), приемам с широко разтворени обятия  Hug 4 и 6 клас:

Файл :  SMT-2009-3kl.zip
Линк за сваляне :  http://dox.bg/files/dw?a=60b601c31f

Последна редакция: вт, 12 окт 2010, 11:41 от Carmela Biscuit

# 269
Малко на вълна предстоящия СМТ. Сканирах листовете на децата от миналата година (3 и 5 клас), приемам с широко разтворени обятия

Считайки себе си за "стара математическа къща", тръгнах да търся задачите, за да ги кача..................и О, ИЗНЕНАДА - нямам нищо от СМТ, а сега ще ни е трето явяване!!! разрових из главата си и се сещам, че имаме сборник в къщи - "Софийски математически турнири" . Дано да го намеря тази вечер, че да мога да го споделя.

Общи условия

Активация на акаунт