Нещо за 19 СОУ в София?

• 38 608
  • 135
  •   1
Отговори
# 60
  • София и там където не се пуши

Чудесно е, ако по този начин учат български и математика.

# 61
Всичко това звучи доста добре, но мен ме притеснява факта, че г-жа Арнаудова не е назначена за директор на постоянна работа , а е временно изпълняваща тази длъжност. Какво ще стане с нашите деца , и добрите идеи на г-жа Арнаудова, ако назначат нова директорка като предишната?

# 62
Ооо, при тази липса на директори, само този който не иска не става директор. Говоря за наистина кадърните хора.

# 63
Здравейте, много благодаря за информацията споделена тук Hug И аз правя проучване на училищата и чух хубави отзиви за 19-то училище.

Моите започнаха предучилищна в детската тази учебна година и се предполага че и тази година ще са предучилищна там - нали ги направиха по 2 години в градините, но ми се иска да ги прехвърля в училище - предучилищна или директно 1 клас. Ще съм благодарна ако някой с повече опит ме да ме посъветва това възможно ли е? Не знам дали ще има такава опция при положение че сме на средата с предучилищната и нямаме сертификат. newsm78

Другото което искам да питам е за паралелката по английски - чета назад в темата че немски се учи по 8 часа, а английски по 2 седмично. Така ли е наистина и защо има такава разлика? Моите в момента ходят на Алианс и там всеки уикенд имат общо 6 часа английски седмично. Идеята ми беше ако учат английски в училище да не ходят на Алианс, но ако е само по 2 часа седмично не знам дали си заслуава newsm78 Също в занималнята учи ли се английски или има опция само за немски?

Също ме интересува до кога е записването? Да не съм изпуснала срока за тази година? И също и тук ли се чака на опашки за записване?

Въобще ще съм много благодарна ако ме посъветвате.     bouquet

Последна редакция: пт, 13 яну 2012, 20:45 от mishlentze

# 64
  • София
Английски език 2 часа е според мен обичайното изучаване на език в първи клас в повечето училища, това си е май стандартно по програма (сравнявала съм с 41 ОУ), та в този смисъл паралелката в 19-то с английски език е една обикновена паралелка със стандартно изучаване на език, като специалното е, че е по програмата Джуниър Ачийвмънт на Кембридж и по такива учебници се учи. Мойто дете освен двата часа в училище, ходи допълнително два пъти седмично на английски в частна школа и му се събират общо 5-6 часа седмично език, което ми се струва нормално.
Виж немската паралелка си е с наистина разширено изучаване на езика, така както например в училища с традиции с такова изучаване - да кажем 20-то ОУ. Или както по руски език е 132 СОУ.
Ние избрахме другата паралелка заради учителката и понеже 20 часа седмично немски в първи клас ми се вижда множко, а и детето пожела английския (имаше бегла база от детската гр. по английски). Училища с по-разширено изучаване на английски от първи клас мисля, че са 18-то, 32-ро.....не съм сигурна...
Ех, дано 19-то достигне такава хубава слава и реалност, че да има желаещи колкото за дългиии опашки. Засега последно до май-юни беше записването и запълнихме две паралелки по около 20 деца. Дано догодина станат три първокласни паралелки.  И училището да върви нагоре.   Peace

# 65
Bora, хиляди благодарности за подробния отговор  bouquet

Моля те да ми кажеш как стоят нещата със занималнята в 19 училище? Има ли възможност да се учи там английски допълнително както е с немския например? До колко часа е занималнята? Заплаща ли се допълнително?

И дали имаш впечатления от учителката която ще поема английската паралелка от първи клас тази година?

# 66
  • София
Занималнята е безплатна на паралелката с англ.ез. и съм доволна от подготовката по работата, която виждам в тедрадките. Ползват стол, извеждат ги навън на двора, имат и избор за извънкласни занимания след училище. Занималнята е до 17 часа. След това в някои от дните има футбол, танци...
Доколкото са ми впечатленията директорката е отворена към идеи и при едни по организирани и настойчиви родители и в занималнята би могло да се организира още няколко часа англ.език и като се съобрази учебната програма и хорариума и така се създаде паралелка с разширено изучаване на англ.език. За мен варианта с допълнително изучаване в школа засега ми се струва сравнително добре (там учат и писане, по-трудно му е на детето, отколкото игровия в училище, но някак си двете се допълват). Иделано според мен е обаче едно малко по задълбочено изучаване на англ.ез. в училище - около 5 и малко повече часа седмично, ако е необходимо с доплащане, така или иначе се дават за школа пари...Всяко училище би привлякло с една паралелка със засилено изучаване на англ.език, но сякаш не е типично, мисли се, че така или иначе англ.ез. ще се научи, та затова се създават предимно с немски, френски, японски и т.н...Рядкост ми се струват училища с паралелка с наистина разширено изучаване на английски....А всъщност децата го учат допълнително по школи, а в училище учат другите по нестандартни newsm78  

За учителката догодина не знам, аз с нашата ходдих да разговарям на място.

Последна редакция: сб, 14 яну 2012, 00:01 от bora

# 67
За мен наистина ще бъде по-удобно да си учат и английския в училище, а не да препускам из града водейки ги по школи и извънкласни занимания. Мисля си че за други езици има време, ако искат после може да учат и втори език в училище или свекърва ми да ги учи на френски. Аз испански научих за 2 години, а започнах да го уча на 20 години тепърва. Наистина за мен е приоритет английския, а ми беше трудно да открия училище в което го изучават от първи клас. 2 часа седмично ми е малко обаче... Ще трябва да мисля нещо допълнително.

Бора, удобно ли е да попитам и какви са извънкласните занимания? Също в занималнята достатъчни ли са занимават с децата и пишат ли си домашните там или има нужда от допълнителни занимания после вкъщи? Също така занималнята до колко часа е вечер? Работното ми време е до 6 вечерта и затова ми е важно да знам в колко приключват, за да знам как бих се организирала.

# 68
  • София
Извънкласните занимания след 17, които са ми известни са футбол, таекуондо и 2-3 вида танци - народни, модерни...Занималнята е до 17ч.  Домашните си ги написват в занималнята. Ако детето остава до края, не ми се случвало да е с ненаписани домашни и да се налага и вкъщи да работи. Вкъщи понякога правя по собствена преценка диктовки, четене, решава задачи, но е доста уморен...Засега подготовката в училище ми се струва достатъчна. Само преглеждам вечер писаното. 

# 69
Бора, това звучи чудесно, още повече щом има възможност за спорт и танци на място и след 17 часа Peace Че в 17 ще ми бъде по-трудно да се организирам всеки ден да ги взимам. Ще отида да видя има ли опция да ги запиша от тази година 1 клас или ако не - поне предучилищна.

Днес ходих да го видя на място къде се намира. Не ми е много близо, след като ги оставям сутрин ще трябва точно в обратната посока да се връщам, за да отида на работа, но пък ми звучат добре нещата.

# 70
В началото на годината разговарях лично с г-жа Арнаудова, тъй като мисля да запиша сина си там септември. Изключително позитивна, инициативна и приятна жена. Информацията е следната: от тази година ще има две паралелки с интензивен език - една немска и една английска. И двете ще бъдат на принципа на досегашната немска - всеки ден по 1ч. сутрин и по 2ч.следобед чужд език - общо 15 часа на седмица. На двете езикови паралелки ще има платени занимални съответно с немски и с английски. Желанието на директорката е да има и трета паралелка - стандартна с 1-2 часа чужд език, защото не всички желаят интензивен чужд език. Ще има и безплатна занималня без език.
Молби се подават от началото на годината, като в молбата можеш да напишеш английски, немски или без разширен език. По немски ще бъде отново г-жа Алексиева /учителката по немски на сегашния първи клас/, която всъщност изключително вдигна нивото в у-щето, а по английски все още не се знае, но обещават класен преподавател от нивото и школата на Алексиева.
Директорката е много отворена за нови идеи и предложения и се надявам че ще положи усилия за новите преподаватели. Училището е с нарастваща слава, наистина ще се прави цялостен ремонт през лятото, така че се надявам да няма проблем да привлече качествени учители. Simple Smile

# 71
Аугуст, много добре звучи за английския. Аз още се колебая за 19-то, защото ми е малко далече. Оказа се че има и други училища в района с английски и днес подадох документи в 2 от тях. Продължавам да проучвам обаче.

# 72
АУГУСТ вие  в платената паралелка ли ще сте? или с обикновено разширено изучаване

# 73
Здравейте,
Искам да попитам mishlentze, какви документи се подават - изобщо не съм си и мислела, че трябва вече да се подават документи! Мен лично ме интересува училище с френски.
Много сложно да си родител на първокласник Shocked ...

# 74
   подадох документи в 2 от тях. Продължавам да проучвам обаче.

Затова искат да направят и единна система за първи клас, заради подаване на документи на повече от едно място. Накрая, приемат едни деца в 5 различни училища, а в същото време други родители подали да речем по късно, но живеещи например непосредствено до дадено училище, се потят в резервите, а накрая се окаже че много свободни места.

darina2708 навсякъде се подава молба само сега, като повечето училища имат формуляр, а края на май се предоставя в училище копие или оригинал, за завършена предучилищна подготовка. Може и направо тогава да се пусне молбата за първи клас, заедно с документа.

Общи условия

Активация на акаунт