Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 247 106
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 3 570
Ако си ми наемател, ще миеш прозорци и пушек ще се вдига. Да си чела, когато си подписвала договора. Как пък с французи и американци не съм имала проблеми за чистенето, само с българи, и то с жени. Особено пък с едно семейство французи - поставиха най-високата летва по отношение на коректността и сега всички следващи ги сравнявам с тях.

# 3 571
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ако си ми наемател, ще миеш прозорци и пушек ще се вдига. ...

Това, разбира се значи, че и ти го изблизваш преди да го предадеш на наемателя?  newsm78

# 3 572
Естествено , че означава и това.

# 3 573
Разбира се.

# 3 574
"Ох, темата не е за това, но и аз мога да разкажа - всички квартиранти си тръгват без да платят последните две сметки за ток. Инкасатор за вода не беше пускан 2 години и сега имаше 1000лв вода. Половината я платихме вече, останалата чака. Последните си тръгнаха с дивана."

Pina, съжалявам, че си се предоверила на тези хора, но трябва ти самата всичко да си следиш, най-лесно е като регистрираш всички сметки с абонатните номера в epay.bg примерно, не е необходимо да ги плащаш или да правиш нещо друго. Аз оттам следя нашите наематели в провинцията, на майка ми сметките плащам от разстояние, моите собствени, от 6-7 години го ползвам, няма грешка. В момента, в който излезе сметката за плащане, се вижда и там. Защото това 2 години незасичана вода е малко грубо, в смисъл, ти вина нямаш, но България се превърна в закона на джунглата, всеки се оправя както може Sad Някой прецаква мен, други пък вас, те кофтито приказки за лоши наематели едва ли са легенда. Просто се подсигурявайте сами и си търсете правата, друго не знам какво да ви кажа. Всеки вика, аз съм честен, ама ние не сме Европа. В Германия като живях, хазяинът ми 2 години не го видях аз. Накрая обаче правих освежаващ ремонт си спомням, всичко е регламентирано, но знаеш, че докато ти прецениш, ще живееш там, имаше хора с 10 годишни договори, цената не се пипа, в смисъл предполагам знаете как са нещата там. Мен са ме изхвърляли в София 2001-та на 24-ти декември от квартирата с още 2 момичета бяхме, защото дядката беше решил, че трябва внезапно от 1-ви януари да ни увеличи наема двойно  Shocked
Аз примерно винаги си държа сега едни 100-200 лева неплатени сметки, които да се покрият от 1/2 от депозита ми, в случай, че хазяинът ми се направи на интересен. По съдилища не ми се влачи, ама кой знае пак, свикнах вече да си имам не едно, ами 301 наум аз. И аз имам приятели боксьори, каратисти, не става така работата. Което не очаквам, защото е интелигентен 32 годишен, образован мъж. Ама в същото време с половин уста ми казва, че не иска да се регистрирам в общината, защото "айде да не говорим по телефона, ама да не ме хванат за данъците". Като ми праща смс, че е получил наема по банков път, получавам закодирани съобщения : Получих ги, мерси  Joy Да не би да разбере някой, че си разменяме пари случайно...

# 3 575
Ами нормално е това за данъците...Аз си признавам (да не ме издаде някой,ей!), че плаща данъци върху нереален доход. Така практикуват повечето наематели и наемодатели, които си имат доверие, разбира се. В случая аз съм наемодател, но не на жилищни, а на търговски площи. На едното място договорът е с точната сума и плащам данъците, които трябва. На второто място, с наемателя се познаваме и си сътрудничим от сто години, съответно в договорът е вписан почти символичен наем и плащам данък върху въпросната символична сума. Имаме си доверие, иначе рискът е голям.

# 3 576
  • в града на вечния купон
запис...

# 3 577
Ако си ми наемател, ще миеш прозорци и пушек ще се вдига. ...
Това, разбира се значи, че и ти го изблизваш преди да го предадеш на наемателя?  newsm78

Е, не - пускам хората в коптор!
Естествено, че помещението /каквото и да е то/ е ремонтирано и почистено, освен ако няма допълнителна договорка между мен и наемателите /примерно, че те поемат ремонт и почистване срещу отбив от един или повече наема/. Обикновено в договорите за наем е заложена клаузата, че наемателят има задължението да  ползва наетия имот с грижата на добър стопанин и да го предаде във вида, в който го е наел /което не включва амортизацията от обичайното ползване/.
Не само очаквам да е почистен, ами и да са запълнени дупки по стените от картини на наемателите, да са подменени счупени стъкла и огледала, да не липсват мебели, осветителни тела и т.н.
Както казах - това очаквам! Друг е въпросът, че никога не ми се е случвало.
Аз самата бих се чувствала безкрайно неудобно, ако зарежа наето от мен жилище в ужсен вид. Не си представям, че ще оставя след себе си кочина.

# 3 578
Ама аз не искам той да си декларира данъците, мен те изобщо не ме интересуват  Mr. Green Даже хич. Просто си търся правата, на мен това, че нямам регистрация, ми пречи, налага се да пътувам през 1-2 седмици до провинцията до местното данъчно да си декларирам мои си неща, демек, бърка ми директно в джоба. И точно така съм му обяснила нещата при сключването на договора, без хън-мън. Спести ми, че водомерите не са пломбирани, 2-3 месеца плащах по 14 кубика топла вода на база, докато разбера и се разправя с Топлофикация да дойдат да пломбират, преглътнах го някак си. После част от изравнителната сметка на предишните, 120 лева бяха към моята сега напролет, айде и нея преглътнах, ама дотук. Сега в момента съм подала молба в общината да ме регистрират въпреки неговото несъгласие, понеже имам законен и нотариално заверен договор за наем, то там една каша с тия регистрации, ама да не се отклоняваме. Мисълта ми е, че не ми дреме за данъците му, нито пък някога ще отида да го накисна, ако не ме нервира хипер много. И предишните не съм ги накисвала, просто като подадеш жалба в прокуратурата, веднага се задейства на Дянков машината за парички, проверява се кое е вписано, кое не, и така. И на мен не ми е кеф да ме привикват за свидетел "НОИ срещу еди кой си, проверка от 2005-та година насам", ама не ми се и плащат глоби за неявяване, нито пък ми се отсъства от работа. Накрая те решиха, че аз съм ги нагласила, съжалявам много, обаче аз не съм виновна, че някой нещо има да крие. Всъщност с хората винаги сме в добри отношения, до момента в който не дадеш предизвестието. Тогава вече ставаш враг на народа обикновено, на мен ми заявиха предпоследните: "Ама сега ние щяхме да ходим август на море, къде ще търсим нови хора, малко не ти ли е неудобно да се изнасяш точно сега?"
Другият бисер е: Еее, сега вие като се изнесете, ние трябва да започваме да плащаме сметките оттука нататък, за тоя дето клати гората? Ами освен ако искат, да продължа да плащам сметките още за следващите 2-3 години ли..., да не ви отегчавам повече с моите истории, защото са за роман.
Лека вечер   bouquet

# 3 579
"Аз самата бих се чувствала безкрайно неудобно, ако зарежа наето от мен жилище в ужсен вид. Не си представям, че ще оставя след себе си кочина."

Миналото лято, когато се нанесох, момчетата преди мен бяха правили див студентски купон, беше леш след това, хазяинът ми не се впечатли, каза само: Ти ще си го почистиш, няма проблеми  Mr. Green

Аз естествено се запънах, та викна съпругата си от провинцията и оправиха нещата...
Абее, всеки вика, аз не съм от тях, как' Сийке с две думи... Пожелавам ви на всички добри наематели и още по-добри наемодатели, мир и любов да има пък...

# 3 580
Ама аз не искам той да си декларира данъците, мен те изобщо не ме интересуват  Mr. Green Даже хич. Просто си търся правата, на мен това, че нямам регистрация, ми пречи, налага се да пътувам през 1-2 седмици до провинцията до местното данъчно да си декларирам мои си неща, демек, бърка ми директно в джоба. И точно така съм му обяснила нещата при сключването на договора, без хън-мън. Спести ми, че водомерите не са пломбирани, 2-3 месеца плащах по 14 кубика топла вода на база, докато разбера и се разправя с Топлофикация да дойдат да пломбират, преглътнах го някак си. После част от изравнителната сметка на предишните, 120 лева бяха към моята сега напролет, айде и нея преглътнах, ама дотук. Сега в момента съм подала молба в общината да ме регистрират въпреки неговото несъгласие, понеже имам законен и нотариално заверен договор за наем, то там една каша с тия регистрации, ама да не се отклоняваме. Мисълта ми е, че не ми дреме за данъците му, нито пък някога ще отида да го накисна, ако не ме нервира хипер много. И предишните не съм ги накисвала, просто като подадеш жалба в прокуратурата, веднага се задейства на Дянков машината за парички, проверява се кое е вписано, кое не, и така. И на мен не ми е кеф да ме привикват за свидетел "НОИ срещу еди кой си, проверка от 2005-та година насам", ама не ми се и плащат глоби за неявяване, нито пък ми се отсъства от работа. Накрая те решиха, че аз съм ги нагласила, съжалявам много, обаче аз не съм виновна, че някой нещо има да крие. Всъщност с хората винаги сме в добри отношения, до момента в който не дадеш предизвестието. Тогава вече ставаш враг на народа обикновено, на мен ми заявиха предпоследните: "Ама сега ние щяхме да ходим август на море, къде ще търсим нови хора, малко не ти ли е неудобно да се изнасяш точно сега?"
Другият бисер е: Еее, сега вие като се изнесете, ние трябва да започваме да плащаме сметките оттука нататък, за тоя дето клати гората? Ами освен ако искат, да продължа да плащам сметките още за следващите 2-3 години ли..., да не ви отегчавам повече с моите истории, защото са за роман.
Лека вечер   bouquet

За съжаление, огромен процент от наемателите процедират по този начин, въпрос на късмет е. Затова и често се дразня като ми казват, че едва ли не съм се опънала на дивана и парите ми падат отгоре. То са такива нерви с тези некоректни наематели...Разбира се, има и свестни хора, както в момента при мен, но понеже цял живот съм наемодател, съм преживяла какво ли не...Гонили сме се , заплашвали сме се, завличали са ме...

# 3 581
  • На земята, която е всъщност звезда.

Може да се изненадаш, но има тарикати за които това съвсем НЕ е естествено.

Но трябваше да се досетя, че в този форум такива тарикати не пишат, естествено.  Laughing

# 3 582
...
 Което не очаквам, защото е интелигентен 32 годишен, образован мъж. Ама в същото време с половин уста ми казва, че не иска да се регистрирам в общината, защото "айде да не говорим по телефона, ама да не ме хванат за данъците". Като ми праща смс, че е получил наема по банков път, получавам закодирани съобщения : Получих ги, мерси  Joy Да не би да разбере някой, че си разменяме пари случайно...

Щом получава наема по банков път да не се надява, че ще се спаси от данъчните/при проверка/. Първото място, където те проверяват са банките... Laughing

# 3 583

Може да се изненадаш, но има тарикати за които това съвсем НЕ е естествено.

Но трябваше да се досетя, че в този форум такива тарикати не пишат, естествено.  Laughing

За другите не мога да отговарям, за мен това е естествено. И очаквам коректност, щом и аз проявявам такава. Нали ти е ясно , че ако бях проверила апартамента ( ходила там) и видяла кучето на секундата щяха да са на улицата всички

# 3 584
Titina, да ти кажа честно аз това "Или лесно, звънвам два-три телефона и му помилат кокалите. До там ли трябва да стигна?!" около 1867 пъти сигурно съм си фантазирала как го правя с някои бивши наемодатели. Въпросният дядка като ни изхвърли без предизвестие зимата, после  дойдоха 100 човека от Студентски град пред блока му колегите от юридическия да пием греяно вино с него, не му стана много кеф де, взе да се извинява, ама на нас вече ни беше минал мерака да живеем в собствеността му. Накрая стана чак купон пред блока, той живее на 2 етажа под квартирката ни, бившата за радост, хората си помислиха явно, че празнуваме Стефановден  Joy Laughing. Кокали всеки може да троши, обаче няма по-ценно от това да се разминете като непознати в съда, 2 минути след като си ги осъдил. Удовлетворението за мен е в пъти по-голямо. Не ме вълнува да се правя на простак, на улиците има достатъчно насилие. Бездруго до 1 година най-вероятно ще съм напуснала страната, все ми е тая, и по съдилища не ми се ходи вече.
Обаче едно ще ти кажа, щом се чувстваш засегната от нещо, дори през океана с пълномощник, съд до дупка. Тоя народ може и да се научи някой ден кое как става, ама няма да е скоро  Mr. Green
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт