Филц - познавате ли тази текстилна техника? -

• 70 059
  • 713
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте,

последният пост в темата е от 23.06.2011 Embarassed  newsm45...Дано това да е породено от горещото време...

За да пораздвижа малко темата ви пускам малко от моите първи опити с филц вижда се как отделните маниста са с различна големина....- герданчета, стари и недовършени (липсват закопчалки и тн), но новите не съм ги снимала още....

Имам един изплетен шал и се чудя дали да не го "филцовам" във пералнята.

Още снимки можете да видите тук   
http://venie.snimka.bg/hobby/x-mas.556448.25130382

Поздрави на всички!

# 616
 venie Много благодаря за раздвижване на темата. За мен лично наистина горещото време беше основната пречка да не искам да пипам вълна толкова време. Имаше разбира се и други причини, но се надявам да раздвижим отново темата и да я напълним с много красоти.
Аз още не съм опитала да правя топчета, единственото мокро което съм правила с вълната са сапунчета облечени с вълна.
След като направиш топчетата как прекарваш кордата или конеца през тях?
Аз съм правила ключодържатели - зарчета и ми е много трудно да закрепя здраво връвчицата, не мога да прекарам през тях игла. Моите са направени със сухата техника.

# 617
Здравей kokoshinkata,

топчетата ги направих с иглата..но стават суепр бавно...за едно ми трябват около 20 мин., което ми се струва адски дълго.Пробвах и в пералнята, но не станаха еднакви...може би, защото ги сложих с прането. Embarassed

Иначе кордата я прекарвам с нормална игла за шиене през т.нар. топче и става супер лесно...използвам просто по-дебела.

Дано да раздвижим малко темата, аз ще накарам мъжО да снима по-новите ми неща...а иначе неговата сестра е голяма майсторка с филца. Преди няколко години направи какви ли не играчки..почти цяла къщичка с катерушки за деца с увреждания.

# 618
venie, ще си позволя един съвет от мен- след като ги пообработиш с иглата може да ги намокриш със сапунена вода и започваш да ги търкаляш между ръцете си (Не е необходимо да ги дупчиш много с иглата, само толкова, колкото да е оформено- аз лично бодвам само 1-2 пъти).  Това продължава докато топчето стане твърдо като камъче- ще видиш, че ще се свие много. за ориентир дали е готово- игла с конец трябва да можеш да прекараш само с клещи. Успех. Противно на очакванията правенето на хубаво топче е едно от най- чалъмлийските работи във филца и не е никак лесно.

# 619
ellica напълно съм съгласна с теб, че направата на топче е едно от най-трудните неща. До сега си мислех че само аз мисля така, но сега ме успокои, че не случайно се затруднявам.  Crazy

# 620
  • София
venie, ще си позволя един съвет от мен- след като ги пообработиш с иглата може да ги намокриш със сапунена вода и започваш да ги търкаляш между ръцете си (Не е необходимо да ги дупчиш много с иглата, само толкова, колкото да е оформено- аз лично бодвам само 1-2 пъти).  Това продължава докато топчето стане твърдо като камъче- ще видиш, че ще се свие много. за ориентир дали е готово- игла с конец трябва да можеш да прекараш само с клещи. Успех. Противно на очакванията правенето на хубаво топче е едно от най- чалъмлийските работи във филца и не е никак лесно.

Всъшност е доста лесно правенето на топче. Не е нужно да го бодеш с иглата въобще. Взимаш малко вълна смачкваш я на топче и почваш да я претъркваш между ръцете си (както си обяснила - сеедно правиш топче от пластелин) като я мокриш и съпунисваш със сапун за пране. Така докато се оформи хубаво и стане здраво. Става много лесно, бързо и съвсем правилно топче.

# 621
ellica, pow,

благодаря ви за съветите.
Пробвала и съм и със сапунена вода и претъркването между ръцете, но нещо не става...дали не е от вълната?
Иначе съм виждала какви ли не топчета из нета - здрави и добре оформени, почти перфектна сфера, някои дори правят поставки за горещи съдове от топчета за отрицателно време...

pow - леко раждане ти желая от сърце. тези неща, които съм публикувала, са правени 1 седм. преди да родя. Mr. Green

# 622
  • София
venie благодаря за пожеланията Simple Smile
Незнам защо не ти се получават топченцата, наистина с амного лесни. Какъв сапун си ползвала. Незнам до колко е от значение, но на нас в училище са ни казвали, че трябва да е сапун за пране - даже най-добре домашен сапун от село. Другото е самото притриване... ако не го правиш него както трябва... ма то не е кой знае каква философия - както се прави топче от пластелин или от тесто... От вълната незнам дали може да е.. аз съм ползвала само вълна от овца от село...

Да зема да покажа и аз нещо.. то не е кой зне какво и не е завършено - чантичка някаква - съшита от платче направено по техниката със сапуна и водата. Още не съм и измислила закопчалка.

# 623
Мацки, извинявайте че нахлувам в темата ви, но можете ли да ми предложите някакъв по-лесен вариант за слънчогледи от филц? За детската градина искат пано за стената със снимки на децата по средата на слънчогледи.

# 624
  • София
Мацки, извинявайте че нахлувам в темата ви, но можете ли да ми предложите някакъв по-лесен вариант за слънчогледи от филц? За детската градина искат пано за стената със снимки на децата по средата на слънчогледи.

Според мен техниката със водата и съпуна е доста лесна, и мисля, че ще свърши работа за целта. Ако искаш мога да ти обясня подробно как става.. тук или на лични.

# 625
pow Ако не те затруднява много бих искала да обясниш мократа техника тук в темата, за да бъде полезно и на други.  Hug

mari_ana за слънчогледи мисля, че ще стане най-лесно и бързо ако си купиш филц на листи и си изрежеш елементите и просто ги зашиеш или залепиш - с горещ силикон или Ц200. Ще стане като апликация и мисля че ще е идеално  за паното за детската градина.
По средата на слънчогледа (поне аз така разбрах, че там ще трябва да има снимка на детенце) ако не искаш да се лепят сникките, може да направиш в чтерите края на филца (който ти се явява като пита на цвето) малки прорези за да може да се подпъхне снимката и да няма нужда от лепене.

# 626
  • София
kokoshinkata разбира се, обяснявам Simple Smile

Техника на мокър фелтинг (плъстене):

Значи трябват ни вълна, сапун за пране, топла вода.. място където можем да мокрим на воля - на пода на банята например.

Вълната се нарежда на пластове като изображението може да се подреди по два начина - първо се нарежда изображението с лице към пода и над него се слагат пластове вълна, които ще са от задната страна или обратното - с лицето нагоре - първо се слагат едноцветни пластове за основа и най-отгоре редим изображението. За не много дебел плат трябва да наредим пластове вълна 10-15 см. Колкото повече пластове - толкова по-дебел плат. За да е равномерно дебел крайния резултат трябва да се подрежда равномерно вълната.Аз ползвам един плат, подобен на тънка мрежа, който слагам под и над вълната и търкам през него. Може и без мрежа, но трябва да сте по-внимателни в началото докато се позатепа, да не се размести изображението. И така - заливаме с гореща (но не прекалено да не си изгорим ръцете Wink ) вода (аз ползвам подвижният душ), насъпунисваме и почваме да търкаме. Така търкаме хубаво навсякъде.. после плакнем, после пак насъпунисваме и търкаме за да се заплъсти вълната. Може да сменяте топла със студена вода - уж по-добре се заплъствало. Това цялото упражнение докато не стане достатъчно здраво степано навсякъде. Тайната е в якото търкане със сапуна - така се заплъстява вълната. Има и по-мързелив варянт, но не съм го пробвала - нареждаме си паното по описания начин върху парче чаршаф. Отгоре покриваме с друго парче чаршав и завшиваме по краищата до където стига паното (не шиеме вълната). Това чудо го навиваме на руло, завръзваме го добре и в пералнята Simple Smile

По този начин се получават много приятни преливания на цветовете. Ето няколко примера за тази техника от интернет:

Ето снимки от процеса:

П.П.
Незнам до колко добре обясних, дано да е станало ясно...

# 627
pow Страхотна си, Благодаря за хубавия урок. Аз лично нямам опит с мократа техника, но съм гледала много уроци и клипчета. Честно казано, твоето обяснение ми допада най-много. Представила си целия процес много достъпно и интересно. А този номер с чаршафа и в пералнята, не бях срещала, но съм мераклия да го пробвам.  Само не ми е ясно дали трябва да се пусне само на изплакване и центрофуга или да има и кратък процес на изпиране  newsm78 Crazy

# 628
  • София
pow Страхотна си, Благодаря за хубавия урок. Аз лично нямам опит с мократа техника, но съм гледала много уроци и клипчета. Честно казано, твоето обяснение ми допада най-много. Представила си целия процес много достъпно и интересно. А този номер с чаршафа и в пералнята, не бях срещала, но съм мераклия да го пробвам.  Само не ми е ясно дали трябва да се пусне само на изплакване и центрофуга или да има и кратък процес на изпиране  newsm78 Crazy

Ми предполагам трябва и изпиране... взе пак колкото по-дълго се "пере" толкова повече ще се затепа... а и нали сапун се слага.. само незнам как се слага сапун за пране в пералнята  Thinking Абе не съм го пробвала този варянт .. може би трябва да тествам и аз  Grinning

# 629
Да раздвижа малко нещата, че пак заспахме:
Ето го моето първо колие от вълна, изработено само с иглата:

Общи условия

Активация на акаунт