Умеем ли да бъдем бедни?

• 16 713
  • 345
  •   1
Отговори
# 225
"Благодарение" на небивалиците на Delusion темата доста заби
Ако от метене на входове се забогатяваше едва ли всички блокове щяха да са толкова мърляви
Куцо и сакато щеше да яхне метлите и да почне да забогатява

Въобще не става тук дума за забогатяване. Shocked Ако 1800лв доход е богатство, аз съм трамвай.

Става дума за оцеляване и не може да ми се оплакваш че детето ти е гладно когато работа има под път и над път.

# 226
Абе прави сте,ама не е толкова лесно.Не бих казала,че съм финансово затруднена,но някой лев отгоре определено ще са ми в помощ.Мислила съм за допълнителна работа.Работя до 17:00ч,след това имам ангажиметни с детето си,защото го гледам сама и няма кой.Освен да го взема от училище,да му приготвя храна,освен чисто битовите нужди това дете има и други.То има нужда да общува с майка си.Та работата ми е много отговорна и стресова,връщам се смазана и нямам сили за почти нищо.За да бъда адекватна на другия ден и да не направя гаф,който предвид естеството ми на работа може да бъде фатален,аз трябва да си почина.И в този ред на мисли понякога чисто физически няма как да започнеш друга работа,пък дори да е метене на вход за 1час.Тук не говоря за хора,които са свободни и имат тази възможност.

Изходи винаги има. Първо се замисляш за естеството на работа и дохода ти от нея. Струва ли си стреса и отговорността парите. Има ли работа с далеч по-малко стрес и отговорност за същите пари? Несъмнено за една средна заплата е пълно с работа без особени отговорности. За едните 600лв може да седиш и по цял ден да си клатиш краката.

И после, намира се работа надомна, която можеш да вършиш когато детето спи вместо да си чаткаш по форуми.

# 227
  • София
Нещо ментиш, драга! някак не мога да си го представя семейсво пенсионери да имат най-високите пенсии, да са рентиери, а жената на шейсет и кусур години да мие магазини! И то при дохход почти две хиляди!  За да е човек сред хора и да е полезен, може да си измисли десетки дпруги ангажименти. А ако случайно е истина това, което пишеш, направо не ми го побиръ умът!

Права е Малвина за това, което пише. децата не се раждат само, за да се отглеждат чисто физически, нито пък всеки човек може да издържи да работи на две места. А и в темата става въпрос точно за бедност. Не е нужно да си физически гладен, за да си беден. Доостатъчно е животът да се свежда до оцеляване, без да се наблюдава какъвто и да е растеж.

Делюжън, големи акъли даваш!

# 228
Delusion, майка ми, която по образование е инженер, работи в кухнята на едно заведение и отделно помага на една възрастна жена (чисти дома й, пазарува...). Значи, който търси - намира, така че напълно съм съгласна по този въпрос с теб. Хората от Видин масово се изнесоха по Италия и Испания, за да не мизерстват. Но това са хора, които не се плашат нито от работа, нито от естеството й. Щото работата няма да те потърси, а ти сам трябва да си я намериш.
Аз, признавам си, не съм склонна да чистя на чужденците, при положение, че съм с хубава професия, макар и по-ниско платена от на една прислужница в Италия да речем.

Въпрос на приоритети. Познавам хора, за които егото и общественото мнение са по-важни от чисто физическото оцеляване.
Имам един роднина, той е музеен работник. Няма нищо против да носи старите панталони на дядо ми, но му е под нивото да започне втора ( неквалифицирана) работа. Така си живее в мизерия, но доволен, че е на ниво.

# 229
Delusion, не е възможно от чистене на входове да се спечелят 1800 лева на месец
Чистачката на нашия 4 етажен вход получава 5 лева на чистене и чисти един път в седмицата
Това прави 20 лв на месец,иначе казано за да изкара 1800 лв човек трябва да изчисти 90 входа 4 пъти в месеца
Осъзнаваш ли степента на невъзможност и неосъществимост на това начинание? Иска ми се да видя някоя такава чистачка ударничка на труда  Laughing

# 230
И после, намира се работа надомна, която можеш да вършиш когато детето спи вместо да си чаткаш по форуми.
Ама ти защо на всички казваш,че вземат 600лв?!Някъде да съм писала,че работя за 600лв?Малко взе да излизаш извън нормалните граници!Изложих мнението си,не съм ти искала твоето!Достатъчно съм голяма,умна,успяла за да ми казваш дали ще чатя или да си търся друга или надомна работа!За разлика от теб,мен не ме издържа мъж,не вземам ренти и т.н. Кадърна съм,умна съм,находчива съм,трудолюбива съм и сама съм  си подсигурила условия,при които мога да си позволя да си чатя когато си искам,вместо да си търся надомна работа.Когато ти направиш нещо сама ,тогава давай съвети!

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 21:35 от MALVINA

# 231
Andariel, поправи ме, ако бъркам, но точно ти обикновено твърдиш, че ежедневието на жените, гледащи децата си е в пъти по-отговорно, трудно и ценно от това на работещите жени. Но реално работата все пак е тази, която дава доходи (в случай че не си рентиер). Да, на всеки може да се случат финансови несгоди. Хубавото е, че когато семейството е от двама работещи, в труден период единия може да дръпне днес, другия утре. Но всъщност има много жени, които се оплакват от фин. проблеми, без дори да им хрумва, че биха могли да работят те самите. Чака се на "милото" за всичко, намила му се да изкарва повече и друга рецепта за доход те нямат. Обикновено семейства, в които и двамата родители работят, дори на малки заплати, няма начин да изпаднат дотам да нямат основни хранителни продукти на масата и т.н., което си е истинска бедност.

# 232
Цитат
Нещо ментиш, драга! някак не мога да си го представя семейсво пенсионери да имат най-високите пенсии, да са рентиери, а жената на шейсет и кусур години да мие магазини! И то при дохход почти две хиляди!  За да е човек сред хора и да е полезен, може да си измисли десетки дпруги ангажименти. А ако случайно е истина това, което пишеш, направо не ми го побиръ умът!

Не знам какво не ти го побира, но това е факт. Те са млади пенсионери, които тепърва навършват 60 и още не им се клепва в къщи без заетост. И двамата не понасят пътешествия и разни развлечения по кафета. Но са общителни хора и обичат да са сред хора. Ако това носи и някой-друг лев, добре дошло.

Цитат
за да изкара 1800 лв човек трябва да изчисти 90 входа 4 пъти в месеца

Първо, не всеки вход е от по 4 етажа и плаща по 20лв. Да вземем средна цена от по 30лв на вход. Намери 10 входа. По 30 лв. правят 300лв. Разпределено на 20 дни правят по 2 входа на ден. Които можеш да чистиш вечер, нощем...когато искаш. Реално ли е? Вземи още едно офисче да чистиш сутрин преди работа и добави още 200-300. Прави ли това една допълнителна заплата към основната ти?

Грешка има ли в сметките?

# 233
Ама ти защо на всички казваш,че вземат 600лв?!Някъде да съм писала,че работя за 600лв?Малко взе да излизаш извън нормалните граници!Изложих мнението си,не съм ти искала твоето!Достатъчно съм голяма,умна,успяла за да ми казваш дали ще чатя или да си търся друга или надомна работа!За разлика от теб,мен не ме издържа мъж,не вземам ренти и т.н. Кадърна съм,умна съм,находчива съм,трудолюбива съм и сама съм  си подсигурила условия,при които мога да си позволя да си чатя когато си искам,вместо да си търся надомна работа.Когато ти направиш нещо сама ,тогава давай съвети!

Ти каза че някой-друг лев отгоре не ти е излишен и аз ти дадох примерен вариант. При всеки е много индивидуално но варианти винаги има. Това ми е мисълта. А примера беше изключително хипотетичен.

# 234
Грешка има ли в сметките?
много лесно се правят сметки за някой друг,ама ако стигнеш до там да ги правиш за себе си,тогава ела пак да си поговорим!

# 235
Не знам дали някой чисто физически може да издържи да чисти десетки входове и офиси на месец, чистенето си е тежка работа, а ние не сме роботи.  Peace До няколко обекта е поносимо и приемливо, после човек ще почне да е вечно уморен и безсилен.

# 236
Нашата жена, която чисти входа ни ( в София) майка ми казва, че взима 20 лева на месец, по 1 път чистене на седмица, 2 входа по 4 етажа стълбища. Не всеки път прозорците, разбира се.

Майка ми, когато се пенсионира не искаше да си стои вкъщи, аи ниската пенсия много я плашеше. Та, намери работа в едно магазинче за кафе, после друго за диетични храни. В квартала ни майка ми няма проблем да си намери работа, пенсионерите взимат мн. по-малко пари, освен това са страшно отговорни и изпълнителни. От една страна си помагаше, но по-важно, че не загуби контактите с хората, в квартала я познават, и сега когато не работи денят й не е скучен, достатъчно е да отиде до магазина, за да се спре с 4-5 души по пътя да се заприказва и е оК.

# 237
Ти каза че някой-друг лев отгоре не ти е излишен и аз ти дадох примерен вариант. При всеки е много индивидуално но варианти винаги има. Това ми е мисълта. А примера беше изключително хипотетичен.
аз изложих гледна точка и ситуация,при която е трудно да се започен дргуга работа и изложих причини.Не съм те питала какво да направя.Всъщност тук всеки излага позицията си,а ти на всеки даваш акъл.Не си спомням темата да е: Консултации с Delusion как да си докараме някой лев.

# 238
Не знам дали някой чисто физически може да издържи да чисти десетки входове и офиси на месец, чистенето си е тежка работа, а ние не сме роботи.  Peace До няколко обекта е поносимо и приемливо, после човек ще почне да е вечно уморен и безсилен.
именно!И като прибавиш 8 часовия работен ден преди това и дете...Ама то човек  трябва да е в тази схема,че да го разбере...

# 239

Не десетки, а ДВА на ден без уикендите. Това прави около час-час и половина физическа тренировка. Според мен е съвсем нормално при условие че някои хора си плащат за това по фитнеси.

Общи условия

Активация на акаунт