Празник на осиновителя, Виница- 19.VІ. 9.30

• 4 010
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
А каква беше паролата миналата година  ooooh!

# 16
  • София
А каква беше паролата миналата година  ooooh!
и аз така  Embarassed

# 17
  • София
Благодаря за паролката, страхотни снимки и страхотни деца   bouquet

# 18
Аз не съм снимала много, но да - ще кача ... скоро...
Светкавица, разгледах, много са пораснали децата - хубава идея е да сложиш снимките в албума от миналата година!
Само дето ние си прекарахме празника в същата кола, в която го прекарахме и миналата година... Какво да правиш - постоянството може да ни е отличителна черта.  Laughing
Ще се опитам да кача снимките до четвъртък - а вечерта да направим разбор.

# 19
Ха, това за колата е интересно, не бях забелязала!

Oste_edna, нали последната снимка с децата е на твоя фотоапарат, така каза "моят личен  фотограф", аз най- много държа на нея.

Новите мами, забравих ви никовете, пишете ми на лични, за да ви дам парола на албума.

# 20
http://maraia06.snimka.bg/children/marti.363625.19276902
Ето и от мен няколко снимки-тази година сме малко скромни от към снимков материал,но пък купона беше супер

# 21
  • Някъде в България
Значи поканата уж беше за всички, които искат да дойдат, но снимки от купона не може да се видят, а?  Sad Е, нищо! Бъдете здрави и дечицата ви също! Wink

# 22
http://maraia06.snimka.bg/children/marti.363625.19276902
Ето и от мен няколко снимки-тази година сме малко скромни от към снимков материал,но пък купона беше супер

Сега пак загадки.Давай паролка на лични ,моля!

Вярно , от много веселба не ни остана време за снимки.
Догодина живот и здраве, пак сме там.

А нали знаете, в "касата" останаха парички, за по една лЕмонада...трябва да се оползотворят, но да види кога, че тази седмица ми е нагорно

# 23
Мнооого са ни хубави децата!!!И едни музикалнии,поне моето диваче попя доста.А колкото до колите,май и ние можем да претендираме за постоянство на пистите,даже влязохме в ръкопашен бой Rolling Eyes.Аз почти не снимах тази година,така че се надявам на вас.

# 24
Светкавица може ли и на мен парола?

# 25
  • Някъде в България
И аз се моляяя за парола!!! Praynig Искам да ви видя колко сте хубави, че ние за пътувания сме малки, а и много се поти в колата/старата фордела нема климатроник/.

# 26
благодаря за възможността да пооплакна очи и аз Simple Smile големи сте купонджии, и мами, и деца, верно!

я разкажете повече детайли какво се случва на такава среща? програма гледам е имало, децата се срещат с персонала май, осигурили са на децата играчки, виждат се части от дома ... празен ... всъщност по време на празника децата от дома къде са? а вашите спомнят ли си нещо от там и как им понася контакта?
бе явно домът във Виница е различен ... само като гледам колко е просторно ... не мога да си представя този празник другаде, където съм била ... не мога още да си представя и нас на нещо такова ...

# 27
Домът по моя преценка и като се има предвид и двора е огромен!Когато ходехме със сина ми на свиждане, няколко пъти се обърквах като трябваше да ида до кафе-машината, все по други коридори тръгвах.Коридорите и вътрешните зали/ доколкото ги познавам/ са  много интересно и смислено изградени, направо да не повярваш, че е соцстроителство.

В дома има и параклис и вътрешна зала за игра, както и зала за свиждания, при лошо време, навсякъде  с много играчки за децата.

Дворът е на нива, ама така изграден, че трудно се вижда от едно място друго/ ох, как го обясних!/Някои части от двора са пред дома, други-  встрани.Мястото създава усещане за някакъв прекрасен почивен дом с много места за игра на децата, отвсякъде се вижда морето.

Празникът под надслов"Аз и моето семейство" се провежда от 9 години, мисля.За  съществуването му помага и някаква асоциация на осиновители/ познавам няколко дами,  но  аз все още не членувам/От цялата страна и от чужбина пристигат родители и деца, също и осиновители, с децата си от други домове.
В една вътрешна зала са разположени маси , на които всеки носи някаква почерпка, от домакините също има кафе, сокове, лакомства за децата.Всеки от гостите носи нещо и за децата от дома, ако през годината е бил залисан и е забравил за тях.
Обикновено има някаква програма, аниматори, песни, танци, театър, различно  е.Самите деца-  гости също пеят песни, казват стичета.Виждаш се с този- онзи, вкл. и с хора, които отдавна не си се срещал.

През това време, бебетата от дома спят,  а по-големите също са на двора.Има много  колички, къщички, музикални игри.Миналата година имаше и конкурс за фото"Мама и  аз", конкурс за  лазещо бебе  и т.н.

На този ден всеки може да се срещне с психолози,  педагози,  да  получи отговор на вълнуващите го въпроси в една непринудена атмосфера.Децата също постепенно започват да осъзнават своята история в атмосфера на празничност и благоразположеност.
Ние се видяхме със социалните работници, с педагожката от дома, с лелята, която се е грижила физически  за детето.Никоя не му натрапваше "помниш ли ме,  помниш ли това  онова", а го питаха "На колко си години, ходиш ли на градина, хапваш ли това, онова" и т.н.

Директорката разпознава всички питомци  и всяко с-во, аз все  мислех, че ни е забравила/мин. година бях без детето/,  но  тя  помнеше дори рождената му дата.Но и той е едно от най- дълго заседялите се в дома деца,  поради неуредени документи.
Всяка година има  по едно засадено дръвче с надпис на годината.

После  нашата "славна дружина"  по традиция  отива да купонясва на  друго място, пием по бира/ по-специално аз, другите  се  глезотят със сокчета и кафенца / децата обядват, играят, абе, емоции

П.С.  Моето дете  нищо не си спомни, макар, че аз му обясних, че  ето, тук сме се срещнали и сме станали семейство, от всичко само запомни, че бил най-хубавото момченце  и това повтаря.Но му беше интересно като му обяснявахме къде  му е креватчето, къде си е играл и т.н.А повчето от този дом ги вземат още като съвсем малки бебета,  така че едва ли помнят нещо.
Но има и големи деца, на ученическа възраст, ,които осъзнават личната си история и спокойно говорят за нея.

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 14:09 от Светкавица

# 28
Нов пост, че този много дълъг стана.
В дома има и отделение за  деца с увреждания, които се отглеждат там,  поради невъзможност да се отглеждат в домашни условия.Тези деца къде точно са, така и не разбрах,  но повечето са малки и също през деня спят, вероятно.

От всички  и когато ходих на свиждане с детето, и сега- след почти две години съм видяла само любов и нежност към децата, съвсем искрено го казвам.Чувала съм, че от Община Варна се влагат много средства в дома.Получават се и много дарения.
Има и някаква програма"Дете и баба" или  "Баба  и внуче"-  пенсионерки, които се грижат индивидуално за децата, гледат ги,  разговарят с тях, играят с тях.Повечето са пенсионирани учителки, мед сестри.

Като ходех на свиждане много се дразнех от пруския ред за свиждане въведен в този дом-  не можеше и с минута да се отиде по-рано или в ден, различен от обявения.Има строго определени  дни  за осиновители/ кандидати/  и за биологични родители.По-късно осъзнах, че благодарение на  този ред, който е част от цялата концепция  за дома са постигнати и качествените  неща.

http://media.snimka.bg/3390/013034564.jpg - ето част от двора, но съм го снимала преди тази година.
 http://media.snimka.bg/6536/019327081.jpg а  това беше втората среща с детето преди две години, сега я  намерих и я качих .Пак  се вижда част от двора

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 14:33 от Светкавица

# 29
много хубаво звучи и сигурно наистина е така! това е, което личният морал и отношение може да свърши, никакви правила, пари и т.н. не могат да го стигнат ... убедена съм, че ДМСГД обетивно са по-човечно място от домовете за по-големите, а явно и домът при вас е определено на висота, в рамката на възможносто за институция, де.
в "нашия" дом директорката говореше преди време, че би искала да организира среща в явно подобен формат (не се е случило още), но то зависи до голяма степен и от родителите и техните желания и нагласи за откритост ... така че евала ви и на вас! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт