Примерна схема за захранване- 26

• 30 491
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
В интернет пространството и по-специално форумите, може би остават едно от най-полезните места за трупане на знания и звимане на решения на тяхна база.Тук виждаме различните посоки и направления при различните нации, различните педиатрични школи и организации и решаваме кое да приложим към своите собствени деца.

Thinking Аз като ми даде чичко гугъл разнозначни отговори просто си отворих сайта на СЗО и повече нито съм се ровила кой знае колко, нито съм вярвала на страничното прочетено (само от любопитство проучих как е в някои други държави, по-големите разбира се, но решението не е зависило от препоръките там!). Между другото, въпросните печатни издания нито са разпространени, нито се купуват по селата (а то и в Смолян де ...).

Ако не се лъжа според записките на Косе Босе доматът 8+ - аз съм го дала по-рано, доколкото няма официална препоръка, забраняваща домата по-рано, а е мек и се предполага че може да се яде и от по-малки (за разлика от ябълката и моркова, ама това е отделен въпрос).

# 691
  • Видин
От днес заместих обедното хранене  Blush И сега да преговорим. Щом няма мляко обядът трябва да съдържа месо/жълтък, така ли? Тогава е пълноценно хранене? Ще кърмя вече само 4 пъти на ден, като сутрин в кашата има сиренце, а следобедната каша е в общия случай млечна.И още един въпрос - от "сладките" каши следобяд хапва само грис с банан, грис с ванилия и елда. Проблем ли е да ги редувам само тях? Просто другите неща не ги харесва  ooooh! Сутрешната каша е "солена" - просо или глутенсъдържащите зърнени каши + сирене и масло.
А по повод ДК как стоят нещата? Мисля да го запиша да видя дали ще му хареса. Днес видях, че за обяд има зеле с месо. Това пак ли е ок като самостоятелно хранене?

# 692
Зори, пишеш така, все едно досега не си давала обедно пюре Laughing (шегувам се, съвсем добронамерено, да не се обдииш)
както си го хранила досега, така си го храниш и занапред - често месо, когато няма месо - жълтък или цяло яйце (ако си въвела белтък). Кърменето не прави обедното хранене по-качествено, в смисъл - кърменето си е кърмене, както АМ си е АМ, манджата си е манджа. Следобед - давай си каквото Габ харесва. Ние също циклим в един кръг, просто защото искам да консумира пресни плодове, въртим 2-3 плода с каша или мляко...
Като те познавам - детската кухня няма да те очарова, напротив...Вчера моя дружка поръча частна детска кухня, това в Пловдив - като ми каза какво е менюто за цяла седмица, припаднах - манастирска чорба, пиле с арпа фиде, шоколадов десерт с нещо си, нещо си със сос бешамел - общо взето, трябва да те притеснява прясното мляко, тъй като не си го въвела, яйцата също. овкусяването на манджите не знам доколко е в нормални граници.

По темата за прованса и необразоваността - в момента сме в Смолян, то вече месец сме тук...Имам няколко познати майчета, които захраниха по старата школа, в момента децата им са на кухня (по-малки са от Ивайло). Днес минах през едната кухня - отпред имаше невръстни бебоци, дето още не зная на кой свят се намират, но - си имат буркани с манджа.
Истината е, че който иска да знае повече и да не е кон с капаци - може...дори и тук. Интернет е наистина най-важното помагало в случая, струва ми се обаче че масовото мнение е: ха, че аз защо да чета в интернет, като си имам лекар, да ми казва кое, какво и как - те онези да не са по-умни от него...

# 693
  • София
Понеже стана дума за рибата... Аз с един може би глупав въпрос. Каква риба давате, в смисъл замразена става ли? Че педиатърата (която е от модерните Wink, въпреки че не е млада) предупреди нещо да се давало само прясно, да не се замразяват манджи, че се получавали не знам си какви алергени. Ама това май ставаше дума за вече сготвената риба. А суровата замразена дали е проблем?
И аз съм с подобно впечатление от списанията, които съм преглеждала - не че са кой знае колко де. Едни не много съвременни схеми за отглеждане, така да се каже, се описват надълго и нашироко. Затова и се отказах да ги чета, оттук намирам повече и по-актуална информация. Simple Smile

# 694

Е, какво му е страхотното?!     

ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА КЪРМАЧЕТО ПРЕЗ СЕДМИЯ МЕСЕЦ

5,30ч - кърма /адаптирано или квасено мляко, подсладено с 5% захар/

10,00ч - попара със сирене и масло + 50 мл плодов сок или нас търган плод

13,30ч - през ден зеленчуково пюре + 1/2 жълтък и през ден ~ месно пюре.

17, ООч — плодова каша/кисел/ + 50мл плодов сок или настърган плод

20,30ч - кърма/адаптирано мляко или квасено мляко,подсладено с 5% захар/

Това прочетох набързо и се отказах изобщо да ровя из него... Бебе на 6 месеца с две млечния хранения на ден, кисело мляко със захар, попари, жълтъци...

Не знам дали сайтът е страхотен или не, но го пуснах тук, защото в него има и неща, които могат да бъдат полезни. Трудно може да се намери на едно място всичко, което да отговаря на нашите представи. Затова човек чете на различни места и пресява информацията  Peace

# 695
  • София

Е, какво му е страхотното?!     

ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА КЪРМАЧЕТО ПРЕЗ СЕДМИЯ МЕСЕЦ

5,30ч - кърма /адаптирано или квасено мляко, подсладено с 5% захар/

10,00ч - попара със сирене и масло + 50 мл плодов сок или нас търган плод

13,30ч - през ден зеленчуково пюре + 1/2 жълтък и през ден ~ месно пюре.

17, ООч — плодова каша/кисел/ + 50мл плодов сок или настърган плод

20,30ч - кърма/адаптирано мляко или квасено мляко,подсладено с 5% захар/

Това прочетох набързо и се отказах изобщо да ровя из него... Бебе на 6 месеца с две млечния хранения на ден, кисело мляко със захар, попари, жълтъци...

Не знам дали сайтът е страхотен или не, но го пуснах тук, защото в него има и неща, които могат да бъдат полезни. Трудно може да се намери на едно място всичко, което да отговаря на нашите представи. Затова човек чете на различни места и пресява информацията  Peace

даааа, голяма полемика е станалала. както и да е. всеки има право на мнение. може и да не съм права, на пръв поглед ми хареса сайта как е организиран. дали и доколко е полезен всеки може сам да прецени.

# 696
  • вече Пловдив
Лято, аз досега съм давала само риба от пюре или замразена риба (пангасиус, пъстърва и скумрия), сготвена от мен. Готвя за 2 хранения или в последния случай - просто отделих от нашата печена риба.

По темата за ранното захранване или не - винаги има начин да се образоваш, ако искаш. Аз съм в Карлово, и тук не бъка от супер специализирани списания за отглеждане на деца. Имам нет, да, но не вися нон стоп. Педиатърката ми е възрастна, но тя изрично настояваше да захраня късно. Захраних на 5 м. и няколко дни. Кумата ми е в П-в и детето й е захранено на 45 дни със сок от ябълка.

# 697
Аманитка, според мен сама реши какво да съдържа храната на бебчо- то според мен пълноценно е почти всяко хранене в което не се ядат полуфабрикати и др. подобни глупости.Аз да ти кажа честно първо заместих тия яденета в които така или иначе си имаше млячни продукти- като това със сиренето, последно заместих обедното пюре-само в него не слагах нищо млечно, освен АМ.....но това си е лично решение Wink Според мен няма проблем да яде само три каши детето ти.....ама какви са тия количества бе хора? Моето парче никога не е ядяло и сутрин и наобед и след обед и вечер Shocked До 3 пъти на ден, как успявате да дадете толкова храна- май моето дете не е по стандарта?? Много често яде по 2 пъти даже newsm78 Wink Wink

# 698
Лято, давам филе хек, замразен или тилапия.

# 699
Не ми се иска да повтарям, но все пак за първа риба какво ще ми препоръчате и от кога......Аз засега давам готови пюрета и сме на хипп...ама ако трябва и аз ще направя...... Hug

# 700
Освен, че за риба ви е доста рано, като пъви риби се препоръчват сухите, немазни риби - хек, треска, калкан. Хип имат пюре с треска и домати и още нещо си, Семпер имат богат избор на рибни пюрета, доста вкусни.

# 701
Не ми се иска да повтарям, но все пак за първа риба какво ще ми препоръчате и от кога......Аз засега давам готови пюрета и сме на хипп...ама ако трябва и аз ще направя...... Hug

Поне около десетмесечна възраст минимум.

# 702
Аз отчитам като моя грешка това, че въведох риба с пюре-според мен пюретата с риба са кофти...тия в които няма хиледи излишни добавки са с риби не подходящи за преди годинка.Затова е по-добре сами да приготвите рибата  Wink

# 703
Вижте какво ни посъветва Клото относно глутена http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=500151.315 /сори за линка,но не съм се научила как да цитирам от тема в тема/

DeiziL, на коя страница е това, че не намирам?

Да ви попитам може ли АМ да запича? Давам вечер добавка от Фризолак и кажи-речи оттогава е нещо страшно с изхождането. Опитах с разхлабващи пюрета, но дори сурови пасирани круши с вода на гладно не действа, давам повече вода по време и м/у храненията и пак нищо. 

# 704
  • София

Поне около десетмесечна възраст минимум.
Риба дадох след годинката, не се престраших по-рано. Няма причина да се бърза според мен, 2-3 месеца на фона на цял живот... Wink
Аз доста плавно (направо бавно) захранвах, към момета хапваме повечето неща, подходящи за възрастта му, но все още не му давам от нашата храна.
аманита, за разнообразие в сутрешната каша може вместо масло да слагаш една ч.л. ленено масло. Аз също редувам ограничен брой каши - овесена и шпелта на топфер (в млечен и пълнозърнест вариант), просо и 3 зърна на ДМ, 7 зърна и грис на Милупа. При нас предпочитанията и вкуса му се променят леко на всеки 2-3 месеца, затова не го мисли от сега Wink
Аз лично давам месо почти всеки ден на обяд, защото нещо не харесва яйцата.

Общи условия

Активация на акаунт