Примерна схема за захранване- 26

• 30 510
  • 754
  •   1
Отговори
# 720
  • София
При нас всички храни (с изключение на оризовата каша) действаха запичащо, докато не въведох глутена.

Аз също започнах с оризова каша /разтворена в кърма/ и после в нея постепенно добавях различните зеленчуци, а по-късно и плодовете, които въвеждах. Така я ползвах за 'основа' през първите 2 месеца.

# 721
Здравейте!Да се присъединя и аз към групата.В момента бавно и славно захранвам малката дебеланка,нооо тя си иска млякото на мама и това си е.  Joy Хич не й се яде друга храна,ама се мъчим по малко.
Вчера педи ми каза да й давам риба,защото споменах,че голямото ми дете много обича и ние също и ядем редовно.Каза да й варя и пасирам бяла или някаква немазна риба.Не е ли рано още? newsm78 Аз дори още месо не съм й давала.Нямам спомен на каката кога й дадох,но тя тогава не я хареса,а и нея я захранвах по друга схема,че беше на АМ от 5,5м. Simple Smile
При условие, че сега започвате захранването (скоро де), е абсурдно да даваш риба...има ред на въвеждане на храните, за който можеш да прочетеш тук, както и да научиш всичко за процеса на захранването: http://zahranvane.wordpress.com/

Плодови млека не съм купувала, засега правя вкъщи каквото мога.

# 722
  • Mediterraneo
Аз също започнах с оризова каша /разтворена в кърма/ и после в нея постепенно добавях различните зеленчуци, а по-късно и плодовете, които въвеждах. Така я ползвах за 'основа' през първите 2 месеца.

Аз това си мислех онзи ден- дали не мога да смесвам оризовата каша с морковеното пюре например. Понеже откакто давам пюрето, отказва да яде каша  Rolling Eyes Днес така лапаше пюре и такъв рев му дръпна като свърши, че ми взе акъла  Laughing а вчера с голям зор ѝ набутах десетина лъжички каша. Мисля да въвеждам плодовете точно смесени с каша, но дали е удачно да давам така и еднокомпонентните зеленчукови пюрета  newsm78

# 723
Мисля да въвеждам плодовете точно смесени с каша, но дали е удачно да давам така и еднокомпонентните зеленчукови пюрета  newsm78
Можеш да слагаш каша във всяко едно пюре,независимо дали е или не е еднокомпонентно.

# 724
Аз всички плодове съм въвеждала с каша, много лесно и вкусно беше така.
Стига детето да харесва - защо не да бъде и със зеленчуци Simple Smile По-добре така, вместо никак Grinning

# 725
  • Mediterraneo
благодаря за съветите! Днес следобед ще опитам пак да дам чиста каша, а утре за обяд ще направя каша с пюре от морков. Ха да видим кой по- хитър  Mr. Green

# 726
При нас всички храни (с изключение на оризовата каша) действаха запичащо, докато не въведох глутена.

често срещано  Peace след овеса започва голямото дрискане Wink

# 727
  • на последния етаж
Някой друг ще се включи ли с отговор за домата? От пюре ли да го въвеждам или може и приготвен от мен (домашен е)? Има ли значение, според вас, момичета?

# 728
Аз бих сварила домашния... в смисъл бих си сготвила с него пюренцата.  Peace

# 729
Луничка, аз въведох домата с пюре, но може и да сготвиш нещо с домат.

# 730
Някой друг ще се включи ли с отговор за домата? От пюре ли да го въвеждам или може и приготвен от мен (домашен е)? Има ли значение, според вас, момичета?
аз отначало готвен го давах, имам консерви с домати без сол- след доста време почнах в суров вариант, някъде към 13-14 месец

# 731
DeiziL, благодаря за линка! Търсих с търсачката, че пак ми се губеше. Това имаш предвид сигурно:

Гледам за глутена има доста противоречия, ако ми позволите ще внеса яснота. Още през 2009 г. излязоха резултатите от няколко независими изследвания, от които става ясно, че оптималната възраст за въвеждане на глутен е 6-7 м. Признавам, че като привърженик на късното и плавно захранване аз самата останах много шокирана и хич не ми стана приятно. Но фактите са си факти и няма как да бъдат пренебрегвани. А те сочат, че процентът на бебетата, проявили непоносимост към глутен, е по-висок при тези от тях, които са захранени след осмия месец.
Едно от обясненията е, че специално кърмените бебета от самото си раждане са приемали минимално количество глутен чрез майчината кърма, защото самата майка няма как да е на безглутенова диета.  Така че организмът им е подготвен от един по-ранен етап и отлагането е леко безсмислено, освен рисково. Ако захраните на 6 навършени месеца, глутенът по презумпция се въвежда месец по-късно с овес. Схемата е добре познатата овес - ечемик - ръж - пшеница. Обаче. Има майки, които решават, че ечемик няма да въвеждат (кой знае защо), а ръж има само в каши, които са смесени и с други глутенови култури, които няма как да се въведат ударно и наведнъж. Повечето ръжени сухари също са с примеси на пшеница и за това аз обикновено съветвам да се адаптира схемата към ситуацията - тоест, пшеницата да се въведе преди ечемик и ръж, после ечемичени ядки, ако намерите или брашно от ръж/ръжени сухари в желенчуковото пюре. Това, разбира се, е мой съвет, който не е задължително да се следва.
 Ако искате да направите нещо полезно за децата си, избягвайте бисквитки, които са пълни с примеси на различни зърнени култури, сухо мляко, захар, оцветители, набухватели и  е-та, а давайте чисти безмлечни каши или ядки, изсушени, сварени и пасирани. Така децата ви ще свикнат със здравословното и ще ви е по-лесно да изградите хранителни навици. Кърмените на поискване бебета нямат нужда от млечни каши, защото преди това просто ще си набавят необходимото мляко като сучат.
При това положение месото се въвежда след глутена, а не преди него. Разбира се, винаги можете да вкарате пилешко преди овес, за по-голямо разнообразие, но аз лично не бих постъпила така, защото не смятам, че трябва да се бърза с месото. Първото месо се въвежда 7-10 дена, като количеството е около 8-10 % процента от грамажа на пюрето. Не се въвежда постепенно, а директно, колкото яде детето по принцип. След това се прави седмица почивка, в която може да редувате вече въведеното месо и да вкарате плод или друг зеленчук и минавате на заек или пуйка. Трябва да знаете, че месото се усвоява от организма за около 48 часа и за това не е хубаво да въвеждате различните едно след друго.
Пресни плодове може да давате около 8 месеца, най-добре да са сезонни. Това е и времето, в което може да предложите настърган пресен морков в малки количества, а по-нататък и краставица.
Кисело мляко за опитване може да се предложи чак към 10-11 м. а прясно в кремчета след годинката. Чисто прясно мляко за пиене не преди 18 м.
Сиренето се въвежда след месото и преди маслото.

Общо взето ще стискам палци да нямаме проблеми, въобще не сме по препоръките.

За дохранването с Фризолака, как го даваш на всяко хранене или ...

Давам само вечер 50-90 мл. и не ми е ясно от такова количество как ще се запича, но една вечер пропуснах и е по-добре. В магазина ми казаха, че Фризовома е за деца, които по принцип имат проблеми с изхождането, а ако преди АМ всичко е било ОК, препоръчаха да опитам първо по-неутралното Нутрилон (но то е по лекарско предписание); ако не подейства, чак тогава Фризовом.  Thinking

фризовомът ... се дава при запек или повръщане, или разстройство.
Ваня1975, не разбрах добре какво имаш предвид. Мисля да пробвам млеката докато някое ни пасне, както gundie е писала.

Понеже обривът ни отмина давам пилешко и после ще пробвам глутена с ръжени ядки. Но понеже отскоро захранвам с месо, как смятате за колко време трябва да стигна кол-во от 30-40 гр., което се препоръчва за нашата възраст? И това важи дори и за 120-130 гр. пюре, нали? (толкова изяжда)

# 732
 Joy Epifania, тая схема, която описваш, е няк`ва супер идиотска, не знам кой е авторът, но просто не я коментирам ... Пък за количество месо от 30-40 г на ден "препоръчително" за 9 месечни - просто падам и се заливам от смях.

# 733
Доматът го въведох чрез пюре на Хипп- доматена био супа.

# 734
А може ли съвет как е правилно да се въвежда глутена като последователност на храни, преди или след месото и в каква подредбра се въвеждат млечните храни/ имам предвид сирене и масло/ Имам предвид като не се съобразявам са написаното в статията по-горе. Малкия досега е ял морков, картоф, тиквичка, пащърнак и ябълка + 2 вида каши следобяд/безмлечни/ и е на кърма на поискване Grinning

Общи условия

Активация на акаунт