Имат ли значение дипломите за намирането на работа?

• 21 369
  • 154
  •   1
Отговори
# 30

Точно за това говоря. И Бърди всъщност потвърждава това за връзките, защото от 10 години си е в една сфера и там си е изградила кариерата и контактите.

Не казвам, че с диплома за средно можеш да станеш Главен счетоводител.
Но спокойно можеш да си на пазара на труда с две дипломи и с месеци да си търсиш работа.

Това мисля че е съвсем нормално - когато работиш в една сфера, имаш контакти, трупаш опит, и съвсем логично израстваш в професията. Това е правилния начин - по-неправилно ми се струва да спуснат някого от нищото, само защото има две дипломи  Simple Smile

Дипломите, сами по себе си, са си едни хартийки, които служат за еднократно представяне. Оттам нататък остава човекът, със своите знания /въз основа на които е взел дипломите, все пак/, и особено важно - със своите лични качества, възпитание, умение да се сработи с екипа, да комуникира и т.н. Дълбоко се съмнявам, че един способен и образован човек би могъл да остане безработен години наред.

# 31
  • София
Не е точно така при мен със сферата и контактите, но по принцип - да, приемам, че от един момент нататък в кариерата те са важни, защото хората започват да те познават или поне да познават някой, който е работил с теб.
Но не мога да приема лекотата, с която отхвърляте важността на дипломата при търсене на работа. Не че и това не е вярно, разбира се

Но спокойно можеш да си на пазара на труда с две дипломи и с месеци да си търсиш работа.

Но определено без диплома е по-трудно, според мен.

# 32
  • София
В момента по мои наблюдения хората /и работници и работодатели/ си пазят много квалифицираните позиции и почти няма движение в тази сфера на пазара на труда.
Затова ако изпаднеш от играта става страшно.
А за неквалифицирани - Моловете гълтат продавачки като топъл хляб.

# 33
А някои сфери са направо затворени.

# 34
За мен дипломата е имала значение само доколкото да подавам спокойно документи там, където искат висше образование. Иначе - първо е в съвсем друга сфера от това, което съм работила, второ, искали са ми копие от нея на свършен факт, тоест когато условията са ясни и съм назначена. Ако пък имаш собствен бизнес, апк други неща са в пъти по-важни. Не си ли предприемчив и да имаш хъс за работа, и 5 дипломи да имаш, и да тънеш в знания - все тая.

Не омаловажавам образованието и мисля, че за нашите деца то ще има много по-голямо значение, отколкото за нас. На мен не ми е свършило работа заради преходния период у нас, но за тях вярвам, че ще е от доста по-голщма полза.

# 35

Но определено без диплома е по-трудно, според мен.

Напротив Бърди, подкрепям написаното от Дилянка,
        на пазара на труда е по-лесно да си без диплома-отговора на тези, които имат по няколко дипломи е почти един и същи-"съжаляваме, но работа за вас няма"/просто пазара на труда в нашата мила родина е такъв/. А какво ще кажете и за един такъв отговор от служителка в Бюро по труда- обявено е място за средно образование, но човек с висше образование неможел да заеме даденото място, защото имал висше образование/просто мястото било за средно образование, а не за висше такова/ Shocked

# 36
Друго е по-интересно, според мен.
На няколко пъти, преди години ми се е случвало да ми отговарят: "Ами, Вие сте прекалено квалифицирана, на нас не ни трябва такъв човек!"
А позициите звучаха сравнително сериозно.

# 37
Може да се приеме и като тактичен, даже галещ егото начин да те отрежат.

# 38
  • София
Servallan - напълно нормално е. Аз също не съм наемала хора по такава причина.
Ти не си ли попадала например на сервитьорка със самосъзнание колко по-добра е от работата, на която е?
Много трудно се работи с такъв човек и обикновено не се получава.

# 39
А за неквалифицирани - Моловете гълтат продавачки като топъл хляб.

Taка е. Но да не забравяме все пак, че не всички със средно образование харесват тази работа. (То тя си и не е за харесване де)
Може човек да е със средно образование и да му се работи, както и да Е във възможностите му да бъде и нещо друго. Тогава за него е голяма пречка липсата на диплома за висше.

Според мен дипломите си тежат повече от когато и да било. И ми се струва, че тази тенденция ще се засилва.

При нас например миналата седмица новият ни директор задал въпрос на едната от счетовдството ни: "Ти как така си допуснала да си без висше образование?". Жената обяснила, че се омъжила и родила твърде рано набързо две деца. И както обикновено се случва, грижите около тях са отнели всичкото й време и за образование не останало. Но обяснила, че за нуждите на това, което трябва да прави, близо двайсетте години работа са я научили на всичко що е необходимо.

Та мисля си този въпрос не е бил зададен случайно. Повечето големи фирми предпочитат май служителите им да си имат необходимите тапии.

# 40
На няколко пъти, преди години ми се е случвало да ми отговарят: "Ами, Вие сте прекалено квалифицирана, на нас не ни трябва такъв човек!"
А позициите звучаха сравнително сериозно.

Брей голяма квалификация брей  Whistling

По темата:
Не се притеснявай за приятелката си .. явно я е налегнал някакъв вид носталгия и патриотизъм... споко.. след няколко месеца и няколко 'интервюта' ще и мине  Peace и пак ще си иде във Францата  Grinning

# 41
Брей голяма квалификация брей  Whistling
Ооо, даже закъсняха тези изказвания...  Joy
Ще кажете, че не се е случвало никога, на никого, никъде!
Ама и аз що ли се занимавам да казвам нещо, с всичките ми квалификации, да ми се не начуди човек, значи...  Joy

П.П. И едно малко доуточнение... Това ми се е случвало само при бг-работодатели, не и с чужденци. Акцентът далеч не бяха моите квалификации, а нещо съвсем друго. Как да е... Не е от особено важност!

Последна редакция: пн, 31 май 2010, 12:14 от Servallan

# 42
Защо бе? Ако е за по-ниска позиция аз вярвам, че Е възможно да кажат "Твърде сте квалифициран" на кандидат с да кажем инженерно образование и 1-2 западни езика.

Такъв човек, ако си е търсил безуспешно работа много месеци, накрая кандисва на каквото и да било само, за да внася все пак някакви пари в семейния бюджет. Отчаяние, какво да правиш. Дето казват хората - на суша и градушка помага.

На такъв кандидат как да му предложиш тая заплата и длъжност като го виждаш, че е за съвсем друго?

Е, може някой път и от куртоазия да го казват. Инак ми се струва съвсем логична подобна ситуация.

Да не говорим, че ако наеме такъв кандидат, работодателят не печели нищо. Ще се сдобие със служител, за който ще знае, че винаги ще се оглежда и за друго и при първа възможност ще напусне.

Последна редакция: пн, 31 май 2010, 12:37 от Stefka.b.k

# 43
  • София
Да не говорим, че ако наеме такъв кандидат, работодателят не печели нищо. Ще се сдобие със служител, за който ще знае, че винаги ще се оглежда и за друго и при първа възможност ще напусне.

Точно  Peace
Затова писах и аз - за мен е най-нормална причина за отказ.

# 44
Да, Бърди. Само нали с изричното уточнение, че това е в случаите когато става въпрос за наистина сериозни квалификации у кандидатстващия и наистина дребна позиция на предлагането?

Инак в други случаи с не толкова драстично разминаване не изключвам това да е просто вежливост, целяща да отклони кандидата в очакване на "нашия човек"

Общи условия

Активация на акаунт