7-мо Тортено предизвикателство- Юли 2010

• 15 912
  • 187
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте момичета!

Марулка, формата на тортата ти и заглаждането й са нещото, което харесвам изключително много в нея. Предвид рецептата и описанието ти, смятам, че в това отношение си проявила умението и майсторлъка, който вече би трябвало да имаме. Поздравления! Лично за себе си не съм сигурна, че бих успяла да изгладя така такава торта:) Детайлите в декорацията ми идват малко малки за цялата композиция (имам предвид тези, коита са отгоре - коритце, детенце), и така някак си ми се създава несвързаност между двата типа украса - класически-нежната отстрани и сюжетната отгоре. Но, в лицето на детето има доста живот, черти (макар че е за сметка на бебешкото в него), което си е добро постижение (ако човек това цели, понякога не се получава). Дали подложка в друг цвят под сюжетната декорация нямаше да обогати и свърже нещата...мисля си в момента:) В заключение - поздравления за направата!

Ani Boland, определено формата на тортата е нейният ефект, хубаво е, че си запазила семплост и така изпъква именно тя. Как се покриват такива релефи и с какво покрите работи, виждам, че има малко пукнатини, но пък иначе е покрито много добре. Мечо е голям сладур. Единствено ми се струва, че можеше да е малко по-малък или пък топчетата около него по-дребни, защото така композицията малко ми "тежи". Много изчистена, лека и категорична като послание торта (семплите неща винаги показват нивото на майсторство, защото няма много варианти за прикриване на несъвършенства)!

Рая, получи ли ми снимките? Пуснах ги на е-мейла ти петък вечерта.

# 76
  • Vaudreuil Canada
Марулка, много смело решение да покриваш еклерова торта ... браво - много добре си се справила. Да кажа и аз какво бих опитала - щях да облека ринга с найлоново фолио и да го намажа с маслен крем преди да започна да сглобявам така ще си осигуря един приличен слой маслен крем който да държи стегнато меката част на тортата. При теб обаче формата се е полила много оригинална. Тези фитилчета отстрани на тортата фондан ли са? Защо не опита да ги направиш от роял айсинг? Бебето е много готино - има ли по-детайлни снимки без хавлията например?

Ани формата на тортата е наистина много хубава, но мисля че имаше нужда от повече детайли - или цветчета и тревички или биберончета кубчета дрънкалки ... По моделирането на мечо има какво да се желае особено във физиономийката, но на първо място аз бих сложила една розова панделка между двете му уши Simple Smile Суши ли предварително мечето и ако да върху какво защото изглежда много добре напаснат върху камъчетата? Гащите на мечо са много хубави.

# 77
  • Бургас/Пз
Аз не участвам в предизвикателството, но следя тортичките ви и това което обсъждаде защото ми е много интересно. Имам няколко въпроси обаче, дали да ги задам тук или да питам направо на ЛС??

# 78
  • Vaudreuil Canada
Няма ограничения - можеш да коментираш или да питаш. Единствено не можеш да гласуваш за тема за следващо предизвикателство ако не си участвал в текущото.

# 79
  • Варна
Здравейте, момичета Simple Smile

marulka ме помоли да ви напиша това:

"Привет, мацки, днес нета ми го няма никакъв и едва успях да отворя и да видя, че сте започнали с обсъждането на тортето ми. За съжаление не мога да се включа на този етап, дано да ми го оправят нета. За съжаление не мога да видя изобщо тортата на Ани боланд. Надявам се да се включа скоро с обсъжданка."

# 80
  • варненка от София
Оп, изпаднах в паника, че нямах нет до сега, но пък като по чудо нещата се оправиха, пу пу.

Първо да ни е честито поредното тортено предизвикателство! Райче, много ти благодаря, че се зае да ни организираш, да качиш снимките и изобщо блогодарско за грижите! Hug Hug Hug Hug

Ванче, на теб също благодаря, че пусна съобщението ми.

Сега по същество.

Дими, права си, че бебето май не се получи много бебешко в лицето, ама да речем, че е детенце  Mr. Green Много ти благодаря за коментара и наистина ми пълни душата, че изказваш собствено мнение по тортата, както и предложения. Виждам, че си я разгледала обстойно  Hug Heart Eyes

Шеметче, ти също си отделила време за тортичката ми и това много ме радва. Идеята ти за фолиото и масления крем е супер, едва ли щеше да се роди в главата ми. Фитилчетата са фондан, да. Да си призная РА ми е мътна Индия и не съм се навила още да го пробвам, а и с двете мацки около мен все на бързо правя нещата, попретупвам. Истината е, че не мога да отделя желаното и нужно време за направата на дадена торта, което разбира се не е оправдание. По детайлни снимки на бебето нямам много, особено пък без хавлията. Качих тези, които имам в моя албум тук

Ани, най-накрая видях тортата ти. Много, много ми хареса и се радвам, че участваш. Както казват и Дими и Шеметка, тортата грабва с формата си. Не зная какво е покритието - може би РМ2, но наистина е напукано на места, а аз съм имала ядове с това покритие, не е от моята кръвна група то. Това, че няма много фигурки по тортата ми харесва, ефектът от покритите бишкоти за мен го компенсира. Може би бих направила мраморен ефект в чаршафа. Мечо е много готин, само може би бих направила муцуната от моделираща маса, а само очетата рисувани. Хайде, включи се да споделиш каква е тортата вътре, любопитно ми е.

# 81
Привет! Аз докато се завърна от селата и се включа с коментар,то станало утре  Grinning.
Марулка,те Шеметчето и Дими са ти казали това,което мисля и аз - покрила си еклерова торта ,браво,страхотно изпълнение. Знам колко е трудно и да се заглади и да се покрие. А това ,че няма ръб дори е по-ефектно. Забелязах,че и отдолу е по-заоблена (навътре),което се опитвам да постигна с някои мои торти,но не ми се получава еднакво. За фитилчетата и аз щях да питам,май са правени с "пистолета",изглеждат много равни. Единствено водата ми идва доста по-синя,на ръчичките на бебето най-вече. Като цяло идеята ти ми допада.
Ани,ти пък направо ме разби с тази форма. Дет'се вика оня ден почна да правиш торти,а вече си взела три години за една  Peace. Моите най-искрени поздравления за това решение за формата и крайния резултат, разкажи моля те как беше покриването-имаше ли проблеми и някои хитринки? Муцката на мечето май наистина можеше да я направиш от самото тесто,да я моделираш,не да е нарисувана. Но пък може да си нямала възможност или време (защото вече знам,че можеш да правиш и фигурки). А леглото на мечето какво представлява (прилича ми на сини камъчета). Или си търсела точно този ефект?

# 82
  • Пловдив
Момичета, днес цял ден съм при нашите и не знам дали като се прибера ще мога да седна в нас за коментар. Надявам се да не се овидите ако коментирам днешните торти утре.

Поздрави за всички участници в това предизвикателство.

# 83
Извинявам се че се включвам чак сега , но бях извън града петък и събота , а днес съм цял ден с гости .

Дими последно в петък сутрин проверявах мейла и тогава нямаше снимки , затова ги качих днес - съжалявам .

Марулка е показа ни че да се покрие еклерова торта не е толкова трудно ...има на какво да научим американците и англичаните  Grinning .
 Нежна торта за момиченце -добре се е получила . Бебето ...трудно се моделира лице , знам , но ти си се постарала да му предадеш образ .
 За водата съм съгласна със Сиси ,много е наситен цвета ,... явно някой е изтървал оцветител в нея  Wink (с такъв цвят си намерих джакузито днес , така и не разбрах какво са изсипали децата във водата  Laughing ooooh! )
 Цветенцата по горната част на тортата , мисля че ако ги беше минала леко с "топчето" , щяха да изглеждат по-нежни и реални , така са малко като "курабийки" ( нали така беше казала дъщерята на Ванчето  Grinning)
 Като заключение - определено не си личи че отдолу е еклерова торта ,  справила си се прекрасно с покриването и се е получила много свежа детска тортичка  Grinning

Ани–боланд този дизайн с бишкотите определени изглежда ефектно . Искаше ми се да видя снимка на тортата преди покриването , за да придобия представа как точно се нареждат бишкотите . Предполагам не се сиропират ,или... ?
 На мен мечето ми харесва , бих добавила само няколко малки детайла - одеялце , дрънкалка ...нещо "бебешко" , за да не е толкова "самотно " там  "отгоре"

# 84
  • София
Марулка, даааа - еклерова торта, серозно предизвикателство  Peace * По украсата - чисто, хармонични форми. Проблем с цветовете определено заради синьото. Ако беше избрала по-бебешкото и бледо, нямаше да се контрира с останалите.

*Е, не мога да се стърпя - що готови еклери, беее, много са гадни с тия подсладители, дето им слагат  :ooooh  :

По тортата на Ани имам въпроси, които може би ще се изяснят, ако реши да се включи с описание  Thinking И аз бих искала да видя снимки от направата.

# 85
Какъв късмет! Тъкмо се прибирам от "почивка" ( от онези дето после трябва да си почиваш от тях) и глуспях да се вредя за компютъра най-после!

Така, почвам поред:

Ани_Боланд- трудно ми е да критикувам преди да видя обясненията и рецептата придружаваща тортата, надявам се скоро да можем да прочетем повече за процеса, определено има какво да се каже и коментира, особено предвид интересната форма, която си използвала. Имам и няколко въпроса, но както казах, ще изчакам да прочета обясненията и тогава ще ги задам и коментирам, за да не се повтаряме. Peace

Марулка, преди да почна да коментирам завършената торта, не мога да не отбележа нещо, което ми направи много голямо впечатление-  браво за равномерно изпечения блат!
И аз като останалите да се възхитя на покриването на еклеровата торта! Доколкото разбирам си я покрила незамразена, което е още по-голямо постижение! Браво на теб!
Заоблянето отгоре не е проблем и си изглежда съвсем наред, но според мен този долен ръб, който е заоблен разваля ефекта от гладко покритата торта. Цветенцата обърнати към подложката ( реално подпъхнати под заоблянето) още повече подсилват илюзията за заобляне на долния ръб, което разваля ефекта от украсата.
Просто ми се струва, че щеше да бъде по-добре ако беше изпозвала друга идея за бордюр или просто беше съчетала цветенцата с още нещо, за да не се набива на очи.

На мен не ми се струва претрупана с фигурки тортата, напротив! Струва ми се нетрадиционна комбинацията обаче. Някак си бордюра и цветята с фитилчета говорят за един стил и тематика, бебето с патетата за друг. Мисля, че ако беше наблегнала или на едната, или на другата идея, щеше да е по-добре!
Нещо, което лично аз бих искала да видя е близък план на лицето на бебето, ако е възможно! Струва ми се доста добре изпипано от детайл, което пък рязко контрастира с набързо направените патенца.  Моето лично правило е, ако нямам време да изпипам всички детайли по тортата и се налага да импровизирам с формите, правя го с всички детайли, така изглежда като търсен ефект. Докато ако направиш перфеткно един детайл и не изпипаш другите, контраста е голям.
Това разбира се си е мое лично мнение и никой не ангажирам с него, просто споделям опит!

Харесва ми раздвижената "сценка" и това, че макар и да си импровизирала с размерното съотношение  добре си балансирала фигурите при разположението им в/у нея!

Това е заега, ако се сетя нещо повече ще питам!

# 86
  • варненка от София
Благодаря ви още веднъж момичета за коментарите по вчерашната торта. С риск да ви писне от мен днес ви пускам и втората си торта:

Тук може да я видите и нея: http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157624476897497/

Орехова торта с крем брюле и ягоди

Всеизвестна е моята слабост към ореховите платки и този път не изневерих на този мой вкус. Блатовете ги направих по следната рецепта:

100 гр. брашно
9 яйца
300 гр. орехи
250 гр. пудра захар
ванилия

Кремът е Брюле, сварен в 800 мл мляко. Понеже не стегна много добре добавих кристалина, желатин и всякакви стягащи елементи, за да не се разтече тортата. За разкош добавих и ягоди. Това по отношение на вътрешността.

Иначе исках торта посветена на кърменето, на което съм  отдала и продължавам да отдавам не малка част от времето си. Този мой сантимент беше задължително да увековеча и на торта, но дълго време се чудих дали да е моделиране или рисунка, дали да е 3Д изпълнение – от типа гърда и сучещо бебе. Идеите за ЗД и моделиране бързо отхвърлих, защото трудно бих създала с моделиране нежността и топлината, която изпитвам докато кърмя, а по скоро щеше да е ката карикатура. Ето защо реших да е рисунка. Разрових из нета и открих точната, рисунка, която ме вдъхнови. Ето линк към нея - http://images.inmagine.com/img/imagezoo/iz159/iz159003.jpg

Разточих си един много тънък лист от ГММ и започнах да гледам и рисувам, боичките леко разреждах с ракийка 15 годишна, иначе няма да стане Wink)))). Исках да напиша повода – 11-тата месечинка на Неви, но в последствие се отказах и за това самата рисунка не е центрирана. Оставих да съхне една нощ и на другия ден покривах и довършвах. От жегите тортата кондензира и кремът се нагъна, то се вижда и на снимките, но с метеорологичните условия  не мога да се боря, ами това е.

# 87
  • Пловдив
Марулка, и двете торти са се получили много добре.

За еклеровата, шапка ти свалям за покриването и. Самата аз знам колко е трудно да се покрие такъв тип торта. А ти си се справила чудесно. Не ми хареса само долният борд ... при така подгънат аз бих завършила с фитил. Както и цвета на езерцето. Малко тъмен ми идва.

За рисуваната торта... винаги се възхищавам на хора, които успяват да прерисуват картинка върху захарно тесто. Аз нали съм скарана с рисуването. Смятам, че добре си направила отказвайки се от моделирането. И аз имам толкова мили спомени от кърметето... а с моделиране трудно биха се предали емоциите- освен ако не е правено от някой, който цял живот е моделирал

Поздрави и за двете торти   bouquet

Ани, много ми харесват бишкотите като елемент, който придава много интересен релеф на тортата. Мечо ако беше завит щеше да ми стои по-завършено

Ванюшке, 2 неща не ми харесаха в тортата ти. Дебелите пеперуди и силно изрисуваните очи, на които няма белтък Sad Иначе като цяло тортата е много нежна и интересна като изпълнение  Wink

# 88
  • София
Марулче, много нежна рисунка! Справила си се с прерисуването, но и изборът ти на прототип е чудесен! В подходяща седмица ни представяш тази си торта:) (тази седмица е Световната седмица на кърменето)  Дали пък ако цветята бяха едноцветни с розовия цвят, или имаше друг, нефлорален, несиметричен декор, който да прикрие снадката между рисунката и тортата , нямаше повече да изпъкне тази чудесна картинка?

Ванче, толкова много рискови моменти има в тази торта! Поздрави за успеха на инженера - лентите, които висят между колоните и кошчето, завеската, която не се е скъсала...Аз лично предпочитам в тези торти бебето да спи, някак си още по-ангелско е (пък и коя майка не предпочита спящо бебе:))) Единственото, което ми смущава погледа са цветовете - розово и жълто, оставени насаме върху бяло...някак си ми липсва дълбочина, чувство...

# 89
Хайде и аз да се включа с коментар- нали можеше newsm78
Днес се коментират тортите на Марулка и Ванчето, пропуснала съм вчерашното обсъждане( чак днес разбрах че е почнало предизвикателството-благодарение на Rumya)
Възхитена съм от рисунката на Марулка- направо е 1:1 с оригинала, и рецептата на блатовете ми допада с тези орехи. А посланието което носи тортата е най-възвишеното и предизвиква мили спомени! Браво Марулке! Възхищавам се на творческите умения и на двете ти съкровища-малките принцеси( разгледах албума с професионалните им снимки). Да растат здрави и много щастливи!
Ванче- за твоята торта просто нямам думи( ти си знаеш, че си ми на сърце). На мен ми харесват пък дебелите пеперуди с този релеф. Само бебенцето да беше синеочко. Иначе идеално гладка торта и много нежна. Идеята с панделките е много оригинална- знам че в момента те няма и не можеш да отговориш, но като се върнеш сподели моля как ги закрепи без да провиснат и да се скъсат?
Браво момичета, справили сте се достойно в това предизвикателство!
Очаквам с нетърпение утрешното обсъждане-там е фаворитът ми за тазгодишното предизвикателство.
Успех на всички участници!

Общи условия

Активация на акаунт