Отговори
# 690
.... Странното е, че ям много плодове, които по принцип не обичам. И не знайно защо като го кажа всички казват, че ще имам момче. От какво зависи???
И аз така и на мен ми казват,че ще е момче newsm78
А преди също наблягах на киселко,даже трошии посред лято дирише мъжа ми по магазините Mr. Greenно женско дойде.Сега си мисля,че ми казват,че ще е мъжко просто за баланс на бройката в семейството. Laughing
vall_t,Честита ти годиначка! Жива и здрава да е!Много радост да ти носи!
Привет на новите коремчетаааа!!! Hug Hug Hug

# 691
  • София
И аз да попиша, че ще ме забравите Simple Smile

Аз днес ходих да ми взимат кръвни изследвания и на ранен БХС в Майчин дом. Малко актуална информация за БХС. Оказа се, че може в различни периоди от бременността: от 11-13 седмица или 14-19 седмица. Взимат кръв от вена на ръката, на ет.14 на Майчин дом, цена 27лв (не се покрива от НЗОК, издават фактура), резултатите може и в Интернет да се проверят след 4 раб.дни. 

# 692
Здравейте и от мен!

Добре дошли на новите мамчета   bouquet лека и безпроблемнна бременност ви желая  Heart Eyes

vall_t честита ти рожденничка   bouquet да ти е жива и здрава, много да те радва.

Гледам, че обсъждате темата за раждането и аз да попитам нещичко, че малко се обърках....
аз ще се записвам на ЖК при моята докторка, но не знам как стои въпроса за раждането. От сега ли трябва да се запиша в болницата, в която искам или по-късно. И можете ли да ми препоръчате къде да родя, защото се колебая между Токуда и Шейново?
Много ще съм ви благодарна за отговорите   bouquet

# 693
  • София
И аз съм така nadiag.
Ще се радвам някой да сподели, особенно след като вчера съпругът ми категорично заяви, че иска да присъства на раждането  #Crazy, а знам, че не навсякъде допускат.

# 694
Antoaneta_y , относно БХС ,миналата година направих запитване в сайта на НЗОК кога се плаща и ми отговориха , че при т.нар. рискова бременност е безплатен, само с направление. Освен всичко останало за рискова се води бременност когато майката е над 35г.

# 695
И аз съм така nadiag.
Ще се радвам някой да сподели, особенно след като вчера съпругът ми категорично заяви, че иска да присъства на раждането  #Crazy, а знам, че не навсякъде допускат.

И в Шийново и в Токуда може да присъства таткото на раждането. В Шейново тази екстра се заплаща допърнително, за да запазят свободна зала, но раждането там е три пъти по-евтино. Имам приятелки, които са много доволни от Токуда, но аз лично не бих я избрала, въпреки че имат отношение към пациента и сестра която се грижи денонощно за родилката. Това естествено е мое мнение, може да събереш повечко и тогава да решиш.

# 696
Аз съм правила три пъти БХС с направление и не са ми взимали пари. Смятам, че всеки лекар ако е по-разбран би дал направление за такова нещо. И без това искат да го минат през здравната каса и да го правят задължително изследване за всички бременни.

# 697
  • Сливен
Може ли да попитам,тъй като съм начинаеща в "бранша" Wink какво е ЖК и БХС?

# 698
ЖК е женска консултация, а БХС е биохимичен скрининг.
Ти в кой квартал живееш?

# 699
  • София
Аз съм правила три пъти БХС с направление и не са ми взимали пари. Смятам, че всеки лекар ако е по-разбран би дал направление за такова нещо. И без това искат да го минат през здравната каса и да го правят задължително изследване за всички бременни.

Аз имах едно талонче, дето не знам дали беше точно направление от лекарката, която ми води ЖК (пишеше талон-направление, но не изглеждаше като нормално направление), но пак ме накараха да си платя (иначе бяха много разбрани). Пред мен имаше поне още 5 жени и всички минаха по тази процедура. Иначе в Интернет намерих информация, че в повечето известни лаборатории в София правят БХС и може би там може и по здравната каса. Моята лекарка, обаче, на която вярвам абсолютно ме изпрати в Майчин дом.
Аз не съм в рисковата група за възраст, но все пак реших да си направя изследването.

# 700
  • София
И аз съм така nadiag.

И в Шийново и в Токуда може да присъства таткото на раждането. В Шейново тази екстра се заплаща допърнително, за да запазят свободна зала, но раждането там е три пъти по-евтино. Имам приятелки, които са много доволни от Токуда, но аз лично не бих я избрала, въпреки че имат отношение към пациента и сестра която се грижи денонощно за родилката. Това естествено е мое мнение, може да събереш повечко и тогава да решиш.
Моята кума, която е медицинско лице и отскоро майка, също ми препоръча Шейново. Каза, че там са най-добрите специалисти и съм сгласна с нея, но все пак още се колебая.

# 701
 Antoaneta_y , тези лаборатории не правят БХС , а взимат само материал за изследване и го пращат в Майчин дом където се извършва самото изследване. Между другото не всички лаборатории са оторизирани да взимат материал.

# 702
Здравейте бремелинки.! HugМного пишете и много се радвам да ви чета  Peace
Имам една молба,дали може някоя опитна мама да напише по седмици какви иследвания задължително се правят...Гледам,че доста си обсъждате,(БХС,ФМ... Embarassed)но след като тук не се казват така,а и с моя късмет ЖК ми се бави,защото докторката ми се разболя,и изобщо не съм наясно...Ето,мен ме викат точно в края на 10 седмица да изпия нещо си и след час да ми вземат кръв,... newsm78 Това познато ли ви е???И после точно в края на 13 за някакво ехографско изследване...Кое как се казва,че само чета тука и се чудя... Thinking...И много ми е важно да знам какво и кога следва,никой не ми дава информация различна от,спокойно,живейте си живота,ще ви се обадим по телефона... Tired...Все пак искам да знам,защото планувам да съм в Бг някъде от 14 до 21-22 седмица..( married...)Има ли някакви изследвания в този период,и ако да,къде в Бургас бих могла да ги направя на частно.?..Благодаря предварително,че се ошашавих тук...
Леко бременеене на всички  newsm51..а,да ви се похваля разпечатах си дневника от началната страничка,много е готин,БЛАГОДАРЯ Нощни очи..,само календара е от 2008,ама приложих един друг Joy...и сега си попълвам като в първи клас,много е забавно..  bouquetДо скоро,че пак се олях  love001  love001

# 703
Това е по програма майчино дравеопазване на НЗОК:

http://www.biberonbg.com/info/izsledvaniq.htm , другите 4 пожелателни изследвания са фетална морфология:

Феталната морфология” (фетус = плод, морфос = структура, логос = наука) представлява обстойно и високо-специализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. В зависимост от гестационния срок се получава информация относно феталното развитие и протичането на бременността.
Феталната морфология между 11-14 г.с. (оптимално около 12-13 г.с.) се използва за оценка на основните органи и структури на плода. На този ранен етап от развитието на бремнността се прави оценка на главата, орбитите,  предна коремна стена, стомаха, пикочния мехур, крайниците. Определя се локализацията на плацентата и броя на съдовете в пъпната връв.

Прегледът на феталната морфология между 11-14 г.с. позволява диагностицирането на някои големи структурни аномалии на плода. Ранното диагностициране на тежки и несъвместими с живота аномалии дава възможност за прекъсване на бременността в по-малък гестационен срок, което е свързано с по-нисък риск за бременната. В допълнение, специализираният ехографски преглед между 11-14 г.с. се използва и за измерване на дебелината на нухалната транслуценция, както и за оценка на феталната носна кост. Последните два ултразвукови маркера представляват ефективно средство за ехографски скрининг за хромозомни аномалии в ранните срокове на бременността, вкл. за синдром на Даун. Плодът обаче е твърде малък между 11-14 г.с., което налага повторна оценка на феталната морфология в по-късен срок на бременността.

Феталната морфология между 18-23 г.с. (оптимално около 20-22 г.с.).
е втория важен ехографски преглед през бременността. Специализираното ултразвуково изследване в този гестационен срок позволява внимателно оглеждане на всички органи и структури на плода, вкл. преглед на феталното сърце (т.нар. фетална ехокардиография), както и на лицето на плода. По правило феталното сърце и лице са трудни за оглед в по-ранните срокове на бременността. Следователно, между 18-23 г.с се изключват или установяват по-голямата част от възможните за диагностициране структурни аномалии на плода. В допълнение, в този гестационен срок се извършва и ехографски скрининг за хромозомни аномалии на плода, както и ехографски скрининг за преждевременно раждане чрез измерване на дължината на маточната шийка. В някои по-редки случаи е показано и Доплерово изследване на кръвотока между майката и плода.

Феталната морфология между 28-32 г.с. (оптимално около 28-30 г.с.)
е третия по-важен ехографски преглед през бременността. Постепенно големината на плода нараства, което позволява по-лесното диагностициране на някои по-редки и/или по-дребни структурни аномалии. От друга страна, някои дефекти по начало имат по-късна изява и практически могат да бъдат диагностицирани едва в трети триместър. Допълнително предимство на специализираното ултразвуково изследване между 28-32 г.с. е възможността за адекватна оценка на темпа на фетален растеж и развитие, както и извършването на някои високо-специализирани ехографски прегледи като Доплерово изследване на кръвотока в майчино-феталната и фето-плацентарната циркулация. Поради напредналия гестационен срок обаче, значителната калцификация на костите и често неблагоприятното разположение на плода, ултразвуковото изследване в трети триместър има и своите ограничения.

БХС - между 15 и 20 г.с.

А лично ще ходя само на втората фетална морфология, а БХС ще си го спестя този път.

# 704
Здравейте момичата-кокичета,

гледам пишете си за изследванията, аз мисля да си спестя това БХС, защото не искам да си вкарвам разни психарии в главата и без друго, ако ми кажат, че има някаква статистическа вероятност на детето ми да има нещо, ще се побъркам без да мога нещо да направя, а аминоцентеза не бих си я причинила, а и тя не носи 100 % гаранции за сигурност. Въпреки това др. седмица ще говоря с доки, но за себе си знам какво искам. Моя приятелка се вкара в такъв филм и си роди живо здраво красиво бебенце.
За феталната мисля да си направя само една около 22-та седмица.
Я кажете някой не се ли е орентирал към Вита, а още по-добре ако е раждала там преди и може малко да сподели. Аз натам съм се запътила, хубави отзиви съм чувала, но искам още инфо.
Ох, много се задълбах нещо  Laughing
Борянна ако решиш за йога, свиркай, макар че ми е ужасно далеч, може да измисля и аз нещо, много съм навита. Ако нямаш нищо против, де  Blush

Общи условия

Активация на акаунт