Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 783
  • 529
  •   1
Отговори
# 75
Гледах филма няколко пъти. Отлична работа, от чисто човешка гледна точка най-малкото.
Но кадъра с маратонките на "шведчето" и прокъсаните гуменетки на нашенското цигане, ме хвана за гърлото.
Не за друго, а защото в момента много деца се чувстват изоставени. И то много повече от децата по домовете.
Деца с родители, които привидно се грижат за тях. А реално са абдикирали от тази си роля.

Ивонска, темата е много, много важна Peace

# 76
  • на пистата
така е,но явно трябва държавата да се заеме сериозно с ромите,защото положението май излиза извън контрол.раждания на 11,12г,просяци,крадци,изоставени деца и още и още и още.писна ми скапаната ни държава да се чуди как да открадне и последния залък от народа а да не прави нищо за толкова сериозни неща.

# 77
     Реалността, дами, е жестока. Филмът... Всяко чудо, за три дни, ще го забравите и ще си легнете спокойни, прегърнали децата си.
Посетете един дом за деца, има премного и къде ли не. Отидете да видите обитателите му, да си поиграете с тях, чуйте ги, поговорете си. Поне това можете да направите, да жертвате спокойствието си, за да се опитате да разберете живота им.
Не, не им носете играчки, дрехи, лакомства, те нямат нужда от това. Знаете от какво имат нужда - от прегръдка и добра дума, колкото и банално да ви се струва. И не се сещайте за тях само след като сте видяли един едночасов филм по БТВ или на Коледа. Техният живот не е едночасова серия.
Сещайте се вечер, когато щастливи и безгрижни целувате децата си за лека нощ... когато сутрин ги будите за градина и училище... когато празнувате рождените им дни, с всички хора, които ги обичат... когато поръчвате гигантските им торти за по еди-колко-си лева...
          Днес едно дете от един такъв дом имаше рожден ден. Има ли нужда да обяснявам или сами ще се сетите как го празнува... Бонбони Сезони, поздрав от децата и изумената констатация: "Навън вали, но ти все пак дойде"! И това за нея беше най-важното...
Това дете, има още 10 братя и сестри, всички са израстнали в институции... Българчета са...

# 78
  • София
Аз мисля, че след второто изоставяне трябва "майката" да полага общественополезен труд (да не кажа, да прекара малко време в затвора). Веднъж може да ти се случи по някакви извънредни причини, но да "дариш" държавата с 2, 3, 4 деца е престъпление и като такова следва да бъде третирано! (една нали го била кръстила даже Веселин - да радва държавата!)) Варварско ли ви се струва?  Thinking

# 79
eleonora  Peace
Точно това имах предвид  Hug

# 80
  • на пистата
Аз мисля, че след второто изоставяне трябва "майката" да полага общественополезен труд (да не кажа, да прекара малко време в затвора). Веднъж може да ти се случи по някакви извънредни причини, но да "дариш" държавата с 2, 3, 4 деца е престъпление и като такова следва да бъде третирано! (една нали го била кръстила даже Веселин - да радва държавата!)) Варварско ли ви се струва?  Thinking
напълно съм съгласна

# 81
  • София

никак.

# 82
Емоционално казано, но напълно невъзможно.

# 83
Гледах филма,не ми беше приятно Sad,като знам ,че можеше да съм като тях(една от тях)ако не ме бяха осиновили.Оставянето на дете в дом без причина трябва да е наказуемо!

# 84
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
А аз познах детето, което заедно с други момичета от форума и Деси от "Спаси, дари на"  помогнах да не бъде изоставено.
На 24 юли ще стане на пет години  Grinning и си е с мама.

# 85
НЕ, а ти?

# 86
  • Paris, France
Оставянето на дете в дом без причина трябва да е наказуемо!
- а оставянето в гората или до някоя кофа за боклук newsm78

Аз мисля, че след второто изоставяне трябва "майката" да полага общественополезен труд (да не кажа, да прекара малко време в затвора). Веднъж може да ти се случи по някакви извънредни причини, но да "дариш" държавата с 2, 3, 4 деца е престъпление и като такова следва да бъде третирано! (една нали го била кръстила даже Веселин - да радва държавата!)) Варварско ли ви се струва?  Thinking

Това, че толкова майки изоставят по няколко деца в държава, в която има достъп до противозачатъчни и абортите са разрешени показва, че има проблем в социалната политика.

Повечето от нас, пишещи тук и идея си нямаме, че на този свят има хора в ужасно финансово, физическо и емоционално състояние, които в даден момент от живота си не са способни да отглеждат дете. Раждаемостта в България не е особено висока като цяло, но там за сам човек, без подкрепа на родители, баби, дядовци, без собствено жилище е много, много трудно да отглежда дете. Аз не бих могла. Няма смисъл да ги съдим. Наистина, за някои хора, е по-добре никога да не раждат и отглеждат деца, за други е възможно на по-късен етап. Защо на първо време държавата не организира часове по превенция на бременност и полово предаваеми болести в училищата и не започне да предлага безплатни противозачатъчни? Споменават се ромите - тяхната раждаемост в момента не е много по-висока от тази на общото население и е под необходимата за възпроизвеждане. Това по данни на статистическия институт. Да, има сред тях раждащи по много деца, но тенденцията е спад.

# 87
Не се хаби Невена, малко са хората тук, които ще те разберат. За повечето пишещи нещата са обагрени само в 2 цвята - черно и бяло, от тях ще чуеш или осанна, или разпни го! Тях много ги бива в това да размахват пръст Naughty и да назидават, да решават кой има право да дари живот и кой - не. Наистина трябва да сме по-смирени, не ние решаваме кой да се роди и кой да умре, жалко, но е така, както и че не ние трябва да съдим. Някои хора са компетентни по всички въпроси, познават тайната на вселената, жалко, че тесногръдието ги задължава да мерят според собствения си аршин, а той е ограничен само и единствено до тяхното обкръжение, възпитание и битие.  Знаеш ли кое ги прави експерти, това, че са родили едно, две деца и със цялото си оперение и лека ръка раздават присъди. Аз също съм майка, но никога не бих осъдила някоя друга такава. Ако наистина искаме да помогнем,  не кудкудякането ни ще свърши тази работа, а действията ни в ПОМОЩ към тези, които се нуждаят от нея, за да изгледат децата си.
п.с. Белите, изоставени деца не са по-малко от мургавите. 80% от осиновяващите двойки предпочитат бяло, здраво дете в бебешка възраст (до 1 год) , затова в домовете остават най-малко желаните деца - циганчета.

# 88
  • София
Не се хаби Невена, малко са хората тук, които ще те разберат. За повечето пишещи нещата са обагрени само в 2 цвята - черно и бяло, от тях ще чуеш или осанна, или разпни го! Тях много ги бива в това да размахват пръст Naughty и да назидават, да решават кой има право да дари живот и кой - не. Наистина трябва да сме по-смирени, не ние решаваме кой да се роди и кой да умре, жалко, но е така, както и че не ние трябва да съдим. Някои хора са компетентни по всички въпроси, познават тайната на вселената, жалко, че тесногръдието ги задължава да мерят според собствения си аршин, ....

Ти говорила ли си някога с деца от дом, та си толкова широко скроена и извисена?! Сблъсквала ли си се, в опитите да помогнеш на такива деца, с бруталната реалност или просто използваш случая да блеснеш?... Не с тези, които ги осиновяват, не! С онези, които са принудени да живеят НЯКАК, защото обществото ни е толерантно именно към безразборния секс и безотговорното родителство!!! С онези, които повтарят последния клас по 2, 3 години, за да не отидат на улицата, където рано или късно отиват все пак!

За какво лицемерно смирение говориш?! Да сме смирени с не циганката от примера на Елеонора, която е харизала 10 деца? Я, ми разтълкувай с твоята чиста и извисена душа защо трябва да я разбирам и поощрявам с разбирането си?...

Или темата ти изглежда философска?!

ПП. Предлагам, според религиозния уклон, който внесе, да не съдим и убийците, изнасилвачите, крадците! Кои сме ние да ги анатемосваме?! Господ ще се погрижи...

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 07:39 от ivonska

# 89
...нямам такова!!!!
Не упреквам никоя майка,не поощрявам такова поведение,не отричам проблема,не посочвам виновника,не ме интересува съзидателното или нападателното отношение на хората пред клавиатурите..... интересуват ме децата и хората,които с дела им помагат!
Лесно се размахва пръст,лесно се говори тук...затова сме на това ниво  ooooh! Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт