Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 773
  • 529
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
чудя се дали циганите нямат някакви задръжки към контрацептивите и абортите. иначе как ще обясним това, че раждат едно след друго и ги оставят?
Правилно подозираш. И на мен ми е чудно как бихме могли да ги накараме да използват контрацептиви.

Не се заблуждавайте, надали е толкова трудно. У нас интеграцията на циганите не се случва, защото парите за интеграция, по европейски фондове, от бюджета, всичко се краде и изобщо не стига до гетата, до циганите, да подобри живота им. Какво значи интеграция, ми това, превенция, профилактика, работа, работа с тях, на всяка цена образование, на всяка цена децата трябва да са в училище, независимо какво ще коства това на държавата. Всякакви услуги и подкрепа в това отношение, непрекъснати проверки и много строги санкции, ако децата не се пращат на училище. Образованието в България е задължително по закон, значи, ако не се грижиш и не пращаш детето си на училище, си закононарушител.  Спират ти се и губиш всякакви права да получаваш социални помощи. Няма нужда и от толкова крути мерки като затвор, както е писала Ивонска по-горе, достатъчно е за родител, който има едно или няколко изоставени деца, да губи правата си да получава детски надбавки и при лоша родителска грижа, просия на децата му, нередовно посещение на училище, да губи правата и на помощите си. А вече при малтретиране на деца в семейства, при жестоки побоища, при пращане да проституират от самите родители, при най-тежките и жестоки случаи на особено жестоко "родителство", тогава затвор.

Не българите са виновни, че не се осиновяват циганчета, а тия дето крадат парите за тях, с които трябва да им се помогне да се образоват и да имат по-добър живот. Тогава, когато са образовани, те самите вече няма да раждат толкова деца и ще се стремят към по-висок стандарт. Когато са интегрирани и образовани, тогава и разликата няма да е тази, и няма да има етнически претенции при осиновяването.

Напълно съм съгласна с това мнение!!!

Тъжното е че проблема се задълбочава!!! Тази част от обществото ни става все по-маргинална, все по-необразована, все по-безработна и все по гладна...... и така няма нищо случайно в цитираната наскоро ужасна статистка, която сочи че броя на изоставените деца в Домовете расте, процента на детската смъртност също расте!! България  задълбочава проблемите си с изоставените си деца.
Проблемът е толкова сериозен и толкова голям, че изисква много време и усилия за да бъде преодолян. Ако държавата ни СЕГА започне сериозно да работи за решаването му.... може би след 20 години ще преодолеем и променим сега съществуващата статистика.
Жалкото е че няма никакви положителни сигнали в този посока, защото указа се не е достатъчно да се говори по темата и да се имитира някаква дейност. Тези хора наистина имат нужда образование и много сериозна работа с тях...

# 211
на Запад няма домове ,
ако ги отнемат от родителите ги дават в приемни семейства ...

Тази информация от лични наблюдения ли е?  Grinning

# 212
домове няма , Анелия , къде има домове , според теб ?
ние , като членове на ЕС  , трябва да закрием тези домове , май вече трябваше да са закрити , но явно е , че не успяваме ...
дори и в Клюкарника се обсъждаше наскоро случай на отнети деца във Франция и дадени на приемни семейства ...

# 213
  • Sofia
ние , като членове на ЕС  , трябва да закрием тези домове , май вече трябваше да са закрити , но явно е , че не успяваме ...
дори и в Клюкарника се обсъждаше наскоро случай на отнети деца във Франция и дадени на приемни семейства ...

Къде смяташ че ще отидат тези деца, след закриването на Домовете!?
Нали знаеш, че това не са предмети и едва ли може да става дума за механично преместване от едно място на друго...

а като говорим за приемни семейства... ти приемно семейство ли си... и колко такива познаваш

.... и много моля, ако може да пропуснем членството ни в ЕС... това обстоятелство може да се споменава на някоя политическа вечеринка... но в реалния живот на българина... едва ли е осезаемо

# 214
Аз пък имам малко по-различно наблюдение върху малцинствените групи у нас, по-скоро за онази немалка част от тях, които имат по-добро качество на живот от много средностатистически българи.

# 215
  • София
Тук нали четат журналисти?! - ами, попитайте, бе, уважаеми! Попитайте социалното м-во, онова на образованието, даже здравното: имат ли работни групи, търсят ли решение? Да питат и Борисов - някой нещо би следвало да може да направи! А не като Първанов и кухите му призиви от типа "Дайте да дадеТЕ" (Българската Коледа, например!)!

Разбуниха духовете с репортажи и филми, да продължат сега! Ето, тук има някои идеи (айде, да не е моята за затвора!  Mr. Green)...

# 216
  • Варна
Нали знаеш, че това не са предмети и едва ли може да става дума за механично преместване от едно място на друго...

а като говорим за приемни семейства... ти приемно семейство ли си... и колко такива познаваш

.... и много моля, ако може да пропуснем членството ни в ЕС... това обстоятелство може да се споменава на някоя политическа вечеринка... но в реалния живот на българина... едва ли е осезаемо

Не беше към мен, но и мен можеше да ме попиташ така  Simple Smile.
Аз "съм" приемно семейство и познавам още четири- пет такива. Какъв е проблемът с приемната грижа, че се питате сякаш е кой знае какво?
Да- трудно е, да- изисква специална нагласа и подготовка, но пред искрената любов към децата и истинската загриженост към техния живот и бъдеще всичко бледнее. Може да звуча патетично, но причината за патетиката току що ми каза, че ме обича и това не го разменям за нито един от стотиците, основателни въпроси в главата ми. И може да е странно, но не приемам за героизъм приемната грижа и за герои осъществяващите я.

Това е пътя, но докато се питаме "а ти познаваш ли" няма да стане...

# 217
  • Sofia

Не беше към мен, но и мен можеше да ме попиташ така  Simple Smile.
Аз "съм" приемно семейство и познавам още четири- пет такива. Какъв е проблемът с приемната грижа, че се питате сякаш е кой знае какво?
Да- трудно е, да- изисква специална нагласа и подготовка, но пред искрената любов към децата и истинската загриженост към техния живот и бъдеще всичко бледнее. Може да звуча патетично, но причината за патетиката току що ми каза, че ме обича и това не го разменям за нито един от стотиците, основателни въпроси в главата ми. И може да е странно, но не приемам за героизъм приемната грижа и за герои осъществяващите я.

Това е пътя, но докато се питаме "а ти познаваш ли" няма да стане...

знаеш ли аз искрено се възхищавам на всички приемни родители и аз самата се подготвям да стана такъв, но това едва ли ще реши проблема на всички изоставени деца и не е сериозно по този начин да се коментира този толкова сериозен проблем. Ужасявам се от мисълта когато се говори за механични решения на толкова много и тежки човешки съдби.

# 218

децата малко по малко намаляват от нова година насам. Къде в приемни семейства отиват, къде се реинтегрират в семейна среда..което е хубаво. С останалите- правят се жилища- тип семейни, където по няколко деца живеят с една майка и една помощничка- на принципа на SOS селищата.
А приемните семейства са все още крайно недостатъчни, но  и там има развитие.

# 219

какво да направи Борисов ?
хайде стига и вие , системата в България е същата като на Запад , дори тук е много по-лесно и бързо да осиновиш дете , отколкото там ,

проблемите са фундаментални и изначални ,
 като  видях темата се сетих за религията в училище - ето  нагледно разликата м/у протестанските етика , морал и общества въобще и останалите ,
както и да е ..
впрочем добре , че пак започнаха да разрешават осиновявянията в чужбина , че по едно време тия постъпки се бичуваха доста

# 220
  • в ябълковата градина
Подкрепям мнението на Янтра.
Не може да се забрани на някой да ражда, нали така?
Има ли някъде по света наказание за майка, изоставила детето си?
Аз се съмнявам.
Може ли да се въведе глоба, ако изоставиш детето си?
И затова се съмнявам.
Реално погледнато, само възможността за бързо осиновяване може да
реши проблема с изоставените деца в домовете, според мен.
А и то като са циганчета, осиняване в чужбина, това е реалността.

Подкрепям идеята и за безплатния аборт.

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 22:47 от Gulia

# 221
  • София

...

Да разпореди на министерствата да спретнат работна група по превенция! Невръстните квачки да посещават задължително курсове по ограмотяване как да не снасят след почти всеки секс! Да обвържат всичко с всякаквите помощи! Не може ли да стане по подобен начин?

# 222
  • Варна

...

Да разпореди на министерствата да спретнат работна група по превенция! Невръстните квачки да посещават задължително курсове по ограмотяване как да не снасят след почти всеки секс! Да обвържат всичко с всякаквите помощи! Не може ли да стане по подобен начин?

Може, но ще ги осъдят за дискриминация/част от "квачките"/ Thinking.

# 223
  • в ябълковата градина
Ако изоставянето на дете се криминализира, то това няма ли да доведе до убийства на пеленачета?
Аз гледах филма.
Това бяха скотове, извинявам се за думата.
Мисля, че няма как да стане това криминализиране.
Друг е въпросът какво е това деяние от морална и човешка гледна точка.

# 224
  • София
Ако изоставянето на дете се криминализира, то това няма ли да доведе до убийства на пеленачета?
...

Смърт пред такъв живот? Не знам аз лично какво бих предпочела за себе си (ако имаше такъв избор и такава съдба)... И за вас не съм сигурна!

Общи условия

Активация на акаунт