Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 676
  • 529
  •   1
Отговори
# 315
  • welcome to the Jungle
Не мога да разбера защо авторката забива тук личният и неуместен въпрос, дали някоя от потребителките си била познала изоставеното дете?
Може би съм стресната от демонстрираното тук невежество по доволно голям диапазон проблеми, та не проумявам: какво всъщност искат да кажат много от драскащите?

Алиса, започни от там, че когато не проумяваш нещо, то е съвсем логично да не можеш да разбереш
Цитат
какво всъщност искат да кажат много от драскащите
.
Но не се сърди на "драскащите", сигурна съм, че когато проумееш нещата, в драсканиците ще откриеш много съществени и важни постове/мнения на много съществени и важни хора. Пожелавам ти успех в това начинание   bouquet.

ivonska, само не ми казвай, че главен, леко прикрит мотив на темата ти е това:
Цитат
Драскащите дискутираме един лавинообразен социален проблем, който някой ден може да засегне семейството на всяка ССФ - оскотял младеж, със силни емоционални дефицити може да изнасили дъщеря ви, да заколи в момент на умопомрачение сина ви, да открадне имуществото ви

Нещо рязко изместваш мишената...

# 316
  • Пловдив

Най-доброто, с което можем да помогнем в момента е, да покажем и спомогнем за създаването на обществена нетърпимост към изоставянето на деца. Няма по-голяма сила от обществения натиск и мнение, обществото като сила, може да промени всичко.
Крайно време е да се престане с мелодраматичните и сълзливи теми, лицемерно събиращи съчувствие, а да се поставят ребром проблемите, лично, да проумемем, че ни засягат, и не просто да ревем по темите, а да направим нещо.

Дай старт. Какво се иска, примерно от мен?

За начало подкрепяй идеята, изоставянето на деца трябва да се криминализира! На мен лично ми се обърна устата, и ми се строши клавиатурата от писма и настояване за приоритетна семейна политика, за подкрепа към семействата, превенция, профилактика, защита....Всички мерки на подкрепа и защита, трябва да са насочени към отговорното и добро родителство, така се създава модел в обществото, с политика и държавни мерки, а към изоставянето, насилието и извращенията с деца, политиката трябва да е категорично нетолерираща тези явления, безкомпромисно строга. Всичко останало е толериране.
А за начало АЗ не съм съгласна. Как да подкрепям нещо, в което не вярвам? Всъщност мисля, че ще е грешка.

# 317
ivonska, само не ми казвай, че главен, леко прикрит мотив на темата ти е това:
Цитат
Драскащите дискутираме един лавинообразен социален проблем, който някой ден може да засегне семейството на всяка ССФ - оскотял младеж, със силни емоционални дефицити може да изнасили дъщеря ви, да заколи в момент на умопомрачение сина ви, да открадне имуществото ви

Нещо рязко изместваш мишената...

В темата няма мишени, камо ли изместване. Има проблем и той е точно този, за който говори ivonska точно в този пасаж.

# 318
  • София
Проблемът не обхваща само циганите, просто те са част от него.
Тези деца са общи, така, че дори и така поставен въпросът важи, както се казва.
Отделно, аз смятам, че в толкова много случаи за едно дете е истинско щастие да попадне в институция, отколкото да остане с така наречения си родител, колкото и невероятно да прозвучи на някой това.

# 319
Не го познах, защото нямам такова. Не мога да разбера само тоз червения емот за чий е  Thinking

П.С. Отплеснали сте се от темата явно, но нямах нерви да ви изчета.

# 320
  • welcome to the Jungle
Асса, как да те разбирам? ДАли когато един интелигентен младеж без емоционални дефицити изнасили дъщеря ти - ще гледаш със смирена усмивка и с туптящо от радост и вълнение сърце? Или пък когато в къщата ти влязат високообразовани бандити, които вместо да я разбият, красиво ще отворят ключалката и ще те оберат супер качествено, ти ще се почувстваш своево рода щастливо и безгрижно, щото онова "чудовище с емоционалните дефицити" не е било, а са ония - умните, белите и елегантните?

Хайде, кажи ми, че не ми разбираш думите  Confused

За "мишените" ще го подмина  Wink, трудно ти е да ме тълкуваш.

Чакам Ивонска да разплете задните цели на темата. Страхът за какво е? За "онези" или  "за себе си". И да не излиза с тезата, че всичко е свързано. Mr. Green

Последна редакция: пт, 04 юни 2010, 10:58 от Lioness

# 321
  • welcome to the Jungle
Отделно, аз смятам, че в толкова много случаи за едно дете е истинско щастие да попадне в институция, отколкото да остане с така наречения си родител, колкото и невероятно да прозвучи на някой това.
Azzy, а ако заместиш думата "институция" с "приемно семейство", ще можем да говорим за "истинско щастие".
Конкретните институции не са никаква алтернатива на дете, нуждаещо се от социална закрила (от родител например).

# 322
ОФФ!!

А бе поразрових тук там и не намерих данни че някой от хората избили милиони - Сталин, Хитлер, Мао и в сегашно време Осамма например са били изоставени деца  Thinking

# 323
  • София
Azzy, а ако заместиш думата "институция" с "приемно семейство", ще можем да говорим за "истинско щастие".
Конкретните институции не са никаква алтернатива на дете, нуждаещо се от социална закрила (от родител например).
Лъвице, права си, но аз друго исках да кажа.
Ако приемам, че има някаква скала, разбира се, че семейната среда за отглеждане и грижа за едно дете държи първенството.
Моят коментар, обаче засяга по-ниските нива на въпросната скала, където родителя, така наречен, освен, че не е в състояние да осигури на детето си адекватна грижа, любов, образование и прочие, чисто и просто го употребява като източник на доходи, примерно от ранна детска възраст. В тази конкретика казах, че е за предпочитане това дете да остане на грижите на държавата, отколкото в ръцете на биологичния си създател.

# 324
  • welcome to the Jungle
А бе поразрових тук там и не намерих данни че някой от хората избили милиони - Сталин, Хитлер, Мао и в сегашно време Осамма например са били изоставени деца  Thinking

Аз пък си преразгледах спомените, впечатленията, опита и установих, че над 95% от децата, излизащи от тези институции са предимно обекти на престъпление. Причините са много и съвсем прости - наред с дефицитите в емоционален план, те просто не знаят да се пазят, щото до този момент някой друг го е правил вместо тях.

Ази, разбрах те съвсем добре какво искаше да кажеш, спестих си поясненията, но ето - влагам ги:
Институцията (еле пък държавната, щото мнението ми и за "частните" е не особено различима) не е алтернатива, защото от неглежирането в семейството (и насилието включвам) е съпоставимо с неглежирането в такава институция към момента. Променя се само малко битовата среда вероятно, но липсата на адекватна работа с децата, бездействието от страна на възпитатели/социални работници води до - неходене на училище, липса на пари, които пък водят до нелегална (много често високорискова, но за сметка на това нископлатена) работа, проституция и ред негативи. Няма по-страшно от това да чуеш, че момчето Х на 14 години днес отива не на училище, а да работи на необезопасено скеле за 15 лева надница, поемащо невероятни рискове, за да си набави нужните му средства. Ужасно е и това да видиш как всички момичето днес следобед тръгват, водени от едно от тях, да заработят в скромна оргийка някой лев в някакво апартаментче в Люлин.... с някакви араби.

Нали се сещаш, че това не е алтернатива.

Последна редакция: пт, 04 юни 2010, 11:15 от Lioness

# 325
  • София
...
Чакам Ивонска да разплете задните цели на темата. Страхът за какво е? За "онези" или  "за себе си". И да не излиза с тезата, че всичко е свързано. Mr. Green

А не е ли?!

Лъвице, не се прави на бита котка - ти си от онези, дето най-добре се сещат кое ме тревожи! Още един път се направи на разсеяна и ще те принудя да напишеш експертно становище!

Не го познах, защото нямам такова. Не мога да разбера само тоз червения емот за чий е  Thinking

П.С. Отплеснали сте се от темата явно, но нямах нерви да ви изчета.

Милата! Ем я мързи да чете, ем задава овчи въпроси!

# 326
  • Бу-у-урга-а-ас
......... В тази конкретика казах, че е за предпочитане това дете да остане на грижите на държавата, отколкото в ръцете на биологичния си създател.

Да така е, но държавата доказа, че е абсолютно неадекватна и не се грижи за тези деца в институциите и всички, които познават деца от институции и са виждали някога дом отвътре, ще се подпишат под това.
В този ред на мисли, одобрявам темата и се надявам, тя поне мъничко да допринесе за разчупване на масовото мнение, че децата от институциите, не са грижа на редовия гражданин, а на Държавата. Колкото повече пиша и чета в тази тема, толкова повече се убеждавам в правилно поставеното заглавие на Ивонска.

Ерика попита какво да направим. И аз питам вас активистите, които съзнателно, дългогодишно и последователно се борите с тези проблеми.

КАКВО ДА НАПРАВЯ АЗ? Солидарна съм, разбираща проблема съм, състрадателна съм, но с това по никакъв начин не помагам на нито едно дете захвърлено в дом. Е?

# 327
  • welcome to the Jungle
КАКВО ДА НАПРАВЯ АЗ? Солидарна съм, разбираща проблема съм, състрадателна съм, но с това по никакъв начин не помагам на нито едно дете захвърлено в дом. Е?

ПРИЕМНА ГРИЖА. И всичко, свързано с нея.

Ивонска, не търси под на стара баба мустаците Maybaline !
Тоя, дето ще ти изтършува жилището няма да е от дом. От дом ще е глупаретината, дето срещу 20 лева ще си предостави личната карта в заложната къща, за да ти се изтъргува мигновено откраднатото имущество.

# 328
  • София

ПРИЕМНА ГРИЖА. И всичко, свързано с нея.
Да не мислиш, че всеки става за приемен родител? Не всички са длъжни да могат, а и не всички са длъжни да го искат. Не разбирам защо за всяко нещо всеки лично трябва да се намеси пряко в разрешаването на проблема. Имаме държава, която функционира както ние решим. Достатъчно е да има обществена воля за решаването на даден проблем, за да може той да се реши. Достатъчно е като будни граждани да следим как отговорните за проблема институции решават проблема. Иначе няма да ни остане ни време, ни енергия от това лично да обслужваме всяка кауза, която си заслужава.

# 329
  • София
Да. В пъти е по-добре, още като се роди едно дете да го дрогират и да го метнат на Витошка с цел просия.
После да му резнат единия крак, за да виси по светофарите със същата цел. Или пръстите на ръката, за да джебчийства по-успешно.
Или на 4-5-6 да се пусне на педофилите. После след 12 на магистралата да проституира.
Това имам предвид. Така и така в конкретика се изпадна.

Да не мислиш, че всеки става за приемен родител? Не всички са длъжни да могат, а и не всички са длъжни да го искат. Не разбирам защо за всяко нещо всеки лично трябва да се намеси пряко в разрешаването на проблема. Имаме държава, която функционира както ние решим. Достатъчно е да има обществена воля за решаването на даден проблем, за да може той да се реши. Достатъчно е като будни граждани да следим как отговорните за проблема институции решават проблема. Иначе няма да ни остане ни време, ни енергия от това лично да обслужваме всяка кауза, която си заслужава.
О, да, именно.
Аз, в частност, не ставам за приемен родител. Тази лепта я компенсирам другояче.

Общи условия

Активация на акаунт