Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 632
  • 529
  •   1
Отговори
# 345
  • Бу-у-урга-а-ас

....  Вероятно е да откриеш, че проблемът е свързан с борбата с бедността, неграмотността и липсата на равнопоставеност на някои хора/групи и ако е така, че няма как да го разрешиш с преселване на целия етнос в затвора.

Алиса каза това, което аз след хиляди написнаи думи, не можах да синтезирам и напиша по такъв красноречив начин.

.......  (Да кажем, че и аз имам някаква представа, от работата си в приют в Тайланд, там горе до т. нар. Златен Триъгълник, където има бедност и мизерия, която е малко по-трудна за описване, но ще спомена, че има племена (да, племена), които живеят в планините в колиби с пръстен под, без течаща вода и без ток. Които най-често си оставят децата в приют.)

И го правят с идеята, че правят добро на децата си, махайки ги от тази мизерия, нали?
Имам една позната възпитаничка на дом за изоставени деца. Никога не беше виждала майка си и реши да я издири. Намери коя е и заедно с друг наш познат, с неговата скъпа хубава кола и моята приятелка, която е изключително красиво момиче отиват на тази среща заедно, за да не е сама в този емоционален момент. Влизат в една ужасно бедна колиба. Майката е родила 8, 6 от които е оставила, без да даде разрешение за осиновяване и без братята и сестрите да се познават.
Поговорили си, запознали се и от думите и станало ясно, че майката се гордее с постъпката си, че е постъпила така, защото видиш ли дъщеря й щом се движи с такива хора е станала човек. Момичето беше дваж пъти по-опустошено. Повече и през ум не и мина да се връща там.

# 346
  • Вън от пространство и време
Gankata Роми са само една част от циганите, а цигани е общото наименование на няколко етнически групи. На повечето ми известни езици си наричат циганите цигани без никакъв проблем. Според леля Уики на френски: tzigane; на чешки: cikani; на холандски и немски: Zigeuner; на литовски: čigonai; на руски: цыгане; на унгарски: cigany; на гръцки: τσιγγάνοι; на италиански: zingari; на румънски: ţigani; на хърватски и сръбски: cigani; на полски: cyganie; на португалски: cigano и на турски: çingene.
Чичко Гугъл, пък,  казва същото като теб, че цигани е с гръцки произход /ασἰγγάνος, асинганос/  и означава гадател.

Точно това имах предвид и аз. Нямам време да ровя сега да пиша тук колко са етническите групи, които ние в Европа наричаме с общото наименование цигани. Но това е нашето наименование за тях. А в техните езици тази дума не съществува или ако съществува е навлязла отвън.
И затова си мисля че ако те настояват да ги наричаме роми, а не цигани, би трябвало от коректност да уважим желанието им.
Така както гърците в определен период от историята ни са престанали да ни наричат варвари, а са започнали да употребяват названието, с което ние се наричаме, на нашия език.  Peace

# 347
ОФФ!
И затова си мисля че ако те настояват да ги наричаме роми, а не цигани, би трябвало да уважим желанието им.

Апропо - за това те настояват само тук в БГ. Навън питат ли го какъв е - казва БЪЛГАРИН   Peace !! А познайте защо  Crossing Arms

# 348
  • София
Защото всяка колебаеща се родилка ще предпочете да изостави
бебе с по-голяма вероятност, ако знае, че за него ще има подобаваща грижа. Все ще се
намерят хора, които да поемат отговорността, която тя не желае да носи. Отговорността
за живота на нейното дете. Е, ако има някаква превенция (да и се обясни туй-онуй) и/или
някаква санкция (глоба, затвор, обществено-полезен труд, изплащане на грижите) по-
малко вероятно е да изостави детето.

И е далеч по- добре колебаещата се родилка да изостави детето, отколкото да го убие, за да избегне санкцията. Или да реши да се грижи за него без да и възможно, да го оставя у дома с часове само, да го остави да и изпие метадона, да остави пияния си приятел да го пребие още като бебе и ред други варианти. Алиса го е казала най- точно:

[че проблемът е свързан с борбата с бедността, неграмотността и липсата на равнопоставеност на някои хора/групи и ако е така, че няма как да го разрешиш с преселване на целия етнос в затвора.
Наистина е по- добре да се погледне опита на хора, които се справят успешно проблема вместо да въвеждаме поредните варварски мерки. Наистина има хора, които не могат да се грижат за децата си и ще има такива хора. Ще има и деца сираци без роднини, ще има и още милион варианти едно дете да остане без родителска грижа. Въпросът е да минимизираме броят на тези варианти, а не да създаваме още един проблем. При решаването на такива казуси се работи по затворническата дилема, а именно минимум загуби, а не максимум печалби. Минимум загуба в случая означава минимум вреда, минимум убити и наранени деца. Ако инкриминираме изоставянето няма да спазим това правило.

Gankata
Не те настояват да ги наричаме роми. Участвах в дълбочинно социологическо изследване преди години, което се наричаше "Ромите за себе си" и не си говоря наизуст. Въпросът е да се намалят негативните конотации на думата циганин, а не да се прехвърлят върху думата ром. Затова казах, че в останалите европейски страни не е расизъм да използваш думата циганин.

# 349
  • София
Гледате ли филма по бТВ за изоставените деца?! Познахте ли ВАШЕТО?! Дадохте ли си сметка какво сте им причинили?!

Никой няма право да ви съди, разбира се, но това не пречи изоставените ви деца да изстрадат лековерното ви отърваване като от куче! В някои страни дори от куче не се отървават по този варварски начин!...

Гневно емотиконче, питаш ме дали съм си познала детето на филма... ми не, не съм. Спи в другата стая. Пък по време на филма и то гледаше. За какво ми се караш?
Щото темата е насочена към всички...

ПП
Мисля, че след 2 месеца, прекарани в институция, би следвало всички следи от съществуването на биологични родители да бъдат заличени за едно дете... т.е. въпросните да бъдат лишени от всякакви права над детето - когато и да било - а на детенцето да бъде потърсен дом в семейство, което го желае, което е мечтало за него...

# 350
Бояна, защо ги наричаш "варварски" мерките? Толкова много избори е могла да направи майката (жената, че май не е майка)
преди да отиде да си пие метадона - да се пази да не забременее, да абортира. Ако има санкция - може да се включи сивото
вещество малко по-рано. Също така - за подобно отношение към децата мисля, че има санкции също. Историята за нея не
приключва само с това, че няма да си гледа децата. Което какво означава? Че трябва да има яки социални служби, ама не само
там, където децата вече са изоставени, но и там, откъдето биха могли да ги изоставят. А още по-преди там, дето има вероятност
да се роди и да бъде изоставено. Като данъкоплатец предпочитам парите да отиват в началото, а не накрая. Не мисля да се
заблуждавам с това, че ги жаля децата по домовете, ако не ги жаля преди да са настанени там.

Има и друго. Мисля, че в темата бе казано. Проблемът със санкциите не е "плосък". Не може за първо изоставяне да са същите,
както при поредно някое. Не може да има и санкция за изоставяне при здравословни проблеми. Не можем никак да говорим за
санкция, ако нещастие е споходило родителите.

# 351
Бояна, защо ги наричаш "варварски" мерките? Толкова много избори е могла да направи майката (жената, че май не е майка)
преди да отиде да си пие метадона - да се пази да не забременее, да абортира. ...

Забравяте, че избор има само информираният човек. Една жена, която са я спрели от училище в четвърти клас, за да не я откраднат, но на 14-15 г. все пак са я откраднали и до 22 г. възраст само ражда деца... каква информация може да има, каква възможност има да я осмисли, че и избор да направи.

# 352
Не, не забравям. Затова говорим за яки социални, които ще са застанали да бранят нейния живот от рано, а не
на нейното дете в приюта. Превенцията е най-доброто лечение.

# 353
  • София
За мерки изобщо ли става въпрос или за санкции? Защото санкциите за изоставяне няма да доведат до нищо добро, а ще се увеличата убийствата на новородени. По-добре родилката да подпише съгласие за осиновяване в болницата и да си отиде по живо по здраво, отколкото да намираме трупове на новородени по кофите за боклук или такива на бременни заради криминални аборти.

# 354
Не, не забравям. Затова говорим за яки социални, които ще са застанали да бранят нейния живот от рано, а не

В такъв случай говорим за очаквани резултати най-рано след 15 години. В най-оптимистичния вариант.

# 355
Peace

В такъв случай говорим за очаквани резултати най-рано след 15 години. В най-оптимистичния вариант.
Все от някъде трябва да се почне! По-добре резултати след 15 г., отколкото никакви и след 150г.

# 356
  • welcome to the Jungle
И е далеч по- добре колебаещата се родилка да изостави детето, отколкото да го убие, за да избегне санкцията. Или да реши да се грижи за него без да и възможно, да го оставя у дома с часове само, да го остави да и изпие метадона, да остави пияния си приятел да го пребие още като бебе и ред други варианти. Алиса го е казала най- точно:

Бояна, всички практики в страни (визирам единствено развитите страни, щото другите не бих искала да са ни за пример) с перфектно работеща социална политика ИЗДИГАТ  семейството като приоритет. Всички основни стратегии в борба с намаляване бройката на изоставените деца се концентрират в работата с родителите. Подпомагат се и финансово и с различни медикосоциални услуги, получават внимание и помощ, консултации, терапия от социалния работник, а това се прави  с една единствена цел - детето да остане в своето биологично семейство.

Следващият етап е да се търсят алтернативни решения за отглеждането на детето в риск от негови биологични роднини - баби, лели, чичовци, братовчеди, комшии, познати, приятели и абсолютно всички хора, загрижени за случващото се с детето Х от семейството Х и т.н. "Семейна групова конференция" се нарича тази практика по света, в България все още малко са я чували.

Споделям ти ги тези подробности, за да си наясно, че няма как да категоризираш едно семейство като "лошо".  Сигурна съм, че си споделяш някаква своя съкровена позиция, но имай предвид, че с нея няма да внесеш революционна формула за решаването на тази нелека задача.
И мен не можеш да ме убедиш в тезата ти за "лошото семейство". Не се и опитвай  Wink. И примери не пиши.

# 357
...
Все от някъде трябва да се почне! По-добре резултати след 15 г., отколкото никакви и след 150г.

О, аз съм напълно съгласна. Въпросът е, че в краткосрочен план няма как да се получи подобрение.

# 358
  • София
Споделям ти ги тези подробности, за да си наясно, че няма как да категоризираш едно семейство като "лошо".  Сигурна съм, че си споделяш някаква своя съкровена позиция, но имай предвид, че с нея няма да внесеш революционна формула за решаването на тази нелека задача.
И мен не можеш да ме убедиш в тезата ти за "лошото семейство". Не се и опитвай  Wink. И примери не пиши.

Препоръчвам ти да четеш повече пъти един пост ако не го разбираш или да питаш вместо да ме иронизираш и да наричаш позицията им "съкровена". За да си наясно ще допълня, пък, ако и след това имаш намерение да продължиш в същият дух е по- добре да разговаряш с някой друг.

Има и ще има случаи, при които родителите не могат да се грижат за децата си. Има хора, които макар да имат деца си позволяват лукса да умрат или да се разболеят. Това е най- малкото. Други, наистина не са в състояние да се грижат за децата си и докато се приведат в такова състояние децата им също не са при тях. какво лошо семейство, къде ги четеш тези неща изобщо не ми е ясно. Факт е, че изоставени деца има във всички страни, защото има достатъчно причини, които могат да доведат до това навсякъде. Казах, че е важно причините да бъдат сведени до минимум- това включва работата на социалните и пречее, което не им се повтаря отново, но можеш да си представиш. Толкоз от мен- който е искал е разбрал.

Асса надявам се, че горното отговаря и на теб. След като се вземат всички мерки- социални и прочее, не виждам причина изоставянето да се наказва, защото то ще е много по- рядко срещано явление отколкото е днес.

# 359
Какво означава това "без коментар"! Щом си си направила труда да цитираш поста ми, поне имай доблестта да напишеш нещо смислено, а не нищо не значещото "без коментар"!

С единствената цел да покажа своята голяма, ама много голяма доблест, ще напомня на Andariel, че филма се казва така.....и с право! Тълкувай го както желаеш, но "без коментар" си е "без коментар".

Сега, мили дами, ще ви оставя да продължавате да теоретизирате върху проблема и ще се върна при събратята си по оръжие, пожелавайки ви лек ден!

Общи условия

Активация на акаунт