Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 659
  • 529
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Ами, социализирани. В малките градчета нямаха право да излизат от квартала си. За пръв път видях цигани в Трън след 1990-та, защото вече нямаше забрана да се появяват на пощада. Wink

но и ги задължаваха да ходят на училище - точно за реализиране на ония неща, за които ти говореше в предния си постинг.
а циганите-номади, тип а-ла героите от "Шоколад" са друга бира. френските цигани с караваните-мерцедес също са несъпоставими с нашите по нищо.
Аз не казвам да ги задължават. В други страни не ги задължават, но статистиката показва, че ако имат възможност безплатно да си дадат децата на детска градина от 3 годишни 99.8% от хората го правят.
Те и нашите цигани са си били като френските, но от зор да ги набутат в панелки са се превърнали в това, което са днес. Идеята е не да бъдат ликвидирани като етнос с всичките му особености, а да бъдат интегрирани. Това означава да сведат особеностите си до социално приемлив вид и да запазят традициите си. Това включва и грижата за децата.

# 286
  • София
Бояно, ти се изказа.
Какъв циганин ще е без цигании. Те, това са им традициите и особеностите на етноса. без цигании са си роми.

ивонска, естествено, че е без значение циганка ли е, българка ли е.

# 287
  • София
Бояно, ти се изказа.
Какъв циганин ще е без цигании. Те, това са им традициите и особеностите на етноса. без цигании са си роми.
Ами циганин ще е и без да роди 20 деца и да ги даде в дом за сираци, без да пласира наркотици, без да тероризира съселяните си. Циганин, който не е маргинал. Преди години е било възможно. А рома е напитка. Другото е лицемерие. Ако живея в страна с 20 пъти повече хора от друг етнос и започнат да ме наричат не българка, а по друг начин, защото имиджа на българите и неприемлив едва ли на мен ще ми е приемливо такова решение.

# 288
Ти се роди в някое гето сред още 10 братя и сестри и нека вместо училище да обикаляш кофите за боклук с баща си - пък чакай вътрешния ти импулс да ти намери по-добър живот...

Интеграцията (на поносимо ниво) е възможна, но трябват много повече и систематични усилия.

На Щатите им трябваха 60 години, за да стигнат от законите за сегрегацията до това да си изберат негър-чернокож.

И още по-встрани от темата: Как мислите - дали фактът, че във всеки американски екшън добрите ченгета ходят по двойки - беличко и черничко - се дължи на липса на въображение?
Сравнението със САЩ е с малко отношение в случая. Става въпрос за различни в своето естество социални проблеми.
И като сме тръгнали с примерите-сещам се за Индия, където държавата им предлага да им осигури жилища, ако имат по-малко деца, но те отказват и продължават да живеят на улицата (гледах го в един филм на БНТ преди няколко години). Все пак говорим за прародината на днешните роми.  Wink

# 289
  • София
Аз те разбрах, обаче се опиташ да се пошегувам.
Разбира се, че е така.
Интеграцията на циганите, обаче е действотелно един много труден процес.
И е само едната страна на въпроса.
Другата страна на въпроса е превенцията на тези процеси.
И след като изхвърлянето на едно бебе в кофата за боклук е наказуемо и се третира като престъпление, независмо от смекчаващите вината обстоятелства, така и изхвърлянето на едно дете на държавата би било редно да се квалифицира по един подобен начин и аз съм твърдо убедена, че би бил ефективен метод.
Без значение дали ще бъде обществено полезен труд или нещо от този сорт.

Нещо като мъжете, които не си плащат издръжката.
На някои места нали знаеш, че ги изпращат да дялкат камъни на открито, докато не си изработят вноската и виж как няма никакъв проблем по въпроса.

# 290
Ти се роди в някое гето сред още 10 братя и сестри и нека вместо училище да обикаляш кофите за боклук с баща си - пък чакай вътрешния ти импулс да ти намери по-добър живот...

Интеграцията (на поносимо ниво) е възможна, но трябват много повече и систематични усилия.

На Щатите им трябваха 60 години, за да стигнат от законите за сегрегацията до това да си изберат негър-чернокож.

И още по-встрани от темата: Как мислите - дали фактът, че във всеки американски екшън добрите ченгета ходят по двойки - беличко и черничко - се дължи на липса на въображение?
Сравнението със САЩ е с малко отношение в случая. Става въпрос за различни в своето естество социални проблеми.
И като сме тръгнали с примерите-сещам се за Индия, където държавата им предлага да им осигури жилища, ако имат по-малко деца, но те отказват и продължават да живеят на улицата (гледах го в един филм на БНТ преди няколко години). Все пак говорим за прародината на днешните роми.  Wink

zila1, проблемът с раждаемостта е само един симптом на циганския проблем. Няма как да решим само него, без да слезем до причините.

Индия (точно от времето на тия празни блокове, за които говориш) има и друг "челен опит" - насилствена стерилизация. Обгражда армията гетото, влизат 50 линейки, операцийка на улицата и те изхвърлят. Това пак по времето на "голямата приятелка на българския народ" Индира Ганди.

Не искаме това, нали?

Аз намирам доста общо с положението в САЩ - по отношение на нуждата от интеграция и възможните решения.

За криминализирането на изоставянето - и аз смятам, че ще доведе до повече бебета в кофите за боклук.  Sick

# 291
  • Бу-у-урга-а-ас

Аз не казвам да ги задължават. В други страни не ги задължават, но статистиката показва, че ако имат възможност безплатно да си дадат децата на детска градина от 3 годишни 99.8% от хората го правят.

Но не и от другите хора - циганите. В България има училища в махалите, в които има детска полудневна градина с безплатна закуска. Познай какво се случва? Учителките непрекъснато трябва да ходят да ги събират от къщите, а майките измислят невероятни истории защо не си пускат децата. Има пък и такива, които седят през цялото време на пейка в двора и ги пазят, докато не направят по една купчинка люспи от семки. Да ги пита човек що не отидат да си нашетат и наготвят!?

# 292
  • София
Лого5каЗнам, права си, но не може да няма някакъв начин. Затова давам пример как се опитват да решат тези проблеми другаде. Тук нещата имат различна история и вероятно решенията са други. Поне за мен, съпротивата ще е по- малка ако спрем да ги наричаме роми и да се опитваме да ги правим не-цигани. Инкриминирането на изоставянето надали ще проработи, защото е доказано, че това води до много по- ужасяващи престъпления- убийства на новородени или отглеждане на децата в кошмарни условия.
Социалните служби трябва да работят по- сериозно, неправителствените организации също. Мерките до момента плод на хаоса, а не на стратегия. Самите цигани казват, че се сещат за тях само по избори и е така. В училището във Факултето в София е такава мизерия, че ми е чудно как някой ще си изпрати детето там.
Но да не отклоняваме темата, която само за изоставените деца. Има много такива, които не са изоставени от цигани. Имаше някаква потресаваща история да двойка от Русе дала в дом 20 деца. Shocked На въпроса защо не ползват контрацептиви мъжът отговаря, че не разрешава на жена си, защото се страхува, че ще му изневери.

# 293
  • София
Именно, именно.
Инкриминирането води до това, опитите за интеграция до онова и накрая- задънена улица.
И пак- циганите си остават цигани и ще продължават да си оцеляват, както са оцелявали до сега.
Е, тук-там ще има по някой, който ще изпълзи нагоре, но все пак ще си остане изключение.
Останалите ще продължават да си хвърлят бебетата под тировете, за да изнудват международните шофьори, да им режат крайниците, за да просят по светофарите, да си дават 4-5-6 годишните деца на педофили, за да се задоволяват с тях, да си изпращат дъщерите да проституират и да им режат пръстите, за да джебчийстват по-лесно.
Интеграцията е една хубава дума, но за мен е отдавна кауза пердута.
А за ентусиасти като вас, нямам против да опитате.
Аз знам резултата.

# 294
  • Вън от пространство и време
Поне за мен, съпротивата ще е по- малка ако спрем да ги наричаме роми и да се опитваме да ги правим не-цигани.

Преди известно време и аз мислех така.

Но ми попадна за четене едно учебно помагало "Истории край огнището", което има за цел да запознае децата с историята на ромите. Там се казва, че: "В ромския език няма дума "циганин". Тези роми, които говорят ромски език, наричат себе си "рома"."

После прочетох, че името цигани произлиза от названието, с което гърците нарекли потомците на Симон Маг, които помогнали в лова на византийския император Константин Мономах, като разпръснали омагьосано месо и отровили животните, както пише в създаденото в Грузия "Житие на св. Георги". Гръцката дума "адсингани" била синоним на вълшебства и тайни знания. Именно от тази дума произлезли и названията, които се употребяват за този номадски народ, прочут с гадателствата и магьосничествата си, във Франция, Германия, Русия, България...

# 295
  • София
А за ентусиасти като вас, нямам против да опитате.
Аз знам резултата.
О, няма да опитвам нищо, защото не работя в тази област. Има си хора ангажирани с каузата нека те да опитат. Всичко зависи от циганските лидери, които определят кога и какво ще става. Някой трябва да се разбере с тях и всичко ще се промени. В Европа има 15 млн цигани, а в ЕС са към 9 млн. У нас има най- големи проблеми с тях, а в другите страни по някакви начини са решили поне част от проблемите. Да видим как и копи- пейст. Ако не стане да размърдаме мозъчни клетки.

Gankata Роми са само една част от циганите, а цигани е общото наименование на няколко етнически групи. На повечето ми известни езици си наричат циганите цигани без никакъв проблем. Според леля Уики на френски: tzigane; на чешки: cikani; на холандски и немски: Zigeuner; на литовски: čigonai; на руски: цыгане; на унгарски: cigany; на гръцки: τσιγγάνοι; на италиански: zingari; на румънски: ţigani; на хърватски и сръбски: cigani; на полски: cyganie; на португалски: cigano и на турски: çingene.
Чичко Гугъл, пък,  казва същото като теб, че цигани е с гръцки произход /ασἰγγάνος, асинганос/  и означава гадател.

# 296
  • Варна
Поне за мен, съпротивата ще е по- малка ако спрем да ги наричаме роми и да се опитваме да ги правим не-цигани.

Преди известно време и аз мислех така.

Но ми попадна за четене едно учебно помагало "Истории край огнището", което има за цел да запознае децата с историята на ромите. Там се казва, че: "В ромския език няма дума "циганин". Тези роми, които говорят ромски език, наричат себе си "рома"."

После прочетох, че името цигани произлиза от названието, с което гърците нарекли потомците на Симон Маг, които помогнали в лова на византийския император Константин Мономах, като разпръснали омагьосано месо и отровили животните, както пише в създаденото в Грузия "Житие на св. Георги". Гръцката дума "адсингани" била синоним на вълшебства и тайни знания. Именно от тази дума произлезли и названията, които се употребяват за този номадски народ, прочут с гадателствата и магьосничествата си, във Франция, Германия, Русия, България...

Gankata, вълшебствата и достойнствата на тази култура могат да видят само непредубедени хора. Радвам ти се, че опитваш Hug! Живяла съм в Лондон, дивила съм се в началото как там няма проблем "народност", "етническа ала- бала" и прочие. Повече толерантост и разбиране са ни нужни. Ромите изначално не са лоши хора. Не само те си изоставят децата. Ако направим справка в два- три града в североизточна България може и друг етнос да е водещ...тоест мисля си аз проблемът етнически ли е с тези деца/както се изкарва/ или за деца говорим?

# 297
  • София
Катюша Дадох пример по- горе именно в този дух- проблемът е на определен тип маргинали без значение на етноса. Циганите гледат децата си, не са мръсни, не крадат и не пласират наркотици. Това го правят маргиналите. Бели, черни, оранжеви, марсианци и прочее.

ПП Сега проверих- според официалната статистика само половината от изоставените деца са циганчета.

# 298
  • Варна
Бояна дай я статистиката, че аз не я намирам , а вече трети спор тече че не е точно такава  и говорим наизуст Grinning.
И ти разбирам всички примери. Но ако се хвана сериозно да пиша по темата ще ми замине маникюрът  Wink. И ентусиазмът нужен за други, по- стойностни неща, и вярата ще ми замине и кой знае какво още...
Чудя се честно защо Ивонска я пусна темата/то тя си и написа защо де/, но ще ми се да имам вярата и, че някой ще прочете какво и защо се прави и как. Защото аз обеснявам наляво и надясно, че никой няма да го глобят ако не си пусне на 6 години детето на училище и защо се прави това и ме апострофират редовно с "неее, не става дума за интеграция тук, а за намаляване на разходите и за места в детските градини" ooooh!. Разбираш ли, на хората за собствените им деца не им се разсъждава и преглъщат " смляното" какво остава за "другите"??

# 299
  • София
КатюшаДокато търсех  извора на спомената статистика попаднах на доста интересен феномен- през 2007-ма статистиката сочи, че 50% от изоставените деца са циганчета, а новинарите през 200_ смело твърдят, че този процент е 70, а някои уточняват 78% Laughing

2007 http://society.actualno.com/news_103924.html
2009 http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/03/02/200-izostaveni-deca-ot- … na-godinata.66793

Сайтовете са произволни, но информацията от двете години е една и съща във всички медии. Да не се питаме как и защо е станало така. Да си поизпилим ноктите и да си допием вечерното питие, че няма смисъл да се хабим. Hug Вярата трябва да се пази.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт