Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 630
  • 529
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Добре де, а защо аз трябва да съм крива, щом не позволявам от екрана да ми вменяват вина, само заради това, че съм попаднала на няколко кадъра от този филм? Защото този вид филми точно това правят - опитват се да вменяват вина у зрителя, а не само да покажат какво става с изоставените деца и добрите и лошите практики. За мен това е опит за емоционално изнудване. Виждате ли, колко безотговорно се отнесли биологичните родители, колко много деца има по домовете и като продължение, колко лоши са зрителите, че не са се затичали да осиновяват от едното милосърдие! Ама така е по-лесно, нали! Да се атакуват обикновените хора, все едно те са ги изоставили тези деца! Не е нужно да се прави в прав текст, достатъчно е внушението да е такова!

А какво им е на племенните народи, дето нямат вода? Нищо не им е, не са изостанали! Те просто имат други обичаи, условия на живот.
А ти, Ивонска, като толкова много се палиш и милееш, що не вземеш да осиновиш някое дете или да станеш приемен родител? За какво я пускаш тази тема, за да си начешеш егото колко си загрижена? Да, загрижена, ама само на думи! И така си я поставила тази тема, че незнайно защо се опитваш да внушиш чувство за вина у този, който има глупостта да я прочете! Какво има да разпознавам, да не би да съм си оставила децата? Дай ти на теб да размахваш пръст и да викаш колко са лоши другите! Ами, ти като си толкова добра, направИ нещо, дай личен пример като осиновиш, пък послей обвинявай другите! Аааа ма ха!

Виж, написаното е турбо безсмислено, а отговорите се съдържат в страниците, които те е домързяло да прочетеш, но пък те сърби да се изсипеш!

Нито филмът внушава вина, нито аз, но резюме на темата няма да ти сдъвча - гледам имаш претенции, положи малко умствен труд!

# 421
  • София
Писна ми от високопарни думи в тази тема,защото повечето от пишещите тук не са стъпвали в дом за изоставени деца.
Ти откъде знаеш това? И не знам кое ти се струва високопарно?
 Разликата е, че освен в дом за деца съм стъпвала и на много други места, виждала съм мъката на много хора и съжалявам, че тези преживявания не ме водят до желание да кастрирам и санкционирам. Прощавайте. Злобата и негативизма няма да спасят света. По болните теми е добре да се взимат решения на трезво и без негативни емоции. Не зад всяко нещастие стои някой виновен. Както обича да казва една моя приятелка, това са деца на жертви на деца на жертви.

# 422
[Обаче хич не ми харесва начина по който е поставен въпроса и опита за натрапване на вина.
Първо,аз не смятам,че нося отговорност,за това че някоя не може да гледа дете и го е оставила в дом.

Цитирам поста произволно, защото той засяга темата за вината и отговорността и как отказваме да я понесем.
Добре де, защо само от вина трябва да правим нещо за някой. Любовта, съпричастността, грижата къде са?
А добре де,аз мога ли да те обвинявам тебе,че майка ми ме е зарязала в дом,по ред причини? И трябва ли да ти държа сметка,че ти не ме обичаш и не искаш да се грижиш за мен,защото не изпитваш желание?
Питам произволно,нито съм оставяна в дом,нито нищо.
Обаче познавам такива хора.
Ходила съм и в дом за сирачета. Да,плаках с часове,защото ми беше безумно жал за тези дечица и не,не се почувствах виновна,че някоя са я изтресли и не е могла да измисли друго,освен да си зареже детето в дом.

# 423
  • София
Гледате ли филма по бТВ за изоставените деца?! Познахте ли ВАШЕТО?! Дадохте ли си сметка какво сте им причинили?!

Никой няма право да ви съди, разбира се, но това не пречи изоставените ви деца да изстрадат лековерното ви отърваване като от куче! В някои страни дори от куче не се отървават по този варварски начин!...

Eто го първият ти пост! Какво не съм разбрала и какво ме е домързяло да чета? Написаното от теб е красноречиво. Какви са тези обръщения какви са тези обвинения? Очевидно е, че са адресирани към читателите на темата!
Като гледам, ти си се изсипала направо на метеното, че и твърдиш, че друг е изцапал пейзажа! Какво си заразмахвала пръст, че и направо юмруци!

# 424
Добре де, а защо аз трябва да съм крива, щом не позволявам от екрана да ми вменяват вина, само заради това, че съм попаднала на няколко кадъра от този филм? Защото този вид филми точно това правят - опитват се да вменяват вина у зрителя, а не само да покажат какво става с изоставените деца и добрите и лошите практики. За мен това е опит за емоционално изнудване. Виждате ли, колко безотговорно се отнесли биологичните родители, колко много деца има по домовете и като продължение, колко лоши са зрителите, че не са се затичали да осиновяват от едното милосърдие! Ама така е по-лесно, нали! Да се атакуват обикновените хора, все едно те са ги изоставили тези деца! Не е нужно да се прави в прав текст, достатъчно е внушението да е такова!

А какво им е на племенните народи, дето нямат вода? Нищо не им е, не са изостанали! Те просто имат други обичаи, условия на живот.
А ти, Ивонска, като толкова много се палиш и милееш, що не вземеш да осиновиш някое дете или да станеш приемен родител? За какво я пускаш тази тема, за да си начешеш егото колко си загрижена? Да, загрижена, ама само на думи! И така си я поставила тази тема, че незнайно защо се опитваш да внушиш чувство за вина у този, който има глупостта да я прочете! Какво има да разпознавам, да не би да съм си оставила децата? Дай ти на теб да размахваш пръст и да викаш колко са лоши другите! Ами, ти като си толкова добра, направИ нещо, дай личен пример като осиновиш, пък послей обвинявай другите! Аааа ма ха!

Само , че хората от филма казаха- Найден нямаше отказ , затова не можеха да го осиновят...а не - що не го осиновихте вие.

# 425
  • София
Ами, то е косвено внушението като показват и случая с осиновеното в чужбина дете! Видите ли, как "ние" не осиновяваме тук тези деца, пък го правят чужденците. Което продължено внушава колко ние сме недостойни хора, че отритваме българчетата.

Сто пъти хората тук написаха - начинът е да се работи с бременните жени да НЕ изоставят децата си, а от друга страна да има процедури за бързо осиновяване на бебетата. Така хем на входа на сиропиталищата няма да има толкова много изоставени деца, хем на изхода ще се осиновяват или приемат повече деца.

# 426
  • София
Andariel, не ни натрапвай повърхностен буквализъм и свободни разсъждения без елементи на логика! Очевидно ти е непосилно да вникваш и развиваш такива теми!

# 427
Ами, то е косвено внушението като показват и случая с осиновеното в чужбина дете! Видите ли, как "ние" не осиновяваме тук тези деца, пък го правят чужденците. Което продължено внушава колко ние сме недостойни хора, че отритваме българчетата.

ох... извинявай, ама това е страшно провинциално комплексарско мислене. В случая провинция да се разбира България като цяло.
Откъде го извади тоя извод незнам....

Първо филма според мен беше ужасно слаб като документално кино, това едно на ръка. Второ изобщо не е ясно какво искаше да каже... ама въобще не стана ясно. Искаше да покаже ужасии ли, искаше да ни разплаче първосигнално ли, да ни покаже какво прави цивилизованата обичаща среда с отписаните деца ли... какво беше посланието ... не е много ясно. Никъде между другото дори не се загатна, че процедурата е тромава и слава богу, защото тук, в БГ да осиновиш дете не е трудно и това е истината.

А затова какво трябва да се направи - ами да се работи много с такива като мен!!! Потенциални осиновители пълни с предрасъдъци и страхове....Защото ако сега с тоя акъл, познания и опит който натрупах кандидатствам за 2ро осиновяване, няма да имам претенциите, които имах преди 3 години

# 428
  • София
Обикновено нещата са буквалани и елементарни! Като в онази приказка - ако изглежда като патка, кряка като патка, плува като патка... най-вероятно е патка".
 Какво, не ти харесва цитирането на твоя собствен приветствен пост?  Там, разбира се, логиката ти е желязна. До глупост!

Фуси,
Какво общо има провинцията тук?
Много обичам, когато някой се опитва да обижда на "комплексарско провинциално мислене". Ами, аз съм си от провинцията!

# 429
В случая провинция да се разбира България като цяло.

имам предвид, че българите като цяло се държим като провинциалисти. България като провинция в цивилизования свят, по-ясно не мога да го кажа ... Видим че някакви хора осиновяват наши деца и веднага се засягаме на национална чест ... просто е жалко.

Последно по темата - за мен си заслужава да се харчи държавен ресурс за по-лесно печеливши каузи. Да се гонят полуграмотните хора и да се глобяват за да не си оставят децата е лоша инвестиция.

Добра инвестиция е да се обучават кандидат осиновителите, да се работи с хора, които имат желание - така щото да преодолеят страховете и предрасъдъците си и да започнат да осиновяват и малко по-големи деца и деца с различен произход

# 430
В случая провинция да се разбира България като цяло.

имам предвид, че българите като цяло се държим като провинциалисти. България като провинция в цивилизования свят, по-ясно не мога да го кажа ... Видим че някакви хора осиновяват наши деца и веднага се засягаме на национална чест ... просто е жалко.

Последно по темата - за мен си заслужава да се харчи държавен ресурс за по-лесно печеливши каузи. Да се гонят полуграмотните хора и да се глобяват за да не си оставят децата е лоша инвестиция.

Добра инвестиция е да се обучават кандидат осиновителите, да се работи с хора, които имат желание - така щото да преодолеят страховете и предрасъдъците си и да започнат да осиновяват и малко по-големи деца и деца с различен произход

Аз не виждам нищо лошо в това,че чужденци осиновяват българчета.
Даже като се замисля,осиновените в чужбина имат много по-голям шанс за развитие и хубаво семейство от тези,осиновени от българи.
Не искам да обиждам никой,знам че тук пишат много осиновители.Но все пак,самата ни страна не предлга особено добро бъдеще на обикновенния българин,а какво остава за сираците?

# 431
  • София
Напроти,в изобщо не се засягам на национална чест! В конкретния филм усетих такава заигравка, защото нарочно беше показан контрастът между осиновените в чужбина деца и тези, които са останали в Бг и, доколкото разбрах, по някаква причина са се върнали при биологичните си родители. Че биологичните родители не са стока, то е ясно! Признавам, не гледаха целия филм, но и не забелязах както дават осиновените в чужбина деца, да дават и семейство българи, осиновили тук деца! Защо ли? Защо дадоха точно семейството, което не дало отказ от родителски права? Ами, то е елементарно, просто събирам две и две!  Peace

Ние сме си провинциалисти, не сме расли на пъпа на Европа, нито сме кой знае колко напред с материала във всяко едно отношение. И на мен ми се иска като цяло хората да не правят разлика на етническа основа, ама я правят! Не мога да ги променя! И се съмнявам скоро нещата да се променят. Какво означава това да се работи с бъдещите осиновители? Ако един потенциален осиновител не е готов вътрешно да прекрачи етническата граница, то както и да работят с него, файда няма да има! Ти дали щеше да стигнеш до изводите, до които си стигнала сега, ако някой зорлем беше започнал да работи с теб и да ти обяснява за  предразсъдъците, а ти не беше готова за това? Аз не мога да си кривя душата, предразсъдъците съществувата и ще ги има още дълги години. Ако става въпрос за обучение, то по-добре да се работи с осиновителите на тема предразсъдъци и обществени нагласи, за да могат да ги понесат. Затова и не мога да съм на гол тумбак демостриращ широка скроеност на чужд гръб, т-е- на гърба на хората, които искат да осиновят дете. Все пак, това ще е техният избор на живота, а не моят!

# 432
  • София
Признавам, че не гледах целия филм; не прочетох цялата тема...  Tired

Предразсъдъците няма да изкорените с приказки, а на осиновителите няма какво да им моделирате желанията и намеренията - те знаят кое (ще) е тяхното дете! Щом го осиновяват, те ще решат кое/какво да е! Това е изцяло лична преценка!

Би било страхотно да се работи с жените със склонност към безотговорно плодене!

# 433
Страхотно не знам, но би било хубаво, ако авторката, вместо да бърза да сипе лични обиди, си беше направила труда да си зададе членоразделно въпросът и да се понапъне да развие нещо като размисли.....
Хайде, със здраве.

# 434
Писна ми от високопарни думи в тази тема,защото повечето от пишещите тук не са стъпвали в дом за изоставени деца.
Ти откъде знаеш това? И не знам кое ти се струва високопарно?

Едва ли ти остава време между Клюкарника и детето. Mr. Green Пък и всеки твой пост е като размахване на пръст срещу нпишано плюшено мече.

Общи условия

Активация на акаунт