Астма, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 10

• 62 275
  • 757
  •   1
Отговори
# 525
Блонди, привет!

По принцип, детето може да си получи бронхоспазъм при всякаква инфекция (синът ми така имаше един, но никаква астма нямаше тогава). Явно са му чувствителни бронхите и, ако има секрет, се съкращават. Ако пък кашлицата е суха, може и да е от ларинкса, а да не е от гърдите. Инхалатор е чудесно, че сте купили, той далеч не е само за астма и много ще му помага в такива ситуации - идеята е да не се увредят бронхите при спазмите, а инхалациите улесняват преминаването на потока.
По принцип издишването е проблемно при астмата (когато го слушаш, не се разбира винаги дали издишването или вдишването е проблем). Трябва да гледаш дали хлътва ямката, това става, когато се поеме въздух и детето не може да издиша, тогава именно се паникьосва, има уплашен вид, може да се притиска за гърдите и изглежда, като че не може да си поеме дъх, може и да се изпоти от напрежение. Трябва да го изправиш в леглото, отваряш прозореца и т.н., ти явно си знаеш нататък.

Всичко това, обаче, НЕ означава, че детето е астматик. Обикновено, трябва да направи три пристъпа в рамките на месец-два, за да се мисли за астма. Това, което ти описваш, са си бронхоспазми, но съпровождащи инфекция. При астмата най-често няма съпровождащи пристъпа инфекции, а ако се вдига температура, то тя е обикновено субфибрилна.

Това е. Не се притеснявай отсега, мисля си, че добър детски пулмолог ще ви реши проблема (избери си от първата ни страничка, ако нямаш идея, при кого да идете).

Hug Hug

# 526
Много, много ти благодаря  Hug Heart Eyes Успокои ме малко.
Ние сме в Брюксел, тук ще отидем при някой в Университетската болница, имало клиника за астма с отделение само за малки деца.
Кашлицата е суха, да, като продрана звучи.  Confused За вдишването и издишването - не знам... кашля и поема въздух, пак кашля и пак поема и май като че ли поема, поема, поема с едно такова като свирене, стържене... едно след друго  Thinking и аз не знам как да го обясня.  Sad

# 527
Свиренето е много характерно за астмата. Получава се тъкмо при издишването. Но пак ти казвам, това може да си е просто придружаващо инфекцията състояние, причинено просто от съкращаването на мускулатурата на трахеята, ларинкса и бронхите. Сигурна съм, че там са специалисти и ще разпознаят какъв е случаят!

Стискам палци

# 528
  • София
Искам да ви питам, някой успял ли е да се пребори с хлорния препарат в детската градина и как?
Искам да наложа да сменят препарати ни, който е възможно най- гадния, и е направо престъпление за всички деца да се ползва, но директорката е като бетонна стена
Аз...не можах!  Sad
gergandi ние пътуваме с метрото....няма спасение поне до 20ч. и ние сме в навалицата и сутрин и вечер.  ooooh!

# 529

gergandi ние пътуваме с метрото....няма спасение поне до 20ч. и ние сме в навалицата и сутрин и вечер.  ooooh!

Ужасно... Аз успях да сменя часа в Алианса и сега си хващаме метрото в 13. 00 и в 15.30 - доста по-добре е... Ама пак ме е страх, контактуването е с ужасно много хора.

# 530
Преедстои ни явяване на ТЕЛК в Пловдив, може ли някоя мама да даде координати - къде се провежда и т. н.

# 531
  • София
За подновяването на ТЕЛК-а, май само на мен ми предстои за първи път, а? Вярно ли е, че личната ни лекарка не може да ми пусне протокол, преди да ми изтече стария период?!? Като казахме, че са ни казали преди 1 година, че 1 месец преди да изтече периода, трябва да подадем наново писмо, тогава каза да ходим да си вчемем протокола не по-рано от този период (1 месец предварително)...

# 532
Добро утро на всички мами! Ние бяхме вчера на преглед при д-р Куфарджиева и аз останах малко объркана. Носих епикризи и ренгенови снимки от трите пневмонии лекувани в болницата, но тя каза че трета пневмония сега август месец не е имала, поне не и на ренгенова снимка  Shocked Много внимание ни обърна и доста време поговирихме, много съм  доволна, но и малко объркана. Та тя каз, че се касае за начало на астма с преобладаващ алергичен компнент; доуточнена лека клинична форма, вирусоундуцирана. Предписа ни сингюлер до другото лято имунокинд и ескимо кидс, и ако има нужда да се правят инхалации с вентолин.  И друго, този урбазон който всеки път са и наливали не е бил необходим, само при първата пневмония или поне аз така разбрах... Ами много съм объркана, хубаво аз ще почна лечението със сингюлер, даже Земела ще тръгне и на градина скоро, но как да постъпвам отсега нататък мойта лична лекарка при нещо по сериозно ми пише направление за хоспитализация и те в болницата и наливат куп лекарства, които явно е че са животоспасяващи но дали са необходими?

# 533
Забравих да напиша, че при последната пневмония се чуваха хрипове отдалече, свиркане и какво ли още не + това, че имаше затруднено дишане.В епикризата пише дихателна честота 48/мин, а при първата пневмония преди една година беше 70-90/мин.

# 534
didimidi, понякога мненията на лекарите доста се различават и е доста объркващо.
Ти се вслушай във твоето чувство кое е добре за твоето дете. Или в лекарката на която имаш най-голямо доверие.
Понякога в болниците хоспитализират без да има належаща нужда , или назначават лечение, което не е необходимо за пациентите. Просто от Здравната каса им плащат повече за дадено нещо и те защо да не си го "диагностицират". #2gunfire

Момичета пробвайте да промените нещо в начина на живот - повече плодове и зеленчуци, спрете вредните храни, повече разходки в планината. Личната лекарка ми е казвала че и за два часа да кача детето на Витоша ,пак има ефект. Пробвайте и с билкови чайчета.

Желая ви здрави дечица! И спокойни дни и нощи!

# 535
В епикризата не винаги, това което пише, е правено/слагано.  Outta Joint

Просто има изисквания за да се изпълни пътеката и да им я платят, и те ги вписват формално.

Например на нас урбазон не ни е слаган, аз  изрично казах, да не правят и тогава лекуващата лекарка ме успокои, че няма да слагат, не било необходимо, но ще го пишат като направен, да не се притеснявам като прочета.

Ииииии, много ме дразни като искат да се подпивам на празните им бланки при приемане... пък те после си пишат измишльотини, а ти нищо не може да направиш.  #Cussing out
Ама в момента на приемане, с кое по-напред да се боря?  Crazy

pepa georgieva, и аз мисля като теб. Peace  Hug

# 536
и мен са ме карали да се подписвам на празна бланка за приемане...ама използват паниката и объркването на хората..на нас не ни се е случвало да ни изпишат с "лъжлива"епикриза.. но съм чувала от 1во лице доста абсурдности включително за дете лежало със стомашно чревен проблем, при изписването казали на майката да дойде след седмица за епикриза,но нямала време да отиде а сестра и имала път към болницата и взела листчето на него пишело че детето е било болно от пневмония лекувано с куп антибиотици венозно.. какво ли не небилвалици  Shocked

# 537
точно така стана и с нас при първия и единствен прием в ДО, първия спазъм на СТеф, аз изплашена в 2 през нощта /тръгнахме в 11 и в 2 се озовахме в отделението/, подпиши тук да ви приемем, никой нищо не обяснява
на следващия ден когато реших, че няма да останем там шефката на отделението твърдеше, че съм подписала да платя 500 лева ако се откажа да ни лекуват там
не зная от къде ми дойде самообладание, питах я да ми покаже къде съм подписала такова нещо, не ми даде декларацията, за да не съм я скъсала /държа се с нас като с престъпници  ooooh!/ а ми даде празна бланка, в която пишеше че ако откажа лечение съм длъжна да заплатя престоя и консумативите
няма да ви казвам как вземаха урина- с едно шишенце от хапчета, залепено за интимните части с лейкопласт, детето шашнато и пищи, щото не знае кво има там
после боденето в сестринска стая без майката, метнатите дрехи върху личицето й  ooooh! да не се чуват писъците
ох, направо не ми се спомня
за всичкото това удоволствие платихме 102, 84 лв, само за сравнение детето се оправи за два дена с инхалации на частно /всяка по 4 лева/ и барабар с АБ и другите неща ми излезе не повече от 70 лева лечението
естествено последва оплакване до лекарската комисия, която отсече че хората спасили живота на детето ми
такива ти ми работи

# 538
ееее не това вече е прекалено...mini_79  ние 2 пъти сме лежали ама чак такива грубости...не ми го побира главата.. не съм се отделяла от малкия за секунда няма такива сам в манипулационна и тем подобни бодът правят каквото правят аз съм с него
аз за друго влязох да питам.. споменахте че ползвате препарати които не съдържат хлор.. аз днес се нсбутах в един магазин за био продукти и препарати.. едвам ми се откъснаха 10лв от сърцето да нещо дето ще го сипвам в тоалетната... е то не че всичко не отива там в даден момент... но не толкова директно поне.. Wink
дайте имена марки...вс ли са толкова скъпи?

# 539
  • София, под Карлсон
Добро утро на всички  bouquet
Имам следното питане- снощи за първи път се наложи да използвам новия инхалатор "панда". не знам защо, но бях останала с убеждението, че е едва ли не безшумен, а нашият дори напровтив- доста силнично си бръмчи  Thinking Та се чудех дали това е нормално и аз съм се заблудила или трябва да се обърна към продавача с рекламация?   newsm78
По отношение на епикризите- и нашата педиатърка е убедена, че детето не е карало пневмония, а са ни сложили тази диагноза защото пътеката по каса била най- скъпа  Thinking Лошото е, че от болницата не ни дадоха снимката, за да й я покажа., но явно такива са правилата.

Общи условия

Активация на акаунт