"Системата минус 60" -Тема №10

• 37 087
  • 744
  •   1
Отговори
# 705
Уф, мразя извара. Значи, няма да е шопска. Ще мисля нещо друго. Абе, рускините много ли са сигурни, че нашето нискомаслено сирене не става?! Хм...
Да, сигурни са. Даже успяхме и модераторките да ядосаме с това сирене. И за да не стават пак 5 страници обяснения - СИРЕНЕ МОЖЕ САМО ВЪВ ВАРИАНТ 7 И ДО 50 ГРАМА
Между другото като размесиш изварата със салатата не е толкова гадно, стига да не е кашкавалена, защото тя наистина е гадна. Аз ползвам тази

Що бе?Аз пък обожавам баш кашкавалената, другата ми е отврат Sick

# 706
Здравейте, момичета  Hug
Минавам да ви нагледам и да се порадвам на вашите минусчета  Peace. Свое минусче със сигурност нямам/ не че съм се теглила/, но то се усеща, а и здравословните ми проблеми продължават и вече 5 дни не съм бягала сутрин, което при мен е сигурен "+"  ooooh!
Отчета за вчера:з. - макарони от елда със сирене, сладолед с малини / Джиджи е виновна- лигите ми потекоха тези дни/  Mr. Green
                            о. - домати,краставица,печено месо
                            в. - ръжени сухари и сирене/ малко, но не знам дали е било точно 50гр./,
Отчета за днес:  з. - пилешка супа с фиде и 2 ръжени филийки, 4 шок.бонбона
Останалото ще го мисля после  Thinking

На всички- лек и усмихнат ден   newsm51

# 707
  • София
Привееет Hug

З - 5 малки мекици, шунка, кашкавал, сирене, резен домат, 1л. майонеза, 3 малки парченца руло и малко череши;
О - пилешко филе с домат и сирене; /нали на обяд може да се яде сирене newsm78/
В - ориз с домати Peace

# 708
Привееет Hug

З - 5 малки мекици, шунка, кашкавал, сирене, резен домат, 1л. майонеза, 3 малки парченца руло и малко череши;
О - пилешко филе с домат и сирене; /нали на обяд може да се яде сирене newsm78/
В - ориз с домати Peace

На обяд може сирене, слава богу. И то всякакво сирене - бяло, жълто, кашкавал. Само вечер ще се тормозим с тази извара, но пък към нея може да се добавя т.нар. "системна майонеза" - кисело мляко със соев сос, така че да не е толкова гадна.

# 709
  • София
Жасмин, благодаря ти Hug
Искам и да задам един малко глупав въпрос за закуската - има ли значение колко се яде на закуска за по-бързото отслабване?

# 710
Да цитирам рускините - Не трябва да се ядат минипорции, но пък и порциите не трябва да са с размер на шведска маса. Демек, нещо по средата, но да се нахраниш добре.  Peace
И друго много важно - трите яденета за деня да са еднакво питателни.
А не на закуска да изядеш един вол, а на вечеря - 2 репички.  Laughing

# 711
  • София
Аз маи си се угоявам на закуска, аа? Как мислите вие newsm78

# 712
Аз маи си се угоявам на закуска, аа? Как мислите вие newsm78

Цитат
5 малки мекици, шунка, кашкавал, сирене, резен домат, 1л. майонеза, 3 малки парченца руло и малко череши

Ами доста си е за закуска.  Mr. Green
Тия мекици как ги нагъна чак пък 5?  Laughing

Ох, аз съм много доволна от себе си - днес си обух едни дънки, дето не ги бях носила от 2-3 седмици и да ви кажа, че 3-те кила минус вече се усещат - дънките ми стоят осезаемо по-свободно... много драго ми стана, че копчето на дънките не ми се впива в пъпа.   261uu

Менюто ми за днес:

Закуска: 5-6 парчета пъпеш, 1 парче домашна баница, 1/2 кофичка кисело мляко
Обяд: тиквички с ориз и таратор; 1 ябълка
Вечеря: домати и таратор на корем

Последна редакция: пн, 05 юли 2010, 13:57 от Анонимен

# 713
  Да се отчета за днес, следобед съм на зъбар и ме е шубе много...незнам дали ще имам вечеря..зависи кога ще се прибера от зъбарката.

з- 4 ръжени сухара с пастет, малко колбас, 1 домат, 1 банан
о- ориз с подправки и таратор/мързеше ме да режа зеленчуци Blush/
в- таратор ако си дойда навреме

# 714
СИСТЕМА “МИНУС 60”

Ако някой продукт не е в списъка с разрешените храни за обяд или вечеря, това не означава, че сме го  забравили (пропуснали), това означава, че за обяд и вечеря не може да се яде!

http://mirimanova.info/forum/index.php?s=&showtopic=112& … indpost&p=270

--------------------

Закуска и допълнителна информация по отношение на храненето.

Ако някой продукт не е в списъка на разрешените храни за обяд или вечеря, то не трябва да се яде за обяд и вечеря!

1) На закуска, ако тя е до 12 ч., може да се яде всичко, без значение размера на порциите, още по-малко калориите (изобщо не е нужно да ги смятате). Задължително трябва да закусвате, за да активирате обменните процеси в организма. Не е задължително да ядете нещо тежко. Можете да ограничите с 2 ръжени сухара със сирене (жълто, бяло, кашкавал) и чай/кафе/сок.

2) Вода можете да пиете толкова, от колкото имате нужда. Не насилвайте себе си - пийте, колкото искате.

3) Сол - не се ограничава, но все пак не пресолявайте храната, това предизвиква отоци.

4) Захар и производни (включително мед) - до 12 ч.!!! Съветвам да се опитвате да замените захарта с кафява захар, или дори фруктоза. Бялата захар не съдържа нищо полезно, от което да не трябва да се отказвате. Аз съм против изкуствените подсладители и заместители на захарта.

5) Няма оптимално количество храна, която да изядете наведнъж, зависи от човека и неговите нужди. Всички хора са различни, активността им е различна, метаболизмът също. Да хапвате като пиле не е необходимо, но също така и ястия с размерите на шведска маса също трябва да се избягват. (В статията в списание "Худеем  правильно" говорих за това)

6) Ядем по три пъти на ден, като при необходимост може да се похапне между храненията, с разрешените плодове и зеленчуци. Но запомнете: голямото количество плодове може да попречи на отслабването (например 0,5-1 кг ябълки през деня). Ако цял ден си похапвате по нещичко, това ще забави обмяната на веществата. Всичките три хранения трябва да са равни по питателност.

7) Не ви съветвам да правите пречистване на организма и разтоварващи дни. Аз съм против всяко насилие върху тялото. Смятам, че това увеличава вероятността от спадове. (сривове)

8. Ваканцията. В All Inclusive. Аз правя както обикновено - ям закуска, обяд обилен, а след това в четири-пет часа ям втори обяд. На вечеря ходя с моето семейсво, но изпивам само чаша сухо червено вино и изяждам няколко парченца сирене (жълто, бяло, кашкавал). При този начин на хранене не се напълнява. При всеки друг, 100% ще качите килограми, без значение колко сте плуване и сте се движили.

9) Като отивате на гости, вземете бутилка червено сухо вино, а не да не се притеснявате какво ще пиете. По време на вечерта и нощта может да хапнете няколко парченца немазно сирене.

10) Как да се справим с това, че трябва да се готвим вечеря за съпруга? Основното е мотивацията. Търпеливо се придържайте към "Система минус 60" около две седмици, след това ще свикнете. И в никакъв случай не пробвайте това, което готвите за семейството. Свиква се много бързо. Аз вече по миризмата разбирам какви подправки не достигат, дори и солта. Всичко е въпрос на навик

11) Ако сте пропуснали вечерята, ще трябва да забравите за нея. Два пъти да пропуснете - и ще спрете да забравяте! За себе си мога да кажа, че стомаха ми много методично ми напомня, че е време за обяд или вечеря ...

12) Защо не може млечен шоколад, а торта може? Целта е да се отвикне да се използва излишна захар по принцип. Бисквитки без захар и подобни - не съществуват. Но ако е възможно да се намали количеството на захарта, без да прави компромис вкуса, тогава защо ни е млечен шоколад? Тези, които обичат млечен шоколад, просто са свикнали с вкуса му. Преходът към черен шоколад ви привиква да получавате удоволствие от храни, които не са прекалено сладки. Именно това ми позволи да променя своите хранителни навици. Не ми харесват  вече нито сметановите торти, нито медът, струват ми се прекалено сладки.

13) Лекарите подкрепят системата. Моята система не е в противоречие с нито един хранителен канон.

14) Системата може да се използва по време на кърмене, но при едно условие - да въвеждате всички принципи на системата много постепенно и внимателно да следите за количеството на кърмата. По принцип, при отслабващите по моята система, проблеми с кърменето не се появяват, тъй като може да се яде всичко, а физическите натоварвания са в разумни граници.

15) Аз съм за приемането на допълнителни витамини. В наше време да се храниш балансирано е невъзможно. Колко примерно портокали трябва да изядеш, за да получиш дневната доза витамин С?! Аз редовно пия на курсове мултивитамини препарати, от тях по-добре изглеждат кожата, косата и ноктите. Между другото, някои витамини помогат за възстановяване на еластичността на кожата, което също е много актуално. В книгата също  препоръчвам да се пият витамини.

16) Много хора успешно използват системата и по време на бременност, но преди това трябва да се консултирате с лекар.

До 12:00 ч. може да се яде всичко! И торти, и бонбони, и хлебни изделия... Дори и това, за което сега искате да попитате: "А може ли това до 12 ч.?"

Обяд (дори и да е преди 12 ч., се придържайте към тези списъци)

МЕТОД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНАТА ЗА ОБЯД:
- Начинът за приготвяне на храната за обяд може да е всякакъв, освен пържене*, максимум е разрешено запържване**, но при него не може да се ползват допълнително масло, сметана и майонеза.
*Пържене - процес, в който са продуктите се подлагат на топлинна обработка и се довеждат до готовност в пряк контакт с мазнина или масло, при висока     температура, довеждаща до образуването на тяхната повърхност на специфична коричка.
**Запържване – слага се в тиган 1 ч. л. масло, слагат се зеленчуците или други продукти, съвсем леко и набързо се запържват, долива се вода и се ястието се доварява до готовност.

КАКВИ ПОДПРАВКИ И СОСОВЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ?
- Майонеза, сметана, растителни или зехтин са разрешени до 14:00 в малки количества (около една чаена лъжичка)
- Соев сос, кокосово мляко, кетчуп, лютеница, хрян и др. - също в малки количества, но тук вече няма ограничение във времето
- Можете да използвате зелени и сушени подправки и билки (вкл. магданоз, копър, целина, зелен лук, чесън, керевиз, целина). "Химически" подправки и подправки (като кубчета Maggi, Gallina Blanca и т.н.) е най-добре се избягват или се използват възможно най-пестеливо. Смеси от тип Маги за обяд и вечеря да не се използват.

КАКВИ СА РАЗРЕШЕНИТЕ КОМБИНАЦИИ НА ПРОДУКТИ?
- Комбинациите на продуктите за обяд - всички, НО: Макарони, картофи, сладки картофи, царевица, кус-кус и бобови не трябва да бъдат съчетавани с продукти от групата месни и рибни продукти, с изключение на яйцата, те могат да се добавят в малки количества.
- Съответно, супи, ако в тях има макаронени изделия, картофи, сладки картофи, бобови, трябва да се варят във вода. Ако в тях няма макарони, картофи, сладки картофи, бобови растения, може да се варят в месен бульон. Но не забравяйте, че супите не засищат задълго, така че не препоръчваме да се увличате по тях. Недейте да готвите  супа с месен бульон и картофи, а след това да ги вадите отвътре - така не бива да се прави.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ЯДЕ НА ОБЯД?
- Може и първо и второ, и салата, щом са в един прием на храна. Т.е. не е задължително да се яде на обяд само супа, или само второ, можете и двете.
- Разрешено е да се яде суши от всякакъв вид.
- От соевите продукти може само сирене тофу.
- Разрешено е се ядат само ръжени сухари; в краен случай - ръжен хляб.

Разрешени плодове, сушени плодове, ядки и плодове
1. Ябълки (1-2 бр. през деня (след 12:00)
2. Цитрусови плодове
3. Сливи (не много)
4. Киви
5. Диня (1-2 парчета през деня (след 12:00)
6. Сушени сливи (не много, 4-6 броя)
7. Ананас
8. Авокадо

Разрешени зеленчуци и бобови
Могат да се ядат всякакви, НО:
1. Грах и царевица могат да се ядат замразени, но не и от консерви. Можете също така да ядете царевица на кочан. Ако царевица и грах присъстват в замразени смеси (микс зеленчуци), то можем да ги комбинираме с месо / риба, защото те не са толкова много в тези смеси.
2. Туршии и мариновани зеленчуци са разрешени в малки количества, това се  отнася и за различните корейски салати, морско зеле, кисело зеле, маслини, зелени маслини и т.н. включително мариновани гъби.
3. Да не забравяме, че сладките картофи, картофи, царевица и боб не могат да бъдат комбинирани с месни и рибни продукти, освен яйца.
4. По комбинацията от гъби с месо е добре да не се увличаме (това не означава, че месо с гъби не може да се яде! Може, но внимателно!)
5. Зелен боб - това е зеленчук, не принадлежи към бобовите
6. Бобовите са зрял фасул, грах, леща и др.

Разрешени месни и рибни продукти:
1. Варени малотрайни колбаси и салами (от сорта на хамбургски салам), кренвирши, шунки
2. Кюфтета (не пържени!)
3. Месо (всякакво), карантии (това не означава, че можете да ядете кожа и мазнини!)
4. Желета от месо (пача)
5. Риба (но осолена - в малки количества)
6. Морски дарове
7. Ролца от раци (рядко)
8. Шишчета (шашлици) - но само ако не са прекалено тлъсти и прекалено мариновани. По-добре е да се мариновани в лимонов сок, кисело мляко, сок от нар. Ако са мариновани за дълго време и в оцет, по-добре е да не ги ядете.
9. Яйца
10. От консервите САМО риби в собствен сос. (рядко)

Разрешени зърнени храни
1. Ориз. Бял полиран ориз може да се използва много рядко. По-добре да преминете към кафяв, бланширан и други сортове ориз.
2. Елда
3. Паста и макарони САМО от твърда пшеница (не забравяйте, че не можете да комбинирате с месни и рибни продукти, с изключение на яйца)
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Това не означава, че е възможно да ядете за обяд тесто!
4. Оризови спагети.
5. Царевична крупа (това не знам как да го преведа – това е лющена и  раздробена царевица) и кус-кус - не повече от 1 път в седмицата и да не се съчетават с месни продукти
6. Всички лющени/белени зърна (просо, овес, ориз, елда и подобни) не трябва да се варят в мляко, това може да допринесе за увеличаване на теглото! Може да се сварят във вода и тогава да се добави мляко!  

Мляко и млечни продукти:
-Можете да ядете всякакви, но немазни. (т.е. масло, сметана да се избягват)
-Сирена може със всякаква масленост
-Не забравяйте да четете етикетите, за да няма от забранените захар, масло и  др.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ПИЕ ПО ВРЕМЕ НА ОБЯД?
1. Чай от всеки сорт.
2. Кафе
3. Червено сухо вино. Ако имате алергия към него / киселини и т.н., може да го замените с друго, но на ваша отговорност. По система може само сухо червено вино.
4. Фреш
5. Мляко и млечни напитки
6. Вода всякаква (минерална вода, газирана, обиковена, но това не означава, че можете да пиете сладки газирани напитки!)

КАКВО МОЖЕТЕ ДА ПИЕТЕ ПРЕДИ И СЛЕД ОБЯДА?
1. Чай от всеки сорт
2. Кафе
3. Сухо червено вино
4. Вода всякаква (минерална, газирана, трапезна), но не и газирани подсладени напитки.

Вечеря (вечеряме привечер, по-близо до 18:00 ч., а не до 15:00 ч.)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНАТА ЗА ВЕЧЕРЯ:
- Начин на приготвяне на вечерята - всякакъв, но не могат да се използват никакви масла и мазнини.
- Нищо осолено, мариновано, или пушено не може да се яде!

КАКВИ ПОДПРАВКИ И СОСОВЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ?
- Соев сос, балсамов оцет, в малки количества.
- Можете да използвате билки (розмарин, босилек, мента, анасон, копър, дивисил, чубрица, мащерка, салвия, естрагон, мента.....), подправки зелени и пресни (зелен лук и чесън, магданоз, копър, целина....), малки количества листа от маруля.
"Химически" подправки като кубчета Маги, Gallina Blanca и т.н., смеси от типа Маги, Пикантина и др. да не се използват!

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ЯДЕ НА ВЕЧЕРЯ?
Има седем варианта за вечеря.
- Трябва да изберете една от тези възможности и да ядете само това, което е написано там, като НЕ МОЖЕТЕ ДА ДОБАВЯТЕ ПРОДУКТИ ОТ ДРУГИТЕ ВАРИАНТИ!
- Не трябва да се опитвате да изядете всичко, което е в списъка на варианта, изяжте само това, което вие искате!
- Да редувате вариантите за вечеря е не само възможно, но и необходимо!
- Можете да комбинирате продуктите от всеки вариант, с изключение на Вариант № 6 "Месо, риба". В този вариант по-добре не комбинирайте продуктите един с друг, или максимум на 200 гр. месо, половин яйце.

ВАРИАНТ 1 "ПЛОДОВЕ И МЛЯКО":

1. Ябълки (1-2 бр. през деня (след 12:00 ч.)
2. Цитрусови плодове,
3. Сливи (не много),
4. Киви
5. Диня (1-2 резена на ден (след 12:00)
6. Сушени сливи (4-6 броя)
7. Ананас
8. Всякакви млечни и кисело-млечни продукти с масленост до 5%. Кисело мляко - само чисто, без никакви добавки (захар примерно). Сирена (кашкавал вкл.) - никакви не може.

Какво може да се пие?
- Сокове от изброените плодове
- Млечни и кисело-млечни напитки
- Чай от всеки сорт
- Кафе
- Вода - нормална и газирана
- Червено сухо вино. Ако сте алергични към него / киселини и т.н., то да го заменяте ли с нещо или не - на ваша  отговорност. По системата може само сухо червено вино.

ВАРИАНТ 2 "ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ":

1. Ябълки (1-2 бр. през деня (след 12:00)
2. Цитрусови плодове
3. Сливи (не много)
4. Киви
5. Диня (1-2 резена на ден (след 12:00)
6. Сушени сливи (4-6 броя)
7. Ананас
8. Зеленчуци всякакви, с изключение на:
- Картофи
- Грах
- Гъби
- Тиква
- Патладжани
- Авокадо
- Варива (бобови)
- Сладък картоф
- Царевица
- Нищо осолено, мариновано, пушено не може!

Какво можете да пиете?
- Сок от изброените плодове и позволените зеленчуци
- Чай от всеки сорт
- Кафе
- Вода газирана или обикновена
- Червено сухо вино.  Ако сте алергични към него / киселини и т.н., то да го заменяте ли с нещо или не - на ваша  отговорност. По системата може само сухо червено вино.

ВАРИАНТ 3 "ПЛОДОВЕ И ЗЪРНЕНИ ХРАНИ":

1. Ябълки (1-2 бр. през деня (след 12:00 ч.)
2. Цитрусови плодове
3. Сливи (не много)
4. Киви
5. Диня (1-2 резена за деня (след 12:00 ч.)
6. Сушени сливи (4-6 бр.)
7. Ананас
9. Ориз всякакъв, с изключение на бял полиран (оризови нудълси също не може, тъй като на вечеря не може бял ориз)
10. Елда (гречка)

Какво може да се пие?
- Сок от изброените плодове
- Чай от всеки сорт
- Кафе
- Вода -газирана или обикновена
- Червено сухо вино. Ако сте алергични към него / киселини и т.н., то да го заменяте ли с нещо или не - на ваша  отговорност. По системата може само сухо червено вино.

ВАРИАНТ 4 "ЗЕЛЕНЧУЦИ И МЛЯКО"

1. Зеленчуци всякакви, с изключение на:
- Картофи
- Грах
- Царевица
- Гъби
- Тиква
- Патладжани
- Авокадо
- Варива (бобови)
- Сладък картоф
- Нищо осолено, мариновано, пушено НЕ може!
2. Млечни и кисело-млечни продукти с масленост до 5%. Кисело мляко - само чисто, не може с добавки (примерно подсладено, или плодово). Сирена и кашкавал - никакви.

Какво мога да пия?
- Сокове от разрешените зеленчуци
- Мляко и млечни напитки
- Чай от всеки сорт,
- Кафе
- Вода - газирана или обикновена

ВАРИАНТ 5 "ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЗЪРНЕНИ ХРАНИ"

1. Зеленчуци всякакви, с изключение на:
- Картофи
- Грах
- Царевица
- Гъби
- Тиква
- Патладжани
- Авокадо
- Варива (бобови)
- Сладък картоф
- Нищо осолено, мариновано, пушено НЕ може!
2. Ориз всякакъв, с изключение на бял полиран (оризови нудълси също не може, тъй като на вечеря не може бял ориз)  
3. Елда (гречка)

Какво може да се пие?
- Сок от позволените зеленчуци
- Чай от всеки сорт
- Кафе
- Вода, съдържаща газ или нормална

ВАРИАНТ 6 "МЕСО И РИБА"

1. Месо (всякакво - пилешко, заешко,..., по принцип ВСЯКАКВО) и субпродукти (това не означава, че можете да ядете кожа и сланина!!!).
2. Риба
3. Морски дарове (осолени и мариновани обаче не може)
4. Яйца
5. Желе от месо (това май е пача на български)
ВНИМАНИЕ! Списъкът не съдържа варена наденица, ролца от раци, консерви. Ние не сме забравили за тях, те не трябва да се ядат!

Какво може да се пие?
- Чай от всеки сорт
- Кафе
- Вода с газ или нормална

ВАРИАНТ 7 "МЛЯКО, СИРЕНА И СУХАРИ"

1. Може млечни и кисело-млечни продукти с масленост до 5%. Кисело мляко мляко чисто - без добавки (захар, плодове...).
2. Сирена и кашкавал до 50 грама. Всякакви сирена и кашкавали може, дори и синьо сирене.
3. Сухари / крекери (само ръжени може!!!) 3-4 парчета.

Какво мога да пия?
- Млечни и кисело-млечни напитки
- Чай от всеки сорт
- Кафе
- Вода с газ или нормална

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ПИЕ И ЯДЕ СЛЕД 18:00 Ч.?
1. Чай - зелен или от билки (от листа, стъбла, от цветовете на растенията, но не от корените)
2. Кафе
3. Вода - газирана (но внимателно - възбужда апетита) или нормална
4. Червено сухо вино.  
5. По време на вечерта и нощта могат да се хапнат няколко парченца немазно сирене.

1. Не намирам никаква информация за дъвката... може ли да се дъвче дъвка?
Може, ако е без захар, но стимулира апетита.
2. Ако през деня си похапна ябълки или портокали няколко пъти, грешка ли е?
Най-добре яжте 3 пъти: закуска, обяд и вечеря. Ако закуската е ранна, то можете да похапнете вредности до 12 ч. Ако обядът е ранен и ви е трудно да дочакате до вечеря, можете да похапнете разрешени зеленчуци или плодове.
3. До 12 ч. може да се яде само веднъж, така ли се получава?
Ако закуската е рано сутринта, можете преди обяд да похапнете пак, но обядът трябва да е нормален! Не трябва да се получава това: "Така се натъпках на закуска, че не ми се обядва."
4. Елда с риба в собствен сос без мазнина може ли?
В списъка за обяд пише ли за елдата, че не може да се комбинира с риба? Или за рибата, че не може да се комбинира с елда? Не, не е написано! Написано е, че комбинацията от продукти може да е всякаква (освен ако не е записано изрично, че не може); така че можете да ядете елда с риба.
5. Какво да правим с вечерята, ако обядът е бил в 15-16 ч.?
Вечерята може да се отложи с един час, но това не трябва да се прави постоянно ( в смисъл да не става навик)!
6. Какво е това "криспы"?
Това са ръжени сухари, но само ръжени! Никакъв друг вид!
7. И във форума се казва, че месото не може да се комбинира с нищо за вечеря, но в рецептите в книгата на Катя има рецепти с месо и домати.
Трябва да четете не само рецептите, но и съветите към тях! Там е написано, че такава комбинация е допустима, само за украса, или придаване на вкус, но не и като гарнитура.
8. Ако си лягам много късно, вечеря може да бъде отложена за по-късно?
Можете, но в същото време и финалът на отслабването ще се отложи за по-късно. Колкото по-късно вечеряте, толкова по-бавно ще слабеете.
9. Аз ставам в 14 ч. и си лягам към 6 ч. сутринта, въобще ли да не закусвам?
Ами да, не закусвайте! А иска ли ви се? Тогава променете дневния си режим! (Забележете, това не се отнася за работещите на нощна смяна!)
10. Обядвах "листенце салата и парченце колбас", това добре ли е?
Не, не трябва да възприемате Система минус 60 като диета и да правите вашия рацион диетически. Яжте като всички нормални хора, просто внесете корекции според системата.
11. Не видях в списъците сушени кайсии, семки, орехи и др. - не може ли да се ядат?
Прочети първото мнение в дадена тема "Хранене" ... Фразата да се помни и повтаря винаги, когато се появят подобни въпроси...Като мантра.
12. А най-ранното време за закуска кое е?
Като се събудиш и да започне твоят трудов ден. А по-обилна, или по-лека закуска - слушайте стомаха, той е наш приятел, но не забравяйте, че на обяд трябва да ви се иска да ядете (демек, не преяждайте на закуска)!
13. Работя нощна смяна, системата подходяща ли е за мен?
Ако сте работили нощна смяна, Катя съветва да закусите, като се върнете от работа и да легнете да спите. И по-натам по възможност да се придържате към нормалния режим, т.е. обяд и вечеря в обичайното време.
14. През деня ми се яде сладко, остана ми навикът на обяд да ям сладки неща. Какво да правя?
Яжте сушени сини сливи (3-5 бр.), те са сладки и са по системата, или др. плодове. Това ще ви помогне да се откажете напълно от навика си да ядете сладкиши.
15. А защо не може ягоди и подобни?
Защото от тях не се отслабва.
16. Защо за обяд кашите не могат да се варят в мляко?
Сладките или несладки каши, варени в мляко, може да допринесат за увеличаване на теглото. Ако имате нормално храносмилане, позволете си такива за закуска. Ако не вярвате в думите ми, обърнете се към всеки  диетолог, или пробвайте върху себе си, само тогава не ми задавайте въпроса "Защо не отслабвам?"
17. На вечеря достатъчно ли е да се яде домашно кисело мляко, или трябва и нещо по-сериозно?
Всички три хранения трябва да са еднакво питателни (хранителни).
18. Аз прочетох, че след 12 може кафе без мляко и захар! Но с кафе и мляко са позволени, може ли заедно, без захар?
Да, но в комбинация с приема на храна, т.е. след/по време на обяд и вечеря (вижте комбинациите), в противен случай това ще се приравни на нежелана закуска.
19. По система може да се пие червено вино, но аз имам алергия/киселини към него, дали може да бъде заменено с бяло?
Тъй като по системата може само червено сухо вино, приемането на всякакви други алкохолни напитки е на ваша отговорност.

Ето какво казва Екатерина Мириманова за психологията и мотивацията  http://www.minus60.forum24.ru/?1-1-0-00000011-000-0-0-1221382956  

1. Започнете от днес! Не от утре или от следващия понеделник! Ако четете тази страница - вие вече сте направили първата стъпка, продължете да вървите напред и задължително ще видите резултат.

2. Престанете да се обвинявате за натрупаните килограми. Всичко случило се в нашия живот има своите причини и последствия.Важно е не какво е било, а какво правите сега, за да отстраните проблема и какво можете да постигнете.

3. Моето отслабване - то се случи, защото бях последователна, а не заради силна воля!!!  Ако бях гладувала две години и отслабнех със 60 кг - това щеше да е силна воля. Но аз ядях абсолютно всичко! Просто следвах правилата, която сама си бях съъздала. Това не е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед - научаваш се и свикваш.

4. Ако в определени дни ви се хапва повече - това е нормално. В женския организъм голямо влияние оказват хормоните, затова в някой дни ви се яде повече. Старайте се  да усилвате дневния прием на храна в такива дни, за да вие по-лесно да издържите вечерта.

5. Не е нужно да търсите причина за да отслабнете. Намерете в себе си източника на енергия. Решете заради себе си да започнете да слабеете, започнете дори с нещо малко - с малки крачки по пътя към набелязаната цел.

6. Всяко действие ражда противодействие. Затова без във фанатизъм. Правете само това, което сте способни да издържите, яжте толкова, колкото ви е необходимо. Ако направите системата прекалено диетична, вие може би ще започнете да отслабвате по-бързо, но загубените в стресово състояние за организма килограми, ще се върнат много бързо.

7. Не очаквайте мълниеносни резултати. Тези килограми не сте ги  натрупали за един ден, затова бъдете подготвени, че те няма изведнъж да изчезнат.

8. Не си поставяйте прекалено трудни цели. Организма ни най-добре знае, колко от килограмите си може да изгуби на този етап. А е възможно вашите и неговите желания да се разминават J.

9. Престанете да говорите - "Няма да мога". Вие ще можете, дори да не е с 60 кг, може да е само с 5 кг, във всеки случай ще изглеждате по-добре от сега. От фразата "не мога" вашето тегло не се променя! То намалява от това, че вие правите нещо за да отслабнете.

10. Всеки проблем е решим! Не мислете за това, че може би ще ви се появят бръчки или стрии, че кожата ви ще увисне след отслабването. По-добре помислете за това, как ще се промени живота ви и колко по- лесно ще движите без излишните килограми. Ако се грижите за кожата си, тя почти няма да загуби своята еластичност.

11. Може близките и познатите ви да са скептично настроени, но вие не се поддавайте на провокации и следвайте набелязания път.Аз вярвам във вас, дори и само затова, защото сега се нуждаете повече от всякога от поддръжка. И вие вярвайте в себе си - това е най-важното. Вярвайте точно в себе си, а не в резултатите.

12. Нека целта е като мечта в главата ви, а не като ръководство за действие. Когато започвах да отслабвам, в дъното на душата си се надявах, че ще сваля много килограми, но се стараех да си поставям реални цели - първо 100 кг, после поод 100, после 90...Така няма да сте разочаровани, че има още много до достигане на целта. Напротив - ще се радвате на постигнатите победи.

13. Ако срещнете стари познати и те си позволят да направят коментар за килограмите ви или сте чули нещо неприятно, ако сте разстроена, в лошо настроение, изпаднала сте в депресия - това не е повод да се натъпчете.Това няма да ви направи по-щастливи, дори напротив - сутринта ще се почуствате зле само като се сетите, как сте преяли предната вечер. Но ако се случи, не трябва да се наказвате за това. Просто го забравете и продължавайте напред.

14. Обичайте се такава, каквато сте. Ако сте напълнели, това не означава,че сте лоша. Това е само повод да се вземете в ръце. Не е нужно да се обиждате, като се видите в огледалото - това няма да помогне на отслабването  ви, а може само да попречи.

15. Не е възможно да избегнем така наречените спадовете, застои. И не трябва да се опитваме. Това е естествен цикъл на организма. Просто трябва да се постараем да сведем негативните последствияот тях до минимум.

16. Спад наричаме причините,поради които теглото не намалява.

17. Теглото може да се увеличи рязко преди овулация или цикъл.

18. Възраста няма значение. Майки, участнички във форума, отслабват успешно заедно с дъщерите си.

19. Как да определите подходящото за вас тегло. И в книгата си съм написала, че теглото не е показател. Важното е как се чувствате и как изглеждате.

20. Като се храните по системата  «Минус 60» , можете да отслабнете колкото искате.

21. Ако човек има желание, ще намери 100 възможности, а ако няма желание - 100 причини. Сещайте се за това, когато си измисляте причини, за да не спазвате системата и да спрете да отслабвате.

Ето за застоите:

http://mirimanova.info/forum/index.php?showtopic=912

"Преди да пишете в тази тема, помислете внимателно дали в момента не се намирате в един от тези моменти от живота си:

1. Наближава ви менструацията
2. Вие сте в средата на цикъла, т.е. в овулация
3. Вие сте отслабнали рязко и доста
4. Не ядете на вечеря, или сте свели вечерята до минимум или, по принцип, много сте си намалили дневна дажба (рацион).

Ако изключихте всички елементи, изброени по-горе, тогава - очакваме ви и ще се опитаме да помогнем.
Напишете ни менютата си за последните три дни, данни за теглото ви, мерено сутрин, времето на хранене, какво и колко сте изяли, както и начина на готвене.
(след това следват цитати от книгата на Мириманова, които няма защо да превеждам - има ги в книгата - за психологическата бариера от дадени килограми (примерно, стигаш до 100 и умът ти отказва да приеме, че можеш да си 99 и следва застой) - тогава изходът не е да увеличаваш физическите упражнения и да намаляваш калориите, да не нервничиш и да помниш, че през това преминават всички, да не планираш определена дата, до която задължително да трябва да отслабнеш, да не си казваш, че никога няма да отслабнеш, да не слушаш съветите на познати как да отслабваш, или да спреш с тази система, да не използваш препарати за отслабване, а най-важното -  ДА СИ ПОЗВОЛИШ ДА ОТСЛАБНЕШ, което е най-сложното от всичко и за което ще разказва по-надолу).
Всъщност, откъсът е от книгата, на стр. 170 - можете да си го прочетете на български.  Peace

За колебанията на теглото
"Пълният човек, стремейки се да намали теглото си, се качва всеки ден на кантара, надявайки се да се вижда там все по-малки и по-малки числа в сравнение с предходните дни. Ако обаче те са по-големи, тогава неизбежно следва лошо настроение, отчаяние, обвинения в липса на воля и слабохарактерност. А е възможен и срив.
За да избегне разочарованията, много често отслабващият прави всичко възможно, за да види намаляване на теглото. Започва да пие по-малко течности, да намалява обема на храната, дори и ако е зеленчук, нискокалорична  храна и във всички случаи полезна храна. Ходи на сауна. И абсолютно неприемливо - започва да използва диуретични и слабителни. Или прави всичко възможно не само да не помогне на процеса на отслабване, но и да го възпрепятства.
Веднага ще ви кажа, че има две ситуации:
- Независимо от факта, че мастна тъкан намалява, или поне да не увеличава, нашите потребители имат  увеличение на теглото;
- Телесната мазнина не намалява или намаляват само малко, докато кантарът показва съвсем приличен резултат.
Ясно е, че в първия и втория случай, лицето ще бъде дезориентирано. Затова и процедурата на претегляне, и тълкуването на резултатите са много сериозни неща. За да се справите с тях, трябва да бъдете въоръжени със специални знания и умения.
Така че, нека да вземем предвид следните няколко момента.
Ние не претегляме само телесните мазнини, а общата маса на поставения на кантара обект, включително натрупаната в тъканите вода, съдържанието на пикочния мехур, съдържанието на червата, теглото на дрехите и др.
Дори при много компетентно и точно избран режим, намаляването на мазнините рядко надвишава един килограм на седмица. Така че, ако за един ден сте отслабнали цял килограм, не мислете, че целия този кг е мазнина. И обратното, ако за един ден сте качили килограм, не се отчайвайте. Да качите цял килограм мазнини за ден е практически невъзможно.
В течение на деня, теглото на един човек се колебае в рамките на 1-3 кг. Свързано е с приемането на храна и вода, изпразване на червата и пикочния мехур, загуба на течности по време на дишане и потене.
Доста от проблеми идват от кантара. Повечето кантари са с точност не повече от един килограм. Резултатите от претеглянето понякога зависят от позицията ни върху кантара, дали стоим на един крак, или на два. За да елиминирате грешките, избирайте кантари с точност 100 грама. А най-добре да е електронен кантар. Мерете се повторно, за да видите същият ли резултат се получава, заставайте правилно на кантара.
Най-честата причина за огорченията, свързани с тегленето, е задържането на вода в тъканите. Има някои ситуации, когато със сигурност се задържат течности в организма.
Ето ги:
- Консумацията на големи количества солена храна и подправки. Готварската сол (натриев хлорид) в организма се намира под формата на т. нар. изотоничен разтвор с приблизителна концентрация 0,9-1%. Това означава, че всеки излишен грам сол, преди да напусне тялото, ще задържа 100 мл вода. Съответно, 10 г сол задържат 1 литър вода, а това води до увеличение на теглото с един килограм. За справка, 10 г сол се съдържа в 100 г. осолена и 50 грама сушена риба.
- Задържане на течности след употребата на алкохол. Същата ситуация. Алкохолът и продуктите от разпада му изискават да бъдат разредени с вода до по-малко токсични концентрации.
- За много жени е налице повишено натрупване на вода във втората фаза на менструалния цикъл - една-две седмица преди менструацията. Понякога колебанията в теглото, свързани с цикъла, са много значителни и достигат 3 до 5 кг.!
- Задържане на течности след внезапна интензивна тренировка. В тази ситуация, задържането на течности е свързано с оток на претренираните, несвикнали с такива натоварвания мускули. Доста често, когато човек предприема действия да отслабне,  започва и с твърде суров хранителен режим, и с прекалено много физически натоварвания. Той се надява, че с такава комбинация ще отслабне два пъти по-бързо. Но често се разочарова - в първите няколко дни, въпреки нечовешките условия на живот (хахаха), теглото му или не намалява, или намалява много бавно.
Сега редица ситуации, при които се намалява теглото, а понякога и доста съществено. Но пак, това се дължи основно на загуба на течности, а не на мазнини:
* Използването на диуретици и лаксативи. С тяхна помощ течностите ефективно напускат тялото и има загуба на тегло. Обаче след това, когато действието на лекарството отминава, водата започва да се натрупва обратно. Може да се каже, че използването на диуретици и лаксативи без показания (по лекарско предписание) е недопустимо. Използването им за намаляване на мастната тъкан е напълно безсмислено.
* Загуба на течности по време на интензивна спортна тренировка. Много често самото лице, или насърчавано от треньор, започва да се занимава с твърде много потоотделящи упражнения  и се радва, че успява да да свали един килограм на тренировка. Но това отново е един килограм вода, а не мазнини. Сметнете сами. Дори при много интензивно натоварване, разходът на енергия рядко надвишава 900 калории на час. А това е еквивалентно на не повече от 100 грама мазнини. И още. Интензивните, изпотяващи тренировки не са най-добрият начин за намаляване на теглото. Нормалният  резултат от тях е умора, сънливост, намален мускулен тонус, повишен апетит.
* Загуба на вода от престой в сауна. В този случай, загуба на тегло се дължи единствено на загуба на течности и също така няма никакво отношение към намаляване на мастната тъкан.
* Загуба на вода в горещо време. Много често в топлия сезон имаме загуба на тегло от 1-2 килограма. Въпреки това, когато топлината си отиде, водните запаси се възстановяват, съответно, възстановява се и теглото.
* Ситуации, които не са толкова добре известни. Намаляване на съдържанието на вода, свързано с доставката на въглехидрати. Въглехидратите в организма се съдържат под формата на гликоген. Общата маса на тези запаси е малка, не повече от 100-150 гр., като калориите в този резерв са не повече от 600. При нормален ритъм на живот, хората изразходват  това количество енергия за 4-5 часа будуване. Обаче, гликогенът в организма не съществува под формата на сухо вещество. Той е свързано с вода. За задържането в тъканите на този гликоген са необходими 1-1,5 литра вода. При изпълнение на разтоварващи диети, този гликоген се изчерпва буквално в първите няколко дни. И за сметка на загубата на водата, свързана с него, следва едно бързо понижение на теглото до един килограм на ден. Обаче, дори и при малко увеличение на хранителната дажба, гликогенът се  възстановява и човек си връща загубените килограми. Много често това се случва с хора, които правят разтоварващи или гладни дни, само на ябълки, или на извара. Сваленият през този ден килограм благополучно си се връща обратно още на следващия ден.
* Загуба на течност в резултат на намаляване на съдържанието на сол в организма. Това се наблюдава при спазващите строги диети. Особено, ако тези диети са бедни на готварска сол.
И така, какво трябва да се прави, за да се сведат до минимум ненужните разочарования и нереалистичните очаквания, свързани с теглото?
Ето някои съвети.
* Процедурата по теглене трябва да е максимално унифицирана. Трябва да се теглите в едно и също време, в същите дрехи или без дрехи. Най-добре е да се теглите сутрин на празен стомах, след използване на тоалетната.
* Опитайте се да се теглите на един кантар. Най-добре електронен, с точност до 0,100 кг.
* Започнете да тълкувате правилно резултатите от измерването. Ако въпреки усилията ви, теглото е в повече, причината за това най-вероятно е натрупването на течност в тялото.
И най-важният извод. Ако твърдо сте решени да отслабнете, ако сте подбрали храна, която ви харесва, ако се движат много и  запазвате добро си и конструктивно настроение, резултатите няма къде да ви избягат. И в този смисъл не е толкова важно колко сте тежали вчера и колко тежите днес. Основното нещо е, че всеки ден се променяте към по-добро.

Защо за вечеря 2 ябълки + айрян е лошо?
Колко пъти сме писали - 2 ябълки не е вечеря!!!
Йогурт + ябълка - това също не е вечеря ... за да отслабвате, ви трябва по-обилна вечеря.
Орязването на закуската също не води до нищо добро, тъй като цялата храна, поета на закуска, тялото преобразува в енергия. А започвайки с обяда, складира като запас.
дневен биоритъм на мастния обмен:
максимално изгаряне на мазнините - от 7:00 до 9:00 ч.;
максимално натрупване на мазнини - от 18:00 до 21:00 ч.;
"точка на прехода" - от 13:00 до 14:00 ч.
Така че ограничаването на мазнините и сладкишите през втората половина на деня тласка организма към преработка на собствените запаси от мазнини. И именно през втората половина на деня започват процесите на отслабване. А вие какво правите? Точно когато организмът взема решение откъде да дръпне 100 г мазнини за смилане - от талията или бедрата, вие орязвате вечерята (която така и така по система е с доста ниско съдържание на мазнини) и тялото си мисли:
"Аха, война, а след това глад, аз пък нищо няма да изразходвам тогава!"
и започва забавяне на метаболизма. Т.е по-малко ядем, по-малко енергия разходваме, и идва т. нар. "плато" - тялото се превключва на икономичен режим и не отслабва повече.
Затова, най-важното е да убедите  организма си, че ще го нахраните до насита в конкретното време. Не му давате за вечеря мазнини или въглехидрати, но му давате нормалното като обем количество системна храна - и той ще започне да търси във вътрешните си резерви мазнини и въглехидрати (и да ги гори). A на вас точно това ви е необходимо.
Също, важно е да се вземе предвид месечният биоритъм:
максимално разграждане на мазнините - от 7 до 12 ден от цикъла;
максимално натрупване – 22-26 ден от цикъла;
"точка на прехода" – 14-15 ден от цикъла
Оптимален брой хранения – 3!!! – закуска, най-късно до около час след събуждането; обяд – около 12-13 часа и вечеря – между 17:30 и 18 часа (часовете са ориентировъчни).

Не забравяйте да приемате поне 1,5 л вода на ден, така токсините, отделени при отслабването, не остават в организма!!! (не течности по принцип, а чиста водица) Разбира се, ако не можете да изпиете толкова, не се насилвайте, но незабравяйте – водата е много важна! По-добре заменете едно от кафетата, което ще изпиете през деня, с чаша вода! Да пиеш вода също е нещо, на което трябва да се научиш! Често пъти жаждата се бърка с глад!
Необходимо количество вода на ден - по 30 мл на килограм тегло, но не по-малко от 1,5 л.
Ако изпитвате жажда, това означава, че организма ви вече е обезводнен!

Наблягайте на зеленчуците!

Добре е да редувате вариантите за вечеря! Освен диетично храненето трябва да е и разнообразно! Добра тактика е да се стараете да ядете нещо, което е различно от храната, която сте консумирали предния ден.

Теглото може да варира в рамките на два-три килограма. Не се паникьосвайте от незатвърдени плюсове! Може би най-добрата методика е да се теглите не повече от веднъж седмично.

Това за проба дали ще се събере  Simple Smile

Събра се. Ако има още за допълване казвайте. Това ще е увода в следваащата тема + още неща от увода на сегашната Peace

# 715
Много е дълго, според мен.  Confused
Дали тия неща за застоите и др. въпроси и отговори да не се сложат само като линкове, а самата информация да я качим някъде?
Според мен, темата трябва да съдържа основното - най-общи положения, закуска, обяд, вечеря, грижа за кожата и упражнения. И отдолу линкове, който иска да си ги чете по-подробно.  Peace
Иначе човек се загубва в това море от информация.

# 716
  Подкрепям Жасмин.Бебоче, най-добре като линкове да е допълнителното инфо.Като се върне Жаси от морето и има време ще се радвам да допълни и за след постигане на целта..от другата книга на Мириманова. Hug

# 717
Ок, ще го направя на отделни документи ето така https://docs.google.com/document/edit?id=1jgTMqLxKuKbDWDdhR8chXO … authkey=CP-f0_cH#

П.П.Линкът няма да ви се отвори, защото съдържанието на файла е сметнато за "неподходящо" и неможело да се споделя  #2gunfire

Опит номер 2 http://docs.google.com/document/pub?id=19HNO_x9HCwZvvHr7uD51mQCk … 5vDGemRV3wCqqT6rc

Последна редакция: пн, 05 юли 2010, 15:10 от bebok_86

# 718
Благодаря на всички за топлото посрещане!  Hug Аз вчера така се притесних,че  зелето е тежко за вечеря,че накарах мъжа ми да се разходжа цял час с мен след вечеря,въпреки,че хапнах малко! Направо ми стана тежко. Малко ми е странно,че може толкова много да се яде,а и е разнообразно,може би за това се ограничавам така,но просто искам да има ефект,защото имам мнооооого кг в +,но съм много щастлива от всеки -,дори и на 100гр.

# 719
Аз искам пак нещо да питам,значи мога за вечеря да хапна салата от домати и краставица,само с подправки,без зехтин;мога да я комбинирам с 1/2кофичка кисело мляко, амога ли да хапна и диня към това,ако да-колко?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт