дали е добре детето да започне с различен от английския език

• 3 012
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
Тегли чоп!  Mr. Green
За мен лично и двата езика са с еднаква тежест, имам сантиментални предпочитания към немския. Не че ти е особено от полза тоя довод де!  Laughing

Моля, те дай и едно рационално съображение  Laughing

# 16
  • ул. "Мечтание"
Ами май нямам, освен може би, че по кабелната има повече немски телевизии!  Joy
Както казах двата езика са ми равностойни.

# 17
  Започнете с немски или немски и английски паралелно, защото немският е по-добра основа за АЕ и доколкото разбрах в семейството имате познания по НЕ. Немски е с трудна граматика, но сложните грам. категории се учат в среден курс. Ако желаете обаче, детето Ви да владее италиански или испански, по-добре е да започнете с френски език. Въпреки, че който владее немски после по-лесно учи други езици от латинската група. Зависи много каква езикова насоченост желаете да дадете на Вашето дете за в бъдеще.

# 18
  • Sofia
  Започнете с немски или немски и английски паралелно, защото немският е по-добра основа за АЕ и доколкото разбрах в семейството имате познания по НЕ. Немски е с трудна граматика, но сложните грам. категории се учат в среден курс. Ако желаете обаче, детето Ви да владее италиански или испански, по-добре е да започнете с френски език. Въпреки, че който владее немски после по-лесно учи други езици от латинската група. Зависи много каква езикова насоченост желаете да дадете на Вашето дете за в бъдеще.

Много ти благодаря!!! Много добър съвет!!!! Има време да мисли още 2 години  Sunglasses

Моля, кажи какви са ти впечатленията при паралелно учене на английски и немски 2-ри... 3-ти клас. Предполагам, че по това време не се учи граматика и обучението е повече на игра... но все пак има ли опасност детето да се обърка и претовари !?

Аз планирам дъщеря ми да започне да порещава школи по английски от 5 години и половина и така да продължи до завършване на гимназия, а в училище да започне с немски ли френски... но се чудя дали така трбва да бъде

# 19
За втори път се намесвам в тема за езици. И пак искам да изкажа същото мнение, като в другия си пост. До седми клас средностатистическото дете не научава кой знае какво, независимо какъв език учи. Само нкакъв малък процент научават до 7 клас един език на високо ниво и могат да почнат с втори.  Но това са деца с талант за езици. На повечето деца барутът им стига за един език на добро ниво и поназнайване на друг. И така, ако децата ви не са надарени с особени лингвистични дарби, приемете, че ще знаят "език и половина". И ако ще са език и половина, то преценете кой ще е основният език и може би е добре той да се учи през цялото време - от първи клас до края на училище и после и по време на следването. А вторият език да се започне по някое време и после - каквото сабя покаже. При тази постановка за мен първият и най-важен език е английският. Без английски не може. Английският е официален език в повечето световни концерни, независимо дали са немски, френски, шведски или финандски. Т.е. с добър английски човек може да си намери работа навсякъде. Вторият и третият език са бонус.

# 20
  • Sofia
за мен език и половина до 18 години е напълно задоволяващо. Все си мисля, че ако език се учи в гимназията в по-съзнателна възраст - то тогава може да отделим това време за английския..... но от 1-ви до 8 ми клас все пак детето може да придобие елементарни понятия от различен от английския език, които когато иска или има възможност да ползва като основа и да доразвие... възможно е да греша, но това си мисля в момента, пък експеримента ще покаже в бъдеще  Wink

# 21
   От стоте процента, които изучават 2 или повече чужди езика /възрастни и деца/, само 5 % стават билингвисти. С други думи казано, никой не очаква, че учениците, изучаващи чужди езици са от тези 5 % и ги научават. В по-горните постове обясняват за паралелно изучаване на езици, което според мен е много добър вариант. Колкото по-рано се започне, толкова по-добре. За пример мога да дам семейства, с родители от различни държави, чиито деца по естествен начин стават билингвисти. Това е доказателсво, че не натоварването с чужд език, а малкото часове и многобройните класове в училище са причина децата да имат трудности по коментираната дисциплина.

# 22
подкрепям asirra и също съм на мнение, че колкото по-рано се учи чужд език, толкова по-лесно и естествено. Два чужди езика съм учила паралелно като дете и двата са ми по-добри от английския, който уча цял живот след 16-годишна възраст. По същия начин е и синът ми, в момента освен с български език е в среда от два чужди езика - английски и немски; нито е объркан, нито е натоварен, използва ги при общуване и игра с определени хора и места. У дома говорим на български и понякога използваме английски при игри. Мисля от първи клас да започне изучаване на руски език.

# 23
  • най-шареното място
Може би е добре при избора на език да съобразиш дали в семейството има човек, който би могъл да помага на детето по този език. Примерно френски. Не става дума за човек с кой знае какви познания по френски, но все пак да може да направи диктовка на детето на съответния език или в първите години да поправя грешно произношение на думите при четене на текстовете от учебника. Това е много важно - казвам ти го, защото нито майка ми, нито баща ми знаеха английски и аз като дете сама трябваше да се справям с всичко.

Според мен това е важно ако детето се самообучава. Когато има учител, интернет и т.н не е никак важно.

# 24
  • най-шареното място
З При тази постановка за мен първият и най-важен език е английският. Без английски не може. Английският е официален език в повечето световни концерни, независимо дали са немски, френски, шведски или финандски. Т.е. с добър английски човек може да си намери работа навсякъде. Вторият и третият език са бонус.

С един език можем ние, децата ни едва ли., Затова понеже англисйкия е даденост и минимум, пък и лесен, т.н. втори език е много важен и ако може е добре да се изучава първи. Третият език е бонус Simple Smile

# 25
Колкокото и смешно да е продължавам да не мога да реша дилемата си с френски или немски да започнем  Wink

Нито един от двата.
Немскоезичните народи, тъй като са много стриктни и дисциплинирани, научават английски и с тях няма проблем да се работи, като се ползва този език. Т.е. немският отпада от практична гледна точка.
Френският език не се говори в чак толкова много стрнаи по света, затова е малко излишно да се изучава /освен, ако човек не е полиглот и не му представлява никаква трудност да научи 5-6 езика/.
Виж, испанският е ключов език. А в испаноезичните страни определено не се говори английски. Затова, отново от практична гледна точка, вторият по важност език след английския, е испанският.
Третият език, който може да отвори много врати и възможности на един човек, е руският.

# 26
  • най-шареното място
Всеки език помага.

На мен лично руския никога не ми  е бил нужен. Не че няма какво да видя на руски, но го има по-добро на английски. Иначе аз бих заложила на немски за бизнес или френски за култура и испански за удоволствие. Имам предвид,ч е не се знае в каква сфера ще се развива детето. Иначе за икономика и Европа, немския е по-важен според мен - повечето езици са неговата група.

Защо не оставиш избора на детето?

# 27
  • Sofia
Детето ще е малко да направи избор 1-ви или 2-ри клас, като преди това е посещавала само забавачка на английски,
а аз трябва да избера училището и взависимост от езиковото обучение.

В София има доста училища, които предвагат немски от 1-ви клас, само 2 училища /според моите проучвания досега/ с френски и досега не съм се натъкнала на държавно училище с испански от 1-ви клас.

Аз определено смятам, че испанския е красив език на който говори почти половиния свят и си мисля, че е добре да се знае и затова си мисля, че френския ще бъде добра основа за испански и италиански.

За руския, който със сложна граматика определено не смятам че си заслужава да се инвестира толкова много време и усилия, при положение, че това е близък славянски език... пък и ако на човек му се наложи да работи с Русия тогава може да отдели време и усилия да го научи добре.

Моля, споделете ако Ви е известно ущилище в което да се преподава испански от 1-ви клас....

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 14:08 от alegra

# 28
  • най-шареното място
Дано намериш испански!
Аз лично държах да няма език първи клас.
И детето можеше да избере. Друг е въпросът как се случиха нещата.

# 29
Аз заложих на немския! Peace
След като четох,двоумих се,не можах да питам детето защото според мен не беше в състояние да ми отговори правилно-просто всичко около нас е на английски.Сега тя учи немски,ще запиша и втората дай боже и третата на немски.Не съжалявам и под секрет да ти кажа и понятие си нямаме от немски в нашето семейство ,но това не ме притеснява.При добри учители ще го научи и без наша помощ и после към трети клас ще почне малко по -малко и английски който пък ни заобикаля и си е нужен.
В началото тя беше много очудена ,че повечето неща не са на немски,но свикна и сега се гордее че учи немски.
Избора е твой/поне засега/,но не мисли,че този избор ще е окончателен.Може много неща да се променят докато растат.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт