Майчинството счетоводно - 31

• 36 392
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
  • В полите на Пирин планина
Ала-Бала, благодаря  bouquet!
Аз мислех да я назначаваме един месец предварително. Сигурна ли си, че не е необходим цял месец newsm78?
А какво означава ползване от мен?

Необходим е точно един отработен ден, за да влезе трудовият договор в сила - за по-сигурно може 2-3 раб. дни. Не е нужно ти да си ползвала част от отпуска за гледане на дете, просто трябва да са изтекли 410 дни и да имаш право на него, съответно от тогава може да го прехвърлиш на бабата.

# 121
Много ви, благодаря, момичета Hug!
Безценни сте Hug!

# 122
Здравейте, казуса ми е следния - в отпуск съм за отглеждане на малко дете и съм бременна в 8 гс, майчинството ми изтича на 13.11, а отпускът за бременност и раждане (45 дни преди термина) е средата на декември( термина ми е 02.02). Малката е записана на ясла за септември, в този случай мога ли да изляза болничен преди отпуска за раждане , на каква база се определя болничния - 80% от мин. раб заплата или на това на което съм осигурявана до момента, в който съм излязла по майчинство и на каква база след това ще се определи обезщетението за майчинство. Също полага ли ми се 50 % до навършване на 2г, ако съм болничен. Другият проблем ми е че фирмата е възможно да прекрати дейност, към момента все още не, но служители сме само аз и шефът ми (който е американец и в момента си е в америка) и не зная дали ще има на кого да отнеса въпросния болничен. Дали да прекратя договор и да започна някъде фиктивно работа.
Моля, посъветвайте ме!
Благодаря  bouquet!

Болничния ще се изчисли на база предходните 6 месеца, т.е в/у 240 лв. майчинството + 50% от майчинството до 2год. на детето. Следващият болничен 45 дни преди раждане ще се изчисли на база 12 месеца назад,т.е пак върху минималната. За съжаление  няма да се възползваш от чл. 49, ал. 2 от КСО за по-добра база от първото дете  Sad. За да си по-спокойна и ако имаш възможност се назначавай на друго място. Там трябва да отработиш няколко дни и тогава да пускаш отново майчинството или болничен. Но ако имаш възможност се води на работа и си внасяй осигуровки за по висока база- това е мое мнение, ти преценяш.

Благодаря ти Vall t   bouquet
Имаш в предвид да си остана на тази работа и допълнително да си до внасям, а как става внасянето за по висока база?

# 123
Здравейте на всички,пак имам нужда от помощ Praynig Бременна съм вече в 8г.с. и от м.февруари съм  съкратена и регистрирана на борсата,както и получавам парично обещетение от НОИ/което започна месец март/.Обясниха ми ,че при съкращение следващия месец/т.е февруари/осигуровките ги изплаща бившия работодател.
Извадих си ПИК и сега гледам осигуровките:въпросния февруари.....пише че имам 3 работни дни,което е така,съкратена от 04.02,осигирителе доход 0.00лв.После пише пак за февруари 40.73лв изплатен болничен./вярно/И още един път февруари месец ,осигурителен доход 0.00лв.....И нататъка месец март,април,май осигурена за пенсия,осигурителен доход 0.00лв?????Как да го тълкувам това?Мисля да се назначавам във фирма от др.месец,за по големи майчински,но с тези 0.00лв се плаша. Thinking
 Както elfita ми помогна да сметна 12 месечния ми е декември09/ноември10 год,и става ясно,че точно тези месеци са ми важни  ooooh! и дали ще има смисъл от високо осигуряване.....

# 124
  • Търговище
Здравейте аз пак с едно въпросче, че нещо не ми излизат сметките Rolling Eyes
става въпрос за обикновен болничен, така заплатата от сайта на НОИ ми излиза :
11.09 - 2000лв.
12.09 - 1978лв.
01.10 - 1990лв.
02.10 - 1993лв.
03.10 - 1993лв.
04.10 - 1993лв.
колко трябва да ми е болничният за болничен от 03.05.10 до 31.05.10
влезнах в сайта на НОИ пише : Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:
за м.5/2010г.: 1 734,48 лв.
та немога да разбера как се получава тази сума newsm78
Благодаря ви предварително  bouquet

# 125
  • София-Младост
Здравейте аз пак с едно въпросче, че нещо не ми излизат сметките Rolling Eyes
става въпрос за обикновен болничен, така заплатата от сайта на НОИ ми излиза :
11.09 - 2000лв.
12.09 - 1978лв.
01.10 - 1990лв.
02.10 - 1993лв.
03.10 - 1993лв.
04.10 - 1993лв.
колко трябва да ми е болничният за болничен от 03.05.10 до 31.05.10
влезнах в сайта на НОИ пише : Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:
за м.5/2010г.: 1 734,48 лв.
та немога да разбера как се получава тази сума newsm78
Благодаря ви предварително  bouquet

http://docs.google.com/View?id=dcj85925_164v67kndc7

# 126
  • Пловдив
barbaroska ,при положение,че не си работила няма как осиг доход да е различен от 0,00 лв.Ако искаш по-голямо обезщетение,започни работа фиктивно във фирма.Иначе за месеците без работа ще ти се вземе 240 лв в базата за изчисление на обезщетението

# 127
  • Търговище
Благодаря за бързия отговор Ала Бала  bouquet
аз го смятах така, но нещо не можах да си натъкмя числата и все още не съм успяла , но съм все по-близо  Mr. Green

# 128
Здравейте, момичета. Все още съм "малко" бременна,  Laughing но живот и здраве през февруари ще стана мама.
Имам въпрос, 2 години работих във фирма, която ми пусна трудов договор едва през последните 2-3 месеца. Така се случи, че напуснах преди да разбера, че съм бременна. Аз съм студентка, но задочна форма. Доходите ни надвишават 350лв на член от семейството, така че не мога да взимам майчинство по 100лв в продължение на година, въпроса ми е какво евентуално трябва да направя? Ако фиктивно ме назначат на работа, мога ли със задна дата да внеса, за да съм сигурна, че ще има една година, каква е минималната сума, която трябва да внасям на месец и рентабилно ли е ?

# 129
Мамчета ,а кога превеждат майчинството с детските или не???

# 130
  • Пловдив
Мамчета ,а кога превеждат майчинството с детските или не???

не е с детските

от 135 до 410 я ден до всяко 5 число на месеца
ако още си в болничен,се изчакват данни от работодателя

# 131
За времето на неплатен, влизащ в базата за обезщетение за болничен се взима МРЗ за страната към момента.

Ала-Бала, дали съм разбрала правилно:

В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г. Знам, че ако се наложи да ползвам болничен, неплатеният отпуск ще бъде прекъснат автоматично и ще изляза в болничен. Въпросът ми е: този болничен не трябва ли да се изчислява на база последната заплата, която съм получавала преди да изляза в майчинство (тъй като в момента реално пари не получавам)?

# 132
  • Майничка
За времето на неплатен, влизащ в базата за обезщетение за болничен се взима МРЗ за страната към момента.

Ала-Бала, дали съм разбрала правилно:

В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г. Знам, че ако се наложи да ползвам болничен, неплатеният отпуск ще бъде прекъснат автоматично и ще изляза в болничен. Въпросът ми е: този болничен не трябва ли да се изчислява на база последната заплата, която съм получавала преди да изляза в майчинство (тъй като в момента реално пари не получавам)?

Не, болничният за общо заболяване се изчислява на база дохода от последните 6м.
Отпускът е на база последна заплата от месец, с отработени поне 10 дни.

# 133
Момичета, знаете ли защо от 7-дневен болничен за месец май са ми превели пари за 2 дни? Нали новата система влиза в сила от 1 юли или не е така? Аз си мислех, че се маха първия ден и още два (събота и неделя) и трябва да ми платят 4 дни. Дано някой може да ми обясни защо е така.

# 134
  • Пловдив
Момичета, знаете ли защо от 7-дневен болничен за месец май са ми превели пари за 2 дни? Нали новата система влиза в сила от 1 юли или не е така? Аз си мислех, че се маха първия ден и още два (събота и неделя) и трябва да ми платят 4 дни. Дано някой може да ми обясни защо е така.

от коя до коя дата ти е болничния

Общи условия

Активация на акаунт