Майчинството счетоводно - 31

• 36 155
  • 752
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив
бях ня граждански договор досега и не знам как ще се справям с майчинството? Май мъжът ми ще е "майката" вкъщи  Cry

намери фирма фиктивно и започни там на трудов договор
имаш ли 12 м стаж през живота си

# 466
защото попитах други майки и те казват че тези пари се плащат винаги в началото на месеца за самия месец  newsm78 #Crazy?Дано не съм ви объркала! Joy  bouquet

да,така е обезщетението от 135 до 410 я ден се плаща до 5 число на месеца,независимо кога внася осиг фирмата
но твоята декларация от 135 до 410 дни все още предполагам дори не е представена в НОИ така нямат основания да ти изплатят нищо още.До края на юли ще получиш парите за дните от  юни и вече до 5 август ще получиш за юли и така до края на 410 те дни

Благодаря ти вече ми се изясни!  bouquet Hug

# 467
Здравейте!

Имам следната питанка:
На една моя приятелка и се роди дете миналата година ,когато детето навърши 6 месеца се наложи мъжът и да излезе в бащински/ защото то й е бил осигуряван на максималния размер/.След месец детето навършва 1 годинка ,както и въпросните 410 дни.
Въпроса ми  е следният:
Възможно ли е мъжът и да бъде съкратен по чл. 331 и да отиде на борсата - където според новият закон от 1 юли може да се получава обезщетение от борсата 60% от заплатата на която си осигуряван или 1200 лв на месец?/в продължение на 1 година/
Надявам се ,че успях да обясня
Благодаря ви предварително!

# 468
Здравейте момичета,искрено Ви благодаря за помощта!Имам следния проблем,от НОИ ми изплатиха болничния,но са ме орязали с близо 60%.Та казусът е следният,моля поправете ме ,ако греша в сметките.Значи аз съм на 4 часов трудов договор,осигуряват ме на минимума за длъжността ми-за тази година 172 лв.,а за предходната 168.50 лв.Излизам в болничен поради заболяване по време на бременност-1-ят от 12.04 до 19.04 и 2-рият от 14.04 до 18.05 (3 дни се припокриват),та общо 25 работни дни.Какво изчислявам аз:
172х3 +168.50х3=1021,5 лв. бр. доход,работните дни за 6-те месеца назад са,както следва 20+20+22+21+21+22=126,следва 4е средно дневно бр. възн.=1021.5:126=8.107х 80%=6.48 .Нетната ми заплата е около 136 лв.,т.е 136х6=816:126=6.47.Излиза,че средно дневното нетно е почти,колкото брутното,както и да е,т.е. за 25 работни дни в болничен трябва да ми приведат 6.47х25= 161.75 лв.Да ,ама не ,привели са ми 101,47 лв.,като при проверката ми с ПИК кода ми излиза някакво средно дневно брутно 4.22.Оплаках се в НОИ на място,но там се натъкнах на такава некомпетентност,4е направо полудях.Никакво адекватно обяснение.Обещаха да го проверят ръчно,защото тя-системата автоматично ги из4ислявала и да ми се обадят.Все още съм без отговор.Моля Ви,има ли нещо,което пропускам?Това,4е съм на 4-ри 4аса променя ли по някакъв на4ин нещата?Решена съм да пиша и жалба,но не знам към кого да е адресирана (началник,отдел?),аз и завбъдеще ще съм в болни4ен,ако всеки път ме режат с 60лв.,не е голяма сума,но е единственият ми доход за момента  Sad .Благодаря Ви!
П.С.сега се сетих,че ако 1 ден е за сметка на работодателя дните са 24,но сметките пак не ми излизат:(((( т.е. 155.28лв.

Последна редакция: пн, 12 юли 2010, 17:36 от Адая

# 469
бях ня граждански договор досега и не знам как ще се справям с майчинството? Май мъжът ми ще е "майката" вкъщи  Cry

намери фирма фиктивно и започни там на трудов договор
имаш ли 12 м стаж през живота си

Ами имам, повече.... май към 45 месеца. Ама имало разлика между трудов стаж и осигурителен стаж. Моят е осигурителен Rolling Eyes

# 470
  • Пловдив
Ами имам, повече.... май към 45 месеца. Ама имало разлика между трудов стаж и осигурителен стаж. Моят е осигурителен Rolling Eyes

трябват ти 12 м с осиг за болест  и майчинство
месеците на граждански не ти вършат работа

има варианти-нариш фирма и започваш да трупаш стаж.като натрупаш 12 м ще започнат да ти плащат и обезщетението.Дотогава-сациално майчинство,което има изискване за доход

# 471
Привет момичета,имате ли идея как стоят нещата с отпуските.Да решим че 10 дни от тази година(2010) са използвани,остават още 10  и 40 за минали,забременяваш и си на работа и болнични,раждаш примерно 5,6 .2011,как стои тогава положението-ще могат ли да се  прехвърлят отпуски за след връщането на работа,тъй като не си успял да ги използваш???

# 472
И на мен ми е интересно, но едва ли някой може да ти отговори. Имам колеги с натрупани по над 300 дни платен отпуск, направо им съчуствам, ако ги загубят ..... Rolling Eyes

# 473
Какви са тези отпуски, вие направо ме шашкате!  newsm78

Президентът върна за преразглеждане промените в КТ, свързани с отпуските. Така че в тази част си е по старому.

# 474
Здравейте момичета,искрено Ви благодаря за помощта!Имам следния проблем,от НОИ ми изплатиха болничния,но са ме орязали с близо 60%.Та казусът е следният,моля поправете ме ,ако греша в сметките.Значи аз съм на 4 часов трудов договор,осигуряват ме на минимума за длъжността ми-за тази година 172 лв.,а за предходната 168.50 лв.Излизам в болничен поради заболяване по време на бременност-1-ят от 12.04 до 19.04 и 2-рият от 14.04 до 18.05 (3 дни се припокриват),та общо 25 работни дни.Какво изчислявам аз:
172х3 +168.50х3=1021,5 лв. бр. доход,работните дни за 6-те месеца назад са,както следва 20+20+22+21+21+22=126,следва 4е средно дневно бр. възн.=1021.5:126=8.107х 80%=6.48 .Нетната ми заплата е около 136 лв.,т.е 136х6=816:126=6.47.Излиза,че средно дневното нетно е почти,колкото брутното,както и да е,т.е. за 25 работни дни в болничен трябва да ми приведат 6.47х25= 161.75 лв.Да ,ама не ,привели са ми 101,47 лв.,като при проверката ми с ПИК кода ми излиза някакво средно дневно брутно 4.22.Оплаках се в НОИ на място,но там се натъкнах на такава некомпетентност,4е направо полудях.Никакво адекватно обяснение.Обещаха да го проверят ръчно,защото тя-системата автоматично ги из4ислявала и да ми се обадят.Все още съм без отговор.Моля Ви,има ли нещо,което пропускам?Това,4е съм на 4-ри 4аса променя ли по някакъв на4ин нещата?Решена съм да пиша и жалба,но не знам към кого да е адресирана (началник,отдел?),аз и завбъдеще ще съм в болни4ен,ако всеки път ме режат с 60лв.,не е голяма сума,но е единственият ми доход за момента  Sad .Благодаря Ви!
П.С.сега се сетих,че ако 1 ден е за сметка на работодателя дните са 24,но сметките пак не ми излизат:(((( т.е. 155.28лв.
Изчисленията ти са според мен верни, но пропускаш това, че те водят на 4 часа. Съответно ти се плаща пропорционално на отработеното време.

# 475
Какви са тези отпуски, вие направо ме шашкате!  newsm78

Президентът върна за преразглеждане промените в КТ, свързани с отпуските. Така че в тази част си е по старому.

Не, че  е за тази тема, ама да ти отговоря- работата е на смени, без прекъсване, няма особен интерес към нея, често напускат хора, защото заплатите са мизерни, съответно прекият началник не им разрешава отпуски повече от 10-тина дена на година, пък и те от колегиалност и "страх" не си търсят правата и така със стаж около 15-20 години им се трупа остатъкът от платения отпуск...И аз се хванах за главата, когато за първи път разбрах...
 А в момента и да искат, не могат да го изчистят, защото повечето имат да вземат тад 100 дни  и няма кой да работи  Crazy

# 476

трябват ти 12 м с осиг за болест  и майчинство
месеците на граждански не ти вършат работа

има варианти-нариш фирма и започваш да трупаш стаж.като натрупаш 12 м ще започнат да ти плащат и обезщетението.Дотогава-сациално майчинство,което има изискване за доход

Elfita, благодаря за съветите. Ще се огледам по-сериозно и ще проуча нещата. Аз си смених работата и веротно ще поработя още известно време преди да стана майка. Още веднъж благодаря. Момичета, страшни сте в този форум. Откривам полезни съвети за какво ли не. Много се надявам и ще се радвам и аз поне веднъж да съм полезна на някого за нещо  Grinning

# 477
Здравейте,
Жена ми е в платен отпуск след 2 те години майчинство-натрупан през 2 те години.
Понеже и платиха първия отпуск на минималната и след триста разправии убедих счетоводителката, че трябва да плати на реална заплата , а не на минималната.
Тя обеща , че ще поправи грешката на следващия месец-наистина я поправи, като извади брутното възнаграждение от миналия месец и ги изплати нормално.
Но имаше и 2 болнични, които е извадила и дефакто 2 пъти са обложени с данъци.
Абе една каша е настанала-загубите са около 100 лева и отгоре.
Счетоводителката отказва да се занимава повече-май поради некомпетентност.
Въпроса ми е към кой орган да се обърна да направи проверка и да оправи нещата,
защото не ми останаха нерви.
Благодаря!

# 478
  • София-Младост
Здравейте,
Жена ми е в платен отпуск след 2 те години майчинство-натрупан през 2 те години.
Понеже и платиха първия отпуск на минималната и след триста разправии убедих счетоводителката, че трябва да плати на реална заплата , а не на минималната.
Тя обеща , че ще поправи грешката на следващия месец-наистина я поправи, като извади брутното възнаграждение от миналия месец и ги изплати нормално.
Но имаше и 2 болнични, които е извадила и дефакто 2 пъти са обложени с данъци.
Абе една каша е настанала-загубите са около 100 лева и отгоре.
Счетоводителката отказва да се занимава повече-май поради некомпетентност.
Въпроса ми е към кой орган да се обърна да направи проверка и да оправи нещата,
защото не ми останаха нерви.
Благодаря!
Инспекция по труда, но преди това опитайте се отново с добро да оправите нещата.

# 479
Аз съм изключително толерантен човек, но вече стана много.
По време на майчинството нямаше декларация да не беше сгрешена.
Привършиха ми се нервите да се занимавам с неща, с които човек трябва да е на ясно, щом има над 20 години трудов стаж.Решен съм да се боря докрай-дори това да ми струва работата.
Благодаря за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт