Защо така, де хора?

• 12 287
  • 187
  •   1
Отговори
# 105
Прочетох първия пост на авторката и единственото, което ми дойде наум, е, че всеки скача, когато някой или някоя се ожени/омъжи за човек от ромски произход. А са щастливи, ако избраникът/ата са чужденци, та дори и църни като катран - по-престижно е да живее щерка ти в Арабия някъде, отколкото в мах'лата.

Като ученичка живеех в съседство с турски семейства и си деляхме хляб и сол; като студентка бях на бригада в разградско и повечето незаминали на гурбет турци бяха наши приятели. Днес също имам допир до различни етноси и, трябва да ви кажа, че са много по-сърдечни, искрени и добронамерени, отколкото комшийката ми-българка по етаж.
В селото на баща ми наш комшия доведе булка. Циганка. Родителите му не искаха и да чуят за подобна връзка, ругаха я, гониха я, но тя никога не каза лоша дума срещу тях, дори и на "доброжелателни" съседи, които я подпитваха как е у тях, отговорът винаги беше: "Добре сме, майка и татко много ни помагат." Това смесено семейство отдавна не живее заедно с родителите на мъжа, двете деца са големи, но всички редовно ходят на село и се грижат за възрастните си и болни свекър и свекърва, които осъзнаха несправедливостта и сега хвалят онази същата, ругана преди години, циганка.

Не бива да се стига до обобщаване, разбира се, защото навсякъде има изключения - ние, дето се бием в гърди, че сме българи, да не би всичките да сме стока, я?!

# 106
...Нито забелязвам Gad Elmaleh да е имал проблеми да стане изключително популярен актьор, заради произхода си...
                             Той и Азис е ужасно платен в България, но това е друг въпрос. Всеки си знае какво му е коствало да е различен.
Да, но в случая на Азис различността е нарочна и целенасочена.
                            Имах предвид, че е циганин, другото е избор  Peace.

# 107
  • София
   Аз оставям внука да играе с едни други същества, обичливи и игриви. Котьо Тръмп знае за какво говоря.  Joy Hug Peace

# 108
А дали това, че са играли като малки, ще спре цигането да окраде вашето внуче по-късно?

# 109
Весели случки:

1.Едно много богато ромско семейство се е преселило някъде от Омуртаг и държи по-голямата част от златарски магазини.Изключително богати са, макар и жените да са необразовани.Съответно -не само чисти, ами и облечени с дрехи за които всеки ще им завиди.Един  следобед седя аз във фризьорския салон в махлата и си пия кафе с фризьорката, говорим си,  приятелка ми е.Ама аз съм съвсем неглиже-  с едни поотпуснати , остарели дънки,  тениска.След малко идва ромката с дъщеря си  на 4 ,за да правят прическа на момиченцето.И  почваме разговор с ромката при което  тя ме уведомява ,че дъщеря и е в частна ДГ/наистина, доста престижна за града ни/ с думите-  "Ама там са само деца на адвокати ,бизнесмени, не може който и да е да е там"С фризьорката се захилихме.

2.Близо до нас има много магазини за спортни дрехи, дънки.Продавачите са роми.От там си купувам по-обикновени модели.Веднъж разглеждам, ама беше модата на цветенца и синци по дънките, каквито аз мразя.Гледам, гледам и казвам "Искам някакъв модел, изчистен"А продавачката отговаря-  "А, разбирам, да не са хептен мангалски"И аз така Rolling EyesА тя се хили и повтаря- да, разбрах какво искаш, да не  е мангалско.Аз и на децата така казвам- хайде мангалчета да обядваме, а те се сърдят, ама мамо, защо така ни викаш.
После се сприятелихме с тази жена, много колоритно чувство за хумор имаше.Караше ме като минавам през пазара да се отбивам при нея просто да си поговорим.

Към тези хора се  отнасям така, както към всички.

Към жени, които ме дебнат по улицата с "Како, голяма радост ще имаш"се отнасям с изострено внимание и гледам бързо-бързо да ги подмина.Да, вярно- без да ги  познавам, без да  зная какво им е образованието и какви майки  са, но ги подминавам и мисля, че това е обяснима  реакция.

Към жени със съмнително/ в моите представи/ поведение, влезли  в магазин също се отнасям предпазливо,  стискам си чантата и пак не се интересувам какво е образованието и качеството на живот на тези жени.

Децата  са ми еднакви, помагам колкото мога и с каквото мога на деца  от ромски произход,/ както и на др. деца в неравностойно  положение/, но не ми се влиза в подробности,  темата е друга.

Аз пък си мисля, че сме доста толерантна нация.Никой не е спрял да влиза  в магазини на роми,вкл.на пазара, близо до който живея си купуваме и хранителни стоки. Едва ли някой ще откаже да се лекува при лекар ром  или да учат децата му при ромска учителка.

Но да не харесваш определени  прояви на групи от хора- това е естествено.
А случката в градинката, описана от авторката я приемам  по-скоро като изключение.В описаната от мен първа случка е точно обратното- всички се натискат да играят с  децата на посочената ромка, е, вероятно защото са богаташи, но въпросът е, че никой не се сеща и не коментира произход.

# 110
  • София
А дали това, че са играли като малки, ще спре цигането да окраде вашето внуче по-късно?
Нещо не разбрах - защо трябва да го окраде  newsm78?

# 111
  • София
Тези с които си играе, не могат да го окрадат  Joy. Не говоря за циганета. Когато си плащах телефона, поне трима цигани си плащаха интернета. Мислили ли сте, как бихте ги озлобили с тези коментари?

# 112
Съответно -не само чисти, ами и облечени с дрехи за които всеки ще им завиди.

Е хайде сега... С характерното усещане за стил и естетика на целокупната ромска общност, не мога да си представя кой би им завидял чак  Outta Joint Все пак не е нужно една дреха да е САМО скъпа, трябва да е добре съчетана, да се носи с класа, и да не е "оакана" с някой и друг кичозен аксесоар... Познавам доста циганки, включително и доста богати - е не ми се е случвало да им завидя на стайлинга  bowuu

# 113
Тези с които си играе, не могат да го окрадат  Joy. Не говоря за циганета. Когато си плащах телефона, поне трима цигани си плащаха интернета. Мислили ли сте, как бихте ги озлобили с тези коментари?

Много ме е страх.  Защото наистина са злобни и гадни.

# 114
Ей, като заговорихте за весели случки, да Ви разкажа и аз една, за която се сещам...
Преди една година някъде, съм с майка ми пред ендокринологията и стоим на някакви пейки.
Притеснена съм, ядосана съм, изнервена съм.
По едно време иде една от онези мадами тип "Како-да-ти-гледам" и почва да иска пари.
Обикновено им се ядосвам много, но тоя път, при все, че бях изнервена, се обърнах и с усмивка й казвам: "Абе, я вземи и иди към парламента, те там имат много, пък и нали за избори ви дават, все ще дадат и някой лев сега...".
Тая жена като й се промени лицето, като стана сериозна, забрави и гледане и чудо. Пък като взе да ми разказва, как "тия дето имали, не дават", "за избори ги коткат, ама после нищо", "държавата скапана, народът - още повече". Като взе да споделя "опит" и случки - не можеш да се отлепиш, а една сладкодумна...  Joy
Накрая само една цигара поиска и стоя дълго време да пуши с нас...
Но поне се посмях с нея хубаво, че имаше добро чувство за хумор...  Mr. Green

# 115
В кварталната градинка има симпатично ромско семейство, което често си води децата на катерушките. Да ви кажа честно, не ми пука как се държат останалите... гледам моето дете да си играе с тях, ако иска. Ако други майки притеснено обрулят скъпоценните си деца от въпросните катерушки, то си е тяхна работа, аз гледам да възпитавам моето дете да не прави разлика.

Случка от оня ден - сина ми и сърдечната му приятелка се заровиха в кошчето за боклук и ние с другата майка, моментално пуснахме гласищата си ... Джуджетата се попритесниха и момиченцето казва:
- Да, не може да ровим в боклука, защото така правят циганите
сина ми отговаря:
- Не, така правят неграмотните  Joy

Просто въпрос на ценности - за мен извора на всичко зло Wink  е  неграмотността, простотията  и невежеството ... затова Никола не знае какво е циганин, но знае какво е да си неграмотен и невъзпитан

И да ви кажа честно, сто пъти предпочитам детето ми да си играе с децата на въпросното ромско семейство, отколкото с част от отрочетата на някои мои свръх претенциозни познати, които разговарят с децата си така: "Марселчо, Марселчо бе Ела тука, ти папкА ли днеска??? Йди да пИкаш до дървото " и прочие

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 13:43 от Fussii

# 116
Почнах, не изчетох всичко...
Винаги ми става толкова болно и мъчно, като чета такива теми.
Живея в чужбина и знам какво е да те оглеждат в магазина, да не би да откраднеш нещо, да си дърпат децата, да ти говорят като на малоумник - бавно и високо - и да ти казват великодушно, че, слава Богу, не си като другите българи.
Като малки си играехме с циганета и майка ми си знае какво е отнесла от 'приятелки'. Никога не съм разбирала това мислене.
Що не си погледнем държавата на какъв ред е, като само българи я управляват?

# 117

Що не си погледнем държавата на какъв ред е, като само българи я управляват?

Уау  Shocked Смяташ, че циганите ще я управляват по-добре ли?

# 118
  • В събота
И аз не успях да изчета всичко, но темата ме навежда на една друга мисъл. Съвсем наскоро една моя колежка най-накрая си осиновиха дете. Естествено от ромски произход. Малката кукла сега е на година и половина, но ще ми е интересно като стане на 3-4 какво ще говорят другите майки по детските площадки. Като гледам повечето мнения тук направо не завиждам на колежката, пък и на детето като порасте (защото, повярвайте ми, наистина си му личи че е ромче от сто километра). Толкова да ни е тесногръдо обществото, че няма накъде повече. А който е гледал филма на Ани Цолова No comment ще се съгласи с мен, че не етноса те прави човек.

# 119
да си говорим истината а?

разликата между българи и цигани в общия случай е основно средата,  в която са отгледани. Каквото ние смятаме за циганите, абсолютно същото смята 90 процента от цивилизования свят за българите като цяло.

А най-смешни са ми тези, които открито презират циганите и живеят с чувството за огромно превъзходство. Личния ми опит еднозначно показва, че обикновено това са хора, чието самочувствие е просто смехотворно. Тези така отявлени българи, говорят български като нечленоразделни каруцари, прочели са има няма 2 книги на кръст  и са убедени, че хипотенуза е героиня от опера на Верди... ядат върху вестник, събуват се пред вратата и прочее простотии, но иначе мнооооого мразят циганите, защото били мръсни

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 16:01 от Fussii

Общи условия

Активация на акаунт