Защо така, де хора?

• 12 263
  • 187
  •   1
Отговори
# 120
Съответно -не само чисти, ами и облечени с дрехи за които всеки ще им завиди.

Е хайде сега... С характерното усещане за стил и естетика на целокупната ромска общност, не мога да си представя кой би им завидял чак  Outta Joint Все пак не е нужно една дреха да е САМО скъпа, трябва да е добре съчетана, да се носи с класа, и да не е "оакана" с някой и друг кичозен аксесоар... Познавам доста циганки, включително и доста богати - е не ми се е случвало да им завидя на стайлинга  bowuu

Не е за вярване, но е самата истина,  особено малките  изключително елегантно са облечени.На тези роми им казват"златарите", някакви различни роми от останалите са.И сега тук като  говорим за роми, наистина може би следва да направим разграничение- м-у тях има различни общности с различен начин на живот, има и с различно вероизповедание и език.Не съм много запозната,  но предполагам и на  тях не им е приятно да се слагат всички в "един кюп"

# 121
  • София
Не е за вярване, но е самата истина,  особено малките  изключително елегантно са облечени.На тези роми им казват"златарите", някакви различни роми от останалите са.И сега тук като  говорим за роми, наистина може би следва да направим разграничение- м-у тях има различни общности с различен начин на живот, има и с различно вероизповедание и език.Не съм много запозната,  но предполагам и на  тях не им е приятно да се слагат всички в "един кюп"
A въпросните "златари", откъде са се сдобили със богатството си, още повече, че ти самата пишеш, че са неграмотни? Аз например знам за цял един квартал близо до Търново, с невероятни къщи на "роми". Ама е обществена тайна, че те са от онези телефонните измамници.

Фусил, а какво да кажем за хората, които не отговарят на описанието ти и пак презират циганите. Нали не мислиш, че само описаните от теб субекти, имат отрицателно мнение (което все пак се базира на конкретни наблюдения) за етноса?

# 122
Абе, така, така като Маргините трябва с честен труд.
Мммм да, правя разлика между хората, но не заради етноса. Имам други критерии, по които ги разделям.
Един убиец, ако ще и марсианец да е, за мен пак ще е боклук.
Бояна разказа доста подробно по-напред за това как във Франция приемат маргиналите.

# 123
Нали не мислиш, че само описаните от теб субекти, имат отрицателно мнение (което все пак се базира на конкретни наблюдения) за етноса?

Всеки един, който си позволява отрицателни мнения за цели етноси, се числи към описаните от Фуси субекти, макар и да си мисли, че не такъв.

# 124
  • София
Нали не мислиш, че само описаните от теб субекти, имат отрицателно мнение (което все пак се базира на конкретни наблюдения) за етноса?

Всеки един, който си позволява отрицателни мнения за цели етноси, се числи към описаните от Фуси субекти, макар и да си мисли, че не такъв.
Хубаво, разбрах. Причислявам се сама. Трябва да потренирам яденето върху вестник. Малко ще ме затрудни това с отказването от книгите, ама поне ще спестя някой лев.  Peace

# 125
Обобщенията за качества/недостатъци на цели етноси са признак за дълбока нецивилизованост и безпросветност.
Опасявам се че,  нито мога да ви помогна, нито имам желание.

Не харесвам мръсните крадливи хора, които не работят, мрънкат и се шляят по цял ден. Срещу нас една стара къща е окупирана от тумба клошари - до един са българи  Peace

# 126
...Не харесвам мръсните крадливи хора, които не работят, мрънкат и се шляят по цял ден. Срещу нас една стара къща е окупирана от тумба клошари - до един са българи  Peace
                            А клошарите крадат ли  Thinking? С мен се държат добре (и аз с тях).

# 127
...Не харесвам мръсните крадливи хора, които не работят, мрънкат и се шляят по цял ден. Срещу нас една стара къща е окупирана от тумба клошари - до един са българи  Peace

Риторично ли питаш?

# 128
Риторично ли питаш?
                            Не.

# 129
Ами нанасянето в чужда собственост, как се нарича?
Миналото лято мъжа ми хвана един в нашето мазе, какво мислиш, че е правил, пръскал е против мухъл?

И с какво собствено фактът, че сте имали шанс да се родите в семейство с по-бяла кожа , ви прави по-качествени хора, от колкото тези, които са се родили с тъмна??? Франческа говори за хора, които са точно като вас... със същия социален статус.

Хората, които гнусливо си прибират децата, щом някое цигане, макар с напълно обикновен вид се зададе към пясъчника са пълни нещастници

Абсолютно съм съгласна с жените в началото на темата, които говорят за трамвайните шайки. И аз си прибирам чантата и аз гледам да изчезна... Факт е обаче, че хората, които ювелирно обраха преди месец приятелката ми и разбиха часовникарски супер модерни 3 ключалки, едва ли са били цигани. Е тяхната кражба по-приемлива ли е?

Изобщо, това за което се паля е, че когато видим цигани, които работят, чисти са, държат се абсолютно нормално, трябва най-малкото да ги уважаваме и да се държим добре с тях. Защото на тях това е коствало 100 пъти повече усилия, от колкото на който и да е от нас.  А не да свиваме презрително устни, да си дърпаме децата и да мърморим под нос "циганинът си е циганин"

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 16:23 от Fussii

# 130
A въпросните "златари", откъде са се сдобили със богатството си, още повече, че ти самата пишеш, че са неграмотни?

Това наистина няма как да зная.разказах случката като весела, защото имаше забавни моменти в нея, особено аз как изглеждах в очите на ромката/ като жена, която не може да си  позволи частна ДГ,  то не че мога в интерес на истината./

Оставам на мнението, че по-голямата част от живеещите в България са етнически толерантни и това, че не харесват определени прояви не означава , че не харесват "по принцип"даден  етнос.А и да има нехаресване, то не е в степен / за повечето случаи говоря/на непоносимост и непримиримост към определен човек или група от хора, само защото принадлежи към този етнос.
Някога ,като ученичка бях потресена от филма "На учителя с любов", от първоначалните реакции на учениците.Всичко се бунтуваше в мен, колко са несправедливи.А  после плаках заради развитието на отношенията.

Но с ръка на сърце- може ли някой да посочи подобен пример в България- такова отношение към гимназиален учител от друг етнос или друга раса, само заради етническото му/ расовото му различие.мисля, че не.Ето,затова говоря, че чак такава неприемливост в България няма.

А това, че си стискаме чантите и избягваме отдалече жените тип"Како, голяма радост те чака" не е до неприемане на етноса им.

Тук се обсъждат повече случки, които са престъпления.
Аз искам да кажа нещо и на тема чистота.И това, което искам да кажа е, че еднакво не приемам липсата на хигиена от който и да човек,  също  ако ще марсианец да е.

Веднъж при колежката ми в  кабинета беше дошла посетителка  по работа.Съвсем нормална и добре облечена жена.Аз влизам по-късно.От това което усетих, нямаше какво да направя освен следното-демонстративно да отворя прозореца, за да се проветри.Голяма простотия от  моя страна, но не се сдържах.После колежката ми направи забележка, че съм засегнала посетителката.Ами ясно, но това е положението.Посетителката, както разбирате, не беше ромка, но ромка, китайка, в случая все нямаше да се сдържа да отворя прозореца и това също нямаше да има нещо общо с етноси и раси.

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 16:41 от Светкавица

# 131
  • SA
И аз не успях да изчета всичко, но темата ме навежда на една друга мисъл. Съвсем наскоро една моя колежка най-накрая си осиновиха дете. Естествено от ромски произход. Малката кукла сега е на година и половина, но ще ми е интересно като стане на 3-4 какво ще говорят другите майки по детските площадки. Като гледам повечето мнения тук направо не завиждам на колежката, пък и на детето като порасте (защото, повярвайте ми, наистина си му личи че е ромче от сто километра). Толкова да ни е тесногръдо обществото, че няма накъде повече. А който е гледал филма на Ани Цолова No comment ще се съгласи с мен, че не етноса те прави човек.

Така е за сьжаление. Често пьти сьм си мислела, че именно нежеланието на повечето хора да осиновят дете от ромски произход е белег за отношението на голяма част от обществото кьм този етнос. Тьрпимост може и да проявяваме, но дотам. Изключения слава богу има, но какво преживяват те, подложени на непрекьснати обсьждания и подмятания... само те си знаят.

# 132
...И с какво собствено фактът, че сте имали шанс да се родите в семейство с по-бяла кожа , ви прави по-качествени хора, от колкото тези, които са се родили с тъмна???...
                              Да не би някъде тук да прочете, че мразим хората с друг цвят на кожата  Thinking?
                              Естествено, че ако се бях родила в семейство, което ме възпитава да крада - щях сега да крада, та пушек се вдига. И сега ако има кой да ми плаща сметките също нямаше да плащам - ни ток, ни мок... Но знам, че нямаше да искам чуждото одобрение за кражбите си и... другите неща.

Колкото до клошарите - адски ги съжалявам, защото мисля, че известна част са жертви на имотни измами. Помагам им, ако ми е възможно.

# 133
и въобще "толерантните" българи не дават шанс дори на онези, които се опитват да се интегрират, пък какво остава за останалите...

Викито...
клошарите(известна част) са жертви на имотни измами, а циганите (всички) крадат....

адски те съжалявам, но не ми е възможно да ти помогна ... то мисленето не е за всеки

# 134
разказах случката като весела, защото имаше забавни моменти в нея, особено аз как изглеждах в очите на ромката/ като жена, която не може да си  позволи частна ДГ,  то не че мога в интерес на истината./

Цитат
Софи и Дачо още умуват дали да вземат колелото на Лоренцо, което е със златни спици и му бе подарено за рождения ден преди година от Устата. Специално за него те ще трябва да наемат микробус, за да не се повреди скъпото возило.

Имане, нямане.... Един има едно, друг - друго...
Ако приемем, че Софка е интегрирана, колко човека я искат за приятел?
Колко човека искат Лоренцо за приятел на детето си? Примерно.

Общи условия

Активация на акаунт