Отношението към породените деца

• 9 651
  • 221
  •   1
Отговори
Пускам темата тук, защото ме интересува мнението на всички, не само на родителите, и не само на тези които влизат в детския подфорум.

Във форума и не само, забелязала съм някакво странно негативно отношение към породените деца - по-скоро към идеята за такива, и към майките с такива. Много хора се отнасят със снизхождение и недоумение към такива майки. Ако пък се случи да е майка с повече от 2 деца, и то породени - сакън  Tired На какво се дължи това? Каква символика имат породените деца за хората с такова отношение? Това тенденция ли е, или така ми се струва? Прилича ми на тенденцията в България семейство с 3 деца да се смята за многодетно (когато в САЩ например това е нормата), а жена с повече от 3 да се оприличава с циганка (често съм го чувала, за съжаление). Затова се чудех каква ли е асоциацията при жените с породени деца. Културна особеност ли е? Какво би било срамно или недостойно в имането на породени деца? Аз много искам такива, и ми стана любопитно. Моля споделете, особено ако сте от хората с негативно мнение - интересно ми е да разбера защо.

# 1
Не мога да кажа , че имам негативно отношение, но аз не бих родила две деца едно след друго. Просто ще ми е трудно да се оправя с двете наведнъж. Моите деца имат разлика близо 4 години и аз луднах докато пораснат, а какво оставаше да са едно след друго ooooh!
Но си права, че за чужбина това е нормално, а в Бг. не се гледа с добро око. Чувала съм такива приказки - "Гледай я тая, с едно не може да се оправи, а родила още едно". Може би лошото впечатление идва точно от братята роми - те ги навързват едно след друго Mr. Green
А скоро тук направо съжалих една майка в магазина - беше с 4 деца - едно момченце на около 5години, две близначета на 3, и едно и висеше на гърдите в кенгуру. Беше напълнила една количка и по никакъв начин не можеше да се оправи с продуктите и децата - те се дърпаха и ревяха, тя се опитваше на слага продуктите на касата, просто кошмар #Crazy Пратих мъжът ми да и помогне да се оправи с количката и да натоварят покупките.
Ами в никакъв случай не бих искала да съм на нейно място - тази жена по-цял ден се занимава само с децата, няма никакъв личен живот и честно казано имаше много изтормозен вид Tired
Но всеки си прави своя избор. Малко се отклоних, ама прощавай Simple Smile

# 2
Да, за трудността си права. Но на мен ми прави впечатление снизходителното отношение, не толкова съжалението че й е трудно на жената... В близнашката тема се оплакват че ги съжалявали заради трудното отглеждане, но към майките на породени деца съжалението е по-различно. Май пак до сравненията с циганите опира и тая работа  Tired

# 3
Дидитка, според мен негативното отношение към тези майки в България е факт и се дължи  по-скоро на разбирането,че при такъв избор на контрацептиви, те подобно на ромките са разчитали на господ едва ли не да ги пази от забременяване.Аз лично не познавам нито една майка с породени деца, от които второто да е планирано. В САЩ не съм забелязала подобно нещо, така че не изпитвай притеснения Simple Smile.Ама и аз се изказвам от позицията на майка на двама сина със 17 год.разлика... Laughing

# 4
Има някаква логика... Но аз пък познавам много майки, чиито втори деца по принцип не са били планирани, било то с една или с десет години разлика  Mr. Green По тая логика и хора като теб биха изглеждали "съмнително"... Абе въобще много хора май имат някаква представа за "допустимата" или "нормална" разлика, и всичко извън тия граници е я грешка, я изтърсак, я нещо "срамно." Любопитно ми е колко от вторите деца на всички хора са планирани точно за този момент, и дали изобщо има някаква закономерност между възрастова разлика и планираност... Но може би това варира от страна до страна, знам ли.

# 5
Дидитка, според мен негативното отношение към тези майки в България е факт и се дължи  по-скоро на разбирането,че при такъв избор на контрацептиви, те подобно на ромките са разчитали на господ едва ли не да ги пази от забременяване.Аз лично не познавам нито една майка с породени деца, от които второто да е планирано. В САЩ не съм забелязала подобно нещо, така че не изпитвай притеснения Simple Smile.Ама и аз се изказвам от позицията на майка на двама сина със 17 год.разлика... Laughing

Да, май това е основната причина. В България с това дълго майчинство жените предпочитат да си изгледат спокойно едно дете, някои си навървят майчинствата. В САЩ раждат по-късно и може би бързат, то и в България се наблюдава вече тази тенденция.
А за броя на децата - не забравяй икономическите причини.

А и много такива майки обясняват - мислех, че докато кърмя, не мога да забременея.

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 07:30 от Трещерица

# 6
За нормална разлика обикновено хората приемат 3-5 год. между двете деца.Но в нашата родина за съжаление обичат да слагат етикет и рамка на почти всичко.  Въпреки, че вторият ми син бе напълно планиран, родата реагира  Shocked,а коментарите бяха" ама вече си на възраст,що ти трябваше/на 36 бях/, вместо да си поживееш вече,ти второ, ",да не говорим за учудването,че с тази разлика, на всичкото отгоре били и от един мъж ooooh!

# 7
Така е. На мен една съседка скоро ми подшушна, че еди-кое си детенце било осиновено, аз дори не познавам семейството. Идеше ми да й зашия един шамар.

# 8
А за броя на децата - не забравяй икономическите причини.

България всъщност е изключение на световните тенденции. По принцип колкото по-бедна е страната, толкова повече деца раждат хората (примери - Индия, африканските страни - многодетни хора и млада популация; западна Европа и САЩ - застаряваща популация, нисък прираст). В България обаче - хем бедност, хем отрицателен прираст, двоен автогол за страната.

Иначе да, в България е много силен факторът "какво ще кажат хората" (и фактът че наистина си "казват" много хора, дори и да не те интересуват)...

# 9
Е, все пак не сме Индия. Държим да осигурим на децата си нормален живот, образование. А някои все още смятат, че трябва диа им осигуряг жилище. А другата тенденция е застъпена при циганите.

# 10
Те, тези негативните, никога няма да са доволни. С малка разлика - кофти, правила е секс, пък тъкмо е родила  Mr. Green
С голяма разлика - брех, има голямо дете и пак прави секс, безсрамница  Mr. Green

Към авторката - хич да не ти пука! Това са твоите деца и разликата в годините им е най-добрата за тях.
Както за моите по-голямата разлика е идеална за тях самите.

Tatyana72, за мои роднини аз на 33 бях стара да родя второ дете, и то планирано, и то от същия мъж. Ами кариерата?  Laughing

Поколението на възрастните ни близки разсъждава така. Аз не им се сърдя, има някакви причини за това. Не ги и слушам, когато говорят така, защото знам, че решенията ми са верните за семейството ми.

# 11
Странно, къде го виждаш това снизходително отношение?
И аз уж чета и пиша в Нашите деца, но такова не съм забелязала. Или не гледам правилно, или не ми прави впечатление кой колко деца има и каква е разликата между тях, нито пък кой по какъв точно начин е станал родител.
Е, открояват ми се няколко майки с по-многолюдни подписи, ама това е, защото им завиждам за пълните къщи.  Laughing

# 12
Сисе, ти недей гледа форума. Я питай бабите пред блока  Laughing

# 13
  • Между гори и планини
Много важно кой какво казал! Да са живи и здрави децата!
Имам 2 приятелки с породени деца, родени в 2 поредни години. И не са някакви си хорица, които чакат Господ да ги пази... едното семейсто са медици, децата са планирани и желани, сега като поотраснаха майката се върна към работата си. Няма да я спира на всеки 3-5 години.
Гледам на такива майки с възхищение, предполагам им е много трудно. И на мен ми се иска още поне едно дете, но не ми стиска...

# 14
С едната ми сестра имаме десет месеца  разлика, а с другата - 8 години. Досега съм срещала само възхищение от това, че майка ми е отгледала и възпитала три деца. Не съм се сблъсквала с негативно отношение, даже не ми е минавало през ума да си мисля половината неща, които прочетох в тая тема:)

Общи условия

Активация на акаунт