Затвориха chitanka. info

• 20 756
  • 112
  •   1
Отговори
# 45
  • София
9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;

Не виждам каква му е учебната цел на сайта. Разгледах книгите си вкъщи и на голяма част от тях е отбелязано, че всички права са запазени, т.е. за възпроизвеждането на каквато и да е част от книгите, се изисква изрично разрешение от ИК.
Единственото, за което съм съгласна с вас, е че цените на книгите в България са високи.

Мисля, че е станала грешка при цитирането. Не съм писала каква е целта на сайта, а каква не е - търговска, защото нито една от книгите никога не се е продавала. Тоест съгласие от носителя на авторско право не се изисква, както и е написано в ал.1. Ако въпреки този закон, носителите на авторски права искат да се взима съгласието им, значи нарушават закона.

# 46
Миленака, няма грешка при цитирането, а при разбирането. Прочети внимателно, а не избирателно чл. 24, който си цитирала, и съответната алинея 9.
Месечинка виторога, сайтът съм сигурна, че не е регистриран като библиотека. Надявам се, че осъзнаваш разликата между обществените библиотеки и незаконно сканиране на книги в нета.

# 47
  • Варна
И каква е разликата? Освен тази, че библиотеките събират такси, а онлайн библиотеката е напълно безплатна? Ако аз си купя книга и я дам на приятелите си да я четат, престъпник ли съм, понеже не съм се регистрирала като библиотека? Какво точно значи да е регистриран сайтът като библиотека? Създателите му не печелят нищо, нищичко от дейността си. Те просто дават книги назаем на потребителите си, така както човек ги дава на приятелите си. Значи в цял свят е позволено, а в БГ е престъпление? И откъде накъде?

# 48
Как откъде на къде това е България Simple Smile
Значи аз мога да даря на библиотеката книга моя която съм закупила и те да я дават срещу абонаментна такса Simple Smile
т.е. аз съм престъпница ??? или библиотеката е престъпник обърках се ? Не съм купила авторкси права но съм си купила книгата и съм я дарила на библиотека в града Simple Smile
Айде някой да ми обясни къде е разликата ?

# 49
  • София
Не съм писала каква е целта на сайта, защото не познавам хората и съответно не мога да коментирам дали е учебна или е за съхранение. Не мисля, че едното изключва другото. Казвам само това, в което съм сигурна - а то е, че никога не са искали пари. Но е доста интересно към какви лъжи прибягват - били продавали книгите, 600 книги месечно  ooooh!

# 50
  • Варна
Цитат
Значи аз мога да даря на библиотеката книга моя която съм закупила и те да я дават срещу абонаментна такса 
т.е. аз съм престъпница ??? или библиотеката е престъпник обърках се ?

Твоят казус е подобен на потребител от фейсбук:
Цитат
Искам само да попитам... Аз като знам наизуст няколко стихотворения на известни БГ автори, пиратско копие ли съм или съм пират-разпространител, защото мога да ги цирам или напиша винаги когато поискам? А когато рецитирам стихове, трябва ли да плащам авторски права? Моля. ГДБОП да ми отговори, за да не нарушавам закона
Joy Joy Joy

# 51
  • София
Цитат
Искам само да попитам... Аз като знам наизуст няколко стихотворения на известни БГ автори, пиратско копие ли съм или съм пират-разпространител, защото мога да ги цирам или напиша винаги когато поискам? А когато рецитирам стихове, трябва ли да плащам авторски права? Моля. ГДБОП да ми отговори, за да не нарушавам закона
Joy Joy Joy

Залагам на пиратско копие  Thinking Но не искам да съм на негово място  Joy Joy Joy

# 52
  • Варна
Ми то си е за страх работата #Silly

# 53
  • В най - голямото село
http://chitanka.ebni.me/ - огледало. Crazy Не се гаси туй, що не гасне.
Браво на всички, които я поддържат и работят за нея!

И БЛАГОДАРЯ   bouquet

# 54
 Вчера отворих www.chitanka.ebni.me  Mr. Green всичко си е същото наистина  bouquet

# 55
  • Ямбол
http://chitanka.info/lib/work - тук има обръщение към читателите, Отговор на администратора на сървъра на chitanka.info, и много линкове за "Още по темата".
Вчера отворих www.chitanka.ebni.me  Mr. Green всичко си е същото наистина  bouquet
А това днес не ми се отваря, само това: http://chitanka.gdbop.com

# 56
Ще си позволя да цитирам мнението на един от пишещите във форума на в. Сега - авторът и преводачът Любомир Николов. Надявам се, че няма да ми се сърди за авторското си право върху поста, при положение, че никак не е сърдит от факта, че произведенията и преводите му са част от богатството на Читанката.  Laughing

Цитат
Главните инициатори са гадовете от "Труд". Всички останали могат да носят някаква вина (или да не носят - асоциациата на издателите си е присвоила правото да говори от името на всички), но "Труд" неведнъж са си позволявали подобни изцепки. Затова призовавам за бойкот на издателство "Труд", а покрай тях - и на всички издания на ВАЦ.
А сега накратко къде е заровено кучето.
Мераците са в областта на електронната книга.
Книгоиздаването в момента все още е сложна и трудоемка дейност. Превод, редакция, предпечатна подготовка, печатане, книжна борса, продажби на дребно.
Някои издатели мечтаят да бъде въведена масово електронната книга (лично аз никак не я харесвам, но това е въпрос на вкус) и да се превърнат едва ли не в рентиери. Закупуват права от чужбина, превеждат - и оттам нататък става ори-мели-яж. Парите сами текат от кранчето.
Не знам дали хората от всички професии, свързани с книгоиздаването, осъзнават накъде води това.
Удар по печатарите.
Удар по издателските работници, 80% от които остават без работа.
Удар по книгоразпространителите, които стават излишни.
Удар по книжарниците, от чийто залък се отхапва солидно парче.
Удар по автори и преводачи, които ще могат да бъдат прецаквани по всякакъв начин (в електронната област всичко е куче влачи).
Удар по държавата с укриване на данъци (виж по-горната причина, а и поради отпадане на данъците от всички споменати области).

Ето къде е заровено кучето. Май.  Thinking

# 57
Много на място, Как'Сийке. "Труд" ми е в черния списък още от акцията "Труд нападна сляп".

# 58
# 59
Подписах.

Стана ми много грозно също преди време, когато закриха сайта на незрящите-четящи Confused Sad Close

Общи условия

Активация на акаунт