СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 41 657
  • 747
  •   1
Отговори
# 120
  • СОФИЯ
Не съм в СФ и не съм ви чела.

Линк към съдебните решения на първоинстанционния съд по заявленията за ДЗ и ДП

решението за ДП

решението за ДЗ

Последна редакция: пт, 09 юли 2010, 12:53 от AnMary

# 121
мама САННЯ не съм много наясно, но се надявам правилно да съм разбрала. Съдът е задължил кмета на СО да предостави информация за броя на записаните деца, заедно с инфо кое е с хронични заболявания, кое с ТЕЛС и т.н.? И по-важното е, ако те все пак не я предоставят, какво следва?

# 122
  • София
petenceto, съгласна че това е основния проблем - НЯМА места за всички, за съжаление ...

И много ми е интересно дали от СО ще коментират по някакъв начин това:
...
Натъкнах се на нещо много интересно. Вижте тук:
http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=7&k=20
набор 2006 какъв е капацитетът на групата. И за сравнение вижте тук:
http://mgmst.com/IPA1B4E84978F3143E7A6FAD3BA4B3D1A9E/
от сайта на самата детска градина колко деца са по списък в 1-ва група.
И се чудя аз тук наивно, реално ли е 8 деца в група да са приети с хронични заболявания или от работната група. Само като си помисля, че става въпрос тук за една група и за една детска градина. Представям си значи за каква бройка става въпрос общо в цяла София Shocked

Или ... просто инфото от този сайт ще бъде скрито ...

# 123
  • София
Имам 2 въпроса:
1. Детето ми е прието в държавна ДГ, дори го записах, но междувремнно започна да ходи в частна ДГ и вероятно септември няма да го пусна в държавната - как да го отпиша, като желая да е по начин, чрез който мястото официално да излезе "на пазара", а не просто да уведомя директорката и тя евентуално да запише скришом някое дете.
2. Дете набор 2006 г. /ако има значение/, със стандартите 8 т., което е прието през 2009 г. и вече посещава 1 г. градина, може ли да е прието сега - 2010 със същите 8 т. в друга градина, която е записало след приема си през 2009 и седи в желанията му? Не би ли трябвало да има само 7 т., тъй като вече е използвало първото си желание - или пък има значение това, че веднъж е кандидатствало през 2009, а в 2010 има нови класирания и всичко започва начисто?

# 124
Имам 2 въпроса:
1. Детето ми е прието в държавна ДГ, дори го записах, но междувремнно започна да ходи в частна ДГ и вероятно септември няма да го пусна в държавната - как да го отпиша, като желая да е по начин, чрез който мястото официално да излезе "на пазара", а не просто да уведомя директорката и тя евентуално да запише скришом някое дете.
2. Дете набор 2006 г. /ако има значение/, със стандартите 8 т., което е прието през 2009 г. и вече посещава 1 г. градина, може ли да е прието сега - 2010 със същите 8 т. в друга градина, която е записало след приема си през 2009 и седи в желанията му? Не би ли трябвало да има само 7 т., тъй като вече е използвало първото си желание - или пък има значение това, че веднъж е кандидатствало през 2009, а в 2010 има нови класирания и всичко започва начисто?

По стандартния начин, трябва директорката да го отпише, но разбира се, само от нея зависи дали това място ще бъде пуснато "на пазара" и бъде класирано дете по "легалния" начин.

# 125
  • София
Имам 2 въпроса:
Отписването би трябвало да става с някакво заявление до директорката. Сега като няма класирания обаче не ми е ясно дали ще отразят освободено място в системата.
2. Всяка година точките се възстановяват, за всяка нова кампания.  Peace На чисто един вид.

# 126
Освен бавноразиваща, за себе си аз съм явно съм бавнонапредваща, плиткоумна или леко олигофренична/леко само защото ми върви все още ясна мисъл - или поне аз така си мисля/. 
Аджеба, народе до кога ще спим и пояснявам:
Син ми Константин тръгва официално другата седмица на ДЯ не къде да е, а в Ловеч. Да ама майка му и текю му/баща му/ плащат данъци от десетилетия в София/да не кажем от поколения/. За чий хикс синът ми не посещава ДЗ в София и не знам за чий игрек се отговаря на въпроси дето отговорите са им написани на всяка първа страница на страстната тема/малките букви са умишлени/.
Не пиша по много причини:
1. Нямам време/ама и преди нямах - не е основателно/
2. Не виждам подкрепа/не говоря за редовните застъпници тук, а по принцип/ - само за софия/умишлено с малка буква/ засегнатите са над 13хиляди семейства - ще рече поне 40хиляди човека. Мълчат като п...и.
3. Не вярвам някоя от майките дето са хвърлили сили за решаването и разгласяването на случващото се да го прави само за евалла от съфорумците. Е да, хубаво е трудът ти да се забележи, но както се казва в една мъдра мисъл - ние благодарности не пием/никой не иска плащане или друго за нещо, а само да се продължи делото му/
4. Никак не ми е приятно, че сама аз си администрирам и поддържам групата във Фейсбук - очаквах по-добра подкрепа/все пак 13хиляди семейства в софия са засегнати/. На моменти се спирам да пиша, само защото имам чувството че говоря сама за себе си и още 10ина майки.
Мога и още, но спирам - обяснете на новодошлите как се прави профил, от който нямаш полза/виж статистиката за прием от предната тема - да има такава, проблемите не започват от вчера/.
Ползвам израза мълчи като пуйка, не защото пуйката е тихо животно - напротив, колкото и да вика кулю-кулю нищо не казва и никой не я разбира. Лъвът е друго животно, и да не вдига врява то поне с присъствието си респектира всичко живо.
Протест на 16ти се заформя заради майчинството/до 2годишна възраст/ и детските ясли - като лъвове ли ще мълчим или като пуйки.....

Съгласна и до болка обезверена...
Продължаваме на висим на опашките с изтръпнали (от стискане на палци) ръце и крака, в очакване на септемврийските класирания. Записах мъника на частна градина и заедно с мъжа ми, вече сме достойни опоненти на шесторъкото индийско божество Rolling Eyes Нямаме алтирнатива и не виждам никаква светлина в тунела на ИСОДГ. Спрях да пиша в темата, защото се усетих че в момента, в който влезна в подфорума "Нашите деца", ми причернява и ме полазват низки страсти, от теми като: "Искат ми такса, за месеците в които детето ще е на село, на море, при баба, при тетка... ", "Кой предпочитате да гледа детето ви - баба, ясла или извънземно?", "Приети сме в ДГ, но се колебая дали да го запиша" и прочие...

# 127
  • СОФИЯ
мама САННЯ не съм много наясно, но се надявам правилно да съм разбрала. Съдът е задължил кмета на СО да предостави информация за броя на записаните деца, заедно с инфо кое е с хронични заболявания, кое с ТЕЛС и т.н.? И по-важното е, ако те все пак не я предоставят, какво следва?

Първо да видим дали няма да обжалват решението. Ако влезе в сила ще тр да се произнесат изрично "съобразно указанията на съда по тълкуването и прилагането на закона, дадени в мотивите на настоящото решение". За неизпълнение на съд решение се носи наказателна отговорност.

# 128
  • София
Имам 2 въпроса:
....
Отписването би трябвало да става с някакво заявление до директорката. Сега като няма класирания обаче не ми е ясно дали ще отразят освободено място в системата.
...
Ако пиша до ИСОДГ - това ще помогне ли мястото да излезе в системата като свободно. До септ. няма ли да има нови класирания - какво стана с текущите?

# 129
Имам 2 въпроса:
....
...
Ако пиша до ИСОДГ - това ще помогне ли мястото да излезе в системата като свободно. До септ. няма ли да има нови класирания - какво стана с текущите?

Така или иначе е редно да подпишеш една молба до директорката, че желаеш да отпишеш детето. Някакси не ми се струва коректно да го отпишеш чрез ИСОДГ и да оставиш директорката в неведение. Тя има право да НЕ обяви мястото за свободно, ако прецени, че групата така или иначе е свръхкапацитета.
През лятото няма класирания, предполагам заради масовите отпуски на директорките, пък и заради ремонтите. Класиранията ще се подновят от есента.

# 130
  • София
Olive, не знам дали ако им пишеш ще има някакъв ефект в момента. Текущите класирания започват на 04.09. Вариант е да отпишеш детето ден-два преди тази дата.

# 131
Здравейте отново. Сблъсках се с още един въпрос, на който не мога да си отговоря.
Имаме 7т. защото аз съм в следната ситуация. До 2г на детето ми бях в майчинство и в края на миналата година започнах работа на граждански договор. Покрай новите счетоводни закони имаше някакви неразбории и някакви образци на служебни бележки не бяха готови навреме, затова счетоводителката ми предложи да сключим договорите с по-късна дата и да се водя започнала от януари 2010. Сега гледам, че в детската градина трябва да представя данъчна декларация за самоосигуряващо се лице, но такава за текущата година ще имам чак през януари 2011. Към днешна дата е възможно да се представи ДД само за 2009, но аз тогава бях в майчинство и не съм работила. Предполагам, че при това положение не мога да си цъкна точка за работещ родител. Или пък мога да представя служебни бележки за внесени осигуровки през 2010, вместо данъчна декларация?

# 132
  • Ловеч
Оправи си документите и осигуровките - никой не може да те задължи да подаваш информация за бъдещо време, но това би трябвало да го знаеш след като си се решила да си самоосигуряваща се на граждански договор

Ами аз не се смятам за пуйка защото поне показвам нещо. И друго - още преди детето ми да е тръгнало на ясла съм си прекъснала майчинството и съм започнала работа/щот трябва да се яде/. И още - помолих да ми смъкнат осигурителния праг, защото няма да плащам по 250лв на вятъра на месец за да може някой друг да се издържа от тях.
И докато за едни има ненаказуемост, то други се гонят да плащат глоби. До парите на майките опряха, а защо не глобяват по 500лева наглеците паркиращи по детските площадки, ами само по 20лв. Мога да пиша до утре сутрин.
Не съм съгласна, че са си оправили всички течове и хукнаха да глобяват майките-данъкоплатци.
И да инсп.Гаджет ме е разбрала какво искам да кажа.

# 133
Оправи си документите и осигуровките...
Как да ги "оправя"? В сайта пише, че искат данъчна декларация. Аз такава ще имам най-рано януари 2011. Питах дали вместо данъчна декларация мога да дам бележка за внесени осигуровки или си оставам със 7т, въпреки че работя.

# 134
  • София
Ескарина, пиши в обратна връзка на ИСОДГ и виж те какво ще ти отговорят.

Общи условия

Активация на акаунт