Направо във втори клас

• 8 774
  • 86
  •   1
Отговори
# 30

И да уточня. Съзнателно не го пуснах миналата година в първи клас. Против съм това, децата да започнат от 6 годишни. Момче е и исках да си изживее нормално детството. А това че мисля да го пусна в по-горен клас, не е заради това че съм спала или детето е вундеркинд, а защото съм убедена, че има нужните знания и че ще му е наистина скучно цяла година. А също имам и страх от това, да загуби интерес към училището като институция.

Искам също да уточня, че заниманията ми с него са пренебрежимо малки. Всичко сам си е постигнал. Той пита, аз или някой от другите възрастни обяснява и той си се упражнява и схваща.  bowuu Не съм сядала с него с цел нещо да научи и да го насилвам. Просто на него си му харесва. А дори и да исках, през изминалите две години неможех да му отделя време поради изключително тежка бременност, а после и грижата за новородено.  Party

Без да те разстройвам само ще ти кажа че това което описваш касае поне 80% от децата на тази възраст, всички те са любознателни, особено ако имат напредничави родители.
Това не означава че те всички трябва да прескочат първи клас, то ако го караш да пише съчинения и в пети направо можеш да го пратиш....

В София има училище за надарени деца, има също Алианс, модули за малките класове към СМГ, обучителни центрове по изкуства, и т.н. все неща с които ти можеш да уплътниш свободното време след училище на детето, все пак нищо няма да му стане да ходи от 8 до 12 на училище. Имай предвид че децата в училище се учат на работа в колектив, на краснопис, на бързина и на мислене--всички тези неща се преподават от педагози, на които това им е работата, да направят престоя на децата в училищата интересен.
Освен това, 1-4 клас е най-запазен откъм ценности в България, има време детето да попада в горни класове и да губи интерес към училището.

Като толкова искаш детето ти да се отличава по нещо от връстниците си, го запиши на езици, спорт или друго, което е свързано с таланта му.

Аз съм 100 процента убедена че детето ти ще научи много нови неща в 1клас, и че няма нужните знания да бъде записан направо във 2ри клас.

# 31
  • София
Нов ученик,в изграден колектив,при това по-малък на възраст и никога не сблъсквал се с училищната среда.Как мислите ,няма ли да му е прекален стреса на това малко дете?Първи клас е важен.Там се изгражда класа,приятелите,враговете.Научават се нормите на поведение.Не се заблуждавайте от степента на овладяване на знания-това не е най -важното.Какво ще спечели детето прескачайки първи клас?И струва ли си стреса?
Щадете психиката на децата си.Живота и без това ще им предложи достатъчно стрес.Нека поне на училище ходят спокойни.Ако детето си е умно,то винаги ще си е умно.Ще се развива извън училище,само ще търси поле за интелектуална изява.Но на 7г. е твърде рано.Тепърва има да усвоява социални норми в друга среда(а това не е никак лесно).И защо правите диктовки със 7г. дете ,вместо да тича ,да кара колело(ролери,скейт,тротинетка),да се катери по дърветата,да плува,да рисува,да играе с колички ,да реже и лепи(и всичко това по възможмост с приятели).Да готви и пазарува с мама,да сгъва дрехи,да гледа някое филмче,да "беснее".Та това е последното му лято без ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ книги за четене.Подарете му още няколко месеца безгрижие.Ученето няма да му избяга.

# 32
  • у дома
Моето дете тръгна на училище,без да знае да пише и чете(познаваше буквите де),но затова пък математиката я знаеше перфектно -не съм забелязала да скучае в часовете по този предмет(в училище допълнително работеха по два различни сборника,единият беше за часовете,а другия за ЗИП-математика),за вкъщи му бях купила трети сборник и отделно си работех допълнителен материал и до ден днешен математиката му е приятна и сяда да решава с желание...така че от учителя и от теб самата зависи на детенце да му е интересно...

# 33
svetlaem - да,но при вас детето е знаело само едният предмет.А,ако се получеше така ,както при моята дъщеря-отлично подготвена в предучилищна и покрила целият материал за първи клас,мога да кажа ,че този първи клас беше загуба за време и повтаряне ,а не научаване на  нещата.

# 34
Според мен също няма да направиш добра услуга на детето ако го запишеш направо във 2ри клас.

Vyara D, твърдиш че не било редно да го пускаш на 6г в първи клас, но ти изцяло си го подготвила за тази 1година. Тогава какво "детство" е изживяло твоето дете?
Аз съм тръгнала на 6г на училище и съм супер благодарна на майка ми, че не ме е мотала да си стоя още 1г в къщи и да си играя.

# 35
  • у дома
Исках да кажа,че въпреки че беше добре подготвен по математика,изобщо не му беше скучно по този предмет...всичко си зависи от учителя и от родителя,допълнителни помагала на пазара колкото иска човек...

# 36
Детето НЯМА 7 години и Вие искате да го запишете директно във втори клас?! Изумявам до къде се простират родителските амбиции.
За моя син в предучилищната ме съветваха да го водя на изпитите за училището в Горна Баня, всички се възхищаваха колко е напред. Аз си го записах в 1 клас на 7 и половина години. 12 години си му беше добре в училище, може да му е било скучно на моменти, но в живота няма само картинки, нали. Без никаъв проблем минахме кандидат-гимназистките изпити (без частни уроци), нямаше кандидат-студентски вълнения, защото влезе с олимпиада и бал 30 в Университета.
Според мен има какво да му е интерсно на детето и в първи клас, не го мъчете толкова отрано - нека си изкара детството приятно, за да стане успешен тийн. Така и на вас ще ви е по-спокойно. Пък и сегашните гарджета - всичките са рошави.

# 37
  • София
 newsm10   липиум!Късмет на твоето голямо детенце.Моето мнение 100% се покрива.

# 38
  • най-шареното място
Aз съм твърдо против децата да тръгват в първи клас научени на купиша неща от материала за първи клас. Е, с четенето и писането се справих лесно. Със смятането нямаше как.  Материалът може да е сух, познат и скучен. Но може и да не е. В нашия клас имаше деца, които четат и такива, които само познават буквите. Едните си носеха книжки и се четяха, другите сричаха... въпрос на подход.

Както са ти писали и другите, решението си го взела миналата година. Може би  малко непоследователно е било да продължите да се занимавате, но пък като детето иска Wink.. макар че се чудя и диктовките ли Wink. Има толкова много други занимания, които може да се предложат на едно дете. Приеми, че ще е психически по-устойчиво, защото негова грижа ще е само или най-вече социализацията и свикването с новата му роля.

# 39
Аз не съм против да се учат децата да четат и преди първи клас, но не като някакъв вид надпревара.
Мисля, че това е основно умение като ходенето или карането на колело - детето ще се научи, когато е готово, или съответно малко по-късно, но от ранното научаване не следва, че ще стане велик колоездач, просто ще кара колело една година повече, а това си е приятно.
Какво става в първи клас с децата, които умеят да четат? Ами нищо страшно, играят си малко повече. Едно време учителката ни разрешаваше да редим пъзели тихо и кротко в една част на стаята, отделена за игра. Миналата година на Ането й даваха да си чете тихичко каквото й харесва. Общо взето учителките имат опит с такива случаи.
И не, не й беше скучно в първи клас. Новите деца, динамиката на отношенията, игрите в междучасието - това само по себе си беше огромна и вълнуваща промяна за нея. Пък и честно казано, през първи клас се учи най-вече краснопис - а там си беше на един хал с другите.
С други думи мисля, че детето ти би се чувствало добре в първи клас. Не бих го записала направо във втори и не смятам, че ще се забави в развитието си или нещо подобно - ако досега е питало вкъщи и е учело това-онова само, не виждам проблем да продължи да го прави.

# 40
  • София
Какво става в първи клас с децата, които умеят да четат? Ами нищо страшно, играят си малко повече. Едно време учителката ни разрешаваше да редим пъзели тихо и кротко в една част на стаята, отделена за игра. Миналата година на Ането й даваха да си чете тихичко каквото й харесва. Общо взето учителките имат опит с такива случаи.

Мен пък ме караше да сричам. Явно си е до учителка. Иначе беше много добра, но това ми остави един доста неприятен привкус и още ми нагарча, въпреки че вече са минали 30 години оттогава.

# 41
Нов ученик,в изграден колектив,при това по-малък на възраст и никога не сблъсквал се с училищната среда.Как мислите ,няма ли да му е прекален стреса на това малко дете?Първи клас е важен.Там се изгражда класа,приятелите,враговете.Научават се нормите на поведение.Не се заблуждавайте от степента на овладяване на знания-това не е най -важното.Какво ще спечели детето прескачайки първи клас?И струва ли си стреса?
Щадете психиката на децата си.Живота и без това ще им предложи достатъчно стрес.Нека поне на училище ходят спокойни.Ако детето си е умно,то винаги ще си е умно.Ще се развива извън училище,само ще търси поле за интелектуална изява.Но на 7г. е твърде рано.Тепърва има да усвоява социални норми в друга среда(а това не е никак лесно).И защо правите диктовки със 7г. дете ,вместо да тича ,да кара колело(ролери,скейт,тротинетка),да се катери по дърветата,да плува,да рисува,да играе с колички ,да реже и лепи(и всичко това по възможмост с приятели).Да готви и пазарува с мама,да сгъва дрехи,да гледа някое филмче,да "беснее".Та това е последното му лято без ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ книги за четене.Подарете му още няколко месеца безгрижие.Ученето няма да му избяга.

Много ми хареса това! Съвсем вярно!

svetlaem - да,но при вас детето е знаело само едният предмет.А,ако се получеше така ,както при моята дъщеря-отлично подготвена в предучилищна и покрила целият материал за първи клас,мога да кажа ,че този първи клас беше загуба за време и повтаряне ,а не научаване на  нещата.

Не е възможно предучилищната да покрие материала на 1 клас. Да не би да са правили диктовки и преразкази?! Не мога да се съглася.

# 42
Дискутираната тема много ми напомня случките със сертификатите по английски: повечето преподаватели съветват родителите да запишат децата директно за втори сертификат, че те имали повече знания, а първия бил лесен и нямало смисъл. Повечето деца изкараха оценка "С" на втория сертификат. Друго си е човек да си мине през огъня, дори само да замирише на пушек, ако има късмет да не се изгори.

# 43
Първи клас не е само, за да се научи едно дете да чете и пише, образно казано.
Първи клас е едно ново начало и то доста важно.
Ако детето е умно и надарено, то ще остане такова, другото е прекомерна родителска амбиция.
Радвам се, че мъжът ми ми наля здрав разум преди време, когато бях решила да пусна сина ни на 6 на училище. Не съжалявам нито за миг и разбрах че е бил прав, когато ми каза "той ще се справи с материала, но дали ще се справи с една година по-големи деца в чисто човешки план. При децата всяка година е съществена, не е като при възрастните"
Имам и база за сравнение. На Алианс все пак го пуснахме с предния набор. Ами личеше си, че е по-малък, но за щастие там нямаше междучасия и децата общуваха много по-малко. Алианса завърши първи по успех и въпреки това смятам, че ако беше попаднал в предния набор и в училище нямаше да се чувства така добре, както се чувства с връстниците си. При това той е силен физически и с лидерски прояви.
А с чуждите езици как е? Впрегнете тази любознателност в сериозното изучаване на чужд език.

# 44
Joya_2010 извън БГ сме и ,да ,тук действително предучилищната покрива материла,а дори и изпреварваше това което се преподаваше в първи клас.Затова мисля да видя ,как ще ме малката в предучилищната и ако е като каките т.е усвои целият материал ,ще я заведа на изпит за запиване направо във 2ри клас.Тук предучилищната е от 5 ,а първи клас от 6 годишна възраст.

Общи условия

Активация на акаунт