Популярна марка краве масло МАМИ потребителите!

  • 24 216
  • 127
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 4 587
Не купувам българско масло от години. Колко жалко, като се замисля. Но това е положението. Залагам на немското и белгийското, но се е случвало да попадам на гадни масла, които омекват почти веднага. На етикетите не пише да имат растителни мазнини, но за мен това е обяснението. Последно купих някакво белгийско, от сметана, което ми се стори подозрително меко, иначе пък много вкусно.
Как' Сийка вметна нещо много важно - че е напълно възможно пакетираните в България вносни масла да не отговарят на описанието по етикет. Тези, които са директен внос, може пък да са с некоректен превод на стикера. Кой следи за това?

Точно обратното, тия, които не се размекват, са гъчкани с растителни мазнини.

# 106
  • Мнения: 4 892
А за лубрикант ползвате ли ги и кои?

Ха, на ви петъчна тема - мажете ли "филията".... с масло....  Crazy

Не, понеже повечето съдържат растителни мазнини. Сакън.

Домашно масло трудно ли сеправи? Или проблемът е в това, че ако не си на село, няма да можеш да си намериш вече истинско мляко, посмъртно.

# 107
  • Мнения: 4 587
Краве масло може да се добие, но от истинско мляко. Козето и кравето варират от 5.5 до 8%, овчето стига до 10.5%, биволското до 13% масленост, тюленското - 45%. На това купешкото, му вземат акъла. 2% масленост. Ха-ха.  Освен маслото, кой знае какво още му вземат, преди да го пакетират. Някой знае ли как се прави сухо мляко, и какво правят с остатъка  течно вещество?
Домашното чисто масло е жълто на цвят, изглежда в промишлени условия го избелват.
Млякото се бие. Тъй къто фините капчици масло са с по-различна плътност от млякото, изплуват на повърхността и се отгребват с лъжица. Има специален дървен съд, като каче, но много тясно и дълбоко.
Да не мислите, че на село останаха животни? Преди осем години говедарят на Доброшката махала пасеше 70 крави, сега пасе 8. За 160 лева месечно, без почивни дни, освен ако вали от сутринта до вечерта.

# 108
  • Мнения: 4 353
Точно обратното, тия, които не се размекват, са гъчкани с растителни мазнини.
A сега де! Нали уж маслото трябва да стои твърдо и да не омеква веднага?

# 109
  • Мнения: 50 832
Според мен стои твърдо в хладилника, така пише и тук http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5_%D0% … D1%81%D0%BB%D0%BE

# 110
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Цитат
Домашното чисто масло е жълто на цвят, изглежда в промишлени условия го избелват.

Аз немско масло,което да е бяло досега не съм виждала...като се замисля изобщо не съм и предполагала,че маслото може да е бяло.

# 111
  • Мнения: 61
гледам, че никой не писал за верея, но кравето им масло е хубаво, според мен. другите български масла наистина не стават за нищо. иначе от млеката - на боженци киселото все още е много хубаво; купувам само него, а ако няма - верея със синята капачка. вкусно е, макар да е много маслено и сигурно да има сухо мляко и консерванти... от саламурените сирена - на роса. Simple Smile

# 112
  • Мнения: 28 938
Аз немско масло,което да е бяло досега не съм виждала...като се замисля изобщо не съм и предполагала,че маслото може да е бяло.

Току-що избитото домашно масло е бяло или бледо жълто. Пожълтява от досега си с въздуха (май в резултат на някакво окисляване).
Пресният кашкавал също е бял. Пожълтява в процеса на зреене. Сега го боядисват. Май.

# 113
  • София
  • Мнения: 15 409

Не май, а със сигурност - имам познати в бранша  Mr. Green

# 114
  • Sofia
  • Мнения: 10 919
Всички ли боядисват кашкавала? newsm78

# 115
  • Мнения: 4 587
Че кой ще го чака два месеца да узрява на дървени рафтове, парафиниран.
По кашкавал Балкански продавачките се отпускаха с цялата си тежест, с две ръце на един дълъг нож, да отрежат половин кило.

# 116
  • Мнения: 18 935
Като заговорихте за модните хранителни ментета и новите бързи технологии се сещам, четох някъде, че пушените меса въобще не са били опушвани някога, просто се топяли в нещо подобно на есенция. Шунката пък се топяла в някакви лепила. Звучи страшно, но подозирм, че е истина. Когато в моя град имаше месокомбинат си спомням работници от там, които разказваха, че саламите които почвали да лепнат се изземвали от фирмените магазини, овалвали се в желатин и подправки и ставали деликатесен салам Златни пясъци май беше. И още има, ама айде стига, че то не остана нищо за ядене.

# 117
  • Мнения: 4 587
Абе аз работех в една фурна, ръжения хляб се правеше от най-евтиното пшенично брашно плюс 4 пакетчета ръжено кафе на казан.
И изобщо, ако видите типов, или ръжен хляб, еднакви по грамаж и обем с пшеничен, значи са ментета. Типовия и ръжения в никакъв случай не могат да достигнат обема на пшеничния.

# 118
  • Мнения: 6 207
Цитат
Домашното чисто масло е жълто на цвят, изглежда в промишлени условия го избелват.

Аз немско масло,което да е бяло досега не съм виждала...като се замисля изобщо не съм и предполагала,че маслото може да е бяло.

аз си спомням маслото от моето детство - беше мръсно бяло и наистина после пожълтяваше

# 119
  • Мнения: 803
Преди сто години бях на лагер, пионерски, на хижа Пашалиица/нейде в Родопа-планина/. Всеки ден от кошарите край село Павелско с катър качваха две гюмчета прясно мляко. От клатенето по нагорнището на отвора на  гюмовете имаше по една тапа от масло
 - около 200 грама- даваха го на готвача, да задуши гъбите за дружинните.

Общи условия

Активация на акаунт