измерване на тоновете на плода

• 21 780
  • 59
  •   1
Отговори
# 30
  • Шумен
В ЖК само ми мереха тоновете, запис не ми е правен. Понеже са две една заспала акушерка веднъж чу два пъти едната не и се търсеше другата и ми каза че нямало дори смисъл да го прави  Confused Запис ми правеха в патологична по 20-30 мин или докато се сетят че съм на машината Simple Smile това всеки ден. Иначе си беше практика преди визитация (сутрин и вечер) акушерката да извика всички майки да чуе тоновете на бебетата. А секциото и го направиха спешно по-рано (няколко часа преди плана) като се загубиха тоновете на едната близначка. Затова си мисля че последните седмици и дни трябва да се прави редовно, дори всичко да е наред както беше при мен  Peace

# 31
  • София
като чета какво става направо страх ме хваща .
Тъкмо тръгна раждаемостта и почнаха да си придават важности лекарите.

какво толкова става??? това нон стоп да се гледа бебето (познвам майки дето ходят кат кукави всяка седмица на видеозон) и да се правят записи, при една нормална бременост си е чисто успокояване на  параноята на майката и нищо друго...

# 32

какво толкова става??? това нон стоп да се гледа бебето (познвам майки дето ходят кат кукави всяка седмица на видеозон) и да се правят записи, при една нормална бременост си е чисто успокояване на  параноята на майката и нищо друго...

Мммм да, лекинко по на запад от трънския край, никъде не се следи бременността така стриктно като тук, а се раждат в пъти по-малко деца с увреждания. Защото не е важно да те гледат всяка седмица на ехограф, може и два пъти за девет месеца да е, но важното кой го прави.

# 33
Слушали са ме със слушалка(една като толкова модерните сега вувузели) за тоновете на бебето през корема след 6-7 месец за около 30 сек.. На Доплера ми казаха няколко пъти,че бебето ми е тахикардично и ми правиха запис около 3-4 пъти в кабинета. Плащах по 15лв., 20 мин. ,един път само 30 мин. В болницата също ме сложиха на апарата за тонове - естествено, не плащах.

# 34
  • в града на вечния купон

за мен лично е важно, а предполагам и за други бременни.всеки си решева за себе си

АЗ нямам предвид през цялата бременност и когато е необходимо.И съм супер против лекар да ми отказва процедура за която имам право и искам да ми се направи.

# 35
  • София
за мен лично е важно, а предполагам и за други бременни.всеки си решева за себе си

АЗ нямам предвид през цялата бременност и когато е необходимо.И съм супер против лекар да ми отказва процедура за която имам право и искам да ми се направи.

За целия период на бременността ни се полагат 3 /три/ ехографски прегледа по Здравна каса. Всичко над тази бройка трябва да ни бъде отказано или да бъде извършено срещу допълнително заплащане.
Досега не съм чула лекар да е отказал да погледне пациентка срещу заплащане.
Моят лекар ме гледаше на всяка консултация, напълно безплатно.

# 36
  • София

ами именно всеки си решава за себе си...като си решиш сам за себе си отиваш и си плащаш, ако щеш и всеки ден да ходиш на ехографи и записи, твой си проблем.
когато е необходимо наистина касата поема - за проблемна бременност са повече, според нуждите. За нормална са 2 , даже не са и 3. и то в определени периоди се правят, така че реално, ти отказват процедура на която нямаш право...имам право и искам са много различни неща.

# 37
  • София
Да, права си Angel_Dust, при нормално протичаща бременност ехографските прегледи били 2 за всички месеци - веднъж в първия триместър и веднъж в 16-20 г.с.! 
При рискова бременност - над 35г. до 2 допълнителни ехографии
до 20г. - една допълнителна ехография.
Справка - Нац. рамков договор на НЗОК, приложение 17.
http://www.nhif.bg/web/guest/65

# 38
изобщо не ме интересува колко и какво безплатно има по каса.

Когато искам (лично аз и за мое успокоение) и когато е необходимо се прави.

Искрено се радвам, че през бременността съм попаднала на свестни лекари, който не гледаха какво се полага по каса, а ОТ КАКВО имах нужда.

И въпреки, че бях в частна болница нищо не всеки път заплащах.

Но всъщност дискусията по темата е съвсем друга-да не се отказва това, което се полага по каса и по принцип.
Аз смея да твърдя, че добре ме обслужваха и винаги ми правиха запис на тоновете и ми обеснява по разпечатката, която винаги бе с дата, дата на термин, подпис и име на лекара, който е направил записа.

# 39
  • София
да не се отказва това, което се полага по каса и по принцип.

и кое е това по касата по-точно, което се отказва не мога все още да разбера?

# 40
  • София
Запис на тонове се полага при пренасяне или при проблем и не съм чула на някой да са отказали при тези обстоятелства.

# 41
не съм съгласна , че запис тонове се прави само при пренасяне и проблем.
В пред родилна зала също , докато дойде моята лекарка

В деветия месец всяка седмица ми правеха запис тонове и не само на мен, а на всички бременни в деветия месец.
А във времето, в което преносвах всеки божи ден.

остава  и при преносване да ти откажат запис

ама като гледам Cry лекари всякакви

Последна редакция: нд, 04 юли 2010, 23:41 от AnMary

# 42
  • София
нали говорихме за бременността, да в предродилна правят разбира се....ще е радост даже ако си от късметлийките дето не са вързани нон стоп  за запис...
Да, при преносване се прави всеки ден.

В 9 месец обаче...не се полага по ЗК...

# 43
  • София
Записа на тонове изобщо не се поема от ЗК когато лицето не е хоспитализирано.
Първият път се следих и родих в частна клиника и там записа на тонове си влизаше в платения пакет ЖК.
Втория път си ги плащах в болницата, в която раждах когато отидох на запис по собствено усмотрение. Когато се наложи да ме хоспитализират на два пъти в Патологичното им отделение, записваха тоновете на детето два пъти на ден, абсолютно безплатно и отделно минаваха с мобилно доплерче само за да ги чуят, още поне 2 пъти на ден.
В предродилна зала също се правят записи безплатно на всички раждащи, но обърни внимание, че тогава вече си хоспитализирана.
Безплатни записи иначе не ни се полагат.

# 44
  • София
ами не  е така задължително, защото при преносването не си хоспитализиран, но не се плащат(или поне може би не навсякъде), а се ходи всеки ден .

Общи условия

Активация на акаунт