Отговори
# 690
  • Добрич
Аз пък поради спането следобед отказах предучилищната в ДГ и записах Пепи в училище. Е, той е от 6 годишните. И мрази да спи следобед от 4-годишен Confused  Confused (Но пък имам много добри впечатления от тази предучилищна, тъй като и Деси мина по този път. Peace)
Ако обаче го беше хванала наредбата от 5 години... щях да предпочета детската градина. Може би...

# 691
Ако обаче го беше хванала наредбата от 5 години... щях да предпочета детската градина. Може би...

Ани, не си разбрала явно, за 5-годишните предучилищната подготовка ще си е в детските градини...Училищата няма да приемат такива от 5...Държавата ще субсидира, чрез Общините детските градини.

Предлагат Добрич за пилотна община за предучилищно обучение на 5-годишни

Май и аз не съм разбрала Joy - Всички училища и детски градини в Добрич са декларирали готовност за прием на петгодишни деца с изключение на Хуманитарна гимназия и ОУ „Панайот Волов". Очаква се допълнително финансиране от държавата за помагала и изхранването на децата, навършили петгодишна възраст.

В този случай и аз съм съгласна, че базите в у-щата не са подготвени за 5-годишните, имайки предвид, че повечето още спят...

Последна редакция: вт, 14 сеп 2010, 10:58 от МамиБлю

# 692

Ани, не си разбрала явно, за 5-годишните предучилищната подготовка ще си е в детските градини...Училищата няма да приемат такива от 5...Държавата ще субсидира, чрез Общините детските градини.

А на следващата година децата в 1-ви клас ли ще бъдат или предучилищна в училище?

# 693
Янева, изпревари ми редакцията на предния пост Wink...
Децата ще са си в задължи. първи клас на 7...пък избора за това къде да карат 6-годишната си предучилищна пак ще стои - детска или у-ще

Аз се зачекнах в темата, защото нали ви споменах, че ми искат 50 лв. за учебни помагала и консумативи, които , ако Общината приеме това решение, ще бъдат заплатени от нея...поне такава е моята логика newsm78

# 694
  • Добрич

Аз само хипотетечно говорих... ако трябваше да избирам, и имах право, какво щях да предпочета. Wink На мен не ми се налага да съм пред дилема.

Аз се зачекнах в темата, защото нали ви споменах, че ми искат 50 лв. за учебни помагала и консумативи, които , ако Общината приеме това решение, ще бъдат заплатени от нея...поне такава е моята логика newsm78
Разбирам те, според мен за помагалата трябва да плати общината. Зачекнете въпроса на родителската среща.. и те може да са наясно вече.

# 695
  • гр.Добрич
Като всичко в нашата държава измислено-недомислено. Важното е парите да са в обръщение.
В нашата ДГ са в голямо вълнение, че в петък Кметицата ще идва на откриването, че нищо друго не ги вълнува. Направо не мога да приема такова лицемерие. С държавните пари да се хвалим какъв ремонт сме направили, като става дума за елементарни неща. Не ми се мисли какво е по домовете. Sad

# 696
  • Добрич
spinki, и аз снощи писах, но го изтрих по невнимание, а после не ми се пишеше отново.
"Училищата били готови да приемат ... " - глупости на търкалета. За едните пари какво ли не правим. А децата - кучета ги яли, как ще се оправят. Говорим за 5-годишни деца. Все още без изградени навици и пр., половината от които все още не могат да говорят свястно, други все още спят, трети с нужда от помощ при посещение в WC, и т.н., и т.н. Някой изобщо помисли ли за това?! Не, по-лесно е да се перим.

# 697
Креми, за училищата и аз се изненадах, явно не съм го чула, дори си мислех, че говорят само за детските градини...Даже толкова вече са ми ясни, щото очаквам да кажат, че парите, дето ще ги финансират няма да им стигнат и пак ще вземат нашите Laughing
Дори, вие не сте ли в 8ма...Тя е ремонтирана по някакъв проект, та явно трябва да се благодари до земи на Общината...

# 698
  • Добрич
... та явно трябва да се благодари до земи на Общината...
Метани, метани  Crazy

Боре, а на вас кога свариха да ви кажат за 50-то лв.? Не, че се съмнявам, че ще намерят начин, ама много бързо. Започнали-незапочнали - дай пари. Изобщо не мисля, че ще им стигнат парите. Поживём — увидим.

# 699
  • Добрич
....
Дори, вие не сте ли в 8ма...Тя е ремонтирана по някакъв проект, та явно трябва да се благодари до земи на Общината...

И градината, която посещава Жени е ремонтирана по проект. Още 2006-та год. направиха цялостна подмяна на ВиК и Ел-инсталацията, на дограмата и някои др. ремонти. Елате да видите сега - от пролетта под терасите стърчи гипсокартон, точно където е входа /искам да кажа, че отдолу на терасите на втория етаж са сложили гипсокартон, който в момента е започнал да се отделя по ъглите/. Но фирмата изпълнител нали си е взела паричките....

Вчера нашата госпожа ми каза, че най- вероятно заради пилотния проект ще ни се закупят помагалата и на децата ще се осигуряват две допълнителни закуски седмично.  Rolling Eyes Преди били всеки ден, но сега щели да са само два пъти в седмицата. Не зная от къде и е информацията.

Бори, във вашата градина явно са много експедитивни, щом още от първия ден пари за помагала събират.

А ние събираме по 5 лв. за дърводелец - да поправи и боядиса библиотеката в групата. Наистина е добре да се направи, но две години нямаше желаещи родители за изпълнението. Сега поне ще се освежи помещението за децата.

# 700
Да налея масло в огъня......Нашата ДГ я ремонтираха и санираха още миналата година. Навсякъде е чисто, новичко и приятно. 1 ст. не са ни искали за каквото и да било, в предучилищната събрахме  символична сума за едно помагало. Но в групите като са били - най-много сме събирали по 20лв. за помагала, моливи и пр. За добро или не - във всяка занималня има ТВ с ДВД и касетофон със СД. Пак не сме давали пари. Въобще нашата ДГ е хубава, модерна и приятна и за това ние - родителите - 1 ст. не сме дали.

Обаче......в училищата на децата ми писна да давам пари за щори......Почти всяка година щори купуваме - ядат ли ги, пият ли ги, все ги няма.....И сега на родителската среща за друго пари не са искали(изкл. за ученически помагала), но за щори........

Ох....мен треска ме тресе вече........

Утре сабахлян с двама юнака и една юначка и с бебе в количка ще се борим с Първия учебен ден! Аз ще бъда само с първолака, а татито - с големите.........Отивам да гладя,че още съм под кривата круша.....Нещо уж работя, пък като се обърна - нищо не съм свършила........

Мари, как си ти? Други първолаци в темата?

# 701
Я да кажа и аз -  ние имаме в четвъртък родителска среща , но знаем че сами ще купуваме на децата флумастри , моливи , ножички и папки тип кутия и всяко дете ще му стоят там помагалата и неговите си моливи и др.  Незнам дали ще събираме пари и общо ще ги купуваме да са еднакви ли и всеки сам на детето си - като се съберем ще го решим. За учебните помагала ни казаха ,че ще са безплатни.Друго засега не се сещам за градините.
Спинки - знаеш ли колко е важна кметицата  Mr. Green. И при нас като идва друго не ги интересуваше освен посещението и. За 5-годишните в училищата , ами и аз не мога да го приема Кеми е права -  от Гоговата група има дете /деца които още не могат да говорят правилно.За тоалетната също има право , както и за спането (Гого може и без да спи , но има деца които си искат спането на обяд).

# 702
  • Добрич
И градината, която посещава Жени е ремонтирана по проект. Още 2006-та год. направиха цялостна подмяна на ВиК и Ел-инсталацията, на дограмата и някои др. ремонти. Елате да видите сега - от пролетта под терасите стърчи гипсокартон, точно където е входа /искам да кажа, че отдолу на терасите на втория етаж са сложили гипсокартон, който в момента е започнал да се отделя по ъглите/. Но фирмата изпълнител нали си е взела паричките....

Така е, като никой не търси качество на изпълнението и няма контрол, а всеки иска само да гушне паричките, ако може и без никаква работа да свърши.
/Също като вица, в който работниците питат: Ама всяка сряда ли ще работим?/

Утре сабахлян с двама юнака и една юначка и с бебе в количка ще се борим с Първия учебен ден! Аз ще бъда само с първолака, а татито - с големите.........Отивам да гладя,че още съм под кривата круша.....Нещо уж работя, пък като се обърна - нищо не съм свършила........
Ето заради това, в различните училища откриването на учебната година трябва да започва по различно време. Като имаш 3 деца в различни училища, да се разкъсаш ли?!

# 703
Копи - пейс на едно мнение от темата за съкратените ваканции.....Защото не само,че искат от 5г. да започват, но и на ваканциите им вече посягат.....

Ех България България... престъпниците се разхождат по улиците а МВР затваря сайтове за торенти.Децата си губят детството с започването на училище а умниците в Народното Събрания искат да ни оставят без ваканция.

Най-много ме е жал за децата на тези родители,които искат скъсяване на ваканцията.Те не искат да имат деца а РОБОТИ ! Не знаят какво е положението сега в училище,но си викат "вместо да стои вкъщи,нека да ходи да се учи"

На какво да се учи? На псувни? Пушене на цигари и вземане на наркотици? Ако си мислите,че има нещо добро в училищата сте в някаква масова заблуда! Първото което е учител става този който има желание.Имах учители които са родени за тази професия,и въпреки малкото пари преподават с усмивка и желание.А тези сегашните само знаят да тормозят децата.Аз вдигам ръка да питам класната си нещо ТЯ ще ми вика "мълчи ...не искам да те слушам" ?  Учителите се гаврят с НАС но родителите естествено няма как да знаят за това.Ако кажеш нещо на учителката (твое лично мнение) ТИ автоматично ставаш "черната овца" на класа.

И за последно малко ирония да вкарам " Спокойно скъпи мами и татковци.Ще учим разбира се ...даже от 5 годишни ще учим! След толкова учене ще работим разбира се,а после спокойно ще си умрем.Е,защо ни е детство? Ще имаме по 2-3 висши дано това ни направи хора Simple Smile АМИН !!!

# 704
  • Добрич
така е ,всеки сам си решава за предучилищната къде да е.Всяко дете е различно,моето неиска да спи,и затова този проблем отпада.Там където съм я записала ще бъдат до 17 часа,разполагат с две стаи,едната за учене с чинове,а другата е с играчки,книжки за оцветяване,там ще си играят,след заниманията,които са само до обяд,има стол,не се налага да напускат сградата на училището,храната е от холандския и така.Надявам се да се справим,ако ли не ще се върнем пак в детската градина,винаги има вариянти.

Общи условия

Активация на акаунт