С дете в чужбина

• 4 778
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
Благодаря ви и аз,незнаех че в страните на ЕС ,децата  под 16 г.пак трябва да имат червен паспорт.

# 16
децата до навършване на 16 години пътуват с червен паспорт , дори и в страните от ЕС.
Незначително уточнение - макар че в случая не е от значение.
В БГ лична карта се вади при навършване на 14 годишна възраст. Дете на 14+ г. може да пътува в ЕС само с личната карта. Синът ми е ходил така до Гърция и до Белгия (отделно декларации от родите/и, ако не е с тях). Червеният паспорт го приготвяме като го водим в Турция.

# 17
  • София
децата до навършване на 16 години пътуват с червен паспорт , дори и в страните от ЕС.
В БГ лична карта се вади при навършване на 14 годишна възраст. Дете на 14+ г. може да пътува в ЕС само с личната карта. Синът ми е ходил така до Гърция и до Белгия (отделно декларации от родите/и, ако не е с тях). Червеният паспорт го приготвяме като го водим в Турция.

Интересно, защото пък моя син е на 16 и миналата година пътува до Швеция, но изрично ми подчертаха че се изисква да пътува с паспорт и декларацията от двамата родители, та поради тази причина специално търчахме тримата с него да му вадим паспорт. Никой не потвърди че може да пътува само с лична карта и ние решихме да не рискуваме, разчитайки на това че ще пътува в ЕС и му извадихме паспорт.

# 18

Ako преминава обаче през страна,която не е членка на ЕС,напр. Сърбия,червеният паспорт е задължителен.Може би синът ти е пътувал със самолет до Белгия и затова не му е трябвал паспорт.
Моята голямата (17г.)сега е  в Гърция,само с лична карта и декларация,в края на седмицата обаче заминава за Германия и Австрия с автобус през Сърбия и Словения,черв. паспорт още преди 2 мес. фирмата организаторка на екскурзията ни накара да го направим,защото няма как без паспорт да премине Сърбия,те не са в ЕС.

# 19
sisi_mi6i , вече са ти обяснили всичко, аз искам само да допълня нещо от личен опит.

За Гърция специално задължително искат акта за раждане на детето, ако родителите нямат брак (освен паспорта на детето). Трябва да носиш оригиналния акт за раждане на детето и желателно е да носиш копие от него - може да ти го поискат да го задържат, като преди това го сравнят с оригинала.  Peace
Мои познати в същата ситуация на пункта Промахон - не носят акта за раждане, не ги пускат да минат. Наложило се да се обадят на близки в София, които изпратили акта за раждане по факса на митничарите.  Rolling Eyes

# 20
hope, тодоричка, това се подразбира - ако детето е под 18 г и се минава през държава извън ЕС, паспортът е задължителен. В нашия случай синът ми е със самолет до брюксел, затова само лк  Grinning

# 21
Акта за раждане някой път го искат, друг път не. Аз съв направила нотариално заверени копия-за да не нося оригинала, случвало ми се е да задържат копието, но на летището.
Паспорт задължително.Ако детето има лична карта -за страните от еЕвропейския съюз -да, иначе паспорт

# 22
  • София
hope, тодоричка, това се подразбира - ако детето е под 18 г и се минава през държава извън ЕС, паспортът е задължителен. В нашия случай синът ми е със самолет до брюксел, затова само лк  Grinning

И той пътува със самолет с междинно кацане във Виена, но въпреки това ми казаха че трябва паспорт. Няма значение де ние извадихме вече, но ако действително могат да пътуват само с ЛК поне за сега е добре, че каква е лудница по паспортните служби не е истина, аз ходих в събота да си подновявам личната карта и ми отиде целия ден, но слава богу минах и подадох документи.

# 23
Малкият си идва след седмица и тогава ще го разпитам как е минал и с кой документ (той има паспорт, но го сложихме в багажа на придружителя за всеки случай, ако си загуби лк, че е малко завеян). Ако са минали само с лк на двете летища, ще пиша непременно, поне да знаят майките на 14+ годишните, да не си губят времето за вадене на паспорт. И при нас е ужас някакъв, добре, че моите документи са до догодина  Wink

# 24

И той пътува със самолет с междинно кацане във Виена, но въпреки това ми казаха че трябва паспорт. Няма значение де ние извадихме вече, но ако действително могат да пътуват само с ЛК поне за сега е добре, че каква е лудница по паспортните служби не е истина, аз ходих в събота да си подновявам личната карта и ми отиде целия ден, но слава богу минах и подадох документи.

Не е много по темата,но да питам,понеже пишеш,че си ходила в събота-и тогава ли работят,това не го знаех,аз трябва да ходя за ЛК,но като знам какво беше преди 2 мес. направо не ми се ходи.

# 25
С нашето дете сме ходили няколко пъти в чужбина-и през летище София и през сухоземната границата -за Сърбия и тази за Турция (не помня имената на пунктовете). Първия път и аз бях приготвила акта за раждане и т.н., но никога досега не са го искали на никоя граница-подчертавам обаче, че с баща му сме женени и всички сме с една фамилия и че детето сме го взимали с нас от 5 клас, не е бил бебе или съвсем малко детенце-може пък там да са по-внимателни, защото детето не може да каже-тия не са ми никакви, знам ли. Във всеки случай нищо не пречи да си вземете поне копие на акта за раждане, за документ за самоличност на детето-няма какво да коментирам, че е необходим. Тази година за пръв път детето пътува само, дори и  без придружител (на 14г.)- с паспорт и нотариално заверена декларация от нас, че сме съгласни това да стане. Понеже и аз много се притеснявах -че ще е самичък, все пак, ходих да си проверя и в гранична полиция какво се изисква и на летището се обаждах-и от двете места казаха, че не е необходим акт за раждане да се носи, а само декларацията-оригинала и едно копие, което остава при тях (даже още на чекинга поискаха да видят декларацията), а оригинала си го взимаш.
Все пак, съветвам всеки когато прави, особено за първи път, това нещо да си провери в гранична полиция на Мария Луиза (за София) какви документи са необходими.

# 26
  • София
При вадене на паспорт за дете, то трябва да е там, защото го снимат  Peace.
На Гръцката граница искат акт за раждане, ако майката и таткото не са женени. Преди 3г. на една позната и го искаха, а тя не го носише. Изкараха е, че все едно детето не  нейно  Laughing. Та почакахме да проверят по компютърната мрежа.

# 27
Още някои уточнения: През Сърбия се минава вече само с лична карта:http://europe.actualno.com/news_302163.html
Акт за раждане е необходим когато родителите имат различни фамилни имена (не е пряко свързано с брака: Съпрузи с различни фамилни имена също се нуждаят от акт за раждане на детето, но такива без брак носещи по случайност еднакви фамилии-не Grinning)
Колкото до декларациите- там пише кой родител на кого дава право да извежда детето и кои са родителите на детето, така че няма нужда от акт за раждане.

# 28
  • София

Не е много по темата,но да питам,понеже пишеш,че си ходила в събота-и тогава ли работят,това не го знаех,аз трябва да ходя за ЛК,но като знам какво беше преди 2 мес. направо не ми се ходи.

По заповед на Министъра на вътрешните работи паспортните служби работят извънредно и в събота от 9 до 16 часа (до кога обаче важи заповедта не зная) с половината си капацитет. В 6-то районно към което съм в 8 часа  излиза началникът на паспортна служба, раздава 120 номерца и толкова. Ако се вредиш, вредиш. С див късмет успях да се вредя да мина с едно ходене тази събота. През седмицата нямам идея как е но доколкото разбрах в 8 часа в понеделник започва раздаването на номера за цялата седмица и се раздават докато свършат. Но това за 6 то, в други паспортни служби се коментираше на опашката, че не било така и нямало толкова хора вече.

# 29
тодоричка мерси за инфото  bouquet,може да пробваме в събота,решихме да идем и ние с мъжът ми и  с малката(6г) в Гърция и ще се наложи и на нея да направим паспорт,а така  и така аз ще ходя за ЛК,поне наведнъж да свършим всичко,ние сме към 9-то,там беше див ужас някакъв,дано се е разредило малко вече.

Общи условия

Активация на акаунт