Рецепти против нахални гости

• 25 001
  • 257
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Е, аз какво казах? "...а ти самата се концентрираш върху детето си" - не е ли същото, но с по-малко думи?

Че аз не го оспорвам ???! Какъв е проблема.
Казвам, че разбирам неудобството да им кажеш: "магазинът знаете къде е", ако същевременно у дома си готвиш.

# 181
Няма нужда ни от памук, ни от шутове Simple Smile Най-разумните съвети бяха от гамата "Добре сте дошли! Знаете кое къде стои, най-близкият магазин е..., така че се чувствайте като у дома си!", а ти самата се концентрираш върху детето си. Никакво пазаруване, готвене и оправяне на легла. Последното определено ме втрещи, честно. Аз, като имам гости с преспиване, избягвам да влизам в спалнята "им". Аз като преспивам у някого, не напускам определената ми за такава, без да оправя леглото. Просто не ги оправяй! Сега кажи, че им переш и бельото след баня, и банските след плаж, та да ме убиеш Wink
Неизмити чинии? Чакаш мъжа си - нека той ги мие. Ако не, като станат планина, все някой ще го досрамее. И така нататък...

Да,така трябва да е,многократно го казах и аз.  Явно обаче Есме В., така е във вашето семейство,мъжът ти взима еднолични решения и после те оставя дето се вика сама да се оправяш. Не че и гостите нямат вина,че нищо не барват,ама те така са си научени.Мъжът ти показва колко е ларж и каква чудна слугиня има в къщи.Извинявай,ама проблема е в комуникацията ви. Ти не искаш да го обидиш,казвайки му истината...той пък не те пита за мнение.....
  В нашето семейство решенията се взимат и от двамата.
  Вчера племенника ми се обади,дали може да погостува няколко дни ( 5,6 обикновенно). Казах му,че ще питам свяко му дали има някакви планове и ще му се обадя.    Разбирасе е добре дошъл в къщи винаги,но в нашето семейство всичко се обсъжда и решенията се взимат заедно.   Немога да си представя мъжо да покани цялата си рода и просто да ми съобщи кога пристигат,като знае примерно какво ще ми коства това на мен. Никога няма да стане.

# 182
  • под кривата круша
За да не затвърждавам убеждението, че само си чеша езика, споделям избраната от мен рецепта. Нарича се "Лечебен глад". Благодаря ви за отговорите  bouquet

# 183
  • Бу-у-урга-а-ас
Моята рецепта би била следната имайки предвид, че това не са хора от улицата, а майката на мъжа ти плюс много близка рода, с която се виждате твърде рядко в годината.
Едно богато зареждане на хладилника. Предоставяне на стаи и легла за гостите, останалото, както казах - на самоинициативност. Обясняваш тихо и кротко, че си изморена от жегите и детето и че би била по-спокойна да не ги мислиш постоянно, а да си сигурна, че те се чувстват свободни да си отворят хладилника и да си ядат и пият каквото пожелаят.
На въпрос "Какво ще вечеряме" отговаряш: "Не знам. Дайте идеи. Какво да приготВИМ?" Когато ги чакаш от плаж, звънваш и поръчваш: Купете хляб и диня напр. или каквото се сетиш или кафе...нещо, което се употребява, а е в графа глезотии. Така те ще свикнат да се чувстват съпричастни. От седем човека, все ще хванеш някой да измие чиниите или даже да ти пусне прахосмукачка. Важното е да го направиш мило и след това да си много благодарна.
Гостоприемството е добродетел  Peace

# 184
Всъщност, основният проблем на авторката май е със съпруга й.  Peace

# 185
   И мъжа ти ли ще спазва диетата или той ще хапва от пюретата на детето?

Извинявай, но и аз като много от тук писещите не споделям идеята за номерца. Много грозно ми се струва. Най-вече защото става въпрос за родителите и сестрата на твоята половинка, а не за далечни роднини. Още повече, че единственото, което те дразни е финансовата част. Обаждат се на мъжа ти да съобщят, че ще идват (нали им е син, по-нормално е да звъннат на него, а не на теб) т.е. не идват без предупреждение, а чак пък да чакат покана от сина си и снахата ми се струва смешно. Това, че мъжа ти взема еднолични решения и не казва "Аз ще говоря с Есме, да не би да има други планове и ще ви се обадя." е негова грешка, не тяхна. Казваш, че помагат в домакиснтвото, което също не е пречка. Това, че поемате цялата грижа за купуването на храна пак е решение на мъжа ти.

С една дума искам да ти кажа, че всичко зависи от вас ДВАМАТА. Дали ще им кажете, че кризата ви е засегнала и не можете да поемете всички разходи за храна, дали ще ги помолите тази година да дойдат първо свекъра и свекървата, а после сестрата с децата, това са неща, които трябва да решите двамата.

Честно казано имам чувството, че повече се дразниш на мъжа ти, че прави всичко това, въпреки възраженията ти (в един пост пишеш, че сте опитвали да говорите за това), отколкото на гостите.

Не искам да те засегна, напълно те разбирам, защото поставяйки се на твое място и аз бих се ядосвала, че не се сещат да купят и сложат нещо в хладилника, но май гореизброеното би ме ядосало повече.

# 186
  • Пловдив
  Обаждат се на мъжа ти да съобщят, че ще идват (нали им е син, по-нормално е да звъннат на него, а не на теб) т.е. не идват без предупреждение, а чак пък да чакат покана от сина си и снахата ми се струва смешно.

С една дума искам да ти кажа, че всичко зависи от вас ДВАМАТА, това са неща, които трябва да решите двамата.

Подкрепям. Но повече няма да пиша, понеже авторката вече си е взела решение за действие, а нали за това е темата.

# 187
  • под кривата круша
  И мъжа ти ли ще спазва диетата или той ще хапва от пюретата на детето?
Най-вече той ще е на диета box. Аз не твърдя, че няма проблем в комуникацията, въпроса е че на мен се пада да го премахна, в едно с последствията. Но пак казвам, той не е единствения, който реагира така. Доста хора предпочитат да причинят неудобство сами на себе си, отколкото да влязат в конфликт. Абе, докато не видиш с очите си, няма да повярваш за какво говоря.
  Обаждат се на мъжа ти да съобщят, че ще идват (нали им е син, по-нормално е да звъннат на него, а не на теб) т.е. не идват без предупреждение, а чак пък да чакат покана от сина си и снахата ми се струва смешно.
Да, знам че тук така е прието и в тази част завиждам на протоколната дистанцираност на европейците. Приемливо е да дойдат двама-трима, не 7 Peace Пак по тази линия, защото са максимално близки роднини, е напълно в реда на нещата да ровят в хладилника колчем решат. Разбирам какво имаш предвид, затова и аз казвам, че е сложничко.
Не казах какви са съображенията ми да отхвърля предложенията да си хвана багажа за някъде или по цял ден да миткам. Не ми се връзва с представата за домакиня, която си тежи на мястото. Излиза, че съм вдигнала ръце от тях и съм ги оставила да шетат както си искат в къщата ми, което не мога да приема.

# 188
Абе, ясно ни е - факторите са се натрупали. Сам по себе си всеки един е приемлив, но всичко накуп дотежава. Точно затова е сложно. Ако изтъкнеш едно - "е, кво толко?!", ако заизреждаш, излизаш мрънкало и "малиии, ква си злопаметна!" Simple Smile Мила родна картинка и са блажени тези, които не са се снимали в нея Wink
Въпреки това, начин има. Успех!

# 189
Извинявам се, но как така се изтрисат 7 човека, пък били те и най-близки и било смешно да чакат покана??? Как така - то най-близките са родителите, не другите до седмо коляно, пък и те е редно да се съобразят с графика и навиците на това вече ОТДЕЛНО семейство. За протокола - никога не съм си позволила да посетя свекърва ми за повече от един обяд - живеем в различни градове, но не нощувам там. Те идват в къщи, нощуват разбира се и на другата сутрин си тръгват. Такива почивки на цяла сюрия няма да търпя, пък ако ще да ме смятат за върхът на темерутщината. И друго искам да попитам авторката - като толкова ги мислиш те как ще се почувстват и дали няма да се обидят - я идете на разменни начала /макар и само трима души/ у тях - т.е. реципрочно гостуване за около седмица и виж как ще потръгнат нещата /нали и вие сте близки роднини/ - много вероятно е да се  нацупят - ти пък го използвай и действай точно така, като ти се дотресат. Как не се сещат поне кафето да си купят - ужас!

# 190
Есме, извини ме, но колко ви е голямо жилището?
Ако е като често срещаните у нас панелни апартаменти, голямо прескачане ще падне една седмица.  Joy

# 191
Извинявам се, но как така се изтрисат 7 човека, пък били те и най-близки и било смешно да чакат покана??? Как така - то най-близките са родителите, не другите до седмо коляно, пък и те е редно да се съобразят с графика и навиците на това вече ОТДЕЛНО семейство. За протокола - никога не съм си позволила да посетя свекърва ми за повече от един обяд - живеем в различни градове, но не нощувам там. Те идват в къщи, нощуват разбира се и на другата сутрин си тръгват. Такива почивки на цяла сюрия няма да търпя, пък ако ще да ме смятат за върхът на темерутщината. И друго искам да попитам авторката - като толкова ги мислиш те как ще се почувстват и дали няма да се обидят - я идете на разменни начала /макар и само трима души/ у тях - т.е. реципрочно гостуване за около седмица и виж как ще потръгнат нещата /нали и вие сте близки роднини/ - много вероятно е да се  нацупят - ти пък го използвай и действай точно така, като ти се дотресат. Как не се сещат поне кафето да си купят - ужас!
А още по-добре вземи майка ти и баща ти, и брат или сестра барабар с децата.  Laughing

# 192
Ха, това е идея. Вместо на детински номера с диети и цупни, аз също залагам на по-драстични методи.
Есме, покани вашите (колкото може повече на брой!) по същото време и сюрпризирай милото, че са се самопоканили, а ти не си могла да откажеш.  Rolling Eyes Mr. Green
И остави нещата да следват собствения си ход. Купувайте храна, готви им, прескачайте се из стаите, спете на два етажа, чакайте на опашка за тоалетна и баня... Докато някой слънчев ден абсурдът достигне критичната си точка и всички седнете да обсъдите положението "право куме в очи" като големи хора.

ПП Така и така си почнала, да дойдем и ние, а? Само трима сме, ако не броим прасето.   Blush  Flutter

# 193
Ох, таман и аз се сетих, че сме братовчедки! Идем и ние!!! Wink
(Хем най-после ще се видим и с Кака Wink )

# 194
            Добра идея Как ` Сийка  Peace
        Аз се сещам и за още една .
        Всички списващи тук да отидем вкупом на почивка при Есме  Mr. Green
        Ако имат двор ,ще опънем в него палатки .
        Ех че весело ще бъде. Особено мъжлето на Есме ще бъде най  #Crazy
        Есме - не приемай на сериозно постът ми , опитвам се да го обърна на шега , въпреки че разбирам огъня под краката ти как пари.И аз имам сходни преживявания , за безплатни почивки .
        Дано успееш да се справиш, но са ти дали добра идея.Покани и ти своето семейство на почивка , и пълна издръжка от ваша страна.Нека съвпадне с почивката на свекърите ти.
А пред мъжът си вдигни рамене , и кажи че НЕ си могла да откажеш.
Тъй де , с неговите камъни , по неговата глава. Mr. GreenПовярвай , действа безотказно . Peace

Общи условия

Активация на акаунт