Защо не се прие законопроекта за инкриминиране на жестокоста към животните?

• 5 730
  • 130
  •   1
Отговори
# 15
Та така, чудя се този, който отряза лапите на Мима, кого ли още измъчва? [/b]
А чудиш ли се кой в момента отглежда кучето, което изяде краката на починалата бабичка?

Помолих ви, да не смесвате нещата!!! НИКОЙ не иска едното да е за сметка на другото! Никой не говори за защита на бездомни кучета или агресивни! Опомнете се бе хора  Confused
nefeli призовах те да помислиш и пак те призовавам.
Помисли за смисъла на този закон, за идеята.
Последния случай беше за малко магаренце, овързано, рязано, накрая навряно нещо в дупето и хвърлено през моста в рехата. В българско село. 3 седмици след това 3-ма от 4-те момчета вкарват 14г момиче насилствено в кола... Като гледах клипа с магарето, не смея да помисля за момичето...
Стига вече с провокации и поставянето на две различни неща едно срещу друго. Този закон НЕ Е ПРЕЧКА да се търси отговорност на хора с кучета И НЯМА НИЩО ОБЩО с това, че трябва да се вземат много сериозни мерки спрямо БЕЗДОМНИТЕ!
Стига с това противопоставяне!

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 20:00 от vesi792007

# 16
  • София
Да не сравняваме едното с другото, за кучетата в случая по закон има смъртна присъда. Обаче забележете, по хуманен начин.

# 17
  • Куциндрел
За съм за законопроекта.
Човекът е единственото животно, което убива за забавление. Всичките бездомни животни са в следствие от човешките действия. Мечките, които нападат хора - също.
Човек не може без останалия жив свят около него.
Не се знае днес този, който е измъчвал животно, дали утре няма да измъчва човек.

# 18
  • Beyond the Frontiers
Та така, чудя се този, който отряза лапите на Мима, кого ли още измъчва? [/b]
А чудиш ли се кой в момента отглежда кучето, което изяде краката на починалата бабичка?
Посоченият случай е страшен, но не виждам защо винаги в този спор стигаме до там....Едното не зключва другото, според мен при строги наказания за жестокост над животни и тези случай на нападения на животни над хора ще намалеят. Т.е. едното обикновенно е следствие на другото.
Нека заедно със закона за защита на животните има и закон с по-тежки наказани за безотговорните стопани.
Мечката е диво животно все пак, нека не приравняваме ситуацията.

И още нещо тънката разлика между човек и животно. Единият пределно добре осъзнава, че причинява болка и смърт, другият едва ли.

# 19
Нека заедно със закона за защита на животните има и закон с по-тежки наказани за безотговорните стопани.
Тук се съгласявам с теб на 100%  Peace
Но да се лобира за единият законопроект, а другия да остава на заден план, някакси не съм съгласна.

vesi, не противопоставям нещата. Просто казвам, че законопроекта не е добре обмислен и "жестокостта" не е добре формулирана  Peace
Пак ще напиша, че аз ОБИЧАМ животни. В момента на вилата имаме 2 котки и 2 кучета, които са ваксинирани, обезпаразитени и добре нахранени, нищо че живеят на двора.  Става ли дума обаче за подвеждането на някой под наказателна отговорност, трябва да е ясно и точно описана причината за това  Peace
Вие може би нямате баби и дядовци на село, но аз имам. За тях е празник, когато колят прасе на Коледа и агне на Великден, а и аз нямам нищо против да хапвам прясна мръвка. Та в този ред на мисли, не ми се ще този законопроект да засегне тях, защото въпреки че колят два пъти в годината животни, за да имат какво да ядат през останалото време, те не са лоши хора  Peace

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 20:00 от nefeli

# 20
nefeli този закон не е замислен да посяга на традциите, нито да се злоупотребява с него. Говорим даже за законопроект. Може после при разглеждането да се стегнат малко нещата, да се изслушат различни гледни точки. Не става въпрос за сляпа защита на всичко, дето не е човек.
Идеята е за наистина гадните, жестоки, отвратителни неща. Съгурна съм, че и баба ти и дядо ти дори и на сън не им е минавала дори и частица от това, за което говаря. Някои от нещата, които много страни са публикували като материали, а и в БГ са толкова потресаващи, че някакси дори не мога да нарека виновника човек. В сравнение с това случая с Мима дори изглежда като детска приказка.
Подкрепям този закон не само от милост и състрадание към животните, много повече защото след видяното и прочетеното изпитвам ужас, че мога да се озова жертва на такъв "човек". Знаеш ли, дори съм се замисляла, че ако не дай-си боже някой обира апартамента, се моля да е класически крадец, от тея, дето търсят пари и ценности, а не някой от тези...

# 21
Защо ли не се разтърси някой тук из темите за разни бездомни кучета или просто такива съседски които пречат, колко народ дават съвет с чиста съвест без да им мигне окото, да се подхвърли парче месо с отрова. Ще ми е много интересно да се видят хората с поведенческо отклонение във форума.

# 22
А дали ще ти е интересно детето ти да ги срещне? На мене защото не!

# 23

За тази цел си има питомници и специалисти-кинолози занимаващи се с възпитание на проблемни кучета. Ти когато имаш съсед-насилник тровиш ли го или разчиташ властите да си вършат работа?

# 24
  • Beyond the Frontiers

За тази цел си има питомници и специалисти-кинолози занимаващи се с възпитание на проблемни кучета. Ти когато имаш съсед-насилник тровиш ли го или разчиташ властите да си вършат работа?
Всъщност дамата многократно е обяснявала в подобни теми, към кого следва да се обръща човек при подобни проблеми и в също толкова теми еобяснила варианти за реакция и мнението си против отровота.
Струва ми се, че не се доразбрахте нещо, а всъщност изказвате близко мнение.

# 25
  • София
На кой му пречи, ако някой отиде в затвора за това, че е извадил очите, отрязал лапите или залял куче с киселина? Нима това е нормално?
На всички, които ядат месо.
"Животните" е много общо понятие и не може заради една шепа кучелюбци, всички да станем вегетарианци.
Или трябва да доизмислят закона така, че думата "животни" да изключва на четин казак прасето, или просто да не го приемат.

Добре де, не може ли за разнообразие да се чете, преди да се пише??? В цяла Европа да не би да са вегетарианци? Или в Турциа може би? Айде стига глупости! Става въпрос за жестокост и убийство? Стига вече с изкривяване на нещата, колкото да се каже нещо, щото трябвало!
Jarrita и аз това се питам, какво им пречи, каква е причината, виждат какво става, имат цялата информация, имат примери от чужди законодателства, не мога да го разбера... Cry

Ами Пешо по-кратко.
Прочетох само заглавието.
Но то ми е достатъчно за да попитам.
А какво става с нахапаните от кучета?
Кой определя дали някои животни са или не са агресивни.
Имам щастието в квартал ми да живеят едни спокойни кучета, налягали по улицата - никаква реакция от тях, когато минаваш по край тях.
Същите тези животни стават ГЛУТНИЦА, когато излезе кучкарката ни, храни ги с месо, нападат и хора и животни. Синът ми бе почти нападнат. Същата тази дама ги спря нещо не типично за нея, когато те нападат тя ги гледа и не реагира въпреки че й се подчиняват.
Ако нещо се бе случило с него лично щях да се саморазправя.  И изобщо нямаше да се замисля за псевдо защитниците. Защо не протестирахте когато нахапаха треньорката в Ст.град, или когато убиха детето преди няколко месеца.
Децата ми и сега заобикаля псетата, дъщеря ми се плаши дори в къщи, когато ги чуе.
Е моите деца намразиха кучетата благодарение на "придодозащитниците"

# 26

Е да де, ама властите за да могат да направят нещо по въпроса  трябва законово основание. Много пъти съм чувала майки да казват "Ако някой (човек/животно) пипне/нарани детенцето ми ще го убия". То и аз съм на това мнение! Но винаги си мисля и после какво? В смисъл, след като се случи - каквото и да направя е реакция, но не превенция. Аз искам да не се стига до там. Знам, че човек не може да се защити от всичко и всеки и не може да се капсулова. Дори и да може, ние сме социални същества. Имаме нужда от излизане навън, контакти, разходки.
Този закон няма да реши проблемите ни, нито ще се повлияе на ежедневието ни. Но ако утре не дай си боже се случи нещо на детето ми и се окаже, че насилника (40 %) е можело да бъде спрян, не знам, сигурно щях да се ненавиждам до края на живота ми.
Каква полза post factum да търсиш справедливост...
Тези данни, които са цитирани в материала са една малка част от действителността. И нека не се заблуждаваме, всеки от вас знае вътрешно, че ако прекрачиш една граница на държание, следващата се прекрачва много лесно. Аз не искам моето дете да е следващата. То ясно, че с това не се изчерпва всички лошотии, които могат да ни сполетят, но защо да не ги ограничим? Защо не направим опоне това, което зависи от нас?

За това се питам и това ми беше и въпроса в началото на темата... ЗАЩО?
Искам да скандирам, искам да се чуе мнението ми, искам всяка жестокост, малтретиране и убийство да бъдат наказани. Искам да знам, че съм направила това, което мога за да предотратя страдание и на хора и на животни. Искам този закон в Наказателния Кодекс. Нищо повече!

# 27
Ами Desem тогава не мога да ви помогна... нито отговоря! Прочетете темата или не пишете! Въпросите и поста ви са изцяло извън нея. Има си достатъчно теми за тях, пишете там.
Нямам намерение да откривам топлата вода, обсъждаме сериозен проблем, и щом не мислите, че поне трябва да прочетете темата, в която пишете, няма какво повече да коментирам!

# 28
  • Beyond the Frontiers
Десем, далеч съм от природозащитниците и темподобните организации. Но истината е малко по различна от насаденото ни мнение. Вие познавате ли лично някой член на такава организация, знаете ли с какво се занимават, с какви проекти са ангажирани и каква философия изповядват. Съмнявам се. Иначе не бихте размахвали така лесно термина "природозащитник".
За съжаление авторката на темата е прекалено афектирана за да обясни спокойно за какво става въпрос. Например, че същите тези "псевдо" природозащитници лобират непрекъснато за въвеждане на на по-сериозни данъци и задължения за стопаните на кучета и други домашни животни и за тяхното спазване, същите тези "природозащитници" искат строги мерки за безотговорните стопаните, чийто животни причиняват вреди. Те провеждат акции със собствени средства за справяне с проблема с бездомните кучета. Да, определено са по-дейни от мнозинството от списващите тук.
Не претендирам, че съм специалист, но все пак първо се опитвам да проверявам фактите, преди да си сформирам мнение.

# 29
Последния случай беше за малко магаренце, овързано, рязано, накрая навряно нещо в дупето и хвърлено през моста в рехата. В българско село. 3 седмици след това 3-ма от 4-те момчета вкарват 14г момиче насилствено в кола...

Ето затова говоря и аз. Тези момчета са можели да бъдат спряни още след магарето. Обаче заради първосигнални реакции като на някои тук в темата, законово това няма да се случи все още.

Аз не искам да ме изнасили някакъв перверзник, който е можел да бъде спрян още когато е изнасилвал котки само защото на някакви истерички им се свиди да има закон за криминализация на насилието над животни.

Между другото, ако си мислите, че този, който е отрязъл лапите на Мима, тормози само кучета, много сериозно се лъжете. Със сигурност осъществява насилие и над хора.

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 23:25 от Hear Again

Общи условия

Активация на акаунт